Mám sporenie, o ktorom som nevedela. Banka vymáha dlžnú sumu

zlamama77
30. okt 2015

Mám založené stavebné, sporenie, nič som o ňom nevedela, až keď začali na moje meno chodiť upomienky o zaplatení od banky. je to však veľa peňazí. okolo 50E, prípadne až 170e.

ešte v r 2007 som si zakladala dochodkove sporenie a poistku pre dieta, no sestra, ako reprezentant nejakej finančnej spoločnosti mi ponúkla, že ona sa v tom vyzná a poradí mi na finančnom trhu. tak som podpísala papiere, ktoré mi dala, a moc tomu nevenovala pozornosť, nakoľko sa financiam moc nerozumiem, teda, myslím, bankovým produktom, a sa ponúkla, že ja jej pomôžem v inom a ona mne vo financiach. Keď som zisťovala, prečo mi chodia spomenuté upomienky, tak som prišla na to, že mám uzavreté aj stavebko, hoci som ho nechcela, a, sestra mi ani nepovedla, že ho otvára....
Z banky odo mna žiadaju vyplatiť dlžnú sumu /asi16e za rokx počet rokov, alr tiež mi prišiel aj list s inou sumou - tych 50e). Keď som volala s bankou, vysvetlila som im, že som o otm nevedela, ich to ani nezaujíma - pochopiteľne. požadujú vyplatiť, a tiež, navrhli zrušenie účtu. po vyplatení zrušia, ale vraj, ak by som v budúcnosti chcela stavebné sporenie alebo požičku, tak mi moju ,,dlžobu voči nim,, zohladnia a nebudem mocť ich služby využívať.
čo s tým? ja si myslím, že asi sestra v snahe, aby mala provízie, uzavrela aj stavebko, ale mi nič o tom nepovedala...asi neťakane, keďže, pochopiteľne, som tam nesporila, banka vymáha poplatky, dosť vysoké...podpis na zmluve je moj, ja sestru súdiť nejdem, ona už ako finančný poradca nepracuje a s tým nič nechce mať . Vraj preverila, či sa to dá zrušiť cez tú spoločnosť, kde pracovala, ale vraj iba ak uhradím dlžnú sumu. MNE sa vvšak nevidí, že mám platiť banke za niečo, o čom som ani netušila, že je založené.....a, ešte ma to má aj v budúcnosti ovplyvniť...no, a pravda je, že som papiere podpisovala ja, teda podpis je moj, ale všetky papiere čo mi vtedy dala podpísať som podpisovala s vedomím, že je to tá poistka na syna, no, a to bolo stavebne na meno syna,,...prosím, čo robiť, dakujem

worker_falcon
30. okt 2015

zaplať. skôr či neskôr to budeš musieť urobiť a môže to narásť do obludných rozmerov. teda čím skôr zaplatíš, tým ťa to vyjde lacnejšie.
Vyhovárať sa na to, že si nevedela, čo podpisuješ, je trápne. Každý nech si nesie zodpovednosť za svoju dôverčivosť.

nikawero12
30. okt 2015

@zlamama77 túto vec by si si mala doriešiť so svojou sestrou, lebo tá ťa namočila do podvodu. Podpísala si jej bianco papier a ona ti bez tvojho vedomia založila stavebné sporenie, takže aké že " ona s tým nechce mať nič spoločné"??? Ona za to môže, tak nech ti teraz poradí, prípadne nech ona za teba zaplatí tie peniaze a nie že teraz dá od toho ruky preč.

skoupilka1
30. okt 2015

@zlamama77 zaplať, s tým nič nenarobíš. Poučenie, never nikomu iba sebe samému 😎 Mne sa dôverčivosť tiež niekoľkokrát vypomstila, teraz sa už dôvera a chrbtová kosť nenosí. Suma zatiaľ nie je až tak hrôzostrašne vysoká a nezruinuje ťa to.

jolinka
30. okt 2015

Pekna sestra noooo 🙄 🙄 🙄 🙄 Ty si nieco podpisovala ako svojpravna dospela osoba...to ze si si myslela ze to je nieco ine, to ze si nevedela, netusila, doverovala sestre...nikoho nezaujima.

