icon

Mám nahlásiť nedodržanie karantény?

16. mar 2020

Baby, čo mám urobiť? Susedovcom v panelaku sa vrátila dcéra z Rakúska, pracovala v lyžiarskom stredisku. Jej kolega, čo tam robil na lanovke, má vraj coronavirus. Oni by mali teraz celá rodina byť v karanténe. Samozrejme, že kašlú na to. Mladšia sestra beha po vonku na kolobežke (áno, má aj rúšku), matku som stretla, že ide do obchodu. Muž šiel normálne do prace. Akože karanténa jak vyšitá. Mám ich nahlásiť?

Strana
z5
autor
16. mar 2020

@sarianna vrátila sa vcera

panelacikova
16. mar 2020

Jednoznačne nahlásiť.

maciatkolulu
16. mar 2020

Ľutujem policajtov, fakt ľutujem..... Viete koľko denne príde na sk ľudí z at co tam pracujú a žiadna karantnena, poznám minimálne troch ci tak robia denne, myslím, že netreba riešiť všetko hysteriou, ale normálne a kľudne. Na hlasuje sa ako na bežiacom páse... Ako to tu čítam, ďakujem, že som za hranicami, kde je pokoj, kľud a naozaj je cítiť, že sa nachádzam medzi inteligentnými tvormi. Nikto nikoho nenahlasuje, nebeham po chodbách s dezinfekciu, neperiem po každej prechádzke šaty, žijem úplne normálne, chodíme,normalne von, bez rusko, keď nie sme v interiéry a chodíme iba ako rodina, keď sa stretneme so znamymi normálne sa porozprávame a neksichtime sa, že ti druhí majú lepru, nevidím nikoho v lese so zabalený kočíkom a s Ruskom na ústach. A najmä nie sú ľudia k sebe zlí.... Ci TM, že sa vedome ohrozujú, alebo tým, že len číhajú, či susedovi Mara mala kolegu niekde, ktorý mal vírus a ciham, ako beha ich decko, inak až takí hajzli nebudú keď ma rusku atď. Úplne kľudne sa aj vyvrazdite medzi sebou... Ale myslím, že niekedy by sa patrilo používať rozum. Nikomu tu zjavne nevadí plná železná atď, ale sused to je to naj

bundicka223
16. mar 2020

Urcite treba nahlasit. Jedine tak sa to zastaví ze kazdy bude dodrziavat pokyny, respektovat odporucania, nariadenia, strpi obmedzenia. Cim skor budu ludia zodpovednejsi tym skor sa zivot vrati do normalu. Je to v zaujme kazdeho z nas..

lexy4411
17. mar 2020

Ano!!! Preboha sak tu ide o zivoty nie o fazulky!!!

h2
17. mar 2020

@maciatkolulu Keď sa môžem opýtať, kde v zahraničí si? Lebo môj názor je, že práve ľudia v tom úžasnom vyspelom zahraničí (Taliansko, Španielsko, Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Švajčiarsko...) berú situáciu na ľahkú váhu, nesedia doma, nenosia rúška... A preto sú v takej prdeli, ako sú.Tak len pekne ďakuj, že si v zahraničí a dúfaj, že Ťa nikto z tých známych, alebo aj neznámych ľudí, napríklad v obchode, nenakazí. Ja budem používať rozum tu, u nás, na Slovensku a budem sa správať tak, aby som ochránila seba, svoju rodinu a každého, koho môžem.

maciatkolulu
17. mar 2020

@h2 ani v jednom co spomínaš a ide o kľud a dodržiavanie pravidiel v rámci rozumu, nie panika a cirkus a binzovanie doslova, hlava nehlava, spehkvanie z okna, či susedovi Jana ma Rusku a s kým sa stretla a potom hrrr na železnú a hromadné spoznávať krásy Slovenska, pripadne na lyžovačku... Ako toto tu nevidíš. Ani rozmýšľanie ako sedieť celá rodina zabarikadovana doma a brat ocr aj na psa. Niekto aj musí robiť.

h2
17. mar 2020

@maciatkolulu Tak škoda, že si nenapísala, kde, ale asi sa nenachádzaš v žiadnej z veľmi postihnutých oblastí. Nevšimla som si, že by niekde bola panika a cirkus. Neviem ani, aká bola situácia na Železnej studničke, ale je to príroda, les, tak podľa mňa, ak sa ľudia netlačia na seba, ale dodržiavajú odstup, tak skôr robia pre seba niečo dobré, tým, že sú vonku na vzduchu. A že niekto musí aj robiť, no, ja robím. A nie z domu, ale z kancelárie. A nemusela by som, úplne pokojne by som mohla ísť na OČR, lebo mám doma 8-ročné dieťa, ktoré má už týždeň zavretú školu. Ale chodím do práce, lebo so synom je muž. Nie na OČR, on robí v divadle, ktoré je teraz zavreté. Tak nebudem brať na seba OČR, keď nemusím.

