icon

Mám pocit, že som sklamala partnera

25. máj 2020

Mam 34 rokov s priatelom sme 4 roky buduci rok nas caka svadba. Problem je v tom,ze obcas mi moj vytkne,ze nevie sa postarat dostatocne o domacnost. Mna k tomu mama nikdy nevidela. Upratat upracem, povysavam,utrem prach ked si spomeniem, postelne pradlo menim asi raz za mesiac aj to z nechutou. Periem tak ze vsetko slahnem do pracky a operem to naraz a vesam ako si myslim,ze sa to ma vesat (moj chlap vravi,ze to vesiam blbo), kupelku umyjem iba ked uz mi to ozaj vadi, kuchynu sa snazim drzat v cistote ale moj pracovny stol je cista katasrofa. Podla priatela neviem viest domacnost ale ja ozajnetusim ako sa vedie domacnost. Nakupy robim ja, varim ja obcas partner. Premyslam co este alebo ako sa to naucit. Zehlit neviem preto nezehlim. Mam pocit,ze ako zena som zlyhala ale ja sa tonemam kde a ani ako naucit ked mi to nikdo neukazal. Vsetko toto robim preto lebosi myslim,ze to asi tak ma byt.
Navyse nie som vobec sikovna. Varim podla nvodou a tak to vyzera ale stazovat sa nemozem. Ja nejem varim to iba priatelovi ale vzdy som si predstavovala ake to je vsetko jednoduche. Asi je to hanba ale mna fo ozaj trapi. Da sa to este naucit?

Strana
z5
marca12
26. máj 2020

@najk ale ti poviem,ze postel mam za chvilu prezlecenu,ale odhodlavam sa na tento akt cely den 😀 tiez neznasam prezliekanie posteli.

lilitela
27. máj 2020

@dominika_sk
@najk Pripadne rano zeberie budzogan, par susedov a idu na tyzden lovit mamuty. 🙂

november1111
Odpoveď bola odstránená
najk
29. máj 2020

@sissy27 tak mi prosim Ta napis, ake je podla Teba spravne rozdelenie prac v byte, aby som toho nahodou na chlapovi nenechavala prilis vela 🙂 Nemyslis, ze je to hlavne o dohode, ktora vedie k spolocnej spokojnosti? A nemyslis, ze keby ma opustil nahodou, tak si proste poradim tak ako som si poradila predtym ako som ho mala?

sissy27
29. máj 2020

@najk správne je to, čo vyhovuje obom. Nemajú všetci rovnakú prácu, pracovnú dobu, atď. Ale aby zdravá dospelá žena fňukala aké náročné je prezliecť posteľ, tak to je pre mňa úplná neschopnosť a fakt si neviem predstaviť ako zvládaš iné veci.

laskamojajeidna
29. máj 2020

No pýtaš radu....súdiť ťa nebudem. Výchovu si mala asi takú,že mamička ti všetko upratala, navarila...proste ťa rozmaznávala. Neodsudzujem ťa za to, lebo ty ako dieťa si to brala, že to takto proste ma byť. Ja som mala zase opak tvojej výchovy. Už ako 2 ročne dieťa som chodila do obchodu s lístočkom v taške čo mám kúpiť . Máš 34 rokov si určite rozumná, keď si uvedomuješ ako to má správne byť v živote. Hovoríš, že chceš schudnúť tak to asi pre tú svadbu.. no ....chudne sa aj upratovaním...predstav si,že je to aj cvičenie lebo sa pritom hýbeš..a už sa ti aj bude chcieť.. pusti si hudbu a ideš aspoň 2x do týždňa, keďže pracuješ. Ak bývaš v byte tak to máš o to jednoduchšie. Čo sa týka varenia tak si hľadaj jednoduché a pritom chutné recepty. Napr. kúpiš v konzerve fazulku a polievku máš do 10-15 min. Ak si ju zahustiš tak sa bude priateľ oblizovať. Chlebíky na malé kocky narezeš a hodiš do rúry zapiecť a je to mňamka. Ja popri deťoch robím rýchle polievky...To bol len príklad popri ktorom stíhaš aj niečo navariť a potom máš čas upratovať...čo sa týka žehlenia tak ani ja veľmi nežehlim no iba ak musím. Ak si šaty vyberieš z práčky tak by si mala fajne pretrepať...potom nebudú také vykrčené. A hoď si napr. tričko na vešiak taký čo dávaš do skrine. Potom sa ti ani nevykrčí na šnúre ak bude na vešiaku. A nehádž všetko naraz do práčky . Pozri si vysačky na koľko stupňov treba čo prať. Biele šaty len s bielymi. A čierne s tmavšími. Kúp si aj lístočky na zachytenie farieb,aby si zo šiat nemala handry. Priateľovi sa nečuduj on mal inú výchovu a videl ,že to všetko robí jeho mama. Preto je samozrejmosťou,že to očakáva od teba. Ponižovať sa nenechaj ak ťa ľúbi tak ti s tým pomôže. Tvoja mama nemôže prísť na návštevu a niečo ti ukázať? Alebo nastávajúca svokra? Po prípade nejaká kamoška? Určite sa nájde ešte viac žien s tvojím problém. Veď výchovu si nikto nevyberá, rovnako ako ani rodičov. Drž sa a hlavne to svoje pohodlie musíš rozhýbať. Ak prídu deti tak to bude potom o dosť,ale dosť ťažšie. A ak chudneš musíš prijímať aj bielkoviny ako napr. chudé mäso , jogurty, tvaroch. Aby si nemala Jojo efekt. Nevydržiš len na ovocí a zelenine...môj názor.

