icon

Mám 39 a som ne(matka).

anyq
8. mar 2020

Mám 39r, som single a nie som mama.
Keby som mala 29r, všetko to ďalej vo vete by bolo ešte cool a každý by sa na mňa pozeral viac menej ešte s pochopením.
Ak to však poviem vo svojich 39r. rokoch, väčšina spoločnosti sa na mňa pozrie buď s ľútosťou ( tak čo moja, nemala si šťastie? nikto ťa nechce? ), alebo s opovrhnutím ( tak ty si karieristka, dôležitejšia je pre teba sloboda a nič nerobenie, nevieš sa obetovať apd. ).

A pravda je podstate niekde úplne inde.

Áno, aj ja som si si predstavovala, že v mojom veku už budem mama, možno pomaly dospievajúcej dcéry a syna, mala som vybraté mená, milovaného muža, šťastný domov.
Avšak život to zariadil inak a o partnera som žiaľbohu prišla. A tak som sa niekoľko rokov spamätávala zo straty a dávala dokopy, a keď som už mala v sebe viac menej veci vysporiadané, stretla som jednoducho toho nesprávneho muža. A zacyklila som sa v nefungujúcom vzťahu na niekoľko rokov. V tom čase som na dieťa ani nepomyslela, hoci on na mňa tlačil, ale keď jednoducho viete, že on nie je ten pravý, tak máte v sebe blok.
A potom prišli zdravotné problémy a lekári mi už neodporúčajú otehotnieť. Jednoducho moje telo by to nemuselo zvládnuť, plus dieťatko by asi nebolo v poriadku.

A tak mám 39r, s priateľom som sa rozišla a hovorím si, čo ďalej...
Keď stretnem svoje spolužiačky z VŠ, či z gympla, nevydatá žena bez dieťaťa? Vidím v ich očiach... ach, ako si len skončila...
V spoločnosti nie je spoločensky akceptovateľné, ak žena nemá dieťa.

Jednoducho ako že nemá dieťa? Veď každá žena chce dieťa, každá žena má mať rodinu a deti a byť na poriadku? Čo je s tebou?

Bola som zisťovať veci okolo adopcie. Iba snáď keby som žila v Hollywoode. U nás je adopcia u jednotlivca vylúčená.

Pýtam sa sama seba, ako to berú tie ženy? Jennifer Aniston, Kylie Minogue, Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Sisa Sklovská, Katka Hasprová? Aj na nich sa pozerajú pomedzi prsty?

Áno, ja nie som žiadna hviezda, viem. A sama seba sa pýtam, kto ma dochová, keď budem stará a chorá, keď nemám nikoho...
Pomaly sa začínam pozerať po nejakom dome seniorov, ak zdravie bude slúžiť, 60tka to istí a idem tam.. ale čo dovtedy?

Kde si môžem prosím kúpiť dieťa? Kde ich predávajú? Dajú sa kúpiť na ebay?
Robím si srandu.. to som celá ja, snažím sa odľahčiť, keď je život na ...

Peknú nedeľu všetkým, s deťmi, s rodinou ...

Strana
z3
veronikaszabova
8. mar 2020

@anyq kde si nabrala, ze adopcia jednotlivcov u nas nie je mozna?

minutka
8. mar 2020

pozri, nikde nie je napisane,ze uz nestretnes pana praveho. len si momentalne upadla do miernej depresie,lebo mas taky "prelomovy" vek. ja som sice stastne vydata a po dlhych rokoch (9) sa nam podarilo i babo.no dieta nemusi byt pre kazdeho stred vesmiru. a ani nam to nezarucuje,ze v domove dochodcov neskoncime. zo zistnych dovodov sa deti neplodia. ak zo zdrav dovodov deti mat nemozes, treba sa s tym zmierit. zi plnohodnotny zivot, venuj sa sebe, kariere, volnocasovym aktivitam. navstevuj a rob co ta bavi a naplna. mozno prave na nejakom kurze stretnes super chlapa a osvojis si aj jeho rodinu.nikdy nevies. good luck

gladys_07
8. mar 2020

@anyq nie je to spolocensky akceptovane? Ja deti nemam ani mat nebudem, ale nikto ma zatial na ulici neoplul, volebne pravo mi odobrate tiez nebolo...praveze mam okolo seba VELA zien (ci uz single, alebo vydatych), ktore deti nemaju. Nie je to nahodou vsetko len v Tvojej hlave?

anyq
autor
8. mar 2020

@veronikaszabova na upsvare, kde som sa bola informovat. Jednotlivcom daju do opatery deti, ktore nikto nechce. Doslovne mi to povedali takto...

macekovam
8. mar 2020

@anyq no.. A keď ich nikto nechce tak ani ty?

veronikaszabova
8. mar 2020

@anyq blbost. Staci si pozriet par diskusii tu na MK ohladom pestunstva a adopcie.

anyq
autor
8. mar 2020

@gladys_07 vies co, ja som s touto situaciou ok, zmierila som sa s tym uz davno...

