icon

Mám strašný strach zo smrti. Čo mám robiť?

bobulka34
7. sep 2010

Neviem co s tym robit, mam hrozny strach zo smrti, z blizkych, zo svojej. Z nezname, z nevedomosti. Proste strach. Nedavno mi zomrela blizka osoba a ten strach je neznesitelny. Keby som vedela, ze nic neni, proste zomriete a hovoto nebojim sa, ale bojim sa toho duchovna. A este ked clovek cita,ze dobra dusa zla dusa. Kazda dusa je nejaka. Kazdy ma aj zle myslienky, ved nemozeme zato s akou dusou sme sa narodili. Proste tajomno ma desi

ewellina
12. sep 2010

@vejula Ja som niekde písala, že sa bojím prísť o svojich blízkych? 🙂
K tomu, čo písala
@hejdita - má právo napísať svoj názor a podľa toho, čo písala si ani nemyslím, že je katolíčka, skôr kresťanka inej denominácie. Ja tiež verím tomu, že jedinou cestou k spáse je Ježiš Kristus, inej cesty niet. To neznamená, že koniec-koncov nemôže byť spasený aj budhista, aj moslim, ale len cez Ježiša. On je jediný Boh. Nemôžu mať všetky náboženstvá pravdu, lebo hlásajú navzájom si protirečiace veci. Ak si kresťanka-katolíčka, tak iste vieš, že Ježiš povedal: "Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa." A heidita nepovyšuje nad seba ľudí z iných náboženstiev, ona len vyznáva to, čo sa píše aj v Biblii, že Ježiš je pravý Boh a iného niet. 😉
Všetko dobré Ti prajem.

ewellina
12. sep 2010

@hejdita v podstate s tebou súhlasím, len si treba uvedomiť, že ak prijmem Ježiša za svojho Pána a ak mu naozaj verím, tak nestačí veriť len to, že On je boží syn, ale musím veriť aj všetkému tomu, čo hovoril. V zmysle: "Viera bez skutkov je mŕtva.", ako sa to píše aj v Biblii.

vejula
12. sep 2010

@ewellina prepaaaaač moja odpoved patrila @eeevvvkkkaaa len som klilla na zle odpovedz 😅

vejula
12. sep 2010

@ewellina to asi malo patriť tiež mne to pokračovanie... vieš ano piše že nik neprejde k otcovi len cezomna ale to neznamena že Boh nema vela podôb... KAždy ho može chapať a vidieť v niečom inom. mysliš že keby si sa narodila v moslimskom štate pišeš teraz to čo pišeš??? Určte nie... Chodila by si s koberčekom a klanala sa slnku pri zapade.... keby to bolo ako pišeš to by potom bolo fest nespravodlive voči ludom ktorí sa narodili v nie kresťanskej krajine ako my, čo mysliš?

vejula
12. sep 2010

@ewellina a skutky lasky može konať každy človek nie len ten kto veri v ježiša krista a o to predsa ide

stut
12. sep 2010

Odpoveď pre veriacich, smrť je len brána do večnosti naša vlasť je v nebesiach a veci ktoré nevieš ovplyvniť nezaoberaj sa s nimi. Pre neveriacich ,dobrému je sprievodcom srdce a spravodlivému svedomie pokiaľ žiješ smrť sa ťa nedotýka a keď zomrieš tak sa ťa to nedotýka dupľom. Je to len malý okamih ktorý zažije každý, preto si treba všímať tých milión pekných okamihov s drobcami . To je asi všetko.

gebula
12. sep 2010

@eeevvvkkkaaa taketo iste pocity mam aj ja,hlavne od vtedy ako mam deti. ked ja ,alebo niekto z mojich blízkych je chorí myslím uplne na to najhoršie. je to velmi zlý pocit.

ewellina
12. sep 2010

@vejula Áno, ide o skutky lásky, tie môže konať každý človek, aj moslimovia, aj domorodci v Afrike... Boh pozerá na srdce. Ale inak bude Boh súdiť toho, kto o Ježišovi nikdy nepočul a predsa žil podľa svojho svedomia a inak toho, kto o ňom počul a odmietol ho. Podstatné je, aby človek žil podľa svojho svedomia a snažil sa hľadať pravdu a ak je presvedčený, že ju našiel, aby sa podľa nej zariadil. Aj vyznávači iných náboženstiev môžu byť spasení, ak majú lásku vo svojom srdci a ak budú ochotní po spoznaní pravdy (aj keď až po smrti) podriadiť sa Bohu. Aby mohli vstúpiť do Božieho kráľovstva, budú musieť raz prijať plnosť pravdy, a to najneskôr vtedy, keď im ju zvestuje Kristus pri svojom zostúpení k zosnulým. Lebo nedá sa inak vojsť do večného života, len cez bránu, ktorou je ten, ktorý ako jediný premohol smrť. Božie milosrdenstvo je veľké a je ochotné prijať aj toho najväčšieho hriešnika, ak ľutuje.

