icon

Lekári oznámia hromadné výpovede: Aké budú dôsledky?

22. okt 2024

Ahojte.. citali ste, ze lekari dnes oznamia hromadne vypovede? Aky mate na to nazor, myslite si, ze to bude mat vazne dosledky pre zdravotnictvo?

mimixxxx
22. okt 2024

Platy + podmienky.
V zahraničí si ich naozaj vážia a vyhovujú im vo všetkom, v čom sa len dá.
Pravda je taká, že podmienky sú tu otrasne + gerontokracia + netransparentnost = to veľmi odrádza.
Plat určite nie je na prvom mieste.

amy2807
22. okt 2024

@jajajaja2 a kolko podla vas by mali ti lekari zarabat aby teda bola ich tazka praca a dlhe roky studia patricne ocenené?..lebo ked som pozerala aky je priemerny plat lekara na slovensku tak ja uz neviem..ze kde jeta hranica alebo teda aka je ta suma co by ich konecne potesila a citili by sa docenení?

yoxinka
22. okt 2024

@simca06022011
Tu je vyjadrenie jedného z lekárov, ktorý podal výpoveď. Presne to isté mi hovorili dve kamošky lekárky, nezávisle od seba. Myslím, že tu nejde o prachy, ale je jednoduchšie to pospolitému ľudu tak prezentovať.

“Každopádne treba povedať, že dominantnou témou sú tie ¨skryté¨body v memorande, ktoré sa snažia zamiesť pod koberec. A to hlavne skrytá privatizácia nemocníc, rozdielne platby od poisťovní, katastrofický systém vzdelávania lekárov na SK atď.. Memorandum je ľahko dohľadateľné, treba pogoogliť. Zamerajte sa nato, toto sú tie hlavné témy, ktoré kvária SK zdravotníctvo, odlievajú z neho peniaze a zdravotníkov, spôsobujú frustráciu naprieč celým spektrom a prehlbujú už existujúce problémy. Len na jednoduchých zmenách financovania nemocníc a poisťovní, centrálnym nákupom liekov a pod., by sa dalo ušetriť viac ako 300mil.! Ako intervenčný rádiológ som toho súčasťou už bezmála dekádu. Problémov v zdravotníctve je tak veľa, a sú tak komplexné, že s ich riešením by mala problém aj celá komunita tých najlepších z najlepších odborníkov.
Samozrejme problémy sa nevyhýbajú ani naším radom, veď nenažranosť a chamtivosť máme zapísanú v DNA bez rozdielu. Mnohí z Vás majú negatívne skúsenosti s viacerými typmi lekárov, no opakujem, je to dôsledok katastrofického systému zdravotníctva, ktorý je nastavený na eldorado systém na jednej strane a preťažovaniu a poddimenzovaniu komplexných centier na strane druhej. Dôsledkom takejto politiky rozoštvávania je ohromná nevraživosť medzi ľuďmi, ktorá sa, čo sa zdravotníctva týka, prejavuje zvyšujúcou sa agresivitou na ambulanciách, urgentných príjmoch, interpersonálne etc.
Najfrustrujúcejšie na živote v tejto republike je momentálne, podľa môjho názoru, absencia akejkoľvek pozitívnej perspektívy, či už spoločenskej, ekonomickej, odbornej...akejkoľvek. Vyháňame sa navzájom z tejto republiky. Prosím, nerobme to!”

lalala94
22. okt 2024

@knieza_pribina ale prosím ťa, toto čo predvádzajú lekári je už naozaj cez. Ja som ich roky podporovala (aj tu na MK som vždy vyjadrila podporu zdravotníckemu personálu), no reálne si pozri tie platy. Nástupný plat absolventa medicíny, ktorý len začína (a ešte nič neukázal) a je bez atestácie je +/- 2000€, lekár s atestáciou a rokmi praxe má 4200€. Tu je to pekne rozpísané: https://www.startitup.sk/slovenskym-lekarom-sa-...

