Mám 39 a som ne(matka).
Mám 39r, som single a nie som mama.
Keby som mala 29r, všetko to ďalej vo vete by bolo ešte cool a každý by sa na mňa pozeral viac menej ešte s pochopením.
Ak to však poviem vo svojich 39r. rokoch, väčšina spoločnosti sa na mňa pozrie buď s ľútosťou ( tak čo moja, nemala si šťastie? nikto ťa nechce? ), alebo s opovrhnutím ( tak ty si karieristka, dôležitejšia je pre teba sloboda a nič nerobenie, nevieš sa obetovať apd. ).
A pravda je podstate niekde úplne inde.
Áno, aj ja som si si predstavovala, že v mojom veku už budem mama, možno pomaly dospievajúcej dcéry a syna, mala som vybraté mená, milovaného muža, šťastný domov.
Avšak život to zariadil inak a o partnera som žiaľbohu prišla. A tak som sa niekoľko rokov spamätávala zo straty a dávala dokopy, a keď som už mala v sebe viac menej veci vysporiadané, stretla som jednoducho toho nesprávneho muža. A zacyklila som sa v nefungujúcom vzťahu na niekoľko rokov. V tom čase som na dieťa ani nepomyslela, hoci on na mňa tlačil, ale keď jednoducho viete, že on nie je ten pravý, tak máte v sebe blok.
A potom prišli zdravotné problémy a lekári mi už neodporúčajú otehotnieť. Jednoducho moje telo by to nemuselo zvládnuť, plus dieťatko by asi nebolo v poriadku.
A tak mám 39r, s priateľom som sa rozišla a hovorím si, čo ďalej...
Keď stretnem svoje spolužiačky z VŠ, či z gympla, nevydatá žena bez dieťaťa? Vidím v ich očiach... ach, ako si len skončila...
V spoločnosti nie je spoločensky akceptovateľné, ak žena nemá dieťa.
Jednoducho ako že nemá dieťa? Veď každá žena chce dieťa, každá žena má mať rodinu a deti a byť na poriadku? Čo je s tebou?
Bola som zisťovať veci okolo adopcie. Iba snáď keby som žila v Hollywoode. U nás je adopcia u jednotlivca vylúčená.
Pýtam sa sama seba, ako to berú tie ženy? Jennifer Aniston, Kylie Minogue, Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Sisa Sklovská, Katka Hasprová? Aj na nich sa pozerajú pomedzi prsty?
Áno, ja nie som žiadna hviezda, viem. A sama seba sa pýtam, kto ma dochová, keď budem stará a chorá, keď nemám nikoho...
Pomaly sa začínam pozerať po nejakom dome seniorov, ak zdravie bude slúžiť, 60tka to istí a idem tam.. ale čo dovtedy?
Kde si môžem prosím kúpiť dieťa? Kde ich predávajú? Dajú sa kúpiť na ebay?
Robím si srandu.. to som celá ja, snažím sa odľahčiť, keď je život na ...
Peknú nedeľu všetkým, s deťmi, s rodinou ...
@anyq 👏 😀 akoby som to ja pisala. Som na tom uplne rovnako. V tomto veku si uz nerobim nadeje, ze si niekoho najdem. Niesom najmladsia, a uz ani najkrajsia. Najhorsia je ta samota. Kvoli praci si nemozem adoptovat ani len psa. Som jedinacik a nemam uz ani rodicov. Vianoce, Novy rok, Valentina ale aj dnesny Den zien prezivam velmi tazko. Snazim sa stale venovat nejakym aktivitam, aby som zahnala depresie, chodim vela do lesa, do mesta. Ale vzdy ked vidim mladsie rodinky s detmi, krvaca mi srde...
@anyq je jedno koľko vás tam bolo..... 🙃 Ide o to že ako realitu či zákon prezentujes jedno info od jednej tety na úrade.
Prečo sa tak ľahko necháš odbiť?
Ono je fakt z tvojich slov cítiť dosť negatívne myšlienky.
Take it easy 🙂
Ostatní si o tebe nemyslia to čo si napísala...( Či povedal ti to niekto priamo?) Sú to len tvoje myšlienky o tom čo si asi myslia.