kittykat22
8. mar 2020

@anyq tvoj problem podla mna nie je to, ze nemas dieta. Ale to, ze sa pozeras na to, co si o tebe myslia ostatni - a este si koli tomu nestastna. Keby som sa ja mala zalamovat tym, co si myslia o mojom zivote ostatni, tak sa mozem rovno hodit z mosta - pretoze ludom nevyhovies. To ze nemas dieta, nie je koniec sveta. Nastastie nezijes v komunistickej cine, niekde v Eritreji alebo v Indii. Mozes mat pekny zivot - len sa na svoje stastie musis pozerat vlastnymi ocami, a nie optikou okolia.

zooeynka
8. mar 2020

@anyq vobec neries co si myslia a nemyslia spoluziacky alebo hocikto iny. A ber si za priklad judinyovu ;) Este mas cca 10 rokov casu na zakladanie rodiny. Extrem viem, ale clovek nikdy nevie co mu zivot prinesie a je zvytocne sa deptat .

anyq
autor
8. mar 2020

@kittykat22 Pre vacsinu ludi som karieristka, lebo ano, pracovne sa mi dari, ale co mam robit ak nemam rodinu a deti? Tak aspon pracujem. A potom pocuvam, ze ved to chcela, co ma, chcela karieru, nie deti... nech sa paci. Zena,, ktora nema dieta nie je plnohodnotna? Je s nou automaticky nieco v neporiadku?

anyq
autor
8. mar 2020

@zooeynka To je druhy extrem, lebo to nie je velmi zodpovedne ani voci tomu dietatu. Rodicov si vela neuzije. Zase za kazdu cenu byt matkou podla mna nema zmysel.

gir
8. mar 2020

Kamoška bola v rovnakej situácií a zrazu jej prišiel do cesty vdovec s malými deťmi.

anyq
autor
8. mar 2020

@macekovam Konkretne mi bolo povedane, ze dali slobodnej zene z NR, romske dietatko, dievcatko, mentalne aj telesne postihnute, s vaznou chorobou srdiecka. Nikto ju nechcel, tak ju ponukli zene v NR, aj ked je slobodna. Ty by si prijala telesne aj mentalne postihnute dieta, na ktore by si bola uplne sama? O tom, ze je romske nehovorim, ja s tym problem nemam.

anyq
autor
8. mar 2020

@gir Ano, to je alternativa... ale pravdepodobnost nie je velka..

zaba21
8. mar 2020

@anyq
Poznam viac žien, ktoré nemali deti, ale nikdy ma nenapadlo takto ich posudzovať, ako to píšeš ty. Skôr si pomyslím, že nestretla toho pravého, alebo deti mať nemôže, alebo jednoducho nechce, lebo aj také sú... Ale určite nepovažujem také ženy za menejcenné...ani nič podobné.

pribinak
8. mar 2020

@anyq čo tak byt profi matkou? Je to pekná ale ťažká praca

macekovam
8. mar 2020

@anyq nie neprijala. Ale tak hľadaj rýchlo známosť a možno aj svoje ešte stihnes

merkelica
8. mar 2020

isto nie je adopcia pre jednotlivca nemozna? nejaka cesta musi existovat.. kolegyna je single a ma adoptovane dieta

macekovam
8. mar 2020

@pribinak tu môžeš dostať 3 deti.. Z toho najmladšie môže byť aj novorodenec a tiež tam môžu byť choré deti.. A keď ich máš 3 tak ďakujem pekne

anyq
autor
8. mar 2020

@macekovam čiťaš, že mať vlastné dieťa nemôžem?

pribinak
8. mar 2020

@macekovam ja poznám profi mamku. Hneď na začiatku nedostaneš 3 deti. Každá profi mama si určuje preferencie, sú take čo chcú len novorodencov, alebo take čo nechcú malinké deti, sú take čo zoberú do starostlivosti aj choré dieťa
A áno, časom môže mat aj 3 deti

macekovam
8. mar 2020

@anyq nie to som prehliadla... Sory

macekovam
8. mar 2020

@pribinak aha tak už to asi inak funguje to je dobre...

anyq
autor
8. mar 2020

@pribinak To by som zase nedala... poznam svoje limity a nejdem sa precenovat.

luccija
8. mar 2020

Aké máš zdravotné problémy, ak môžeš napísať?s tou adopciou je to hlúposť je to možné a poznám veľa zien, ktoré boli samé a adoptovali aj zdravé biele 3 r dievčatko.A pani bola doktorka oveľa staršia ako ty.moznosti máš stále dosť len teraz máš asi horšie obdobie a nevidíš ich.

