Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
@zaba21 a mozno je dost stara na vlastne usudky a rozhodnutia. Myslim,ze rozhovorov uz mali dost a dcera dokonalo pozna matkin nazor a vsetko okolo toho. Niekedy decko musi aj same padnut na hubu a nie ho tlacit do istot. Myslim,ze dievcina je uz davno za vodou. Je to inteligentna baba
Keď som začala čítať, tak som myslela, že dcéra minimálne chlasce, alebo fajčí marihuanu.. a ona iba žije život inak ako si predstavujú rodičia.. je dospelá, zarába, má vlastný majetok - príde mi dosť zodpovedna, tak nerozumiem čo tu riešiť..
Mám síce deti malé, ale budem šťastná ak budú akokoľvek samostatne a šťastné v budúcnosti - hlavne nech sú to dobrí a pracovití ľudia.. a to tvoja dcéra je, tak neviem nad čím sa trápiš..
@lenka2710 živnostník si aj zráta či vôbec bude mať dovolenku, lebo zase práca mu prinesie peniaze.Pokym nenapísala, že počas voľna si ma tu nájsť prácu a má jej stačiť 21 dní dovolenky ako všetkým zamestnaným som celkom aj chápala, ale toto je už také, že čo doma vysedava po daromnici.Ako keby oberať jahody na slnku od rána do večera či robiť chyžnú bolo med lízať.
Vaše deti nie sú vašimi deťmi.Sú synmi a dcérami Života, túžiaceho po sebe samom.
Prichádzajú cez vás, ale nie od vás.A aj keď sú s vami, predsa vám nepatria.
Môžete im dať svoju lásku, nie však svoje myšlienky, Pretože ony majú svoje vlastné myšlienky.
Môžete dať domov ich telám, nie však ich dušiam, pretože ich duše prebývajú v domove zajtrajška, ktorý vy nemôžete navštíviť dokonca ani vo svojich snoch.
Môžete sa snažiť byť ako ony, nepokúšajte sa však urobiť ich podobné sebe, pretože život nekráča späť a nezastavuje sa pri včerajšku.
Chalíl Džibrán: Prorok, Záhrada prorokova
Čím viacej spozná “svet vonku”, tým sa skôr uplatní tu doma. O 10rokov sa o ňu budú firmy trhať, ak je šikovná ako ste písali. Majte z nej radosť, že príde aspoň na nejaký čas domov a nežije na druhom konci sveta, daleko od Vás, a príde naopak na tyzden raz za 2 roky.
Možno to bude trvať rok-dva a potom sa usadí.. možno nie. Buďte jej oporou, to potrebujeme od rodičov
@eliska13 ma zarobené, má! Asi nežije z ruky do úst! Keď potrebuje voľno, tak si ho spraví a ide ďalej! Kks ja mam tiez 29, hypo s mužom na 20 rokov, dieťa, záväzok! Dieťa by som nemenila ale ten zvyšok! A okrem toho, autorka hovorí o dôchodku, to naše deti nebudú ani vedieť co to bolo a my? Bohvie
Ja si myslim, ze je sikovnejsia ako si myslite.Vie si poradit. Nepracuje za par eur v SR.Ved ked nebude mat moznosti tak si najde nieco v SR.A presne ako pisu ostatne baby je ina doba
Rozumiem, ze chces pre dceru to najlepsie, kazda mama to chce. Len kde je ta istota, ze prave to, co chces ty, je prave to najlepsie? Musela by si mat carovnu gulu, aby si to vedela. Myslim si, ze sa trapis uplne zbytocne. Ak som sa dobre docitala, tak zmaturovala a kludne si hocikedy este moze dorobit aj VS. Je mlada, ma 29 rokov, ma vlastne byvanie, ktore si prerobila,... a za vlastne peniaze. Ved to je super. Zije z toho, co si sama zarobi, spoznava pri tom svet, cestuje, stretava sa s ludmi,... Toto vsetko je pre nu plus do buducna. Zena, ved ty by si mala byt na nu hrda.