ewellina
12. sep 2010

@vejula ...ale nemôžem súhlasiť s tvrdeniami, typu: "Je to úplne jedno, kto v aké náboženstvo verí." alebo: "Aj Allah je pravý boh, aj Budha je boh."

stut
12. sep 2010

Neviem presne koľko ľudí sa hlási ku kresťanstvu alebo k nejakej viere ale sú to percentuálne vysoké čísla ale kresťanstvo sú predovšetkým skutky a dobré skutky keby sa dodržalo iba jedno prikázanie , miluj blížneho svojho ako seba samého. Už nikdy by neboli vojny, hlad, závisť, obmedzili by sa choroby, každý by pomohol každému ale pozrite na Slovákov, tie skutky by sa mali rovnať tím percentám.

vejula
12. sep 2010

@ewellina ale keby si sa narodila ako moslimka zas by si bola presvedčena o uplne inej pravde. To je na tom tan ajväčšia haluz že každy je presvedčeny o svojej stopercentnej pravde. A msuiš sama uznať že keby si sa narodila inde a od malička by si žila s uplne inym presvedčenim tak by si teraz tvrdila uplne niečo ine... Takže mi pride vtipne ako každy tvrdi bezhlavo len svoju pravdu... Ja nemožem povedať nňmnoslimovi čo tvrdiš je nepravda a blud. Lebo on je o svojom presvedčeny taqk isto ako ja o svojom. Moj nazor je ten ze boh je len jeden a každy ho vnima inak. Ja verim že prišiel na svet ako Ježiš ale nezamietam ani to že mohol na seba zobrať aj inu podobu a tym sa približiť ludom s uplne inou kulturou ktorym je ten ktory sposob bližši a pochopitrelnejši... Prečoby nemohol ved je boh všemohuci a dokonaly a všetci sme jeho udmi či už židia alebo greci ako sam povedal... Takže netreba len slepo hladieť za svojim a radikalne všetko ine čomu nerozumieme odmietať

ewellina
12. sep 2010

@vejula Veď práve, ako aj Ty tvrdíš, že Boh je len JEDEN - ak je dokonalý, nemôže niektorým ľuďom zjaviť seba vo svetle jednej pravdy a iným ľuďom vo svetle inej pravdy. To by bol nezmysel. To, že ho každý vníma inak, to je tiež pravda, ale práve preto prišiel Boh na zem, aby ľuďom priniesol svetlo pravého poznania, aby ho ľudia mohli spoznať. Prečo by niektorým ľuďom hovoril, že milosrdenstvo je dobré a iným, že pomsta je dobrá? To by bol veľmi rozporuplný a teda nedokonalý Boh. To o tých údoch, či už źidia alebo Gréci sa spomína v Biblii v tom zmysle, že tí židia a tí Gréci, ktorí patria do Kristovej Cirkvi sú jeho údmi. Nemyslím si, že len slepo hľadím na svoje, lebo aj ja som si prešla krízou viery a musela som prejsť dlhým skúmaním, kde je pravda. V Ježiša som uverila aj preto, lebo žiadneho iného "boha" by nenapadlo ísť zomrieť za človeka. Boh je láska. Nikto nemá väčšej lásky ako ten, čo položí život za priateľov. Ktorý iný "boh" sa dal z lásky ukrižovať? No a nakoniec - existuje predsa mnoho príkladov z dejín, aj zo súčasnosti, kedy vyznávači rôznych náboženstiev prijali kresťanstvo. Teraz nemám na mysli nejaké násilné prechody na kresťanstvo na rozkaz nejakého panovníka, ale dobrovoľné konverzie. Keby existovalo veľa právd, nikto by predsa nemal dôvod prestupovať do iného náboženstva. Mimochodom, veľmi sa teším, že diskutujeme spolu konštruktívne, bez hlúpych urážok, ako to často býva v iných diskusiách. 😉

ewellina
12. sep 2010

@vejula Skús si predstaviť takúto situáciu: Na lúke sa hrá šesť malých detí a jedno sa opýta: Jedli ste už banán, aký je? Ďalšie povie:"zrelý banán je kyslý a čierny". Tretie povie: "zrelý banán je červený a chutí ako jahody." Štvrté: "Zrelý banán je zelený a chutí ako kiwi." Piate: "Zrelý banán je krásne žltý a má sladkú chuť." No a príde šieste dieťa a povie im: "No tak, deti, veď sa nehádajte, veď všetci máte pravdu."

