Mačka ma stojí veľa energie
Ahojte.
Mám 12 ročnú mačku. Už 4 roky mi robí neznesiteľné problémy, má to po psychickej stránke. U veterinara sme boli, pomôcť nevie, po fyzickej stránke je zdravá.
Neviem s ňou žiť, ale bez nej si to tiež neviem predstaviť. Ští kade tade, každý deň. Keď som doma menej, keď idem do obchodu najdem aj 3 nové mlačky. Stojí ma neskutočne veľa energie.
Neraďte veterinára, boli sme xkrat.
Neraďte zmeniť prostredie, venovať sa jej atď....nepomohlo. Nepomohol ani felliway, ani najdrahšie krmivo na trhu, nepomohlo ani zmena zachoda....nepomohlo nič, nič, nič. Už nie je čo by som skúsila, okrem utratenia. Tie čo napíšete
,, darovať " tak si položte otazku či by ste takú mačku darovali, ktorá je pohroma pre čistú domácnosť.
Dať utratiť? Alebo by ste žili v špinavom byte? Je tu niekto taký, kto trpel domácemu miláčikovi extrémne správanie, ako to dopadlo?
Upokoj sa. Môj kocúr máva obdobia kedy mi robí extrémne nervy. My sme sa už 4x s ním sťahovali... Prvý byt kde sme si ho vzali -nonstop ošťaté periny, gauč, kabelky, cestovná taška, steny. Raz sa mi vy*sral na peňaženku. Druhý byt -doškriabaný nový koženkový gauč, vyhrabával piesok zo záchoda. Tretí byt - vyskakoval z balkóna a chodil s*rať susedom po dvoroch. Štvrtý byt (momentálne)- Začal ma hrýzť a napádať, ale chodí si pekne na dvor a dokonca začal loviť myši. Takže z bytovej mačky sa stáva vonkajšia mačka. A vlastne nosí mi tie myši dovnútra... mala som chvíle keď som si povedala, že by bolo lepšie keby ho zrazilo auto a potom som si dala facku. Ja by som ho nedala preč ani keby čo bolo 😳 Mačky sú vonkajšie nezávislé tvory, je to s nimi ťažké doma.
@fazulka21 Skus adopciu. Pomozu ti SOS macky a podobne organizacie. My sme pred 3 rokmi prijali 10rocnu macku, pretoze jej byvala majitelka ju tiez uz nechcela. Macka je u teba nestastna. Zatvorit ju so psom bolo nestastne, ma zjavne traumu. Mame male dieta a davame pozor, aby dietatko neblizilo macke. Deti nemaju cit pri hladkani zvierara, tahaju macky za chvost, valaju sa po nich. A to zviera velmi stresuje. Aj to moze byt spustacom stresu u macky.
Presne ako pise vyssie, macka by sa mozno v inej domacnosti upokojila. Predtym bola u teba na prvom mieste, uz nie je. Ona to citi.
@0silvia0 Ale ono to trva urcity cas kym tie deti vychovas mat respekt k zvieratam. Ak je dieta akcne a zvedave tak v tych uplnych zaciatkoch bude tu macku chytat a tahat. Take rocne dieta ta ani nebude pocuvat aj ked ho budes zakdodenne upozornovat a ucit ako a kde sa macky dotknut. Tie zvery su pre nich nesmierne fascinujuce. Tomu sa neda odolat a musia mat interakciu.
Inac pri priprave na adopciu sme sa ucili zaujimavy fakt. Ze ked adoptovane dieta pride do rodiny, tak ako prve sa naviaze na domaceho mazlicka, potom na ine dieta ktore uz v rodine je a az potom na mamu.
@andreatytler ja som vychovala dve vlastne deti. V nasich rodinach kazdy clen mal maximalny respekt k zvieratam. Ten jemnocit tam bol viditelny a asi ho dieta nasava uz v genoch, neviem. Moja babka sa tak respektujuco spravala aj k uzitkovym zvieratam, ze ju posluchali na slovo. Ale videla som aj ako vyzera totalny nerespekt k zvieraram. Kedy susedovie decko pustilo steniatko psa na zem a rodicia sa smiali. Cize ten respekt a cit zacina uz u rodicov.
Moje deti nikdy, nikdy nebehali za zvieratami s tym, ze by ich chytali za chvost. Pretoze ja ako matka by som toto nikdy nedovolila, ani polrocnemu, ani rocnemu. Rocne dieta ma nebude pocuvat? Neblazni, rocne dieta nie je bez matky ani sekundu, cize matka velmi dobre vie odsledovat kazdu situaciu so zvieratom a usmernovat ju.
Cize mojim detom som jemnocit k zvieratam podvedome odovzdala.
S adoptovanymi detmi neviem, s tymto nemam skusenost.
@fazulka21 vela po nej kricis, tak sa pocikava 🙁. Skus jej radsej menit piesky, mas 12 rokov macku a nevies, ze macka dva krat do toho isteho piesku nejde? Daj jej viac pieskov na viac miest v dome a ak byvas v dome so zahradkou, pustaj ju aj von na zahradu, nech si pobeha, nech sa vycika a potom sa vrati domov. Dat utratit svojho domaceho milacika, lebo nema ciste piesky? Ty sa nevies o macku starat. A aj dat zviera po 12 rokoch niekomu inemu, tiez nechapem, ze nemas k nej cit. To zviera ta isto lubi. Nerozumiem niektorym ludom. Mozno ma stres i z deti, tym treba vysvetlit, ze zvierata sa netahaju, ak to teda tvoje robi/robia.
