icon

Mám strašný strach zo smrti. Čo mám robiť?

bobulka34
7. sep 2010

Neviem co s tym robit, mam hrozny strach zo smrti, z blizkych, zo svojej. Z nezname, z nevedomosti. Proste strach. Nedavno mi zomrela blizka osoba a ten strach je neznesitelny. Keby som vedela, ze nic neni, proste zomriete a hovoto nebojim sa, ale bojim sa toho duchovna. A este ked clovek cita,ze dobra dusa zla dusa. Kazda dusa je nejaka. Kazdy ma aj zle myslienky, ved nemozeme zato s akou dusou sme sa narodili. Proste tajomno ma desi

vejula
13. sep 2010

@hejdita jasne desiatok 😀 😀 som sa pomylila. No Vieš počula som ako to je tu v ZA... Že pastor si za zahadne ziskane peniaze postavil krasny velky dom, pritom už aj svoju pracu nechal... LEbo mu to pastorovanie veeeelmi dobre vynaša 😉

@sabiatko jasne že desiatok to bola chyba

hejdita
13. sep 2010

@vejula neviem preco ale neznalost ludi vedie k mylnym informaciam a odkoho to vies??? ze si postavil dom za zahadne ziskane peniaze???? mas to nejake od dotycnych potvrdene alebo to su len reci??? 😀 lebo vzdy sa bude hadzat spina tam kde nieje..... 😔

@sabiatko KS je krestanske spolocenstvo

bobulka34
autor
13. sep 2010

takze ked zomriem prejdem cez branu do inej dimenzie casopriestoru, kde budem skladat sud nad svojou minulostou, myslienkami a podla toho ma zatriedia tam kam patrim a budem skladat ucty? Jedine co si prajem zit aspon 100 rokov, prezit krasny zivot s mojimi blizkymi priatelmi a vsetkymi ludmi , ktory su fajn. Nepotrebujem raje na zemi, nepotrebujem haldy penazi a nechcem smrt. Bojim sa jej. Po smrti chcem spat. Ale asi je to len moje prianie. Po smrti budem skladat vsetky ucty za moje dobre aj zle skutky, za kazdu zlu myslienku. Za den ich mam niekolko ☹

sabiatko
13. sep 2010

@bobulka34 ucty za dobre a zle skutky bude skladat iba ten, kto si vyberie zivot bez Boha. kazdy hriech je smrtelny, co i len jeden a ten spachal v podstate kazdy na zemi. takze kazdy je odsudeny na smrt kvoli svojmu hriechu. jedine Jezis, bezhriesny, ktory zomrel za hriech sveta nas ocisti od hriechu a sme takpovediac cisti, zbaveni hriechu. a On ponuka kazdemu ocistenie. ti ktori ho prijmu, budu raz na novej zemi s Nim, v bezhriesnom svete plnom lasky a ti, ktori odmietnu ocistenie, zomru... nasledkom hriechu. takze netreba robit paniku, kazdy sa moze zachranit, ide len o to, ci chce. cesta je len jedna.

vejula
13. sep 2010

@sabiatko tak to mame velke šťastei e sme sa narodili na slovensku 😀 😀 😀 a čo potom bude s ludmi ktorí prežili krasny život možnože lepši ako ty a maju ine vierovyznanie???? PRide mi to dosť zvlaštne. Podla mna je najdoležitejšie žiť podla svedomia lebo však to je Boh v nas a ked ho počuvame nemame sa čoho bať 😉 Samozrejme pokial je to svedomie zdrave... LEbo čo z toho ked niekto vyznava vieru v Boha a robi zle na každom rohu a ešte si mysli ako je on skvely a vyvoleny Bohom.... Bolo to tak v minulosti a pretrvava to v mnohom doteraz.

@bobulka34 neboj každeho napadne zla myšlienka... Ak sa budeš snažiť byť dobrym človekom nikomu neubližovať a hlavne žiť lasku nemaš sa čoho bať 🙂 Inak ja sa bojim nekonečna, je to pre mna taky nepochopitelny pojem, a neviem si to predstaviť preto nad tym radšej vobec neuvažujem lebo od malička mam z toho akysi strach.

