Máme dávať tringelt za skvelú obsluhu?
Prosim vás čo si myslite o tringeltoch? Ak sa bavíme o priemernej až výbornej obsluhe, je to podľa mňa samozrejmosť a slušnosť. Čítala som teraz komentáre od jedného príspevku a som dosť zarazená, koľko ľudí si mysli opak. Že ma predsa čašník mzdu, má ho za svoju prácu odmeniť zamestnávateľ. Všade vo svete je tringelt zahrnutý v cene. A tu sa ide človek hrdosťou počúrať, keď nechá 10 centov ak vôbec.
Ja davam skoro vzdy, uz musim byt velmi nespokojna, aby som nedala
Nedávam vždy tringelt, a áno beriem to tak ze čašník, aj kaderníčka, kozmeticka a neviem kto všetko má svoj plat. Mne tiež v práci nedáva nikto tringelt a som milá ku všetkým.
Takisto keď sa idem na jest a jedlo mi mimoriadne chuti nevidím dôvod prečo ma mat tringelt čašníčka ktorá jedlo len donesie ale uvarí kuchár. Raz sme si tak nechali zavolať kuchára aby sme mu dali tringelt a pohľad čašníčky hovoril za vsetko. A teda ozaj výbornú obsluhu som na svk už dávno nezažila, priemernú a pod priemernú áno ale nadpriemernu nie
Ja davam vtedy, ked som spokojna. Nie je to u mna samozrejmost a urcite ked pojdem na kavu za 1,50 EUR., tak nedam dalsie 3 EUR obsluhe. Malo by sa davat, ak chces, tych 10 % z ceny uctu, ale toto ja beriem orientacne, hlavne pri nejakom jedle v restauracii, nie ked si kupim tu kavu napriklad. V Taliansku je trebars automaticky ratane sprepitne v restauraciach, ci ho chces alebo nechces, mas to na bloku. Suhlasim s tym co pise @sense ohladom obsluhy, ja som tiez nezazila nejaku uplne uzasnu obsluhu, skor je to priemer alebo podpriemer. Pride, hodi ti jedalny listok, potom jedlo a caka za to ze vytiahnem z vacku 10 EUR, lebo v gastre su male platy?!?
Ked kupujem len jednu kavu so sebou a nic ine, tak tringelt nedavam - zaokruhlim vacsinou do nejakej rozumnej ciastky, vacsinou je to 10-20 centov, to za tringelt ani neratam. Ked mam normalne jedlo a aj vyssi ucet, tak vacsinou sa snazim dat 10% z celkovej ceny. Je to subjektivne - ak sa citim v restauracii fajn, chuti mi tam a som spokojna s obsluhou, dam aj viac nez 10%. Ak spokojna nie som, nedam nic navyse.
A ja ti to napíšem takto. Pozerám reláciu na nože. V jednej časti bol ich zamestnávateľ taky, že si museli dokonca priniesť vlastný obed a nemohli jesť v práci. Ú takého by som už ani nepracovala. V prvom rade by ich mal platiť zamestnávateľ, prečo by som ešte mala dávať tringelty, keď ma svoju mzdu?? Mne tiež zákazník nenechá 1e navyše v pokladni len preto, že som ho rýchlo obslúžila a s úsmevom. Koľko zákazníkov mi prešlo pod rukami a ani jeden mi nenechal nič. Ani som to neočakávala. Mám pracovnú zmluvu a v nej zahrnuté všetko čo mám mať.
Aj máš prácu s províziami, to tiež máš mať na páske. Nič mimo pásky ťa trápiť nemá, či je to čašník, kuchár, upratovačka. Nemôžeš očakávať, že ťa niekto bude ešte platiť navyše. Aj keď pár centov ťa nespasi.
Do reštaurácií nechodím. A keď už, platím kartou. Nie naschvál, aby som nemusela dať nič navyše, ale pre pohodlie.
Platím kartou a tringelt nenechávam. Som tiež toho názoru, že za svoju prácu dostávajú plat.
Davam ak je obsluha prijemna, som spokojna s jedlom a v podniku sa citim prijemne. Nejakej ofucanej trubke, co mi pomaly hodi listok na stol nedam nedam ani cent. Nie je to pre mna samozrejmost a ano v prvom rade by mal zamestnanca ohodnotit zamestnavatel.
