icon

Mám zmeniť svoj slovník za mamičkovský?

bbarboraa
2. aug 2013

povedat na margo babatka, dietaka ze sa POSRALO? alebo je je POSRANY/A?
lebo pardom ja nevidm na tom nic zle... ale 100 ludi 100 chuti ako sa hovori...

takze by som rada vedela ze je to az take zavazne ze sa na margo napr. mojho syna tak vyjadrujem 😎 a ci by som mala zmenit svoj normalny slovnik na typicky mamickovsky zdrobneninovy a upipany... 😲

sendy182
2. aug 2013

ak ide o deti tak ako sa vyjadruješ ty tak sa neskôr možno bude ono....... 🙂 ..........ja sa nepozastavujem nad inými mamičkami aký používajú slovník, len ide aj o to , že ti pôjde do mš a rovno povie učiteľke že treba mi srať a šťať 😀 😀 😀 😀 ...........a pod.......ja používam kakať, pokakať....... stolica nehrozí 😉 .........jasné že sa slangové slová sa naučí aj tak no mne nie je jedno v akom veku..........ja mám skoro 13 roč. pubertiaka a v žiadnom prípade takto nekomunikujeme........u nás nie

evelynm
2. aug 2013

nemusis svoj slovnik zmenit na upipany a zdrobneninovy. Ale pouzivat v suvislosti s babatkom taketo vyrazy su podla moho nazoru nevhodne. Deti preberaju svoju slovnu zasobu hlavne od nas, rodicov. Zvaz si, ci sa ti bude pacit, ak sa bude tvoje dieta o par rokov takto vyjadrovat, ci je to vyjadrovanie vhodne na verejnost, do skoly, skolky atd.
Ano, 100 ludi 100 chuti, ale nejake zakladne normy slusneho spravania, vyjadrovania existuju.

livocka21
2. aug 2013

je to tvoje dieta a mozes stebotat alebo rozpravat tak ako rozpravas, len ako pisu baby,...aby si sa potom nehanbila ked v skolke povie ze mu treba srat alebo nebodaj ze sa posral.... treba zvolit nejaky stred 🙂

suri023
2. aug 2013

No takto...keď sa môj 19 mesačný syn pokaká, tak mu proste poviem: Poď Miško, vybalíme hovienko. Ale keď je u mňa náhodou vtedy moja matka, tak je schopná skloniť sa na neho a opakovať: Čo Mišo...posraný si? Posral si sa? Ano? Máš tam hovno? Si sa posral? No proste takto ako píšem. A vtedy mi chýba málo k tomu, aby som jej nejako ublížila...kokos. No proste každý má svoju normu čo sa mu zdá vhodné a čo už nie. Ale treba si pamätať, že všetko čo dieťa počuje, má na neho vplyv.

dejka77
2. aug 2013

@suri023 😀 😀 😀

Sem tam som pouzila tento vyraz aj ja, ale az ked bola dcera starsia. Inac pouzivam slovo kakat, zda sa mi to vhodnejsie.

iwesska
2. aug 2013

Ja tiez poviem, ze maly sa posral. A co? 🙂 Ale to ked sa rozpravam s muzomm. Ked rozpravam s malym, tak hovorime kakat a kako. Ked nastupi do skolky, tak sa tam nauci kadejake horsie, sprostejsie vyrazy, ze ked aj niekomu nahodou povie, ze sa posral, tak to bude jedno z tych slusnejsich slov 😀 Akurat som si spomenula na znamu hlasku z filmu S tebou mne bavi svet - " Matysek se posral.." 😀 A nikto sa nad tym nepozastavoval..

digysa
2. aug 2013

Myslim, ze tento vyraz casto ludia pouzivaju, ale skutocne zalezi od okolnosti a od spolocnosti.

Ak mam 2-3 mesacne dieta, ktore prave prebalujem a vola ma muz, tak mu kludne poviem: Teraz nemam cas, maly sa posral.....

Taktiez, ak rozpravam nejaku historku, alebo zartovnu prihodu svojim znamym....tak urcite je smiesnejsie povedat syn sa posral, ako, ked poviem syn sa pokakal...

Ale v ziadnom pripade by som takyto slovnik nepouzivala v pritomosti svojich deti a toboz nie pri detoch, ktore sa ucia rozpravat. Tiez by som tento vyraz pouzivala iba v kruhu velmi dobrych priatelov. Takyto styl vyjadrovania neposobi velmi inteligentne......