Sorry, financie sa konsolidujú, všetci musia šetriť, ale lekári sa tu bijú o to, aby mali ešte viac? To už je fakt 3000€-4200€ málo? Mne je šuma-fuk, koľko trvá štúdium medicíny, atestácia a aké majú služby. Oni si tú profesiu zvolili sami a pištol pri hlave im nikto nedržal. Kedysi tie platy boli naozaj o ničom vzhľadom na ten odbor a pozíciu, ale v súčasnosti to už nie sú žiadni chudáci. V pomere priemerného slovenského platu sa majú naozaj dobre. A kedy vlastne bude dosť? Keď budú mať koľko? 8000€-9000€? Ak by bojovali hlavne za zmenu financovania a lepšie podmienky v nemocniciach, ok, ale stále je to iba o platoch. Prachy prachy prachy, nič viac ich nezaujíma aj keď to posledné roky skrývajú za celý balík opatrení, stále sa riešia len peniaze.

jamimo
22. okt 2024

@knieza_pribina ja si myslím, že nikto tu nezávidí. Aj v mnohých iných profesiách (ak chceš byť dobrá/ý) sa vzdelávaš a napreduješ. Skôr sa ľudom jedná o celkový stav, prehnitý režim, staré zaužívané štruktúry a hlavne o to, že pacient je na poslednom mieste. Ten, ktorý behá od dverí k dverám, cez 3 okresy a ešte urobia z neho vola. 🤷‍♀️ Apropó na pacientovi záleží a majú ich plné ústa, keď je vhodný rukojemník 🤔
PS: Samozrejme, že súhlasím s lepším pracovným prostredím, podmienkami, možnosťami a napredovaním zdr. personálu. Ale len platy to nezmenia a nevyriešia.

slniecko5
22. okt 2024

@yoxinka Hmm, to jw veľmi zaujímavé, pretože ak by nezasiahli do zvyšovania platov, nikto z nich by ani nepipol a memorandum nespomínal. Takže frajeri by boli, keby chceli pre seba menej a pre pacientov viac.

jamimo
22. okt 2024
jednoduchomaria89
22. okt 2024

Som za zvysovanie platov , kľudne aj štrajk , kľudne nech ma doktor aj 15 000 + , ale očakávam profesionála a kvalitu , proklientsky prístup , poriadny management , online systém atď , a to isté sa týka aj sestier, ja mám len zle skúsenosti na Slovensku , možno akurát zubár , kde platím za všetko je v pohode

lienka.7
22. okt 2024

@knieza_pribina myslíš, že iný lekar im na rok účelovo vypíše PNku, ano?

haraburdova
22. okt 2024

Ja som sa tak vytočila, keď som toho Visolajského počúvala. Absolútna nenažranosť a aj keby im 50x zvýšili platy tak pre pacienta sa nič nemení, ani výkon lekára sa nezmení, ani jeho prístup, ani menej neomylný bude. Čo to je za vydieračstvo ? Nech len pekne popodávajú tie výpovede, nech idú pracovať do zahraničia, kde ich pracovná doba nebude 11:30-12:00 na 60 pacientov denne z ktorych sa dostane na rad jeden, ktorý sa objednal v čase keď sa za dátumom písalo roku pána a miesto vyšetrenia dostal výmenný lístok a pičung od sestričky plus modrinu jak rakúskouhorsko za odber. By som ich rada videla po mesiaci ktorý by si naozaj odrobili. Česť výnimkám, takých je jak šafránu a ešte menej.

slniecko5
22. okt 2024

Jedna vec je nárok na spravodlivú mzdu, druha nenažranosť, ta druha sa v živote nevypláca a vie sa to nepekne vrátiť. Kto vysoko lieta, ….
Obavam sa, že sme spadli do kategórie číslo 2.

lienka.7
22. okt 2024

@haraburdova mňa by napr. zaujímalo, kedy ten Visolajsky vlastne aj pracuje 🤔

ajka19
22. okt 2024

@yoxinka to je veľmi smutné...😔

haraburdova
22. okt 2024

@lienka.7 ani by som sa nečudovala, keby mal mimo stretnutí a rokovaní pre večný problém lekárov a ich fňukaciu pesničku "máme málo peniažkov", len sabatikal 😆 a som presvedčená o tom, že keby sa neohlásilo zvyšovanie platov sestier a záchranárov, ktoré má byť vyššie ako zvyšovanie pánkov mudr.cov tak by sa neozvali. Len by som im dopriala jeden deň na sterilke nech si všetko robia sami.