@hejdita brat mojej kamaratky asi dva roky navštevoval toto spoločenstvo a precitol až ked boli spolu všetci na nejakej puti či ako to vy volate a videl pastora ako vytiahol buxu plnu penazi a kupoval rodine zrate hrube reťaze a neviem čo všetko.. a vobec to ani nesnažil skryť, lebo vedel že su všetci taky zaslepeny že si to ani nevšimnu

ewellina
13. sep 2010

@bobulka34 - Presne ako píše
@sabiatko : Nikto si len skutkami nemôže zaslúžiť nebo. Ale Božie milosrdenstvo je nesmierne a prijme každého, aj najhoršieho hriešnika, ak svoje hriechy ľutuje a príjme Ježiša za svojho Pána a spasiteľa.

ewellina
13. sep 2010

@vejula Len vďaka dobrým skutkom nebude nikto spasený. Lebo nikto nežije tak dobre, aby mohol Bohu povedať: "Pozri, Bože, ja si svojimi skutkami zaslúžim nebo." Preto je potrebná Božia milosť na vstup do neba. Samozrejme, aj skutky sú veľmi dôležité, ale na základe nich nebude nikto spasený. A o tých, čo majú iné vierovyznanie to platí tiež... Aj oni sa raz stretnú s Ježišom a budú mať možnosť rozhodnúť sa, či chcú alebo nechcú...

sabiatko
13. sep 2010

@vejula mas pravdu, niektori ludia su pokrytci, tvaria sa, aki su zbozni a robia pravy opak. ale ako sa pise v biblii, Pan Boh sa diva na srdce a taky clovek moze chodit aj cely zivot do kostola a aj tak bude raz zniceny. pozri sa na judasa, tiez patril medzi 12-tich ucencov, tvaril sa, ako velmi veri Bohu a ako vsetko robi prenho... a nakoniec skonci v plamenoch. ym v podstate odpovedam aj na dalsiu tvoju otazku... Boh bude sudit aj podla vedomosti, ktora bola cloveku dana. to znamena napr. clovek, ktory v zivote nepocul o Jezisovi, ale podla svojho vedomia a svedomia sa snazil zit co najspravodlivejsie, pre toho je brana do "neba" otvorena. ale v pripade, ze si pocula o Bohu, o Jezisovi a povedze aj o alahovi, budhovi (ten inak nie je budhistami povazovany za boha) alebo ja neviem... dakych duchoch, satanovi atd. jednoducho mal velku vedomost a napriek tomu sa rozhodol pre toho nepravneho "pana", tak toho plamene neminu, lebo vedel, kde je pravda a napriek tomu sa klanal inemu. takze zhrnutie: Boh si svojich vernych povolava z roznych cirkvi alebo aj od inakadial, ale iba v pripade, ze sa podla svojich vedomosti snazia zit aspon podla toho, co im bolo odkryte. napriek tomu budu aj taki, ktori chodili do roznych cirkvi a prijati nebudu, lebo to nezili uprimne.

hejdita
13. sep 2010

@vejula tak toto neviem kto bol ale to sa mne samotnej nepozdava.....a ako sa volal pastor vieeees?????
tu su ich stranky..................... zilina.milost.sk ...............tak ak budes mat chut tak tam si precitaj treba sa dozvies nieco co si ani netusila 😉 ale dobrovolne nenutim ta ani sa to neda 😝 😀 😀 😀

misinn
13. sep 2010

tato tema nabrala uplne iny vyznam nez na zaciatku... druha a tretia strana mi pride strasne smiesna...dobre som sa na nej pobavila...minule som bola v kostole lebo som bola kamaratke na svadbe..musela som sa sledovat, lebo mi to bolo take smiesne....akoze nikoho neodsudzujem lebo viem ze vela ludi potrebuje vieru na to aby vedel zit kludne..

vejula
13. sep 2010

@misinn tiež si myslim že by sme mali asi založiť nejaku novu temu alebo čo lebo toto tu už nepatri...
Tak skusim založiť novu temu kde by sme mohli pokračovať v našej debate
život po smrti ???

vejula
13. sep 2010

@ewellina
@sabiatko
@hejdita kuk nova tema život po smrti ???

