Ľudové veľkonočné tradície
Aké? Aký máte na to dôvod? Chceli by ste ich udržať? Veľmi sa ospravedlňujem, ale zaujímajú ma skôr ľudové tradície. Náboženské nie. To je iná kapitola.
Kedze uz nezijem na dedine, tak velmi nie. Teda vobec, vytratilo sa tu u nas uplne, kedysi sme chodili dom pred dom a kupaci nas sibali, oblievali, kapela hrala, rozdavali sa kolace, malo to svoje caro a vobec mi ani ta voda nevadila ako po niektorym zenam, ktore sa len stazuju, aka je to primitivna tradicia. 🙂
@ladygina prosím ťa to kedy takto bolo v ktorých rokoch a hlavne kde to takto fungovalo...
Ak sa za tradíciu považuje oblievačka,tak áno, za mlada. Teraz starú furiu načo. Inak sme žiadne iné tradície ako spev, kraslice, stužky nemali nikdy
Ano jasne, symbolicky chalani aj muz pofrkaju vodou, maly akoze vysibu korbacom, dostanu vajce a peniaz.
my doma len polievačku - ale vo význame podpory zdravia, nie plodnosti 🙂
inak nič...
ja jem síce tradičné jedlá na veľkú noc - ale len preto že mi chutia a inokedy ich nejem (resp. nie v takej kombinácii). nikto iný ich u nás doma neje...
Máme len varené vajcia, údené, klobásu. A v pondelok symbolické polievanie vrámci členov domácnosti, inak nič a vyhovuje mi to tak.
Dakedy na Orave,Liptove v tých malých dedinkách tak dakedy chlapci chodili po domoch s vedrami a voda rovno z potoka 🤭,sa netoto,či dostaneme zápal pľúc,či kieho (teraz tam už ani ryba,ani rak). Aj na fašiangy chodili masky, taktiež Mikuláš s čertom a anjelom na voze u nás chodil. Aj "mája" som mala ako dievča pri dome postaveného,z večera do rána. Boli časy 😁.
Nasa velkonocna tradicia je hladanie vajicok 👍 Nic ine.
@zuzanita1609 tí mladí muži chodili aj za mňa a aj ku nám, na fašiangy chodia masky doteraz - aj keď je to už len "slabý odvar" ako to bolo pred x rokmi.... máj sa staval pred domami tiež - dnes už len pred OU.
Za tradiciu považujem oblievačku ci sibacku,keď je riešená slušne a rozumne,som za. A zrejmá každý kraj má ako na Vianoce,svoje typické jedlo.
Iné tradície mi nenapadaju.

jasne, chodime vala na vylety pocas velkonocnych prazdnin...na take ludove vylety