lubkavargova1
17. mar 2020

a teraz si predstavte, ze hlavne my zeny sme tak s repacenim jebnute...fakt.pepacte..ze nasa nechtarka, teraz si domov objednava..tak toto je super a jak vysite, ze...hlavne ze budeme pekne..to tych 14 dni nedokazeme vydrzat

eliska13
17. mar 2020

@kotulicek áno, oni aj podľa mobilného operátora vedia zistiť či tá osoba bola v zahraničí.Co mám známych v karanténe namatkovo tam boli policajti zazvonit či sú doma

eliska13
17. mar 2020

@lubkavargova1 mne chcela dnes prísť učiteľka domov čo učí syna angličtinu😅a učí v jazykovke, v škole....tak sme sa dohodli na hodine cez Skype, ale bola som prekvapená, že to brala ako samozrejmosť, že hodina bude u nás doma ako vzdy.

maminuska
17. mar 2020

@lubkavargova1 no presne , mne včera napísala nechtárka , že ako som na tom s nechtami a že či to nejako spáchame neskoro večer.

lubkavargova1
17. mar 2020

@maminuska ale ved aj ja si potrpim na peknych rukach (jediny moj fetis), ale teraz to ozeliem, aj tak som doma 14 dni a tak nikto nevidi moje ruky. A potom nech sa vybujari na mojich nechtikoch kolko len chce a hoc za aku sumu, ale velmi ma to prekvapilo....

1natasa1
17. mar 2020

Bez mihnutia oka a ver, že by mi bolo jedno kto to je. Proste sú teď nastavené nejaké tie pravidlá a pokiaľ ich nebudeme dodržiavať, nikdy sa toho vírusu nezbavíme, že to ľudia ešte stále nevedia pochopiť

maciatkolulu
17. mar 2020

@h2 vyše 1000 nakazených, dnes som bola v obchode a čuduj sa svete, je tam všetko, nič nechýba, ľudia normálne nakupujú, je kľud, panikou sa nič nevyrieši a v ba panika je. Véd nedokážeš kúpiť vraj normálny Berufen, keďže poniektorí spoluobčania pobrali 5 a viac kusov naraz a podobne a hlavne, že hajzlaciky sú v komore, vivat

maciatkolulu
17. mar 2020

Mne je najsmiesnejsie ako sa tu po niektoré tváriť, že waw, ďakujem ti si dobra spokuobcianka keď nahlasujes napravo, naľavo a pritom v pohode a v kľude v kúpite polku obchodu aj keď absolútne zbytočné, lebo sa normálne zásobuje, len sa vďaka takým, čo si nachádzali dva plne vozíky múky atd neostalo na ostatných, to už nevadí, ale treba nahlásiť dobrých susedov namiesto slušného upozornenia. Fakt som zvedavá, či budete milé amicky rovnako ohľaduplne aj keď to skončí a budete tie zasoplbe decká s horúčka mi a kašľom cpat do škôlky, terigat sa na dovolenky letecky, či hocijako s deckom s ovcimi kiahnami atď.... Teraz sa tváriť a pritom boli a sú aj oveľa nebezpečnejšie ako korona a najmä pre deti, ale ôk, drbte si navzájom vzťahy, cihajte spod záclon, čo, kto a kde, to je fakt čisto slovenské.

annadan
17. mar 2020

@maciatkolulu máš pravdu. ako všetko sa dá podľa mňa riešiť dohovorom, no ako ak sa daná osoba proste správa aj tak takto a ohrozuje ľudí len kvôli tomu, aby mohla ísť do obchodu a nemusela sedieť doma, tak ako to kde sme

h2
17. mar 2020

@maciatkolulu Vieš, kvôli niečomu tú karanténu prikázali zákonom. Ak by o nič nešlo, toto by sa nedialo. Nezatvárali by sa školy, nerušili spoločenské akcie, nezatvárali reštaurácie, nákupné centrá... To nie je pre nič-za nič. Okrem iného sú to opatrenia, ktoré budú mať obrovský dopad aj na ekonomiku. A Tebe ide o to, aby si ľudia nekazili medziľudské vzťahy? Neverím, že niekto naschvál číha za záclonou, ľudia majú iné starosti. Ale ak niekto má byť povinne v karanténe a opakovane si chodí kade-tade, tak čo s ním, keď ani upozornenie nepomáha?
A k tomu vykupovaniu obchodov: Mám doma zásoby asi na týždeň. (Mimochodom, ja mám doma zásoby vždy, mám plnú špajzu, chladničky, aj mrazničky (áno, to množné číslo je tam správne). Nakupovať som bola naposledy včera. Áno, nakúpila som viac. Ale nie preto, že by som bola v panike, že nebude. Ale preto, aby som minimálne týždeň, možno aj viac, nemusela ísť do obchodu medzi ľudí. V lekárni som nebola, ani sa nechystám.

maciatkolulu
17. mar 2020

@h2 vážne to je, ale ja fakt netuším kde je suseda, či má decko vonku, či ide jej muž do prace, alebo jeho žena do obchodu 😉😉😉a kebyže náhodou vidím rodinu, ktorej muž sa vrátil z Čiech, že ide do obchodu sa slušne opýtam, či potrebujú nakúpiť, alebo nejako pomôcť.... To by ma napadlo skôr ako na koňa písať, či ich nahlásiť, ale ôk, asi som už vyšla to slovenských zvykov

kikina84
21. mar 2020

Nahlasila si? Ci?

autor
22. mar 2020

@kikina84 áno a pozri si diskusiu postupy slovenskej policie

Strana
z5