Mačka ma stojí veľa energie
Ahojte.
Mám 12 ročnú mačku. Už 4 roky mi robí neznesiteľné problémy, má to po psychickej stránke. U veterinara sme boli, pomôcť nevie, po fyzickej stránke je zdravá.
Neviem s ňou žiť, ale bez nej si to tiež neviem predstaviť. Ští kade tade, každý deň. Keď som doma menej, keď idem do obchodu najdem aj 3 nové mlačky. Stojí ma neskutočne veľa energie.
Neraďte veterinára, boli sme xkrat.
Neraďte zmeniť prostredie, venovať sa jej atď....nepomohlo. Nepomohol ani felliway, ani najdrahšie krmivo na trhu, nepomohlo ani zmena zachoda....nepomohlo nič, nič, nič. Už nie je čo by som skúsila, okrem utratenia. Tie čo napíšete
,, darovať " tak si položte otazku či by ste takú mačku darovali, ktorá je pohroma pre čistú domácnosť.
Dať utratiť? Alebo by ste žili v špinavom byte? Je tu niekto taký, kto trpel domácemu miláčikovi extrémne správanie, ako to dopadlo?
@fazulka21 kvoli macke mat problemy, toto nikdy nepochopim.. Dat ju niekomu na dvor a dovi
@fazulka21 No vidis, mozno na nu treba ako na psa 😁 pochvala - trest. Mozno zaberie ako trest to odlucenie od Teba. Tak kludne vyskusaj znovu kupelku, mozno aj tu klietku.v byte, nech ta vidi, ale proste obmedzeny priestor. Narobi bordel, pojde tam...
A nech ti ktokolvek pise, ze si zla, bezcitna a podobne, u mna mas strašný, ale strasny obdiv za to, co zvladas a mas tu silu hladat ďalšie riesenia.. Za klavesnicou su vsetci hrdinovia a v realite by ju vysmarili z bytu na ulicu...
@micolijana áno klietka je riešenie pre psa
@fazulka21 potom napíš o mesiac ako si sa rozhodla. Neznášam ľudí čo sa zbavia zvieraťa pre banality ako že majú dieťa,.menej času, nie je prítulné, je agresívne na cudzích a tak. Ale pred tebou klobúk dole, fakt sa snažíš a nevzdávaš. Držím palce aby sa stal zázrak a zlepšilo sa to. Ak nie tak máš len jedinú možnosť. V takom vyššom veku ak je naviazaná silno na teba by darovanie niekomu inému bolo pre mačku väčšie trápenie ako utratenie.
@micolijana keď sa zviera podarí, tak je to skvelé mať parťáka. Keď nie, tak je to fakt prekliatie.
@fazulka21 Jasne, ano, mala som dve doma. Len ty mas specificku cicu, ty uz musis skúsit uplne vsetko, mozne aj nemozne, mozno motyka vystreli no... 😁 Ako ja by som to proste skusila a vzdy "po cine" ju kdesi zavrela a čakala, ci jej dopne. Aspoň budes mat menej roboty ako sama pises a psychicky si oddychnes. Horsie ako to mas aktualne teraz, to snad byt uz ani nemoze...
@fazulka21 nepýtaj sa druhých na názor urob poda seba ,toto iste som zažívala s naším psom maltezakom 13 ročným,ako sa nám narodil syn tak to bola katastrofa co ten začal robiť,okrem toho že všetko ocuroval tak bol agresívny na nás všetkých,rok sme to tak vydržali ďalej sa už nedalo
@fazulka21
Ahoj, z tvojho popisu situácie mám dojem, že si ťa tvoje mňaukadlo prehnane uzurpuje výhradne pre seba, a napriek tomu, že sa mu venuješ na 200 %, nie je spokojné.
Napadlo mi, či to nie je ako vo vzťahu 2 ľudí - čím viac sa jeden snaží, tým viac to ten druhý využíva (i zneužíva) a je stále nenásytnejší a rozmaznanejší.
S deťmi to tak býva tiež - ak sú zahŕňané neúmernou pozornosťou, vylezú rodičom na hlavu a nevedia, čo od dobroty.
Čiže aj priveľa lásky môže škodiť.
Píšem z vlastnej skúsenosti, mám 3 exteriérové mačky, ktoré - ako som naivne dúfala - si budú viesť svoj nezávislácky mačací život a mňa budú mať na háku.