Musíš zmeniť svoje myslenie. Spoločnosť je ok. Ty máš zlý pocit zo seba..... bezdôvodne.
No, niekedy sa deti nepodaria splodit….hodnota zeny vsak uz davno nespociva v pocte splodenych potomkov. Kasli na mienku spolocnosti, necitlive pohlady inych zien a uzivaj si plody svojej prace 🙂
@anyq ja mam tiež 39, ale mam muža ktorý má miluje už 21 rokov. Máme dvoch synov. Áno sme rovnako staré a každá mame úplne iný život. Prežila som si aj ťažké chvíle.. poviem ti není to sranda chodiť do práce, učiť sa s nimi, variť upratovať akosi ale zabúdam na seba.. Síce idem ajs kamoškami na kávu, do kina.. Niekedy padám dole hubou a ja si ešte kúpim psa. Nikdy nevieš kto ti kedy príde do života.. Nezúfaj.. Užívaj si slobodu.. Kamosky.. Kúp si psa.. Život nekončí.. Práve naopak.. Máme teraz ten najlepší vek. Ži to co ti život každý deň ponúka. Predstav si ako je tým co sú v nemocniciach ako je tým co sú postihnutí. Dakuj Bohu že máš čo máš. Drž sa
Chapem tvoju frustraciu, ale este stale je vela scenarov ako to cele moze byt. Mozes stretnut toho praveho a mat s nim dieta (vsetko je mozne, lekari sa casto mylia) a pokojne aj po 40-tke. Nebola by si prva ani posledna. Mozes stretnut niekoho kto uz dieta ma. Este mi napadlo, ze ak adopcia je problem, mohla by si zobrat dieta do pestunskej starostlivosti.
@anyq no usiel ti vlak. Vies mne ani nevadi, ze nemas deti, ale ze so zenami ako ty sa neda pracovat. Lebo riesis, ze nemas to co ma 95% zien. A tvoj prispevok hovori za vsetko. Vysporiadaj sa sama so sebou, ze je to tak. Mozes robit veci o ktorych my matky tajne snivame. Sportovat, stsrat sa sama o seba, cestovst, spoznavat ludi etc. Myslim, ze problem je len tvoj postoj.
@anyq To Vám kto povedal že jednotlivec si nemôže adoptovať dieťa? Normálne si dáte žiadosť na Upsvare spravíte si prípravu u psychológa na úrade alebo v neziskovke návrat /úsmev. Budete zaradená do poradovnika a podla požiadaviek na dieťatko budete čakať v poradovniku čím sú požiadavky jednoduchšie tým sa čaká kratšie.
@lianka123 Liana, ja som sama so sebou vysporiadana. V podstate uz takmer 10 rokov. To, ze mat deti nebudem viem dlho a zijem s tym. Kto to riesi su zeny okolo mna. Rozhovor typu, ty tomu nerozumies, ty nemas deti, ty nemozes vediet o com hovorim, nebola si nikdy tehotna... no ano, nebola som, a nemam. A ci sa so mnou da alebo neda pracovat? V praci neriesim sukromie, to ci niekto ma alebo nema deti, partnera apd. V praci riesim pracu. Respektujem zivotne role inych ludi, ci uz muzov alebo zien, ale vobec neriesim zenske veci a pletky.
Ženy sú neskutočne komplikované stvorenia. Na tvojom mieste by som napríklad cestovala alebo zbalila kufre a odsťahovala sa niekam odveci, spoznávala svet kultúru a pod. A možno nájdeš nejakého zahraničného muža s ktorým ti bude super aj bez dieťaťa. A druhých ľudí netreba počúvať ani riadiť sa tým čo si myslí spoločnosť. Ja mám naopak niekedy repky z toho že moji spolužiaci si robia kariéry berú hypotéky na byty domy a ja utieram drobcovi prdel a rozculujem sa že hádže jedlo po zemi a lozi po nábytku, no ale potom sa na mňa usmeje a viem že to tak malo byť. Proste všetko má svoje klady aj zápory a ide o to byť šťastným a vyrovnaným človekom sám so sebou. Ľudia budú závidieť ohovárať a mať výhrady v každej situacii. 🙂 Prajem aby si aj ty našla svoje šťastie a pokoj aj keď je to občas narocne 🙂
@anyq Ja som citala, ze jednotlivci mozu adoptovat dieta, ale maju to samozrejme tazsie ako manzelske pary. Ale pokial si financne a hmotne zabezpecena, mozes sa kludne o to pokusit. Vztah k zvieratam nemas? Lebo aj adoptovat psika by si si mohla. Da ti vela lasky, nebudes sa citit osamela a z vlastnej skusenosti viem, ze mi venceni sa ovela lahsie zoznamuje ako ked ides po ulici sama. Kludne by si mohla stretnut sympatickeho psickara. Alebo vdovca/rozvedeneho muza s dietatom. Netreba upadat do depresii, musis sa len vyrovnat so situaciou. Drzim palce.