laila22
29. máj 2020

@laskamojajeidna dvojročná? 👌

laskamojajeidna
29. máj 2020

@laila22 áno dvojročná..ja som mala veľmi prísnu výchovu

missdiva
29. máj 2020

Neverim, ze toto je realna diskusia.
A ak ano tak hlavne zapracuj na svojom sebavedomi. To je tvoj najvacsi problem.

Ved to nie je veda a je 21storocie takze zapajat by sa mal kazdy clen rodiny:
Sem tam utriete prach, pustite vysavac, ked dojete dajte vec rovno do umyvacky (nech sa nenazbieraju veci v dreze), ked umyje vylozte ju, ja periem biele, cierne, farebne (ked je toho menej tak farebne a cierne spolu a hodim do pracky servitok proti zafarbeniu), varit sa mi chce malokedy (no co, niektori odbornici tvrdia, ze raw strava je najzdravsia 😅 )... Zehlim velmi malo ked su na predaj rozne nekrcive materialy na co kupovat krcive a vyrabat si zbytocnu pracu - ten cas sa da vyuzit omnoho rozumnejsie...

anickaaa6aaa
29. máj 2020

Joj príspevok je možno aj vymyslený na rozprudenie diskusie a vy sa tu jedna cez druhú predbiehať ktorá viac a dlhšie upratuje... Ja tiež nemám vzťah ku upratovaniu. Ale upracem ale žeby ma to bavilo tak to vôbec. Jedine žehlenie ma baví...

laila22
29. máj 2020

@laskamojajeidna to si co prešla cez dva prechody s plienku na zadku? 🙂 A čo Ti mama napísala na listocek? 1cleba, 2kgmuky, vajcia a liter mlieka? 🙂

laskamojajeidna
29. máj 2020

@laila22 pochádzam z dediny a obchod nebol cez cestu, ale iba po chodníku...a rozprávať som už vedela,ale samozrejme, že len také veci som mala ako zápalky , puding.....

lilitela
31. máj 2020

@laskamojajeidna Asi si to zle pamatas, alebo ti zle rozpravaju. Je to absolutne nerealne. A to nemyslim nijako osobne proti tebe. Ak by to bola pravda, tak urcite nie pre to, ze si mala prisnu vychovu, ale musela by si byt extremne nadana - celkovo. Cize ako dvojrocna by si bola na urovni aspon 4-rocneho dietata. To si viem predstavit ze dieta prejde asi tak 20-30 metrov po chodnikuv na absolutne kludnej ulici bez aut, cez okno ho vidim, a vidim ako odtial vychadza a ide naspät.

lilitela
31. máj 2020

Niektore diskusie nemaju ani vyznam, pretoze neni upratovanie ako upratovanie. Pride sem baba, porozprava nam tu ako denne vysava, utiera prach, umyva kupelnu a co ja viem co este a bohvie aka je realita. Niekto si pod upratanim predstavi ze handrou prebehne wc misu, umyvadlo, a supne kacicu do zachoda, vysava "len hlavnej" a takymto sposobom skutocne moze upratovat denne a ma cely byt za hodku hotovy. A druha zas vystrieka savom celu kupelnu, predrhne a prelesti aj kachlicky, a len udrzba samotnej kupelne jej takto moze trvat aj 3/4 hodinu. A to by sa fakt denne nedalo.
Volakedy som prach utierala na mokro, to trebalo samozrejme vzdy vsetko odlozit, pretriet a pockat kym to zaschne aby sa netvorili pod predmetmi plesne, vratit spät. Dnes si to casovo nemozem dovolit, tak utieram na sucho - co sa zviri, zase sadne a bud sa povysava, alebo pretrie nabuduce - a trva mi to zrazu o polovicu menej. Takze to tu netreba brat vazne, ani mat komplexy. Ludia priserne nakecaju.
Nedavno som sa bavila s babou z personalneho a povedala, ze dnes uz vsetci tak nakecaju co vsetko vedia a ovladaju na pohovoroch a realita je potom katastrfoa - otazka je, ci takto ludia klamu, alebo si dvihaju sebavedomie alebo tomu snad aj realne veria, ze su taki skveli.