Co sa tyka tych technologii, co dost casto spominas, kazda firma si ju na ne zauci, tymto sa ozaj netrap. Nechcem sa ta teraz dotknut, podla mojho nazoru teba najviac trapi to, co si myslia ini, co povedia ini, co si mysli rodina,.... Skus popracovat najskor na sebe, aby ta toto nezozieralo a neovplyvnovalo. Uvidis, ze to zacnes vnimat uplne inak.
Nehnevaj sa, ale ty si presne taká istá ako moja matka. Presne tie isté reči. Ako keby to ona písala. Preto som s ňou aj prerušila kontakty. Lebo ty silou mocou chceš nanútiť, aby žila vo všetkom podľa svojich predstáv a predstáv rodiny. Tieto ženy môžu hociaké argumenty napísať, aj keď si budeš len svoje presadzovať silou mocou. Radím ti ženská, aj nechceš prísť o dcéru tak, ako moja mama prišla o mňa presne takýmto istým správaním ako máš ty, tak sa veľmi rýchlo spamätaj. Tvojej dcérke odkazujem, že je veľmi šikovná a nech si žije život podľa seba a nie ako ty by si jej ho veľmi rada nalinajkovala.
@veronikaszabova no lebo v zahraničí ti všetci všetko k nohám dajú 🙄
Ty kks, ved mne z tohto normálne vychádza, že sama zavidis vlastnej dcére, že ona oddychuje 2,3 mesiace a ty máš právo na 21 dní voľna! Oddychovať na dôchodku?? Na akom???
Už to tu niekto písal, za dva týždne ju môže nedaj Boh zraziť auto
A právo na PN??? Môj muž robí od školy ako otrok na živnosť, keď bol PN dostal 280€! O com tu stále tocis? Ak bude mať dieťa, ak bude PN, ak ak ak
Keby každý takto žil, že čo ak, tak zbohom
Prečo má chatku namiesto bytu? Lebo býva vo svojom v prírode a nemusí hrdlacit na nejakú kralikaren ktorá aj tak patrí banke 30 rokov.
Prečo nepotrebuje istoty, triasť sa o nejaké miesto účtovníčky (ináč príšerna a veľakrát aj zle platená a nedocenena práca) keď je taka šikovná že si vie nájsť prácu kdekoľvek na svete. Nemusí byť zamestnanec a obávať sa nejakej krízy, vyhadzovu, môže podnikať svet je plný možnosti a ona sa v ňom urcite nestratí.
Anonymná mamina, bud hrdá na svoju dcéru, je mladá, šikovná, vynaliezava takým patrí svet, nie nejakým trasoritkam. Ste generácia z naozaj iného sveta, ale ten už taký nieje, mení sa
Nemusíte sa o ňu báť. Je šikovná a zvládne to. Možno ešte nenašla svoj cieľ, keď ho nájde určite sa usadí. Ale je dobré že si kúpila chatu. Je to väčší relax než byt. Kde medzi 4 stenami by bola zavretá. A keď toľko cestuje využíva ju ako víkendový pobyt ako vy vravíte rekreačné stredisko. Príde odreaguje sa a ide. Aj keď ja poznám ľudí čo žijú v chate a majú ho prerobený ako dom a žijú si dobre. Dokonca sa stávajú drevodomy je to terajší hit. Čiže chata je v pohode a keď si ju prerobila ako ona chcela je to super. Má 29 to ešte pride. Niekto sa po škole usadí hneď manžel,deti niekto potrebuje čas kým sa zabezpečí a tak a niekto sa usadí až keď príde tá vhodná doba. Áno treba myslieť na budúcnosť ale je mladá ešte a má čas raz to príde určite. Treba ju nechať. Čím viac ju budete napomínať, že kedy sa usadí a začne poriadne premýšľať nad budúcnosťou, tým viac ju od toho odradíte.