Dospely clovek si ma pozriet co podpisuje, ak sa nepozrie a podpis je zneuzity, je to JEHO VINA 😒 Proste tak to je. To ze ta oblbla vlastna sestra a v snahe ziskat proviziu ti za chrbtom uzavrela zmluvu si ries s nou. Sestra proviziu dostala, zrejme si ju aj uzila 😕 tak ostava len 2 moznosti...bud segra zoberie zodovednost na seba a uhradi to, co tebe vyrobila ...nieze nechtiac ale CHTIAC a vedome.

alebo segra bude svina a necha ta v tom a ty to budes musiet zaplatit. Tot vsjo, hadam si nemyslis ze banka ti prikyvne, no tak dobre nevedeli ste, tak vam to odpustame 😅 😅 😅 To by mohol povedat kazdy...ze vsak viete dival som sa do okna na vtaciky, ked som podpisoval, tak mi to odpustite... 😵 😵

worker_falcon
30. okt 2015

@jolinka fakt neviem, čo tí ľudia čakajú...

sisaha
30. okt 2015

@zlamama77 celu sumu nauctuj sestre

bosoriak
30. okt 2015

@zlamama77 Podpisala si, to je jedine, co je z pravneho hladiska dolezite. Takze ti ostava moznost zaplatit a zrusit ucet. A samozrejme, podakovat sa sestre. Inak toto byva bezna prax obchodnikov, ale teda vlastnej sestre taketo urobit...

jolinka
30. okt 2015

@worker_falcon ona asi caka ze sa schova do kuta, zavrie oci..a ta rozbita vaza sa sama zlepi alebo to niekto sam uprace.

😅

worker_falcon
30. okt 2015

@jolinka ale to je teraz nová móda. Za splodenie dieťaťa môže najnovšie osud, som sa dnes dozvedel... Zodpovednosť za svoje činy? nulová. Vždy je zodpovedný niekto iný, resp. nikto, resp. "osud". žena má dieťa/či si rovno zoberie chlapa, ktorý vykazuje všetky znaky "zlého chlapa", ale nie, ona za to nemôže. To jej osud nadelil.

zlamama77
autor
30. okt 2015

ano, mate pravdu, je to moja vina, necitala som, a bolo mi to tak podane na podpis, narychlo...normalne, vsetko citam, ale neverila by som, ze by vlastna sestra naschval....tvrila mi, ked som s nou teraz riesila, ze sak som to chcela a som o tom vedela, ved som podpisala....mne povedala poistenie pre szna...no, fakt, uz neverit ani vlastnej rodine.

zaujima ma vsak skor teraz uz len ten dodatok banky, ze ak by som v buducnosti chcela u nich sporenie, tak ma odmietnu, vdaka tomu, ze sa tam nesporilo...neda sa voci tomuto nieco robit? asi tazko by to bolo napadnut u tej sprostredkovatelskej spolocnosti, kedze som podpisala...

zlamama77
autor
30. okt 2015

@jolinka @worker_falcon, nie, nehadzem vinu na inych, viem, ze je moja vina, ze som neprecitala...ale, ani ako yastupca mi nepovedala segra, ye budu platby za vedenie uctu, ani ya to, ze takyto ucet otvara....a ze na syna...viac, ako strata tych penazi ma boli podraz od najblizsich...ze, neda sa verit surodencom..

jolinka
30. okt 2015

@zlamama77 prioritne ta podviedla sestra plus tvoja naivita 😝 ...banka ci ta financna spolocnost s tym nema nic, vobec nic si u nich nevysudis, strata casu. Lebo je tam tvoj podpis...co napises..nejake trapnosti typu, ze verila som rodnej sestre ? 😕 😕 😕

segra vedela velmi dobre co robi, vies aj ja mam sestru co robi zmluvy , stavebne sporenie, aj som s nou zakladala staveb sporenie pre deti, aby ona mala za mna proviziu nie cudziclovek.. ale vzdy o vsetkom viem, co sa deje 😉

nakoniec mas X dalsich bank a spolocnosti kde mozes sporit, ci brat uver, zisti si predovsetkym, ci tento dlh nemas zapisany do registra dlznikov, to by ti mohlo do buducna skodit.

jolinka
30. okt 2015

@zlamama77 ked ta to utesi, su ludia aj v horsich financnych pruseroch ako 170 eur. Radim ti, chod do banky a osobne to vyplat v pokladni s dokladom ze nemas u nich ziadne podlznosti a potom zrus ucet. Urob to co najskor, inak ti nabehnu dalsie penale a poplatky, alebo nedajboze to posunu na exekuciu a budes platit este aj exekucne trovy. ☹

dominika6
30. okt 2015

@zlamama77
segra dostala províziu a ak sa do toho sama prd vyznala,nemala sa na tebe učiť.Dlžnú sumu vyplať,s tým že sestre to natrieš najbližšie roky tým,že od teba nič nedostane na narodky ani vianoce najbližších 20r.