simca06022011
22. okt 2024

@yoxinka lenze prezentuju to lekari... ano ja viem, ze su tam aj ine veci ako len plat, zle.. ale vykrikuju iba o platoch, nic ine sa neriesi a neriesi sa to ani v ambulanciach len plat plat plat pocujes ... navrhli zvysenie platov o menej percent, ale zvysenie a NESUHLASIA, lebo im je malo, neprotestuju, ze nie je dobry system, nerobia kolegovia ako maju, pacient nie je dobre lieceny... atd... neriesia nedostatok sestrier, ich nizky plat a potom problemy na oddeleniach.... nie.. prave im zavidia.
Pre mna nie vyska platu je problem, ale pristup lekarov = nie je hodny toho aby im celoplosne zvysili mzdy. Nas zaujima vysledok ako pacientov. A vtedy, nech zarabaju aj 10t... ak budeme zdravi a spokojni, menej vydavkov pojde na zdravotnictvo, ak bude pacient rychlejsie lieceni, tiez sa usetri, skor bude pracovat... Toto je jednoducha matematika, robia lekari riadne svoju pracu = je menej chorych. Robia ju zle = je viac chorych. Vela chorych = zle sa nam dari, malo chorych = dobre sa nam dari.

Tu je milion prikladov ako kopa ambulancii je za opicami, aj fungovanim, vybavenim aj spravanim a potom par takych, ktore zazracne dokazu efektivne fungovat.. cim to bude ?
O lieceni ani nehovorim, lebo ked som vybehla na orl lekarku, ze ved ale tento moj problem sa da bezne riesit, na zapade to robia (a rovnako som to neurologicke povedala), tak kukali na mna ako keby som padla na hlavu. Nevedia ani dovod preco nieco liecia ako liecia, a preco ta ich liecba nefunguje povedat. Ale ked im da clovek nejaky zdroj, ze ale vo svete sa to davno robi takto a maju vysledky = tak nic. Dokonca ani ked ich liek nefunguje dva roky, tak nezvazi lekarka nejaku zmenu :D
Proste mna to nezaujima ako si to doriesia, nech si to doriesia. Ich system prace je zly, je drahy, cele nase zdravotnictvo je bezdodna jama, tam sa mozu liat peniaze, ale pokym nebude vystup v poriadku nemalo by sa to podporovat. Vystup = zdravy clovek. A to by malo byt meradlo ohodnotenia lekarov. ja ked pozriem, kolko som stala poistovnu penazi = a ZA NIC. ZA UPLNE NIC. Lebo nepomohli mi s nicim zatial, len horsie je. Tak mi je na zvracanie.
Tu sa len vymysla, ja ked som pozerala nalezy od leakrov tak som nevedela ci plakat alebo sa smiat, tolko nezmyslov tam popisanych, co nema hlavu a patu... jediny jediny krat co som zazila, ze tieto nezmysly riesili lekari nejak = ked ma davali do kopy po porode v stiavnici, a ich ciel bol jediny = pomoct zatvorit tu porodnicu (dovod, nech si kazdy domysli, proste malo to tam fanusikov aj odporcov), to mi robili sono opakovane, fotky, dokumentaciu brali, hadam 8gynekologov ma videlo, sono robili traja... Ale samozrejme, ich pracu po operacii si potom uz viac nekontrolovali, cize tiez nic moc. NIKDY viac som nevidela, aby sa zaujimali o chyby v diagnostike. Aj ked som mala nezmysly v nalezoch na sono, mri... nezdvihne telefon a nezavola kolegovi o par dveri dalej, co za somariny tam popisal :D a ako to sono urobil.. ale odpinka pacienta, ze vsetko ok, kolegovi doverujem.. :DDD
urcite je v zahranici aj horsie s dostuponostou a cenou a tak.. ale u nas sa prezentuju lekari ako keby sme tu robili top najspickovejsiu medicinu a za najnizsie mzdy siroko daleko v europe/na svete/hadam aj v etiopii zarobi lekar viac...