Mila pani. Uz vam to tu napisalo x ludi a vy si stale idete svoje... Vasa dcera ma viac rozumy ako cela rodina a ak uteka do zahranucia ci do tejsvojej chatky, uteka v prvom rade od vas. Vase komplexy menejcennosti projektujete do bachoriek o verejnej mienke. Ale uvedomte si, ze vy a jedine vy mate daky problem... Ja som vystudovala dve VS, ale ziadna praca pre mna nie je podradna a nedovolim si ani pomysliet to, co vy tu pisete, ze co ludia povedia a ako odsudzuju. Ak sa taki aj najdu, budu to najskor taki zakomplexovani a ukrivdeni ako vy.
Snad vam tu ludia pomozu otvorit oci, aby ste si cenili, ze mate zdravu a zivotaschopnu dceru a budete sa z nej radovat, namiesto vymyslania katastrofickych scenarov. To vam prajem!
@utte Je veľmi zvláštne aké názory tu čítam. Pred časom som prechádzala archívom, kde sa jedna slečna sťažovala ako nemôže nájsť po príchode zo zahraničia prácu a mnohé z Vás jej písali, čomu sa čuduje, keď robila len podradné práce. Doslova ju tu urážali. A dcéra mala ten istý problém, nechcem aby tak dopadla, to je všetko.
Chapem. Vy asi velmi date na nazor ludi. Ale to su anonymni ludia, ktori napusu cokolvek a do oci by vam tvrdili kludne ine.... Ja poznam aj opacny pripad. Kamaratka pracovala v medzinarodnych organizaciach rozne po svete a v porovnani s tym je pre nu uradnicka praca na slovenskon ministerstve "podradna" - podla vasho meradla.... Ja som ako studentka pracovala na roznych poziciach v hotelierstve a bola to dobra skusenost - keby som sa stala hoci roaditelkou hotela, aspon mam prehlad o com ta praca je a viem si vaxit ludi, ktori ju vykonavaju. Niekolko kamaratok si spravilo VS az po tridsiatke, ked naozaj chceli a ked mali precestovany svet a vlastne byvanie. Naozaj mate stastie, ze sa dvera sama o seba stara a necaka, kto jej co da a zariadi. A naozaj sa zbytocne stresujete scenarmi "CO AK...."
Vždy sa nájdu ľudia, ktorí ostatných začnú urážať pre "podradné" práce.. sama som viac "podradnych" prác robila, výšku nemám, ani učiť som sa nikdy dobre neucila.. a aj teraz robím pre mnohé ženy podradnu prácu - som doma s deťmi.. ale nemám dojem, že som nejako "dopadla".. nevravím že má občas nenastve ak môj život ktosi posudzuje, to ale neznamená, že ho chcem zmeniť.. ak ho zmením, zmením ho kvôli sebe a svojej rodine, nie kvôli tomu ako na mňa pozerá väčšinová spoločnosť, ktorá berie ako prácu len to, že niekto sedí v kancli od rána do noci a tuka do PC, ide raz do roka k moru a potom sa preziera na vianočné sviatky (pretože ako podradnu prácu už ľudia berú aj napr.taku kaderníčku, alebo aj akéhokoľvek remeselnika.. dnes je pre väčšinu ľudí úspešný ten, čo má titul a pracu v nadnárodnej spoločnosti a je workoholik..) ak to niekomu tak vyhovuje, je to super.. treba ale brat v úvahu, že nie každý tak chce žiť a TO treba rešpektovať.. treba rešpektovať svoje deti, pokiaľ sú pracovité a samostatné (čo tie tvoje sú) tak nie je čo riesit..
tak logicky , úlohu zohráva viac faktorov - vzdelanie , skúsenosti , miesto práce , alebo typ , veď na to ani diskusie netreba zakladať , stačí uvažovať
Nechcem sa hanlivo vyjadrovať o práci, sama pracujem vo výrobe už roky, dcéra to nikdy nechcela, do práce nechodila a potom odišla do zahraničia. Musí ale rátať s tým, že keď sa vráti znova bude pracovať za pásom alebo ako predavačka, keďže nič iné robiť nevie a v kancelárii ju nik nezamestná, pretože nemá žiadnu prax. Len si predstavte ako asi vyzerá jej životopis, kto seriózny by ju vôbec zamestnal? Ja mám pocit, že ja o koze a Vy o vlku.
