icon

Mám pocit, že ma vysoká škola psychicky zničila

bebemonika
21. nov 2020

Ahojte, mal niekto podobný problém s VŠ a so psychickým zdravím? Som študentka VŠ (opakujúca 3 ročník), no mám pocit, že VŠ ma psychicky zničila. Už minulý rok som mala problémy. V skúškach nebol problém, všetky som spravila, no problém bol s praxou. Riešila som ju, no komunikácia bola hrozná. Tak tento rok som šla na nadštandardnú dĺžku, no zas som si prax nevybavila, lebo buď korona, alebo ma v škole odbili. No a ja to už psychicky nezvládam. Neviem sa na nič poriadne sústrediť, zhoršil sa mi spánok a celkovo som na dne, nemám chuť ani na kamarátov a nič, proste nevládzem už ani učiteľom odpisovať na maily, lebo z nich si nikto chybu neprizná (aj keď chyba je na oboch stranách). Dokonca som uvažovala nad smrťou. Vlastne VŠ mi celkovo znechutila povolanie, na ktoré som sa pripravovala. Pritom aj SŠ mám rovnakého zamerania, čiže nebol by problém, že by ma to nebavilo, len na VŠ som začala o sebe pochybovať a výrazne sa mi znížilo sebavedomie. Viem, že ak skončím predčasne sklamem rodinu a asi aj seba, ale bojím sa, že ak to neukončím predčasne, tak skončím niekde na psychiatrií. A proste všetci v okolí hovoria, že veď to už dokonči a neviem čo, pritom nikto nevie pochopiť ako sa cítim. Plus ma štvú zabité štyri roky a nebudem mať z toho nič... Už som objednaná na psychológiu, len čo ak to nebude stačiť? Mali ste niektorá takýto problém, alebo aspoň podobný? Prepáčte za výlev, ale som už naozaj zúfalá. Prajem Vám krásny víkend ešte.

bebemonika
autor
21. nov 2020

@mircalla učila som, keď som študovala na SŠ a bez problémov. Brigádovala som v jasličkách a deti ma mali radi, nikdy by som im neublížila ani nič podobné, strážila, opatrovala som deti a nikdy si nikto nesťažoval. Nechcem byť nijako zlá, ale s velkou pravdepodobnosť, by ste si ani nevšimli, že mi niečo je, keby Vám to nepoviem. Vy viete všetko o učiteľkách, ktoré učia/učili vaše deti? Myslím si, že nie a verte mi. Niektoré učiteľky sú oveľa horšie a to nemusia trpieť psychicky.

bebemonika
autor
21. nov 2020

@luxus10 no bc. klasika 3 roky na Mgr už určite nechcem ísť, no ja študujem štvrtý rok kvôli práci a staniciam. Veď to, že ja momentálne neviem ako ďaleko.

bebemonika
autor
21. nov 2020

@luxus10 v Trnave. Asi som si vybrala tú najhoršiu možnosť štúdia

bebemonika
autor
21. nov 2020

Baby aby ste si o mne nič zlé nemysleli, nechcela som, aby ste ma ľutovali ani nič podobné, len som proste chcela všetko toto dostať zo seba. Ďakujem za krásne komentáre.

luxus10
21. nov 2020

@bebemonika nevybrala si si mozno najhorsie, su aj dalsie fakulty, kde je to porovnatelne zle...🙂

luxus10
21. nov 2020

@bebemonika a tento 4.rok si asi musis aj platit, za prekrocenie standard. dl. studia....ci?

bebemonika
autor
21. nov 2020

@luxus10 áno viem, že je to horšie. No len keď si predstavím, že som bola prijatá na ďalšie dve VŠ, tak mi je do plaču, že tam by to bolo iné. Keďže viem, že aj prax mali inak riešenú. Keďže mi sme ju mali mať prvé septembrové týždne, kedy je situácia najhoršia (nové deti, plač...) A inde mali prax až v letnom semestri. Ale tak všetko sa deje, asi pre niečo. Len mi je to všetko hrozne ľúto.

bebemonika
autor
21. nov 2020

@luxus10 áno platila, a nebola to mala suma, ale nevadí, zarobila som si na to.

luxus10
21. nov 2020

@bebemonika a na ktore 2 ta este prijali?

bebemonika
autor
21. nov 2020

@luxus10 BB a Nitra

luxus10
21. nov 2020

@bebemonika presne tieto 2 ma tiez napadli, vzhlaadom na uvadzane bydlisko,...tak luto ti moze byt leda ak tej nitry, bb urcite nie...

luxus10
21. nov 2020

@bebemonika a aka dlha je ta prax?

bebemonika
autor
21. nov 2020

@luxus10 tri týždne, no momentálne nemám energiu to riešiť, lebo keď si na to pomyslím, tak mi je do plaču, proste ma to vzala, že sa snažím ako "krava" a nič z toho. Ja som si myslela, že BB je na tom lepsie.