ekira1
22. okt 2024

Keby sa zlepšila starostlivosť o pacientov, idem im tlieskať na štrajk. Ale tu skôr zomriem ako sa dostanem k odborníkovi, ochorieť je už v tejto krajine dosť veľký hazard 🙄

ahhola
22. okt 2024

amy2807

Dnes o 11:50
@luccija rozumiem ale tyka sa to aj napriklad lekarky..ako je nasa jedna co ju mame v rodine, je to obvodna lekarka ktora pride do prace na osmu o druhej odtial uz vypadne, ked k nej pridete s nejakym problemom zdravotnym najskor na vas 20 minut len pozera ze ci to myslite vazne ze si dovolite aby vas nieco bolelo alebo podobne..potom sa zacne pytat nejake otazky a na zaver ak sa jej ale bude chciet tak vas vysetri alebo posle niekam k nejakemu specilistovi..ako ist k nej do ordinacie to je zazitok fakt..a ked si predstavim ze takato lekarka co sa vyvaza na bmw a ma takito pristup k praci si ide ešte pytat vyssi plat a hrozit vypovedou normalne ma ide rozhodit

Vsak aj ty mozes byt obvodna, do toho.
Mozno nie je dobra obvodna a mozno ty nie si dobra pacientka. Nas obvodny robi 7.30.-13.a potom svojim BMW da odpich, ze plamene🔥 z vyfuku. A vies co? Nezavidim, som rada, ze je a este mu spravim kseft v lekarni.
Niekedy si sprav randevu zo 50 ludmi za 4.hod. doobeda. Na kazdeho mas cca 5.min.,na kazdeho sa sustred, co mu je, daj dg., recept papa... Ked to ustojis, potom pindaj,ze nemaka 8.hod.ako ty vo fabrike. Nejaka dusevna hygiena snad musi byt... Za nasu okresnu pediatru nastupila mlada a stara sa odporucila na zasluzeny dochodok. Tusim mesiac dochodkovala, mlada zdrhla, staru uprosili, aby sa preboha vratila. 😡 Tak neviem, take terno, tie obvody a nejsou lidi... Su vsetci v DE, ci kde?

anajka266
22. okt 2024

@ahhola si rada že mu ešte spravis dobry kseft v lekarni🤣🤣 asi aj dobry matroš predpisuje🤣

simca06022011
22. okt 2024

@yoxinka a inak netreba sa agresivite cudovat... napr. mne hrozi ze nebudem vidiet, mat trochu bojovu povahu, tak to lekarka nerozchodi, lebo riesit sa to da a dalo... ale vyssie nemam ist ku komu a znamosti nemam... :D tiez by som ju najradsej preplieskala, nech sa preberie, nie je tam na to aby si vlasky stajlovala a kavicku pila, co jej vzdy nosi sestricka a pcha sa jej do zadocku, ale na liecenie ludi :D Beznym ludom ide o zdravie, o pracu, o financie ako budu fungovat dalej a niekto sa ti bude arogantne vyskierat do tvare a tvarit sa,ze ved co... cakame... jasne, ked jej sa to netyka. Necuduj sa. A potom dalsia vec, cloveku nie co.. potrebuje napr. orl, alebo neurologa, bezna vec sa moze stat kazdy den... nikde sa nedovola, rano obieha ambulancie, nikde ho nechce, sestry nervne, poslu ho na urgent, tam do neho papuluje personal, co nejde do mesta... MOZE byt takyto pacient kludny?

ahhola
22. okt 2024

@anajka266 nestaraj sa.
On drzi lekaren, zamestnava magistru a zivi si ju vlastne sam. Vedla v dedine ma magistra recepty z gyndy, detskeho, zubneho, obvodneho... Ty matros.

lienka.7
22. okt 2024

@simca06022011 problém u lekarov je presne ten istý ako u učiteľov. Všetci majú rovnako. Lebo.
Nezáleží ci sa snažíš, si dobrý... proste mas toľko lebo medveď.
A zaujímavo sa naozaj počúvajú tie ich bachorky, ako im záleží na pacientovi a preto to vlastne aj všetko robia 🤣🤣🤣

luccija
22. okt 2024

@yoxinka minulý tyzdeň bol dobrý článok ohľadne zdravotníctva so Szalayom v Plus 7 dní ako sa umelo udržiava s veľkými dlhmi nemocnica v Ba, operuje sa len doobeda v súkromnej celý deň a pod ....a tak k tomu aj lekári pristupujú.

