Mačka ma stojí veľa energie
Ahojte.
Mám 12 ročnú mačku. Už 4 roky mi robí neznesiteľné problémy, má to po psychickej stránke. U veterinara sme boli, pomôcť nevie, po fyzickej stránke je zdravá.
Neviem s ňou žiť, ale bez nej si to tiež neviem predstaviť. Ští kade tade, každý deň. Keď som doma menej, keď idem do obchodu najdem aj 3 nové mlačky. Stojí ma neskutočne veľa energie.
Neraďte veterinára, boli sme xkrat.
Neraďte zmeniť prostredie, venovať sa jej atď....nepomohlo. Nepomohol ani felliway, ani najdrahšie krmivo na trhu, nepomohlo ani zmena zachoda....nepomohlo nič, nič, nič. Už nie je čo by som skúsila, okrem utratenia. Tie čo napíšete
,, darovať " tak si položte otazku či by ste takú mačku darovali, ktorá je pohroma pre čistú domácnosť.
Dať utratiť? Alebo by ste žili v špinavom byte? Je tu niekto taký, kto trpel domácemu miláčikovi extrémne správanie, ako to dopadlo?
@fazulka21 Macky sa musis zbavit, to co si s nou absolvovala za posledne 4 roky, ide proti zdravemu rozumu. Ale... dat ju von, uz moze byt neskoro. Neviem v ktorej oblasti zijes, ale prave prichadza ochladenie a ona nie je zvyknuta na vonkajsiu teplotu. Chovali sme zvierata vonku, musia byt cely rok vonku... ak boli predtym v byte, treba zacat cez leto, aby mali cas na adaptaciu. Ako sa pocasie postupne ochladi, narastie im teplejsia srst, ale trva to minimalne 3-4 tyzdne. Ak ju nahle vylozis a je velky rozdiel teploty, moze sa podchladit. O mesiac to uz urcite neprichadza do uvahy. 🙄
Takze zostane ta druha moznost, dat ju uspat...
@rootham ja som napísala,ze je to moj názor.Nemusi to predsa urobiť.A co ak tu mačku daruje a zistí,ze sa tam má zle,ze je týraná a zanedbaná...Co ak mačka,ktora 12 rokov pozná iba tychto majiteľov a na novych si nezvykne,tak od žiaľu umrie?A ak si si to nevšimla,vychadzam z úvodného príspevku,v ktorom sa autorka pýta či žiť v spinavom byte,akebo utratiť?Ja teda odpovedám konkrétne na tieto otázky.Ak by sa pýtala, darovať mačku,alebo žiť nadalej v spinavom byte,tak by som jej poradila darovať.Preco nesmerujes svoj príspevok autorke,ktora kladie túto otázku?Bola si niekedy v takej bezvychodiskovej situácii ako je autorka?Ak nie,tak nemudruj.Dakujem.
@fazulka21 Málokto z ľudí, ktorí majú mačku ti bude radiť, aby si ju utratila. Jedna moja študentka mala mačky ( mala som s ňou o týchto mačkách konverzácie v cudzom jazyku počas celého roka) a väčšinou som len počúvala ( mala rôzne trampoty s nimi, keď sa medzi sebou bili a žiarlili na seba, jednu si vzala k sebe z ulice, nevedela si zvyknúť, robila neplechu v byte, zrejme kadečo vonku zazila. Skrátka, robili jej zo života peklo) ale ona nie a nie sa ich vzdať. Jednoducho bola akosi magicky opojena tými mačkami a stratila objektívny pohľad na vec. Skončilo sa to tak, že s manželom sa začali hádať, lebo mačky pre ňu znamenali viac ako on a už mu to poriadne začalo vadit ( to jej viac krát povedal, ale ona mi tvrdila, že to tak nie je, že manžel preháňa a pod.) a s manželom mali napokon oddelené spálne, lebo ona začala spávať s mačkami. Teraz už spolu s manželom nežijú. Asi ti tento príbeh veľmi nepomohol, tak to poviem v skratke: Utratit. A nie, nie si zlý človek, keď sa zaujímas o svoje psychické a fyzické zdravie a zdravie svojej dcérky viac ako o mačku.
Ja by som jej už dávno hľadala iný domov. ved to ze je s tebou nešťastná neznamená, že bude všade. Preto nechápem ze si si ju nechala aby ste sa mohli spolu nervovat.