misinn
13. sep 2010

vejula mozme zalozit novu ale pokracujme v tejto, co ak by nam ju adminky zamietli 😉
inak mam pocit ze tu tusim je tema pre veriacich tak nech sa nas co neverime v jezisa krista a pod. nesnazia nenapadne ovplivnovat...viem ako to je ...nechcem byt hnusna ale vacsina ludi co je veriaca sa dostane do kostola az ked ich tam niekto vtiahne vo velmi kritickej chvily...
ja som nikdy v boha neverila, ja mam boha takeho svojho 🙂
a duplovane som si uvedomila ze boh nemoze existovat ked mi zomrelo dietatko.lebo keby existoval tak by nieco taketo nedopustil.. asi tolko si myslim o tom ja... 😉 😉

vejula
13. sep 2010

@ewellina @sabiatko a to si predstavujete ako ???? že ked človek ktorý neveril v Boha umrie tak im pan boh povie no tak vidite ja som to ten pravy Boh ktoreho vyznavali kresťania a aj teraz uznate že som to ja tak OK idete do neba??? Ved čo im potom ine ostane ked už na vlastne oči Boha uvidia a vlastne ani nebudu mať na vyber kedže tajomstvo bude vonku...

@hejdita neviem ako sa vola ale spytam sa a dam vedieť

ewellina
13. sep 2010

@vejula ani nie tak, že Boh povie: "uznajte, že som to ja", ale tak, že každý, kto sa stretne po smrti s Bohom buď sa mu bude chcieť podriadiť - a tak ísť do neba, alebo Boha (a podriadenie sa mu) z pýchy odmietne.

vejula
13. sep 2010

@ewellina
@hejdita
@sabiatko pište už do novej temy

sabiatko
13. sep 2010

@vejula tak a dovolis, budem pisat do tejto temy. totizto strach zo smrti uzko suvisi s tym o com pisem. ale ak sa ti to nepaci, tak nemusis citat.
no k tvojmu prispevku. nebude to tak, ze ked clovek zomrie, tak sa este bude moct rozhodnut. kazdy ma cas sa rozhodnut len dokym neumrie. potom je uz na vsetko neskoro. samozrejme ze ta nespasi to, ked uveris, ze Boh existuje az ked ho uvidis zoci-voci. spaseny je clovek vierou a nie dokazmi. okrem toho, aby som ti vysvetlila... viera v Boha nie je viera v Jeho existenciu, to ta nespasi. aj satan vie, ze boh existuje a aj tak skonci v plamenoch. verit v Boha znamena verit Jemu, v jeho lasku a v to, ze je Spasitelom. jedine to ta moze zachranit.

nikush
13. sep 2010

@misinn to co napisem bude mozno zniet kruto, ale mozno zomrelo preto, lebo by bolo zazilo nieco horsie. vo vseobecnosti sa tak hovori. neviem ake to je stratit dieta a verim, ze to nikdy nezazijem. ak som sa ta dotkla, tak prepac, nebolo to myslene v zlom.

@sabiatko kazdy clovek ma vo chvili ked umiera moznost oslutovat svoje hriechy a tak byt spaseny. kazdy ma totiz tuto poslednu moznost, ci uz je to ateista, katolik, islamista, budhista...tuto moznost Boh nikomu neodoprie.

vejula
13. sep 2010

@sabiatko jaj teraz mam toho tolko čo ti chcem povedať že ani neviem či si na všetko spomeniem...

samozrejme ak chceš pisať tu piš, ja len že idem dosť mimo toho o čom bol uvodny prospevok zvrhlo sa to na diskusiu o tom či je alebo nieje boh a kto sa dostane do neba....

Tak ked každy kto neveri v Ježiša krista pojde do pekla to potom ako ludia čo sa narodili v islamskej krajine alebo v nejakom kmeni ktorí maju svojich bohov su na tom fest zle. To je teda riadne nespravodlive že ty si sa narodila tu na slovensku v kresťanskej krajine od malička počuješ o Bohu... To sa ti potom rozprava o spase a zatrateni všetkych ktorí nemali taku možnosť ako ty. Si akože mysliž že kebyže sa natrodiš v nejakej krajine kde od malička do teba vštepuju inu vieru tak len tak ťa osvieti že a pojdem ja pekne sa dať pokrstiť lebo to je to prave??? Odpovedz sama sebe.... čo je to potom za spravodliveho boha???