terezia323
22. okt 2024

@slniecko5 určite si vstúpia všetci lekári do svedomia keď zavoláš kamoske 🤣🤣🤣🤣

bosorkabb
22. okt 2024

Niekto tu spomínal že pôjdu lekári na rok na PN.
Môžu to skúsiť ak chcú ale preberie ich maximálny vymeriavací základ pri PN. Ten sa im páčiť nebude.
A teda keď sa ideme porovnávať s Rakúskom. Áno tam sú vyššie platy a prezradím tajomstvo tam má vyšší plat aj upratovačka, predavač, robotník a tak ďalej.
A mám skúsenosť s ich zdravotníctvom.
To chovanie k pacientovi to s peniazmi nič nemá. Slušný, milý, vysvetlia, vyšetria to naši lekári už nevidia.
Ja mám doteraz nesprávnu diagnózu v záznamoch aj napriek genetickym testom ktoré danú diagnózu vyvracajú. Pretože lekár v univerzitnej nemocnici si nedá povedať a ide si stále svoje. Odmieta to riešiť, lieky si mám dávkovať sama čo aj robím už 2 roky to že ma to môže zabiť ho netrápi.
A niet toho lekára ktorý v danej špecializácii by to chcel riešiť. Radšej nie pretože on je Pán doktor a všetci ho poznajú. Čo na tom že jeho slovník je horší ako ten v krčme.
A mozem pokračovať. Ruku mám operovanu v súkromnom centre pretože lekár v nemocnici povedal že mám ísť tam on tam poobede operuje. Pravdaže nie zdarma. On to v nemocnici robiť nebude.
Najmladší syn mal od narodenia problémy s nosom. Štátna detská nemocnica nás poslala počas Covidu do prdele dokonca odmietli spraviť CT pred operáciou v súkromnom centre napriek tomu že som mala ziadanku, syn ledva dýchal nosom. Ja nie som popierac Covidu som aj očkovaná ale vtedy bola prázdna nemocnica. Na CT nik nečakal. Synovi to mohlo pomôcť a nemuseli nájsť počas operácie veci ktoré to skomplikovali.
Mala som pochopenie aj k lekárom ale už nie. Už stačilo
Ak chcú Rakúske platy tak nech sa správajú tak ako sa správajú lekári v západných krajinách. To nestojí peniaze. To je uvedomenie si že pacient je klient. Má svoje práva. Nie je to špina a prašivy pes.
A že im nejde iba o peniaze?
Doteraz im ten bordel v nemocnici vyhovoval, využívali to.
A nie len lekári majú zodpovednosť, nie len lekári sa vzdelávajú, kopec zamestnancov drie, robí nočné, nadčasy . Nie sú nič viac ako ostatný obyvatelia tejto krajiny. Už by mala prísť sebareflexie z ich strany.

erzebet2
22. okt 2024

@amy2807 nedá mi neodpisat aj keď sa nezvyknem zapájať, do týchto diskusii, keď sa hovorí len A....ja som ten nenazrenec podľa teba. Pri permanetnom porušovaní zákonníka praxe, uz máji mame spravenych 150 hodín nadčasov.Nasa menšia nemocnica sa nezapojila do vypovedi. Ja osobne už nevidím problém v plate lekara, nástupný plat lekára je cca 1950 v hrubom, a keby ta zaujímalo v nočnej službe mi zaplatia za pacienta asi 1,20 a nejde a preklep. Ide o zhnity celý system, a napr.tomu že mám svoju prácu rada, napĺňa aj keď je náročná, akurat vcera mi ponukali miesto v nemocnici v Cechach a plat pri mojom rozhodovani je posledný problem .No ked aj zostanem, dúfam,že moje deti odídu do zahraničia. A este k personalu napr.dnes som počúvala sestričky co doniesli jednu babičku a tak pekne sa správali, že ma to naozaj potešilo....80% je systém a 20% sú ľudia

jozef11111111
22. okt 2024

@anajka266 ja som nedávno spravil opatrovanie kurz...daj daaku príhodu že čo sa dá zažiť s tými cudzincami:o

bloger
22. okt 2024

Nech si idú ak chcú. Ja si vážim takých čo chápu, že pacient je na prvom mieste. Nie hlúpe politikárčenie.

slniecko5
22. okt 2024

@terezia323 ja potrebujem s ňou hovoriť, nezaujíma ma iný kolektív.

luscious
22. okt 2024

Pracujem na HR a ja tým lekárom asi sama tie výpovede napíšem, keď o nich ešte raz zapocujem, dobrovoľne sa hlásim, lekári, kľudne sa ozvite

luscious
22. okt 2024

Podľa tukania do klávesnice, ktorého som bola svedkom, si ich sami nenapíšu ani za pol roka podaktorí