A ako vieš, že sa vráti? Podľa mňa ona sa už nevráti a bude žiť v zahraničí.
@777januska777 Viete, človek mieni a Pán Boh mení, sama vraví, že na Slovensku už žiť nechce, rešpektujem to, ale bolo by fajn ak by sa niekam posunula. V januári odchádza do Nórska, niečo s rybami robiť. Ak by sa vrátila, aby neskončila v tej výrobe, viete ako to tu na Slovensku chodí. Keď nemáte známosti, je to ťažké. A k tomu žiadna prax.. čo Vám zostane? Práca za 500€?
No a možno zostane v Nórsku 🙂 prepáčte, ale vy sa moc spoliehate nato, že ona sa vráti a že nwm čo. Ak sa nevrátila doteraz, tak už sa vážne nevráti. A ak chcete pozerať na jej sociálne istoty, tak sa skôr zamerajte na to, že sa jej budete pýtať, kde chce žiť a ak vám povie, že kde, tak sa informujte, že ako to v tej krajine, kde chce žiť chodí.
A keď bude pracovať za pásom, alebo ako predavačka, čo je na tom? Vieš koľko predavaciek teraz číta to, čo píšeš? Ja som síce robila naposledy pomocnú účtovníčku, ale po 8rokoh doma tiež pôjdem pracovať ako predavačka najskôr, je to snáď niečo zle? Mám 35, to akoze každá žena je v poriadku len ak je manažérka alebo čo? Naozaj je kancelárska práca to naj čo môže byť?
@jana_eyre_2 Nechcem nikoho uraziť. Viete ako sa cítim, keď sa mama alebo rodina pýtajú, či už robí niečo normálne? Je to nepríjemné. Alebo pri rodinnom stretnutí, keď počúvam ako netere študujú a darí sa im a príde reč na moju dcéru, že zbiera jahody alebo zábava deti.
a ves ako sa musi dcera citit,ked vie,ze sa vlastna matka hanbi za svoje dieta? jednej znamej zat sedi v base a keby si pocula ako ho ta svokra ospevuje. a to sedi v base a ona je len svokra. a tu citam o materi,ktorej dcera si zarobila na nehnutelnost, nekradne, neflaka sa,ale poctivo zaraba a mater sa za nu hanbi??? pre boha ved oni jej zavidia cela tvoja rodina. vies,co by netere dali za to,cestovat a brigadovat a nie sa mucit v skole? mam sesternicu 15ty rok v zahranici. robi v hoteloch bud chyzne, recepcnu a podobne,ale vybera si destinacie pri mori a vo volnom case lezi na plazi. co by som ja za taky zivot dala.na druhej strane je prec od rodiny, to je tiez tazke. sama v cudzom svete, vsetko si vybavi,postara sa sama. tvojim neteriam platia skolu rodicia a tvoja dcera uz ma nehnutelnost. co je na tom,aka hanba?
Milá matka, vy ste sa s názormi zasekli niekde v roku 1979.
A čo tak vysvetliť, že to čo robí dcéra je normálne? Nechcete nikoho urazit, ale práve to robíte..

@marca12 joj, ved živnostník to je co?? Môj muž je tiež na živnosť, áno zarobí lepšie ako na zmluvu ale keď sa poplati co treba tak nič moc, plus nemá nárok na dovolenku, nedaj Boh keď ochorie alebo sa mu stane úraz, tak tým by som sa tiež nechválila že je živnostník, lebo tu na SK je to vlastne chudák
Ale autorka myslí asi v tom zmysle, že ma stálu prácu a sedí tu, zatiaľ čo dcéra je dobrodruh