@maaserkaa nie, macka potrebuje hrabat, predavaju specialne piesky pre macky aj v lidli tie vsiaknu smrad, ale i tak ked uz vidis, ze je nacikane, hrabane treba vymenit, lebo macka je cistotny tvor a fakt sa vycika mimo len ked uz nema kam. To nie je o psychike macky. Ten zverolekar ani netusil, ze autorka nevie po 12 rokoch zakladne veci. Takze maserkaa na podlozku sa macka urcite nevycika. A s nazorom, ze macka ma aj spat na zahradke tiez nesuhlasim. Macka potrebuje teplo a ak bude spat doma, nebude sa tak tulat, ale vrati sa vzdy domov.
S tebou ani z voza ani na voz, poradiť si nedáš.... máš výčitky z toho ze by si ju mala dat utratiť tak co riešiš?
@dzulli1980.
Možno to chce čas. Mama má mačku z bytu a prišla mačka k nám bývať na dedinu. Reakcia bola podobná, ako tie tvoje, no postupne sa naučila. Dokonca bola aj zlá. Kedykoľvek jej skočila na nohy, doškriabala ju a ušla. Dala ju vykastrovať. Po 4 mesiacoch sa z nej vyplavili všetky hormóny a odvtedy je ako med.
@fazulka21
Mám len otázku?
Neskúšali ste ju náhodou kastrovať? Mamina mačka bola veľmi zlá, hocikedy jej skočila na nohy, doškriabala ju a ušla. Dala ju vykastrovať a po 4 mesiacoch, keď sa z nej vyplavili všetky hormóny je ako med. Veterinár nespomínal túto možnosť?
Mrzí ma tento stav a chápem, že si v koncoch.
Držím palce k skorému riešeniu.
@fazulka21 ja len tolko...moja znama tiez mala problem s mackou. Veterinar rovnako sa vyjadroval, ze je to psychicke. Skusila dalsich dvoch veterinarov a zrazu jej zistili problem so srdcom a este volaco. Dostala lieky a zrazu tie veci co mali byt psychickeho razu, uz nerobila.....
@0silvia0 s tým rešpektom mi niečo hovor. Bratranec dával mačiatka do takej nádobky na bicykli 🫣🫣🫣 mačky chytil za labky a točil sa s nimi. Odpoveď jeho otca bola že je maličký že nechápe. Neter keď mala niečo po roku, áno aj ona ťahala mačku ale asi stokrát sme jej vraveli že mačky sa neťahajú a ukazovali ako sa má k nim správať. Dnes má 8 a nevezme síce mačku na ruky ( keďze ju raz poškriabala mačka omylom, ale okrem Murka každú jednu pohladká a Oskara miluje 🤣).
Pritom Murko robí toto, aj keď ho ona nemusí, on si ľahne tak ako si ľahol keď bola maličká aby nepadla z postele ♥️😁
@fazulka21 ako sorry ale keď ja vidím že kôli cikaniu ju dať utratiť fuha, nikdy by som jej to nespravila lebo si to nezaslúži pokial to nieje vážne.
To zviera žilo a žije, sprijemnovalo vám život ….a príde vada a dám ju utratiť však čo, budem mat pokoj
Radšej by som hľadala riešenie
Spraviť jej priestor nech je sama. Bez toho aby vám poškodzovala byt
@fazulka21 Pre toto mačku nechcem. Prdne jej v bedni kvôli maličkosti, začne robiť nepríjemnosti a človek sa môže zblázniť. Preto mám radšej psov. Bohužiaľ poradiť neviem, ale úplne chápem, je iné ak mačka dožíva a už neudrží moč alebo stolicu a tá situácia trvá 6 alebo 12 mesiacov kým umrie a iné ked to robí 4 roky a bude možno ešte toľko alebo dlhšie. Ak to nedávaš tak ju utrať.
Raz som adoptovala kocúra do jednej rodiny. Pani mi bola na prvý pohľad nesympatická, ale milá, spĺňala všetky podmienky, nechcela som súdiť.
Po čase sa ozvala s rovnakým problémom, že jej všade ciká, skúšala tiež všetko možné, dali sme robiť všetky dostupné testy, kocúr bol zdravý.
Tak som si ho zobrala späť a čuduj sa svete, ani jedinýkrát sa nevymočil mimo WC. A rovnako ani v jeho ďalšom domove, kde už je dlhé roky, spokojný.
Určite by som hľadala nový domov. Nemusí byť totižto chyba na strane mačky. Možno cíti, že ju zamýšľate zabiť. 😉
@fazulka21 nie je mačka kastrovaná? Problèm s únikom moču sa môže vyvinúť roky po kastrácii, vačinou v starobe. Píšeš akoby to robila naschvál, možno už je len stará a tam riešenie okrem plienok (ak stoleruje) nemáš.
@jakubrianka píše tu, že to robí ked je preč alebo jej nevyhovie okamžite (napríklad okamžite jej nedá kapsičku, nepohladká ju) Teda určite je to schválnosť a psychika a nie fyzický zdravotný problém.
A mna tu mozete aj zlyncovat, ale toto by som neakceptovala, ze napucane parkety a smradlavy prestany byt, kvoli zaprdenej macke, taku este nehrali. Pre toto nemam rada macky, psik je istota. Autorka, nedala by som ju uspat, ale dala ju na dvor, niekomu kto ten dvor ma, neumrie, neboj sa, a urobila z nej vonkajsiu macku. No fuj, aby ti toto jedno zviera robilo. Fuj.

@aandrea9 utratenie je až druhá možnosť. Najprv sa pokúsim nájsť jej nový domov 🙂 keď sa nikto nenájde, až potom zvolím túto cestu.