Chcem tým len povedať, že ak je pravda jedna, nemôžu ju mať všetci, ak sa nezhodujú. Logika nepustí.

vejula
12. sep 2010

@ewellina ja som tiež rada že sa takto rozpravame 😉 Mno ak naražaš na koran tak tam nikde nieje pisane že posta je dobra... čitala si ho??? ja som čitala tie pasaže ktore si ludia vysvetluju tak ako vysvetluju a preto konaju tak ako konaju... Biblia bola v dejinach tiež velakrat zle vysvetlovana a v mene Boha a jeho zakonov sa zabijalo upalovalo a zdieralo chudobu... Tak isto si myslim že je to s koranom uuuplne zle vysvetlenie niektorych pasaži.. Nemyslim si že je tam niečo čo by očividne odporavalo našej viere. Sice som ho celý neorečitala ale ludia ktory ho maju naštudovany maju podobny nazor

jankajs
12. sep 2010

Jeden kňaz raz povedal: Ešteže Boh má iný meter ako my ľudia. Lebo keby mal náš meter, zle by sme dopadli 😀 . Alebo: Až raz prídeme po smrti do neba, budeme sa čudovať trom veciam - že tam nie sú ľudia, ktorých by sme tam čakali, že tam sú ľudia, ktorých by sme tam vôbec nečakali a po tretie - že sme sa tam ocitli my. 😉

jankajs
12. sep 2010

Hlavu hore ženy. 😀 . A iné náboženstvá nechajte tak, pokiaľ ste ich neštudovali 😉 . Lebo v Biblii sa okrem iného píše, že komu bolo veľa dané (aj poznanie), bude sa od neho veľa žiadať. Komu bolo menej dané, bude sa žiadať od neho aj menej. Veriaci bude braný na zodpovednosť za svoj život a skutky viac prísne, ako ten ("neveriaci"), koho poznanie bude súdené podľa srdca a svedomia, ktoré dal Boh každému.

ewellina
13. sep 2010

@vejula Korán sme mali na VŠ ako povinné čítanie, jasné, že nie celý. 😀 O tej pomste, to som nemala na mysli konkrétne korán, bol to len taký príklad..., sú aj také náboženstvá, ktoré ju uznávajú, netvrdím, že je to islam. Ale tu je jeden citát z koránu, kapitola 5, verš 17: "Odmietli veriť (a vieru svoju zmiešali s nepravdou a krivdou) tí, ktorí povedali: „Boh je Mesiáš, syn Márie (Ježiš) “. Ešte stále si myslíš, že tam nie je nič, čo by očividne odporovalo našej viere? Čo sa týka vysvetľovania Biblie v dejinách - nikde medzi cirkevnými dogmami nenájdeš nič o tom, že by sa malo v mene Boha zabíjať, upaľovať a zdierať chudobu. V mnohých prípadoch išlo o (úmyselne) prekrúcané dejiny a ak by sa aj našli také prípady v dejinách, že by niekto vychádzal pri takýchto činoch z Biblie, tak to boli skôr osobné zlyhania jednotlivcov, ktorí si Bibliu vykladali po svojom. Mimochodom, aj dnes si mnohí chcú vykladať Bibliu po svojom a myslia si, že na to majú patent. Avšak patent na výklad Biblie má len a len Cirkev (učiteľský úrad Cirkvi), ktorú založil Ježiš. Takže znova opakujem, že medzi cirkevnými dogmami nenájdeš nič o zabíjaní, upaľovaní, atď..., inými slovami, nie je to o učení Cirkvi, ale o zlyhaní jednotlivcov (a neraz aj o prekrúcaných dejinách).

ewellina
13. sep 2010

@jankajs Súhlasím s tým, čo píšeš, že komu bolo veľa dané (aj poznanie), bude sa od neho veľa žiadať. Komu bolo menej dané, bude sa žiadať od neho aj menej. Aj som to tu už spomínala, ale inými slovami. 😉 No všetci máme rovnako povinnosť pravdu hľadať. Aj na to nám bol rozum daný. 🙂

hejdita
13. sep 2010

@vejula niesom krestan katolik 😉 a nepovysujem sa lebo v Biblii sa hovori kto sa povysuje bude ponizeny a kto sa ponizuje bude povyseny......ja len hovorim to co hovori Bozie slovo a tym padom aj Boh 😉

hejdita
13. sep 2010

@ewellina hej suhlasim s tebou viera bez skutkov je mrtva 🙂 a mas pravdu som krestanka a chodim do cirkvi KS Milost mozno poznas??? kedze si z popradu (ci okresu poprad) a tam su Minarikovci 🙂 dom viery..... 😕

ewellina
13. sep 2010

@hejdita Poznám. 🙂 U Minárikovcov som bola raz aj na návšteve, ešte keď som študovala. Ale ako to, že chodíš do Popradu, keď bývaš v Česku?