nikusik336
31. máj 2020

Ahoj, mna k tomu tiez mama neviedla, dolezita bola skola. Ale k upratovaniu som si vytvorila velmi pozitivny vztah, za tie roky co som zila na najpodlejsich internatoch na SK. Plesne, spina, prach, holuby a pripadne aj mikro "zvieratka" tam boli na dennom poriadku. Odvtedy mam potrebu upratovat a zit v cistom, vonavom a zdravom prostredi. Vaz si, ze byvas vo svojom, staraj sa o poriadok, aspon raz v tyzdni urob vacsie upratovanie (upratuje sa smerom zhora nadol - najprv sa utiera prach z polic a stola - ak su drevene s diavou, zrkadla a okna - s okenou, nakoniec podlaha ta sa povysava - pripadne aj pavuciky zo steny a prebehnut s mopom, a samozrejme vyvetrat ;) kupelna je ina kapitola tam musi byt okno otvorene takmer stale aby sa vam nerobili plesne, treba do WC kydnut fixininelu alebo domestos alebo co, nic nepokazis tym ak kupis bref...a umyvadlo a vanu tiez hubkou vycistit, a ak mas sprchovaci kut tak vzdy po sprche so stierkou vytriet skla aby sa nerobili flaky. Postelnu bielizen men cca raz za 2 tyzdne, ak si to chces ulahcit kup si obliecky na zips a plachtu s gumickou, moj manzel je silny alergik takze ja vetram paplony a vankuse kazde 2 dni a pomaha to. Co sa tyka kuchyne, baby maju pravdu - linku a stol treba denne prebehnut bud so sanitolom alebo aspon vlhkou hubkou. A je to 🙂 fuh to bola ale vycerpavajuca odpoved :D

le4
31. máj 2020

@sissy27 podla toho, ako tazke matrace mas, tak tak narocne je prezliect plachtu. Ja sa s mojimi odhadom 30+kg matracmi zapotim. Rozhodne nemam postel prezlecenu za 5 minut ako tu bolo avizovane. Ked je manzel doma, poprosim ho o pomoc s plachtou - aby bola pekne rovna, matrac treba dvihat. Chodim do posilky, cvicim s vahami a stale to nedavam lavou zadnou...

laskamojajeidna
1. jún 2020

@lilitela samozrejme na tvoj komentár reagujem pozitívne, áno bolo mi to takto povedané...,ale žiaľ si nepamätám veľa vecí z detstva čo sa týka dobrého, skôr si pamätám teda tie nepekné a bolestivé spomienky.

lilitela
1. jún 2020

@laskamojajeidna Tak to ma mrzi, za tychto okolnosti by som si to asi aj vedela predstavit.

simca06022011
1. jún 2020

@lilitela Nemam pocit, ze by sme tu kecali, ked mas system vsetko stihas. Predpokladam, ze to co ty opisujes nazvime to ako "rychlo upratovanie" a "dokladne upratovanie"sa nemusi robit rovnako casto a ani nerobi. Kazdodenne udrziavanie poriadku vedie k tomu, ze je poriadok STALE.

laskamojajeidna
1. jún 2020

Ženy, nie je zvláštné , že autorka sa ku komentárom vôbec nevyjadruje?

najk
1. jún 2020

@sissy27 pozri, viacere tu napisali, ze to robia nerady a je to pre ne narocne prezliect postel. Urazat Tvojim komentom ich vsetky, ze su neschopne Ti dava pocit, aka si Ty superschopna? Tak si 🙂 Dobry pocit? Vo vsetkych oblastiach zivota si taka superschopna? Nemyslis, ze kazdy je sikovny na nieco ine? Nikdy v zivote som manualne nepracovala, som celkom mala a utla a proste je pre mna narocne prezliect postel. Nefnukala som. Iba som napisala, ze to urcite nie je za 5min ako to niekto pisal, ale to trva dlhsie.. Ako zvladam ine veci? Opytaj sa na konkretne, odpoviem. Lebo mam pocit, ze vsetko zvladam v pohode, ale ked chces vediet konkretne, mozno sa zas dostanem k niecomu, co nerobim rada, alebo je to pre mna tazke a necham si pomoct (mam velkeho a silneho chlapa, takze nechapem preco Ta tak vytaca, ze niektore veci necham spravit jeho a myslis si, ze ma kvoli tomu opusti a budem stratena. Mimochodom aj domace putky, co maju vsetko zmaknute lavou zadnou chlapi opustaju)

jess1511
Autor odpoveď zmazal
lilitela
2. jún 2020

@simca06022011 Rychle upratovanie je skor povrchne upratovanie a nikdy nie je poriadne. Ja som zastancom kombinovaneho upratovania, cize priebezne take rychle, povrchnejsie, ale povedzme raz mesacne aj hlbkove.
Uz na predoslej strane niekto zhrnul, ze ine je upratovat trojizbovy byt , napr s jednym ci dokonca bez dietata, ci zvierata, a ine je upratovat 7 izbovy dom, s troma kupelnami, troma detmi, dalej mat na starosti zahradu, ci zvierata, a pod.
Ale uz ked si nacrtla, aky mas system? Resp. co povazujes pri upratovani za system? Vlastne by som si rada zjednodusila a urychlila, ak to nebude na ukor kvality.

silwika123
Autor odpoveď zmazal
Strana
z5