A o tom že sa snažim vyhnuť pravde to by som si vyprosila... KEby som pravdu nehladala tak sa nad takymito veciam vobec nazamyšlam... Snažim sa pochopiť nekonečnu božiu lasku ktora nerobi rozdiel medzi ludmi. A ked niekto miluje ludi okolo seba prirodu a dakuje tomu kto to stvoril, aj ked nie zrovna ježišovi kristovi, kedže ani nemal možnosť sa o nom dozvedieť tak ho Boh nema dovod zatratiť.... Ani prabvda nieje taka doležita ako laska, to povedal aj ježiš najdoležitejšia je laska. A podla mna ten kto miluje nemože byť zatrateny lebo boh je laska a tym padom by si protirečilo cele kresťanstvo.

ewellina
13. sep 2010

@vejula S týmto tvojim posledným príspevkom úplne súhlasím. Len ide o to, že aj ten moslim, aj ten domorodec, čo mali v sebe lásku, hoci nikdy o Ježišovi nepočuli, nebudú spasení nejakým allahom, ale len cez Ježiša Krista. ON je všemohúci a má spôsob, ako spasiť aj týchto.

maggie2
13. sep 2010

@bobulka34 píšeš v úvode: "Neviem co s tym robit, mam hrozny strach zo smrti, z blizkych, zo svojej. Z nezname, z nevedomosti. Proste strach. Nedavno mi zomrela blizka osoba a ten strach je neznesitelny. Keby som vedela, ze nic neni, proste zomriete a hovoto nebojim sa, ale bojim sa toho duchovna. A este ked clovek cita,ze dobra dusa zla dusa. Kazda dusa je nejaka. Kazdy ma aj zle myslienky, ved nemozeme zato s akou dusou sme sa narodili. Proste tajomno ma desi" koniec cit.

Neboj sa ničoho z toho čo píšeš. To filozofovanie je úplne zbytočné. Ži tak, aby si mala zo seba dobrý pocit, a ži dobromyseľne a maj pozitívny prístup. Nedes sa žiadneho tajomna. Snáď si nevyparatila niečo, čo Ti ťaží svedomie? Ak áno, tak sa chybu snaž napraviť, rob dobré skutky a ide sa ďalej. Je úplne zbytočné sa v tomto živote bezdôvodne umárať strachom zo smrti. Rob tak aby si žila spravodlivo, čestne a viac sa nestaraj. Každý raz zomrie, skôr či neskôr, nemysli na to, teš sa zo života. Ak si veriaca, nemáš sa čoho báť, ak si neveriaca, tak sa takisto nemáš čoho báť. To čo príde/nepríde po smrti Ti nikto 100 percentne nepovie, lebo to nikto nezažil aby to mohol prísť nám povedať.

Inak, závidím Ti trochu tieto myšlienky už len preto, že máš vôbec na ne čas. Ja na takéto nemám času, život uteká ako splašený kôň.

misinn
14. sep 2010

nikush nie vobec si sa ma nedotkla praveze hladam vysvetlenie a pokial by to bolo naozaj tak tak je lepsie ze sa to stalo takto..ale ako mam vediet ze sa to stalo prave preto?...

bobulka34
autor
14. sep 2010

nerozumiem kolobehu zivota, narodime sa, potom par vyvolenych preziva kopu sklamani a mnohy dojdu o kopu blizkych a najhorsie je prist o dieta. Preco? preco to tak je? Krestania si povedia, ze mohlo prist aj horsie, ale napr misinn si tu cestu nevybrala. Nechcela to tak, chcela sa tesit zo svojho dietatka na zemi. Ja kaslem na posmrtny zivot, staci mi prezit radostnych 90 rokov na zemi s mojimi blizkymi , chodit sa zabavat, smiat sa spolu, riesit kopu veci. Nepotrebujem byt nesmrtelna, nepotrebujem byt v raji, chcem len prezit krasny zivot na zemi a potom koniec. A to ci sme dobry, alebo zly mame zakodovane v hlave. Ved predsa uz dieta ked sa narodi ma svoju povahu. Ako mam zmenit svoju myslienku na dobru, ked si o niekom myslim, ze je de..l . Proste to by som klamala svoju myslienku. Ani vedci nevedia prist nato ako to je, ale pripustaju, ze dusa naozaj je nejaka energia ,ktora prechadza dalej a je schopna samostatneho jestvovania. len kam ide, kde je to nekonecno. Co je to nekonecno a ako vzniklo nekonecno, tieto otazky ma vnaraju do toho strachu.