Vy tu niektore riesite riadne hluposti ... napisala co jej povedali , viac nezistovala ..az teraz sa dozvedela ako by sa to dalo spravit,alebo ze tu ta moznost je ,bodka . To ako ju vidi okolie ,vidi ona , nie vy .. kazdy clovek je iny a asi ma aj pravo si mysliet , ze si to myslia ..vy nieste ona ... ;)
@anyq ja som si tiez myslela ze nikdy nebudem mat deti, ale velmi som po detoch tuzila. Tiez mam niaku karieru, ale fakt musim povedat, ze zeny u nas co su okolo 40 bezdetne im statne prepina. A vacsinou kricia, ze nie oni nechcu deti a ze si zivot uzivaju. Proste je dobre si sam pred sebou priznat ze po com tuzime. Ja mam mimochodom uz niake deti a tuzim po maldivoch. Mam na ne peniaze ale mam deti. A tuzim potom aby som mala kondicioner 2min na vlasoch. Niekedy sa tuzim sama najest.
Verim, ze rozumies tomu, co vravim. V tomto je vesmir v rovnovahe. Vzdy chceme to co nemame.
A ano dieta je silno neprenosna skusenost, moze ti to niekto 100krat povedar, kym to nezazijes nepochopis.
Velmi Ti zelam dieta, ale tiez verim, ze vies prezit plnohodnotny zivot aj bez deti. Mas vsetok cas pre seba, prides na riesenie.
@majoranka24 Psa nemozem mat, ani macku, lebo som silny alergik. Skusala som, cele zle. Neutapam sa v slzach, ani nemam depresie, mne je fajn, len vidim, ako si ludia a kolegovia vravia, ze nieco nie je s kostolnym poriadkom. Nemam nudzu o muzsku pozornost, avsak v nasom veku su to vacsinou muzi zadani a zenati s rodinou. A do tychto vod sa nepustam... Minule sa ma rodicia pytali, ktorym casto pomaham, kto bude pomahat mne, a starat sa o mna, ked ja budem stara. Prekvapilo ma, ze ich to trapi. Povedala som, ze snad moj muz alebo sestricka v dome pre seniorov. Kiezby som sa dozila situacie, ze budem mat 70 a budem toto riesit 🙂
@anyq inak toto je ozaj smiesne ked riesia kto sa bude o teba starat,ken aby sa o nich deti na starobu postarali;)Lebo dnes je trend davat rodicov do starobincov a to je smutnejsie ako byt bezdetna.
@anyq naozaj si s tym tak vyrovnana ako pises?;) keby to bola 100% pravda, tak by ta absolutne nezaujimalo co si kto mysli🙂 a pochybujem, ze ti to niekto povedal do oci...takze si to len pravdepodobne myslis, ze si to myslia...takze jedine tvoje myslienky ta chcu utrapit🙂)
Ja napriklad na tom nevidim nic, zivot nie je len o detoch, o aktualnom neskutocne trapnom trende instagramovych mamiciek, ktore ukazuju len par peknych momentov pocas dna;)) ale je to mega stres, nervy, 24h starostlivost niekolko rokov a aj tak ta to dieta opusti a ostane ti len tvoj drahy;))
Takze mna si pridaj na druhu misku vahy aby si si nemyslela, ze len jeden nazor existuje🙂))
@anyq co by niektore s detmi dali za tvoj zivot.. Najma za tu moznost mat nekonecnu pohodu, kedy si zaumienis, volny cas pre seba, len tak lezat a nic nerobit - cely vikend, tyzden, alebo moznosti cestovat (ked pises, ze si karieristka, zrejme chudobou netrpis), sportovat, neobmedzovat sa pri nakupoch. Od nikoho necakat, ze sa o teba musi na starobu postarat, alebo sa ti niecim odvdacovat za vychovu.. Ale niktora z nich ti to do oci nepovie, lebo to je to, co spolocnost akceptuje este menej ako slobudnu a bezdetnu zenu ;). Enjoy your life a nelutuj, co nieje 🙂.