Najhoršie riešenie je aby zostala s tebou. Co je toto za život keď sa len trápite. Celkovo zivot v byte musí byť pre mačku o ničom. Mačka ma loviť, striehnut na korisť...
A ak ju nechceš darovať, tak ju utrat, lebo takto to nemá cenu. ušetrí si zdravie, stávajú sa aj horšie veci
@fazulka21 nečítala som všetky komentáre len na prvej strane, niekto radil že ju dať von alebo darovať niekomu na dvor tak to je najväčšie zlo aké by si jej spravila, určite si mačka ktorá žila 12 rokov v byte nezvykne von a zomrie aj tak, neviem si to ani predstaviť dať zrazu 12 ročnú mačku von. Milujem mačky ale ak by mala ísť von tak to asi fakt radšej utratiť aj keď no je to strašné no neviem fakt... Ja by som to skúsila ešte s tou klietkou
@fazulka21 alebo oslov nejaký útulok, oztko vo vašom okolí a nech jej skúsia nájsť domov, možno fakt jej u vás niečo vadí a inde by to nerobila alebo si ju niekto vezme kto má viac skúseností len ju nedávaj hocikomu len tak aby ju potom nevyhodili, keď to bude cez útulok oni ľudí preverujú a ani ju nedávaj nikomu na von, držím prsty
@0silvia0 Presne to hovorim, ze tvoje rocne deti nikdy za zvieratom nebehali a netahali za chvost lebo si to nikdy nedovolila a vzdy si bola pri nich. Taketo male deti proste treba strazit a usmernovat. Ucit ako a kde ich chytat. Mozno niektore deti to vedia automaticky o dnarodenia, ale je kopec deti ktore to nevedia a to nie je preto ze by rodicia nemali respekt k zvieratam.
Odbornu pomoc nepotrebuje macka, ale autorka. Prepac. Ale takto zit 4 roky. Chore. Ako zly film. Podriadovat zivot prepnutemu zvieratu 🤦🏼♀️ A ano, utratit.
@andreatytler myslela som to tak, ze ani rocnemu dietatu to nebolo treba 100x vysvetlovat. Ved vidi u rodica, ako sa treba spravat k macke, nasledne ho rodic pouci a macka tiez nie je hlupa, aby sa nechala tahat za chvost. Pouzije pazury a je vysvetlene.
Ale moze byt, ze niektore nerespektujuce deti si nedaju povedat a dokola robia mackam zle, nastastie ja som sa s tym nestretla.
@fazulka21 na Facebooku kontaktujte pani Iveta Dorociakova, mala úplne rovnaké problémy ako vy a mačkám sa venuje celý život. Možno Vám poradí, prípadne bude oporou. Ja som čítala že treba vyhľadať mačacieho psychológa - ale úprimne som sa na tom len zasmiala...ja mám doma troch chlpatých teroristov a neviem si predstaviť o čom by si s psychológom asi tak "pokecali"😂😂😂
keby je to moja macka vypustim ju von, mna by porazilo a nechat si nicit nehnutelnost akoze dovidenia. Moj nazor.
Fuj, okamžite by letela. Ľudia to fakt vám je už zviera prednejšie ako ľudské zdravie.. Z tých jej mlacok ktoré ani neviete kde všade môžu byť tak to nemusí dopadnúť ok. Nikdy by som k takému človeku ani na návštevu nešla
@micolijana no ty bláho, tak to je extrém. Poznám tú frustráciu a netešenie sa domov, že čo zas vyviedol domaci miláčik. Čo to je za plemeno? Nemôže byť vonku? Či nemáš kde?
@fazulka21 necitala som všetky komentare, ale ja ta obdivujem, proste to co pises, je strasne, to by nedal si nikto a vyhodil by ju v zlosti na ulicu...
Ale píšem preto, ze ja som ten prechod z bytu na dedinu s mackou prešla. A dvakrat a dvakrat uspesne, raz s mackou a raz s kocurom. Boli nadseni, obaja. Nie uplne hned, ale dali to a spat by do bytu uz nesli. Podla mna kazda macka je vnútri v sebe lovec, je jej to prirodzené. Jedine ze moje chodili predtym v postroji aj von na sidlisku. Sokovane, bali sa, neskor si zvykli, dokonca sa same pytali. Ten kocur bol neskor uplne nadseny, strasne chcel chodiť von na tom voditku. To ti pisem, ze mozno zvaz. A ak nie, nerozpakuj sa utratit a to ti pisem ako milovnik zvierat, lebo zijes v pekle...