lula313
8. mar 2020

Čo sa týka dochovania, tak ja sa budem snažiť dochovat sama, nebudem chcieť zaťažovať deti. A keď to nepojde, nebudem proti ist do nejakeho DSS, takze neboj, stretneme sa v tom starobinci tak či tak😉
Poznam veľa ľudí v tvojom veku, ktorí sú single a bezdetni. Jeden single chlap, sa stal profi rodičom a dostal 10 rocneho chlapca, takze nie je úplne vylúčené, že by si bola bez dietata, pokial by si ho veľmi chcela, dá sa aj touto formou. Ten chlapec je strašne zlaty, blondaty, skromný, slušný, za všetko veľmi vďačný. Keď má stretne denne aj 10x, tak vzdy má slušne pozdravi aj na ten desiatykrat😊 ďalšia sa pridala k projektu ´Tvoj buddy” je to tiež niečo na štýl, že dieťa dostane prideleného dospelého a ten s ním trávi čas a k niecomu ho vedia. Ďalšia kamoska zachraňuje psov v karantenke.. proste tito ľudia si našli vyššie poslanie ako je len stať sa matkou/rodicov a dokonca by som povedala, že ich zivot má vacsi zmysel a naplnenie ako tých, ktorí sa stali “len” rodicmi, lebo robia tento svet lepším.. som nazoru, že každý má na svete nejaké poslanie, keď najdes svoju cestu, najdes aj stastie. Držím ti palce😊

matapo
8. mar 2020

...mam 40 mam tri deti hoc nie dospievajuce ale male, najmensie dojca. Deti su zmyslom mojho zivota, ale nie jedinym. je hlupost co si napisala ze nemas pravo si adoptovat dieta. moja suseda tak spravila vo veku 45 rokov, priniesla si domov trojmesacne dievcatko, ziju spolu same, malicka uz chodi do 1. triedy, medzitym sa pritrafil aj priatel, spolu chodia na vylety, malu ucil bicyklovat,...spolu nebyvaju zatial, ale travia spolu cas. Citit z tvojho prispevku dost negativnu energiu, az depresiu. Nik sa na teba nediva cez prsty, v praci maz mozno aj vyhody ze namas male deti. Osvojit dieta tiez nie je problem, budes mat aj dobry pocit ze si niekomu pomohla, ze niekomu si zmenila zivot k lepsiemu, dat lasku malemu nechcenemu dietatu je uzasne. Sama o tom uvazujem, svoje deti uz mat asi dalsie nebudem a je pri tom tolko nechcenych deti, rada by som niektoremu dala unas zazemie. Ale ak sa na to necitis tiez to vobec nevadi, najdi v sebe to co ta bavi a rozvijaj to, umenie velmi pomaha, skus sa venovat malovaniu, keramike, comukolvek kreativnemu alebo nejakemu druhu sportu, turistike, cestovaniu,...comukolvek a hned ta zacne zivot viac bavit.

modrykoniicek
8. mar 2020

Kto kedy povedal, že žena bez dieťaťa je nešťastná?

No jedine môj gynekológ povedal, že žena bez detí nie je žena 😂 ale ako pardón.Mala som 19.

Nesúhlasím s tým postojom.
Nie každá žena túži po deťoch to je blud.
Tak isto nie každý muž túži po deťoch.

A čo je na tom zlé?

Ja mám z tvojho príspevku pocit, že to, že si bezdetná trápi skôr tvoje okolie než teba.A čudujem sa ti, že sa tým vôbec zaoberáš.

Sama vieš aký máš život a prečo deti ešte nemáš.

Vieš koľko žien si pomyslí skôr opak?

(Ach má 39, môže robiť čo chce je bezdetná a ja mám doma 2 malé deti a jedného lenivého a ufrflaného muža) 😂

Pozri sa na to aj takto.Mať deti je zodpovednosť nie len zábava a nie každá žena ktorá má deti je aj šťastná.Myslím v zmysle, že nie jedna žena by najradšej zbalila kufre a mala znovu 20 lebo jej práve praskli nervy.

Život si treba užívať v prítomnosti a všetko čo má prísť príde.
Utápaš sa v budúcnosti a minulosti.
Je to zbytočné.

Žij prítomnosťou a nerieš čo by bolo keby bolo.

Dieťa ti ajtak nezaručí šťastie.A nezaručuje ti to ani starostlivosť na starobu.Všetko je to individuálne.

Môj muž má 36 deti nemáme a kto vie či mať budeme.Náš život je pekný tak či onak.
Mať vlastné dieťa nie je podmienka.

tilko
8. mar 2020

No....a máš súrodencov, čo majú deti? Alebo nejakú dobrú kamarátku s deťmi? Byť taká naj teta má tiež čo do seba...deti ťa milujú a rodičom občas vypomôžeš....
Ja mám uja (otcov brat), je bezdetný a rozvedený...roky je single...a vieš čo? ja a môj brat sme si ho ako uja užili...na cyklistike, na lyžovačke, spolu do kina...prispel na naše drahšie darčeky či cestovanie po svete...ak sa našim nedalo, tak rád odviezol kam sme potrebovali...a teraz je prastrýko... nie raz mi postrážil syna, keď sa doliečoval po chorobe...navaril, pohral sa...syn má už 11a čo sa týka techniky, tak si super rozumejú...

A či ho niekto dochová? No jasné, že my...a nie preto, že musíme...máme ho radi...

cairka
8. mar 2020

To je hlúposť, samožiadatelia na adopciu čakajú v úplne rovnakom poradovníku ako páry - podľa dátumu zapísania do zoznamu žiadateľov a podľa "požiadaviek" ....

Strana
z3