icon

Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

merlinja
22. dec 2019

darčeky nie sú povinnosť.

miadi
22. dec 2019

Jo ale to si Nemusela dokladovat ani dokazovat uz roky odkedy si plnoleta. Sucastou problemu si ty sama ze si v 18ke nenastavila hranice.Ale tak nikdy Nie je neskoro a nastavujes ich teraz.

autor
22. dec 2019

@miadi To ju nepoznáš. Musela som, inak mi robila peklo.

miadi
22. dec 2019

Nemusela si ved si snou nežila odišla si do cudziny. ..

evkano1402
22. dec 2019

Moja skusenost s pribuznymi je:
Mama vytvara obraz svojej dokonalosti a nekonecnej obety pred pribuznymi. Cast pribuznych jej veri, neviem, nie som s nimi v kontakte resp. len v minimalnom a nie je priestor a cas si tieto veci vydiskutovat a je mozne, ze ani ich samych to nezaujima. Proste o tom nezacinaju a ani ja.
Druha cast pribuznych, s ktorymi mam ale dobry vztah vedia, ze nie vsetko tak, ako to mama vykresluje. Proste maju s nou vlastnu skusenost a vedia, ze nie je vsetko cierne a biele. Ale aj tak si myslia, ze by som to mala v ramci dobrych rodinnych vztahov prekusnut. U mna uz toto nehrozi, proste nie. Bol by to krok vzad.
A potom je tu cast rodiny, s ktorou som sice tiez v minimalnom kontakte, ale ked zacneme debatu, ze preco sa nenavstevujem s nasimi, ale ze uplne presne vedia preco. Dokonale ma chapu. Sami sa s nasimi rokmi nekontaktuju z podobnych dovodov ako ja.
Ako ide cas, a ja vlastne nic nerobim, len si zijem svoje, proste nic s nasimi neriesim, sem tam niekoho stretnem, nejaku maminu dlhorocnu kamosku, susedu a bez toho, aby som nieco zacinala, mi ta suseda zacne rozpravat ako uz s mamou nekamarati, ze uz sa to dlhsie nedalo, vsetko sa muselo tocit len okolo nej a tiez vztah s nou musela seknut.
Ale to chce cas, roky...

autor
22. dec 2019

@miadi Ale ked som prišla na dovču, musela som prísť aj so zmluvou. A chcela vidieť účet.

0silvia0
22. dec 2019

NEMUSELA si...

autor
22. dec 2019

@0silvia0 Vieš, čo ma potom čakalo? Nadávky, podozrievanie, urážky...napr. určite klameš a nikde nepracuješ, hlupaňa, neverím Ti..a ja som na to nemala nâladu. Veď aj teraz mi to vyhodila na oči, že ktovie čo za tým je, že jej to nechcem ukázať.

autor
22. dec 2019

Prišla mi od nej práve sms, aby som sa dala liečiť.

eliska13
22. dec 2019

Spravila si dobre aj, keď sa cítiš teraz zle

majka99999
22. dec 2019

Ked ta tak neznasala, mala ta dat na adopciu. Ale to by sa nemohla hrat na milujucu matku, ze? Ignoruj tie SMS, ty nie si ta divna. Vidas sa casto s pribuznymi? Ak nie, tak to je tiez jedno, co si oni myslia. A na svadbu ju chces pozvat?

evkano1402
22. dec 2019

"ze sa mas das liecit", ok, projektuje svoje pocity na teba. Ona by naozaj potrebovala odbornu pomoc, ale ako dokonala osoba, to nikdy neprizna.
Sms od mamy mazem bez precitania, nema zmysel si kazit den, telefon nedviham, naozaj, len same nekonstruktivne vycitky, ide jej len o udrzanie status quo, miluje hadky, vyvolavat pocit viny, udrziavat chaos. Najlepsie je vobec nereagovat.

autor
22. dec 2019

@majka99999 Nechcem ich na svadbe !

autor
22. dec 2019

@majka99999 S príbuznými sa nestýkam, je mi to už jedno. Ona ma asi fakt nemá a nemala rada, tie jej reakcie bolia.

autor
22. dec 2019

@evkano1402 A otec je na nej strane, som pre nich sklamanie.

dskjhfdlkdjhl
22. dec 2019

Ty si pre nich sklamanie a oni pre Teba co? Ved toto nie je normalne, si dospela, nedaj sa takto nicit. Ked chcu niekoho buzerovat, tak nech si najdu niekoho ineho.

letfenixa
22. dec 2019

Tak ju zablokuj.

evkano1402
22. dec 2019

Moj otec akoze nic nevidi, neriesi, tvari sa, ze nerozumie tomu, co sa deje.
A jasne, ze je na maminej strane. Tak sa rozhodol.

autor
22. dec 2019

@dskjhfdlkdjhl Oni chyby na sebe nevidia. To ja s tá chybná.

autor
22. dec 2019

@dskjhfdlkdjhl majú koho, mám mladších súrodencov, na ktorých sa tiež parádne podpísali.

miadi
22. dec 2019

Keby mi robila peklo tak k nej nejdem na dovolenku. Keby mi vravela ze som hlupana a klamarka len preto ze jej neukazem kolko zarabam tak koniec . Ty nemas ziadnu sebahodnotu?

0silvia0
22. dec 2019

Tvaris sa, ze si odstrihnuta, ale nie si....

autor
22. dec 2019

@miadi Nejak som sa jej bála, vzbudzovala vo mne vždy strach.

autor
22. dec 2019

@0silvia0 Ono to chvíľu potrvá.

miadi
22. dec 2019

Odisla si zit prec mimo jej dosah. Ja viem ake to je a to som odisla od super mami keby som chcela bolo by velmi lahke stratit kontakt. Asi si neodisla dost daleko. .bat sa jej nemusis nema ti uz co urobit. Za najhorsiu hlupanu si uz davno nemas co stratit u nej. A ziskat uz vobec Nie .

autor
22. dec 2019

@miadi No odišla som ďaleko, nemala na mňa dosah. Nemala a predsa mala, bombardovala ma telefonátmi a smskami, keď som nezvdvihla na prvý krát, volala ďalších 6x. Stíhačka. Ja sama neviem, prečo som to už dávno neurobila, zbytočne som mala stresy a záchvaty zo strachu z nej.

autor
22. dec 2019

Len dúfam, že sa nejakým špinavým spôsobom nespoja s mojím priateľom, to už by bol vrchol. Veď v minulosti, keď stretla môjho priateľa (bývalého, ale vtedy súčasného), povedala mu o mne škaredé veci.

mircalla
22. dec 2019

Pokial toto neni vymyslena tema, tak mas velmi divnu rodinu. A ak nahodou vymyslena nie je, si skratka blba, ze si nechas so sebou zametat. Bratovi som musela priespiet na notebook, niekto ti drzal noz po krkom? Neverim tejte teme.

autor
22. dec 2019

@mircalla Veriť nemusíš. Ale to by si mohla pochybovať o každej jednej téme na tomto fóre.

mircalla
22. dec 2019

Pokial toto neni vymyslena tema, tak mas velmi divnu rodinu. A ak nahodou vymyslena nie je, si skratka blba, ze si nechas so sebou zametat. Bratovi som musela priespiet na notebook, niekto ti drzal noz po krkom? Neverim tejte teme.