sofie_tk
21. nov 2020

@bebemonika rozumiem ako sa cítiš, ale vedz, že je to vporiadku. Nie si stratená aj keď sa možno vo vnútri tak cítiš. Práve táto situácia ťa možno privedie k niečomu oveľa lepšiemu než si smerovala doteraz. Verím ti, že máš pocit, že nevládzeš, ale ty vládzeš oveľa viac než si len myslíš! Buď si tým istá.. Pokojne, Ozvi sa, keď budeš cítiť, že to chceš 🙂 rada ti pomôžem prekonať túto výzvu v tvojom živote. No nezabduni na to, aká silná žena si. Som presvedčená o tom, že to zvládneš ;)

mircalla
21. nov 2020

@bebemonika To je v poriadku. Podla toho, co pises som vyslovila svoj nazor. Pisem za seba, stojim si za nim a nemusis ma presvediedcat. Je aky som napisala, nezmenim ho. Mozem sa mylit.

bebemonika
autor
21. nov 2020

@sofie_tk ďakujem za krásne slová, dojali ma. Presne tak sa cítim, stratená a na pokraji síl. Asi máš pravdu, že je to pre niečo. Ďakujem 🙏🏻.

bebemonika
autor
21. nov 2020

@mircalla ja ti neberiem tvoj názor. Úplne ťa chápem, ja som len napísala, že pri deťoch som úplne iná. A naozaj som to nemyslela nijako zle.

3009
22. nov 2020

@bebemonika neboj sa psychiater neposiela info obv. lekarke. Príp. si nájdi súkr. psychiatra, platíš ale má na teba čas a nikde nemáš záznam.

zuzanka.zuzu
22. nov 2020

bože to je fňukania kvôli jednej praxi 🙄

luxus10
22. nov 2020

@3009 je predsa digitalne zdravotnictvo, a ak este nie je uplne naplnene informaciami, cochvila bude, cisla diagnoz svietia obvod. lekarovi uz teraz...ide to cez poistovnu, takze sa o tom vie....

luxus10
22. nov 2020

@zuzanka.zuzu nemyslim, ze je to fnukanie kvoli praxi, tu sa zlomila povestna ceruzka, a nielen to ,zacielilo to na to, comu verila, stratila ciel, motiv, dokonca zacala utocit na seba, to nie je dobre...

@bebemonika stale si vsak myslim, ze odpoveded na svoj problem mas sama v sebe, nikto iny cudzi ti nepomoze, ani ziadne lieky, to je len nalepka na problem, nie jeho samotne riesenie...

bolavyzub
22. nov 2020

teraz je mimoriadna situácia, škôlky nechú brať praktikantky.. Aj mimo pandémie sa do toho škôlky veľmi nehrnuli, hlavne pokiaľ šlo o externé študentky.. Inak Vaša fakulta nemá zmluvy s vybranými MŠ o vykonávaní praxe študentiek dennej formy štúdia? Študijné oddelenie nech menuje dané škôlky a pokiaľ daná dohoda nebola z dôvodu pandémie menená, tak by ťa mali vziať na prax.. príp. sa ponúkni danej škôlke, že si dáš urobiť antigénový test a prídeš na prax len ako negatívne testovaná.. (príp. oslov MŠ v nejakej dedinke, kde nechodí veľa praktikantiek..).

Čo sa týka depky, temer každý mal počas VŠ štúdia obdobie, keď mal pocit, že to chce vzdať.. každý človek má aj nejakú slabšiu stránku a pokiaľ sú skúšky a podmienky štúdia rôznorodé, je pravdepodobné, že človek narazí... Z môjho pozorovania úspešní sú ani nie tí, ktorí sa najlepšie učia, ale ako bolo povedané tí, ktorí sa nevzdávajú... (skôr možno tí, ktorí si neúspech až tak nepripúšťajú k telu a idú znova skúsiť..).

Ber to tak, že je to škola. Nejde tu o život, zdravie.. Najhoršie, čo sa môže stať je, že školu predčasne skončíš a budeš učiť v MŠ nie na základe VŠ diplomu, ale na základe skončeného stredoškolského štúdia. Uvoľni sa a upokoj. Skús ešte osloviť škôlky aspoň mailom ( mail na viac adries), vypni trošku, prestaň myslieť nonstop na školu. Pokiaľ nemáš priateľa, skús ísť napr. na zoznamku 🙂, rozdeľ svoju pozornosť aj iným smerom. Lebo takto celú pozornosť centruješ na jeden problém a nie si shopná vnímať iné veci, vypnúť, odreagovať sa, nechávaš sa tým až nadmieru zaťažiť . Tým pádom sa ti daný probém nafukuje a zdá sa ti byť neriešiteľný.. Veľa štastia ti prajem 🙂

slobodnamama777
22. nov 2020

Ano to si vycerpaná, to sa stava, mala by si si oddychnut.