Stal sa presný opak - len čo vystrčím nos z dverí, doslova sa po mne hádžu, predbiehajú sa v tom, ktorú pohladím prvú, sú ako psíky, všade ma prenasledujú, keď prichádzam domov, vítajú ma…
Myslím, že do vysokej miery je to dané tým, že som na ne dosť prísna a venujem sa im vtedy a toľko, kedy a koľko to vyhovuje mne.
Som od nich tak nejak zdravo “odpojená”, existuje u nás balans medzi “ťuťuťu” a “počítam do 3…” 😅 (obrazne povedané).
Rešpektujú ma na slovo, stačí zvýšiť hlas a pracú sa mi z cesty, nedovolia si byť typicky mačaco drzé.
Dávnejšie som mala aj čisto interiérovú mačku a poslúchala na slovo.
Takže je to možno o prístupe. Nenechať sa zotročiť, nastaviť pravidlá a tie dodržiavať. S 12-ročným parťákom to už iste pôjde ťažšie, ale vyskúšala by som ubrať na intenzite citov a postupne preladila do vlažnejších prejavov náklonnosti, aby si ťa to zvieratko začalo vážiť a vedelo, kde je jeho miesto.
Verím, že sa to dá.
Si sadomasochystka? Kvôli sprostéj kocke si obetovala byt na smrad jak v Carihrade?
Prepáč, ale ja by som si dala otázku, kto je pre mňa dôležitejší - mačka alebo dieťa ( rodina)?
Ja osobne by som toto netrpela. Môj čas a energiu by som venovala rodine a nie dlhodobo riešiť problémy s mačkou. Zničený byt, smrad... Mám rada zvieratá, ale musia mať hranice,a toto by pre mňa bolo cez čiaru. Predpokladám, že dcéra by si toto dovoliť nemohla. 🤔
Do bytu tak max. morské prasa.
@fazulka21 kto by chcel psychicky chorú mačku? To som zvedavá ..venuj hodiny a hodiny radšej sebe a dieťaťu a nie upratovaniu po šťankach uvidíš uľaví sa ti..takže odpoveď áno utratiť
@katka0123 ani som nečítala čo si písala ,ale akoby som odkopirovala 🙃 nikdy nepochopím ako môže byť niekto otrokom mačky..
@katka0123 ľudia si berú zvieratá aj iných dôvodov nie že sú vzácne, napríklad že chcú tomu zvieraťu pomôcť takže keby to skúsila cez nejaké oztko alebo útulok tak by jej možno domov našli, je veľa ľudí čo nepozerajú nato či je zviera krásne alebo drahé a ako ty píšeš vzácny druh jednoducho chcú tomu zvieraťu pomôcť a preto si adoptujú hocijaké aj choré alebo slepé zviera, zoberú z ulice atď, ľudia si adoptujú aj ochrnutiú mačku alebo psa len aby tomu zvieraťu pomohli
Koľko reakcií, ale také zvláštne. Niektoré ju chvália koľko má trpezlivosti, ale podľa mňa to je aj sebecká láska. 4 roky sa nervuje kvôli mačke, just si ju nechala až do tohto bodu, pričom ju dávno mohla dat niekomu kto by to s nou možno vedel. Napr žene ktorá nemôže mať deti a dala by jej všetok priestor aj čas. Autorka si stále ide svoje, že na dedine by neprežila. A to ako žije celé tie roky je akože výhra? Aj keby ju vyhodila na ulicu, aspoň by ta macka mala šancu zabojovať a možno by si ju niekto zobral z tej ulice. Mačka ma inštinkty na lov, takže ak takáto šelma trčí medzi stenami tak to ide úplne proti jej prirodzenosti. Stoj čo stoj musela zostať pri autorke? Niekedy to proste nejde, to neznamená ze človek je zlý, proste sa to stáva. Dúfam ze sa autorka aspoň teraz rozhodne správne a nenechá to zviera aby sa ďalej trápilo
Naša mačka aj dostala keď oštala malej šuplík s nohavičkami, posteľ a kadeco, aj dva týždne bola na mňa urazená, ale štala veselo dalej, nemá hierarchiu ako pes, pre ňu si len ďalšia veľká mačka a má ťa na haku, išla by kade lahsie

Kedze si uz skusila uplne vsetko a bohuzial nic nezabralo, dala by som ju utratit. To by som tiez psychicky nedala, aby mi takto zvieratko nicilo byt….