kakika007
30. okt 2015

@zlamama77 nehrá mi to viacero vecí. možno ľudia, ktorí dakedy robili s financiami, či už finančných sprostredkovateľov alebo maklérov mi dajú za pravdu. To, že si podpísala niečo, ani nevieš čo, tak to si si už asi dobre spočítala, že si urobila chybu. ale.. pri zakladaní stavebného sporenia sa platí poplatok za založenie zmluvy, čo je vlastne prvá splátka na sporenie. Ak si ju tam nevložila, zmluva nie je platná. Ak ju tam vložila za teba sestra, aby mohla mať vyplatenú províziu...no, porozmýšľala by som o tej sestre. Ďalej.. Pri stavebnom ak sa dlhšie nevkladá (alebo bola vložená iba prvá splátka), ti spoločnosť (banka) pošle oznámenie o tom, že sa tam nesporí a že bude vypovedaná zmluva, keďže nie je využívaná. A nikdy si nepýta nič za to, že nesporíš, jednoducho ti vypovedia zmluvu. takže mi to je celé dajaké divné...
Každopádne, vymáhať od teba môžu v podstae iba sumu, ktorú by si mala požičanú, a nie čo by si mala si sama sporiť??
Možno treba poskytnúť viac info. Ak chceš, tak môžeš aj do IP

viki_lv
30. okt 2015

podpisala si zmluvy v dobrej viere, ze ide o dochodkove sporenie a sporenie pre syna. o tom, ze podpisujes aj stavebne sporenie si nevedela a ani si to nemohla predpokladat, cize si pri pravnom ukone neprejavila svoju slobodnu a vaznu volu a dostala si sa do omylu, co znamena, ze uzatvorena zmluva je relativne neplatna. t.j. plati dovtedy, kym sa nedovolas jej neplatnosti u druhej zmluvnej strany alebo na sude. mozes tak urobit vo vseobecnej 3-rocnej premlcacej lehote od podpisu danej zmluvy. pises, ze zmluva bola uzatvorena niekedy v roku 2007, cize neplatnosti tej zmluvy sa nedovolas uz ani na sude. tade cesta nevedie. na tvojom mieste by ma skor zaujimalo, ci maju pravo vymahat od teba tie jednotlive splatky, o ktorych pises, ze ti prisli upomienky. v pripade bankovych zmluv (kde je jednou zo zmluvnych stran banka) plati v zmysle Obchodneho zakonnika 5-rocna premlcacia lehota. ak su to upomienky za jednotlive splatky starsie ako 5 rokov, nie si povinna ten dlh zaplatit, pretoze je premlcany. avsak splatky za poslednych 5 rokov ti radim uhradit aj s urokmi z omeskania (pripadne nejakou zmluvnou pokutou, na ktorej zaplatenie si sa podpisom zmluvy zaviazala), ak nechces, aby ta zalovali za to na sude.

worker_falcon
30. okt 2015

@viki_lv takže pri hocijakom dokumente tebou podpísanom sa môžeš odvolať, že pri podpisovaní si bola uvedená do omylu? A vlastne si nevedela, čo podpisuješ? Potom každá zmluva je relatívne neplatná a môžeš sa súdiť o jej platnosť či neplatnosť.

"o tom, ze podpisujes aj stavebne sporenie si nevedela a ani si to nemohla predpokladat" - a jej podpis sa pod tým ocitol ako? Mali by ju zbaviť svojprávnosti asi, lebo nevie čítať a podpisuje blbosti.

jolinka
30. okt 2015

@viki_lv
@kakika007 baby ale oni od nej nevymahaju splatky...ale bankove poplatky 😒 to za x rokov moze naskakat aj na 170 eur hlavne ked su este nejake penale z omeskania.

kakika007
30. okt 2015

@jolinka poplatok za vedenie účtu, hej, ale ak si si dobre prečítala čo píšem, tak stavebná sporiteľňa po roku, ak sa s účtom nehýbe, zmluvu odporučí vypovedať, čiže s danýmklientomkomunikuje. preto mi to je divné čo to bolo..