hejdita
13. sep 2010

@ewellina jeeej nechodim do popradu chodim tu do hodonina ale sme pod KS milost co je v banskej bystrici s jaroslavom krizom.....
v poprade som bola nikolko krat ked sme isli na nejakeho velkeho sluzobnika a este gabriel minarik este ked bol pastorom tak chodieval do hodonina....no a uz tu bol a peter minarik so zenou vyucovat o vychove deti a tak ......no a do spiskej k slavovi drlikovi tiez 😀 😀 😀 😀 svet je malyyyy 🙂

ewellina
13. sep 2010

@hejdita vieš, no, ako by som ti to povedala... no... Nechodím do KS, ani k nim nepatrím, hoci som kedysi hľadala Ježiša aj tam... 😖 Ja som už raz taká, skôr sa snažím hľadať to, čo nás spája ako to, čo nás rozdeľuje... , tak preto Ti to možno vyznelo, že som z KS... 😉

hejdita
13. sep 2010

@ewellina hej v pohode viem co myslis....ale nemyslela som si ze chodis do KS len som tak skumala ci poznas niektorych menovanych .... 🙂 lebo je vela podobnych cirkvi.... 😉

vejula
13. sep 2010

@ewellina
@hejdita jaaaaj baby.. Takže vy chodite do milosti???? No mam jedneho znameho ktoreho tam dotiahli a teeeeda ked som počula o tom zdieračste psolušnych ovečiek tak už nieje o čom.. Nechcem uražať, ale aby sa odovzdavali deviatky z vyplaty pastorovi a podobne zaležitosti... No radšej pomlčim... Baby len otvorte oči a pozrite sa na to triezvo či tam fakt nejde o riadny Biznis 😉

Dobre nejdem sa hadať ťažko povedať kde je pravda. Ja len davam priestor aj ostatnym naboženstvam a nezavrhujem ich kedže viem že tak isto ako som ja presvedčena o svojej pravde su presvedčení oni o svojej...

ewellina
13. sep 2010

@vejula Tak toto chápem aj ja, že oni sú presvedčení o svojej pravde a chápem aj ich... A opakujem, že nechodím do KS, ani k nim nepatrím. Som kresťanka-katolíčka. 😉

hejdita
Odpoveď bola odstránená
hejdita
13. sep 2010

@vejula mylis sa nedava sa deviatok ale mozno ti uniklo v namiesto s ......a nedava sa to pastorovi ale cirkvi s tym sa platia elektrina a voda a rozne ine vydaje treba tolaletny papier a cistiace potreba a tak dalej...
pokial viem tak pastorov ktorych poznam maju svoje firmy a nemusia byt krmeny peniazmi z cirkvi
a je to podla biblie tudiz je to biblicke ze kto nepracuje nech neje takze aj pastori pracuju aby boli prikladom druhym a cirkev nema byt krmena statom treba ako katolici ale ako ty pises nechcem sa tu hadat kazdy ma svoje presvedcenia a naopak treba otvorite oci vy nikdy nehovor nikdy ...tot na osvetlenie a (vzdy ked sa jedna o peniaze ktore sa davauju do cirkvi to cloveka dokaze vytocit) kazdy peniaz co tam clovek da je dobrovolny nikto nehovori ze sa musi davat ludia davaju dobrovole aj desiatok je dobrovolny
a ewellina tam nechodiiii 😉

sabiatko
13. sep 2010

tak my davame desiatky, ako sa pise v biblii. o deviatkoch som este nepocula. platime si tak kazatelov, miestnost, kurenie, vodu, evanielizaciu... niektore cirkvy dostavaju peniaze od statu, ale my to odmietame, lebo sme presvedceni, ze politika sa nema miesat s nabozenstvom. preto si to platime sami. koniec koncov kazdy slovak prispieva na cirkev ci chce, ci nechce, ci je veriaci, ci ateista. preto sa nam zda byt lepsie, ked si platime sami za to, co sa tyka len nas.

sabiatko
13. sep 2010

@hejdita ahoj 🙂 co to je prosim ta ta cirkev KS milost? o tej som este nepocula. comu verite?