@anyq ja mam adoptovane dieta, sice s manzelom, ale viem, ze adoptovat moze aj jednotlivec. Konkretne v zakone je uvedene, ze osvojit dieta moze manzelsky par, alebo v ojedinelych pripadoch aj jednotlivec. Bezne sa deje, ze si same zeny adoptuju a viem ze nie postihnute deti ape aj zdrave. Cakacky su vsak dlhe, velmi dlhe. Zalezi z akeho kraja si?
Tety na uradoch nepocuvaj, odvolaj sa na zakon a nedaj sa odbit.
A k tomu co si napisala..... Toto vsetko je LEN v tvojej hlave. Pretoze vacsinu ludi ani len nenapadne pozerat sa na teba tak ako si napisala. Ty sa ta vidis a myslis ze ta tak vidia vsetci. Predtym nez si osvojis dieta by si si toto mala vysporiadat v sebe, lebo toto nieje dobry dovod na adopciu....
@anyq Kde je napísané, že všetky ženy musia mať deti ? Je na to nejaký zákon, či ako ? Moja kamarátka je sama, nemá ani frajera, ani deti a je spokojná....práca ju napĺňa a chodíme spolu plávať, na zumbu, na pilates...občas nakupovať, na kávu a tak (ja mám už dospelé deti, tak času mám dosť) . No a asi tak raz za dva mesiace si zresetujeme hlavy (rozumej opijeme sa a smejeme nad nespravodlivým životom)
Mám kolegyňu kt deti nemá a raz sa jej pýtala druha že žena pre koho ty žiješ keď deti nemáš? Ja stále vtavím je to JEJ vec. Ja tiež deti neplánujem 🙂 a nech si každý vraví čo chce 😉
moja znama si nasla v 48 partnera takze tvoj cas urcite este len pride🙂
Ja ti rozumiem. Tiež mám 39,ale tak už 20 rokov som šťastne vydatá a mám dospelého syna. Je mi ľúto,že táto časť života ti bola zatiaľ odopreta. Možno príde,možno nie. Verím že aj tak budeš mať naplnený život. Ale áno, netreba sa nikdy vzdávať. Aj keď dieťatko možno nevyjde,aspoň toho partnera nech stretneš ti prajem.
mozes byt profesionalny rodic. a neskor si dieta osvojit. ( zobrat do svojej starostlivosti). ak nechces ostat sama. zaroven nemas 100 rokov. mas 39, nikde nie je napisane ze este pana Bozskeho nestretnes. a dieta mavaju aj 50icky vid Judinyova ci Jannet Jackson. a kasli na spolocnost co si mysli alebo hovoria ini. mysli na seba a na svoje potreby, poucivaj intuiciu. a maj oci srdce otvorene.
@anyq a do umeleho oplodnenia by si nesla? Normálne 40 rocne prvorodicky chodia a v pohode, mam jednu kamosku 43 roc. ktora ma rovnako stareho syna ako ja tiez otehotnela umelym oplodnením a rozumiem si s nou dokonca viac ako s tymi mladsimi v mojom veku 36...mame 3 roc. Synov obe berieme materstvo uplne rovnako nevidim nejaky rozdiel v tom ze ona rodila prvy krat az po 40tke.Ale aj ta adopcia je fajn ja osobne keby ze som v tvojej situácii tak do toho idem je to nádherné dat domov babatku ktore nechce jeho vlastna rodina kebyže nemam dve deticky male tak by som si aj adoptovala drzim palce n3ch sa rozhodnes akokolvek ved zivot nekonci pozri si film perfect days s Ivanou Chylkovou 👌😊

@anyq to dáš na ústne info jednej tety na úrade???