Obhajovat sa nazorom, ze v skole sa nauci aj horsie vyrazy je hlupost.....sice sa dieta nauci v buducnosti rozne vulgarizmi, ale my rodicia mu mame predsa stale vstepovat a vysvetlovat, ze aj ked tieto slova pozna, tak su nevhodne a pouziva ich iba clovek, ktory ma k slusnemu spravaniu daleko.

maca_p
2. aug 2013

raz ked je posrane, tak je posrane... ked je dovalene, pokadene, potentovane, tiez je len posrane. 😀
iste, nepoviem pred pediatrickou, ze dieta sa od vcera 10 x posralo...
skor ti nebudu rozumiet, ked tu napises, ze dieta defekuje tak ako som to napisala pred casom ja, iba jedna babenka mi odpisala 😲 😲 . ale polemizovat a chytat sa slovicok v hovorovom style, tak to sa tu nosi... 😝

h2
3. aug 2013

Ahojte, podľa mňa je to trošku prisilné slovo, ale dieťa sa s ním stretne, s tým sa nedá nič robiť. Ja osobne z detských výrazov používam "kakať, cikať" a niekedy ešte aj "papať", ale to je všetko, neuznávam mamičkovský slovník. Môj synček (takmer 2 r.), keď si odral kolienko, opravil babku, že on nemá bobo, ale ZRANENIE. 🙂

ematko29
3. aug 2013

Jasne slovo posral je premna prisilné,ale ja som ztých mamičiek čo používajú zdrobneniny.Ateraz mi to robí problém ,ked má moja mladšia dcéra už 4roky sa to snažím napraviť .V čase ked moja dcera mala 3apol roka sme odchádzali od lekára a ja je nato,,Pozdrav pána doktorika"To bol moment kedy mi doplo,že už musím so sebou niečo robiť 😔 Hanbila som sa jak pes 😕

cerez
3. aug 2013

Na dieťa sa má hovoriť normálne. Ale tým nemyslím, že sa majú používať slová práve typu "posraný, posral sa". Niekto to tu už napísal, ako budeš rozprávať ty, neskôr bude aj dieťa. Potom už je zbytočne vysvetľovať, že sa tak nehovorí a nesmie. A neskôr budeš zbytočné hovoriť druhým, u nás tak nerozprávame, to ulica, škôlka, škola. Čo tak použiť slovo, pokakať? V slove posraný skôr cítiť hnev. Ešte k tomu, či máš zmeniť slovník na mamičkovský, upípaný. Určite nie. No zdrobneniny sa používajú v komunikácii bežne. Napr. Aha, macko, vláčik. Veď to už je len zdrobnenina. Ale je rozdiel slovo macíček, vláčiček. To je už aj na mňa moc.

katy1979
3. aug 2013

tvoje dieta tvoja vychova. Robit a hovorit si mozes co chces. Kazdy z nas je nejaky. Nebudem brat mamickam ani tu upipanost ani to ak niekto povie posral. Pozastavit sa nad tym sice da ale to je tak vsetko.
Ja pred detmi sice obcas poviem kadeco aj vyraz posral asi padol ale velmi vynimocne. Pokakal pocikal nie je podla mna mamickovsky vyraz je to jednoducho hovorove jemnejsie vyjadrenie. Lebo co ine sa da pouzit? postal a posral je dost tvrde a aj neslusne. este mozme ist podla slovnika. teda pomocil ci vykonal stolicu ci velku potrebu. Takze mne osobne je z toho najsympatickejsie pocikal pokakal.

denae
3. aug 2013

ja si myslím, že slová "posraný(á), dosraný (á)" vypustila z úst v súvislosti so svojím práve pokakaným alebo pocikaným dieťaťom každá jedna mamička a neuverím, ak by niektorá tvrdila, že nie. Ide len o to, že keď dieťa pozná obidve pomenovania tejto "činnosti", aby dokázalo v kolektíve alebo kdekoľvek na verejnosti vyhodnotiť, že: posraný=pokakaný, pošťaný=pocikaný, treba mi srať=treba mi kakať alebo treba mi ísť na veľkú. Rodič by mal dieťa viesť k tomu a vysvetliť, že aj keď obidve slová majú ten istý význam a znamenajú to isté, predsa len pokakať, pocikať je slušnejšie. No ale zasa keď vezmem do úvahy, že s čím všetkým a s akými výrazmi sa drobec stretne v škôlke, škole, ale aj na pieskovisku 😀 😀 😀 môže z toho mať tak akurát zmätok 😀 😀 😀

selecta22
3. aug 2013

@suri023 prepac, ale predstavila som si tu situaciu s tvojou mamou a aaaaa 🙂 hahaha

trish31
4. aug 2013

Dieta ma prevazne taky slovnik,aky pocuje doma.Samozrejme,neskor ho ovplyvni skolka a skola,ale aspon budes mat ciste svedomie,ze s vulgarizmami si ho nezoznamila ty.Mne osobne sa nepaci,ked pocujem povedat dieta,co pomaly ani nevie hovorit,ze Mama,posral som sa...A to jasne vidis,ze taketo slova nemalo to dieta kde pochytit,len doma,nakolko travi cas len s rodinou,je este male.

Ak to nevadi Tebe,ze ti raz dieta povie Posral som sa,tak budis