latvia
14. sep 2010

@bobulka34 tak raz pises ze kasles na posmrtny zivot a chces si tento uzivat a potom pises ze ta posmrtny zivot desi... tak si tento uzivaj a posmrtny neries, lebo tym, ze cele dni stravis rozmyslamnim ako to bude po smrti ti unika to krasne, ta pritomnost ktora sa ti uz nevrati....hladat odpovede a popritom si uzivat zivot, to sa da...

bobulka34
autor
14. sep 2010

ved prave sa ho desim, takze ho nechcem

latvia
14. sep 2010

@bobulka34 tak sa nim nezaoberaj, uzivaj si tento zivot.lebo ten posmrtny ta mozno neminie, ale tento ,ktory teraz zijes uz urcite mas, je realny, tak sa sustred nanho

maggie2
14. sep 2010

@bobulka34 A umrieť v plnom zdraví v 90 rokoch to si každý praje 😀 😀 😀 Nie vážne, opakujem, ak si niečo vyviedla a ťaží Ťa svedomie, tak sa to snaž napraviť, smrti sa nevyhneš tak či tak, raz príde, skôr či neskôr a ži tak, aby si nenechala po sebe spúšť. Či niečo po smrti chceme alebo nechceme, na to sme malí páni aby sme o tom rozhodovali, nikto nevie hmatne dokázať ako to je. Mám pocit akoby si sa nebála smrti ale nejakého večného trestu za niečo. Ak žiješ spravodlivo, ničoho sa nemôžeš báť, či si veriaca, či neveriaca, je to jedno, treba žiť tak aby sme sami pred sebou sa nemuseli hanbiť. V ostatnom, tak ako píše @latvia

sabiatko
14. sep 2010

@nikush ved ja s tym plne suhlasim, ja som nenapisala nic take, ze Boh nezachrani cloveka v poslednej sekunde, takze si to asi zle pochopila. sak aj toho lotra na krizi, co bol s nim ukrizovany, aj toho zachranil v poslednych minutach. ja som pisala, ze ked clovek zomrie, teda po smrti, uz nebude mat moznost nic urobit, lebo bude spat. ked clovek umrie, je uz o jeho osude rozhodnute. to som pisala preto, ze tam niekto pisal o tom, ze clovek uveri po smrti, ked sa stretne s Bohom. preto som pisala, ze po smrti uz nebude mat moznost nic zmenit.
@vejula co sa teba tyka, tak ja to tu nebudem omielat do okola. si myslim, ze som to s tymi nabozenstvami jasne vysvetlila a ak to nechapes, tak ja to uz inak napisat neviem. v podstate mi tu furt pises ze zachrani a nechachrani z toho a tamtoho. sak si precitaj, co som ti na to napisala, nebudem to tu kopirovat. ale ak to nechces pochopit, tak s tym ti ja uz nepomozem.

vejula
14. sep 2010

@sabiatko tak to čo pišeš teda nepochopim... lebo je to podla mna absolutne jednostranne. JA som sa narodila ako kresťanka tak len tí čo su kresťania možu byť spasení... vobvec to tu nemusiš kopirovať. Take nazory ako maš ty maju aj moji starí rodičia.. ale to je pochopitelne lebo vyrastali v slepej viere čo povie pan farar je svate a uvažovať o tom netreba. Takže myslim že naša diskusia kludne može skončiť lebo to aj tak ku ničomu nevedie... čo sa tyka poslednej sekundy ako si tu pisala asi ťažko človek ktorý bol vychovany v nejkej viere len tak z ničoho nič v poslednej sekunde povie, aaa teraz ma osvietilo všetko v čo som veril je klamstvo a len ježiš je ten pravy 😅 Takže ži v presvedčeni že ty si ta vyvolena a ostatny čo sa s tebou nezhoduju nechcu poznať pravdu alebo sa jej vyhybaju a pojdu do pekla...však uvidime ako to bude.

maggie2
14. sep 2010

@vejula sabiatko to myslela dobre. Čas je nekonečný, naše životy konečné. My sme stanovili že meriame čas na sekundy hodiny dni roky. Ale i jedna sekunda môže byť v živote a psychike človeka zlomová. Ty sama sa odkláňaš od témy ktorú si založila. Strach zo smrti je jedna vec a viera druhá vec. Myslela som že chceš riešiť a zbaviť sa strachu zo smrti a nie riešiť vieru. 😒