@vedorka zatiaľ som to vzdala a nakúpila veci za 120€ pre ňu...feliway sprej, obojok preti stresu, pipety proti stresu, do zastrčky tie mačacie feromóny. Ale je to posledná šanca. Keď nie, dám ju utratiť. Ja ju poznám a viem že vonku bezo mňa by si nezvykla. Veď ona za mnou chodí všade kde sa pohnem. Wc, sprcha....ked varím, sedí pri mne. Keď idem z roboty, čaká ma pred dverami....má problém si zvyknúť na novú skriňu 🤦
@fazulka21 ty si neskutocne trpezlivy clovek....
Fakt klobuk dole... Nefungovalo by za trest ju zavriet trebars na hodinku ci nejaky cas do tej klietky..? Fakt strielam, aby skusila pochopiť... A možno keby si ju vyskusala dat na den niekomu inemu..? Tam by to možno nerobila, iba na den...
@lenkalienka321 ja sa za zlého človeka nepovažujem. Ani v prípade utratenia. Len furt mám v hlave že určite som mohla urobiť viac, je to môj spoločník od kedy si pamätám, nepamätám si ako som žila kým som ju nemala. Ja by som chcela, aby to bolo ako predtým, než som poslala ex preč. Nechápem čo sa stalo, ako jeden pes dokáže takto ovplyvniť mačku. Dcéra má mačku tiež rada, ale tiež trvalo kým si mačka na ňu zvykla, tento problém sa vyriešil viac menej sám a asi choro dúfam že aj ostatné.
@vedorka vieš čo....na pol dňa som ju zavrela na wecko (ja mám wecko dvakrát veľké ako kúpeľňu) so všetkými vecami. Nech si od seba oddychneme. Chodila som tam za ňou, hladkala a prehliadala prvé hodiny neplechu čo narobila. Včera večer už som ju pustila, zatiaľ iba jedno pocikanie....
@kajka2022 ano? A aky problém je vo mne? Že nie som doma nonstop? Ty si aj čítala, kedy tieto problémy začali a prečo? Aktuálne ako píšem tento komentár tak mačka je na mojich kolenách. Ja chápem že je lepšie písať že za všetko môžem ja. Ale dobre. Tak mi vysvetli, keď je problém vo mne v tejto situacii- otvorím okno, mačka počuje brechať susedkinho psa a vidí ho. Okamžite ide značkovať. Nie, nie je to vo mne. Ona je zostala takáto keď sa v mojom byte nachadzal cca pol roka pes.
Tak už je stará,ono aj starí ľudia sú ako deti takže tak .nič iné len tvoje rozhodnutie či to chces trpiet alebo nie .ja by som ju už dochovala ,ale to je môj názor veď aj ty raz budeš stará ,je to náročné to verím tiež som mala mačku a smrdí to neskutočne
nasa to robila par mesiacov, mame ju 7 rokov a veru keby to trvalo takto dlho...proste by isla do vecnych lovist, skratka jej preplo a nie je suca na nic len robi gazdinej naprotiven, dala by som ju utratit, ktovie co ma aj ona v hlavicke ked takto reaguje
@lumatri ďakujem za komentár, pokiaľ nepomôžu veci, ktoré som nakupila, tak vyhľadam SOS mačky... musím si to zapamätať. Čo sa dcéry týka, nikdy jej nerobila zle. Odmalička bola vedená k tomu. Nikdy ju za chvost nepotiahla. Už keď mala dva roky, tak ju krmila, sypala jej granule. Máme zvyk, že keď obedujeme, tak dá aj mačke kapsičku a akože jeme spolu. Tá mačka dostava aj vianočnú večeru! 🤣 každé vianoce má rybu 🤦. Robím to skor z tradicie a pre úsmev a pohodu.

@vierkainka prečo by to mala riešiť tak drasticky? Ako už niekto písal, môže ju darovať. Posunúť do dobrých rúk. Bože, kto dal právo ľuďom takto rozhodovat? Nepohodlné- utratiť. Ideme začať strieľať nepohodlných ľudí? Mnohí by si to zaslúžili....