jolinka
30. okt 2015

@kakika007 tak este zalezi aka tam bola uvedena korespondencna adresa...podla mna cele roky i vypisy z uctu chodili ku segre... 😝 😝 a samozrejme potom i to doporucenie vypovedat zmluvu. Lebo inak by sa minimalne pri prvom vypise dozvedela o existencii zmluvy.

viki_lv
30. okt 2015

@worker_falcon mala nedostatocnu, resp. nepresnu predstavu o nasledkoch pravneho ukonu. ide o omyl vo voli uzatvorit pravny ukon. vsetko je vsak o dokazovani pred sudom. ano, mozem sa dovolavat relativnej neplatnosti pravneho ukonu pred sudom, avsak musim uviest na zaklade coho sa toho dovolavam a preukazat to.

worker_falcon
30. okt 2015

@kakika007 správne píšeš - odporučí.
komunikácia väčšinou písomne. a pri finančnej gramotnosti zadávateľky otázky - sama sa tak označila - nemusí "reklamné blbosti" ani otvoriť a rovno šupne do koša. Prípadne ak sa od založenia sporenia presťahovala, pošta chodila na starú adresu.
ale áno, nehrá tam viac vecí. napr. ten poplatok za založenie sporenia. Možno bola "akcia" a odpustili jej ho.

worker_falcon
30. okt 2015

@viki_lv "bola som tupá a dôverčivá". To by sa sudca rehotal a rehotal. Neviem, ako by to chcela dokazovať. To by mohol každý napadnúť akúkoľvek zmluvu a dokazovať, že bol opitý, nebol pri zmysloch, mal teplotu...

jolinka
30. okt 2015

@worker_falcon tie 3 roky co sa mohla teoreticky dovolavat na neplatnost zmluvy uz davno uplynuli, takze to uz je passe.. 😕

teraz treba riesit uz len prakticku stranku, zistit vysku dlhu, ako ho uhradit, zrusit celu zmluvu..a potom sa "pekne" porozpravat so sestrickou 😵

worker_falcon
30. okt 2015

@jolinka ja viem, skĺzlo to do teoretickej roviny. ale nedalo mi nereagovať. lebo sa toho v budúcnosti niekto chytí a jediný zisk budú mať právnici. @viki_lv mi pripadá ako predstaviteľ práve tejto skupiny ľudí. dajú ľuďom nádej, a potom z toho inkasujú. čo na tom, že je to vopred prehraté.

lauricka
30. okt 2015

@zlamama77 podpisala si? Podpisala. Dokonca dobrovolne, ani nie pod natlakom. Smola. So sestrou si to vybavit mozes, to by jej u mna asi tak lahko nepreslo, ze uz s tym nechce nic mat a hotovo. Ale s tym naozaj banka nema nic spolocne. Keby som bola velmi nahnevana, nutila by som to zaplatit ju. Podvadzala a klamala, tak nech si to zaplati. No, bohuzial, nakoniec to bude asi vsetko na tebe.

cecilia68
30. okt 2015

@zlamama77 Vyplať dlžobu a zmeň banku, myslím, že to je najideálnejšie riešenie.

1234lubka
30. okt 2015

no je tam tvoj podpis...ze si nevedela co podúisujes to uz tvoj problem...mozes sudit jedine segru ze ta uviedla do omylu, sumu musis vyplatit ci chces ci nechces

maly_konik
30. okt 2015

@cecilia68 skôr, vyplať dlžobu a zmeň sestru.

Ruky by som jej dolámala, ešte tá drzosť, že ona s tým nechce mať nič spoločné. Toto nemôže ostať premlčané!... 😠 😠

zltalienka
30. okt 2015

podla mna "mila" sestra to sporenie aj vyuzivala, ked za 8 rokov si o nom nevedela, vtedy mohlo byt pre nu fin. zaujimave, tak "vyuzila" Teba a mala dalsie sporenie so statnou premiou. Ked si po 6 rokoch vybrala svoje peniazky aj so statnou premiou uz to nechala tak. Ja by som sla do stav. sporitelne a ziadala o vypisy za tych 8 rokov aby si videla co sa s tym uctom robilo, ci nan prichadzali peniazky, ak ano z akeho uctu - ci nie nahodou z uctu "milej" sestry - a mala by si dokaz - a sestre to daj preplatit.