mircalla
22. nov 2020

@mimka1402 Aky hejt prosim ta? Kludne na ine povolania, nie na pracu s malymi detmi. To nie je o tom, ze si myslim, ze niekto s depresiou bude zly na deti. To si povedala ty. Ale o tom, ze ci to zvladne. Extremne narocna praca. Ja si myslim, ze depresivne a negativne ladeny clovek nema pracovat s malymi detmi. Su ine povolania. To je akoze hejt?

luxus10
22. nov 2020

@mircalla ano toto je potrebne si uvedomit, je to tiez jeden z dolezitych uhlov pohladu, deti budu chodit za nou, aby vyriesila ich problem, nie naopak...

avsak ona narazila, lebo jej velmi zalezalo na tom, ze do toho investovala vela...aj tuto prekazku je potrebne naucit sa vyriesit, a nie sa sundat...

ved teraz ma autorka vela casu , alebo teda viac casu na viac veci...castokrat to tak byva, ze ked neprimerany tlak pominie, telo sa uvolni a uz to fici....

mircalla
22. nov 2020

@luxus10 Niekto tu napisal, ze treba sustredit pozornost aj inym smerom - kamaratky, priatel (pripadne kamarat), sport. Da sa sportovat aj v case covidu, a pomaha to vycistit si hlavu a odreagovat sa.

luxus10
22. nov 2020

@mircalla jednoznacne, sport je velky kamarat, endorfiny, a celkovo znizuje tlak -pretlak na organizmus...

laila18
22. nov 2020

Ahoj áno mňa škola zničila čiastočne, fyzicky som pribrala za 5 rokov 15 kíl, doteraz sa toho neviem zbaviť, ku koncu ešte problémy doma, odzrkadilo sa to na mne a už som nevládala ledva posledné skúšky dokončiť, do toho ešte písať diplomku, strašne veľa toho bolo na mňa ... študovala som síce niečo úplne (asi ťažšie ako ty, môj subjektívny názor) ...už som 5 rokov zo školy a veru síce aj v práci to je ťažké, pri dieťati teraz tiež...ale obdobie VŠ bolo moje asi najťažšie obdobie v živote (zatiaľ) , ale veľmi ma to zocelilo do budúcnosti, úplne inak vidím veci a ozaj neriešim hlúposti a nerozčuľujem sa nad banalitami...lebo som si prežila proste horšie veci ...neviem ti úplne poradiť, podľa mňa preruš štúdium - na rok môžeš napr. ideš dôvod niečo ako "pracovná vyťaženosť" - ak som teda pochopila, že pracuješ. Ale potom si budeš musieť asi ten posledny rok zaplatiť, tak mysli na to. 😉

bebemonika
autor
22. nov 2020

@luxus10 áno ja viem, že problém je vo mne. A chcem s tým niečo spraviť.
@bolavyzub no ja som toľko mailov písala, ako nikdy v živote. Riešila som dokonca aj iné mesto. Áno mám priateľa, no neviem sa moc sústrediť ani na neho, lebo mám pocit, že som zlyhala vo všetkom. Ja osobne môžem povedať, že SŠ ma lepšie pripravila ako VŠ na učenie.
@luxus10
@mircalla začala som chodiť na prechádzky cvičiť, chcela som aj behať, ale to sa mi zo zdr. dôvodov neodporúča. No pohyb pomáha zatiaľ len na chvíľu. Možno je to aj dôsledok prekonaného covidu, to ma tiež dalo trošku na dne.
@laila18 ja som našťastie nepribrala, no prestala robiť veci, ktoré má robili šťastnou lebo som sa chcela venovať škole. No momentálne nepracujem, lebo ma poriadne neplatili a už som toho mala dosť, že som chodila brigádovať, využívali ma tam. A tak som si povedala dosť. No ja už som si aj teraz platila.

luxus10
22. nov 2020

@bebemonika nevnimaj to tak, ze problem je v tebe, ale ze odpoved na vsetky svoje otazky a problemy majdes len a len v sebe....

neber to tak, ze si zlyhala..., ak mas pocit, ze si preto urobila dost, tak si za tym stoj, skor si mozno nedocenila pisomnu komunikaciu so skolou, ked si mala covid, a vidis ze nestihas, okamzite pis list na dekanat, informuj ich, a poziadaj o predlzenie terminu na vykon praxe....

pouc sa z toho a uz si to nevycitaj,zavri to a posun sa dalej, ...nie je vsetkym dnom koniec....inac pocovide to veru nebude sranda sportovat, len niecolhsie, alebo aj prechadzky postacia...ved len takato choroba moze cloveka zrazit na kolena....

nikdy nevies, co zivot prinesie...

a to ze ta ss prpr. lepsie-----teraz si klepla klinec po hlavicke....plati to pre vela odborne zameranych skol...na vs sa ucia take bykoviny, ze clovek rozmysla , k comu mu to bude, a v praxi aj tak potrebuje nieco ine...to, co na vs neucia...🙂

ja vidim, ze mas v hlave velmi slusne upratane,inak by som ti tu tolko nepisala....🙂, na tak mladeho cloveka mas velmi slusne postrehy, ako stara pasta s 20-30r. skusenostami...🙂