U nás je trigenlt dobrovoľný. Keď chcem nechám , keď nechcem nenechám a nikto nebude za to trestne stíhaný. Je zbytočne tu rozplytvavat ako to je vo svete. Jediné čo ma vytáča je, že zamestnávatelia koľko krát dávajú pracovnú ponuku že .. 6€/brutto + tringelty. Ako .. ja sa mu môžem vykašľať na trigelty, keď je to pohyblivá zložka..
Ak som spokojná a chutilo, dám.
Ak je to priemer, tak nie.
A obsluhu si veľmi všímam, niekedy viac ako jedlo.
Niekoľko rokov som čašníčkovala a pekne som zarobila na tringeltoch (výplata šla na sporenie a žila som z tringeltov). Ale mala som to odmakané, nebrala som to ako samozrejmosť a bola som veľmi vďačná. Navyše robota ma bavila.
Behala som ako špinavé prádlo, sama nemám rada dlhé čakanie (plus dobré nohy som z toho mala 😂), s ľuďmi som sa stále rozprávala, úsmev bol samozrejmosť, pýtať sa, či sú hostia spokojní. Mnoho zákazníkov chodilo len vtedy, keď vedeli, že pracujem ja alebo ak sme boli viaceré, pýtali si mňa.
To, že kuchár nedostane, nie je pravda, niekoľkokrát poslali tringelt do kuchyne, len to nie je tak časté.
A napríklad raz donáškar prišiel nasrdený, lebo on triangelt nedostal, ale zákazník ho poslal mne, tuším 2.eura, lebo som bola veľmi milá cez telefón a ešte neskôr volal, či som ich dostala,.to bolo milé a vtipné 😂
Ja tringlety nedávam, niesom milionár, už tie ceny v restikach su dosť premrštene aj keď tomu rozumiem ,však všetko zdraželo ale ako zdraželo reštaurácii, zdraželi sa výdavky aj mne ..
Mam restiku. Tringelty dava 99% ludi, najviac Svajciari, Nemci a Cesi.
Vsetky tringelty idu na konci tyzdña rovnym dielom pre vsetkych zamestnancov, aj pre kucharov. Aleze fakt fifty fifty.
Klientov neposudzujeme podla toho, ci da alebo kolko da, vsetkych mame radi rovnako.
Ja takisto nechavam tringelt vzdy, aj ked si dam len kavu
My chodíme väčšinou do obľúbených podnikov kde sme spokojní a tam dávame cca 20% tringelt.
Zvyknem nechavat tringelt vzdy, mozno len parkrat v zivote som nenechala, ale to som bola velmi nespokojna s obsluhou, ze naozaj sme na obycajnu kavu cakali vyse 20 minut a pritom poloprazdny podnik a na taketo zdrzanie nebol ziadny dovod.
Nejak to mam v sebe, ze to pokladam za zakladnu slusnost, ze ak som spokojna, necham. Kolko, to zalezi od toho, ako sa v podniku citim, ako mi chutilo, zvacsa okolo tych 10-15% z ceny, ale uz sa mi stalo aj, ze som nechala aj 5 ci 10 eur tringelt len tak za 20 eurovy ucet, hlavne, ked som videla, ze casnik fakt lieta, plny podnik, obsluha na 110% a este bol aj mily, tak to som brala ako ocenenie, ze fakt klobuk dole.
nie je pravda,že všade je tringelt zahrnutý v cene
https://krazom.sk/tringelty-vo-svete/
Veď dávaj alebo nedávaj,každého súkromná vec
Ja mam kaviaren a vacsina -cca 90 %ludi dava tringelty. Drviva vacsina zaokruhli cenu na celu sumu. Ale ak niekto nenecha tringelt, je mi to jedno, pre mna je to aj tak zakaznik, ktory dostane perfektny servis aj s usmevom a podakovanim. Pre mna je odmena uz len to, ze pride k nam. Ceny mam nastavene tak, aby som pokryla vsetko aj mzdy zamestancov aj keby som dostala 0 tringeltov. Tringelty v plnej vyske dostavaju zamestnanci.
@tenerifka Česi? Tringelty? Šokovala si ma 😃
Vsade inde vo svete je tak dlhodobo nastaveny system. U nas takto system nie je nastaveny. Mam na mysli dane a odvody.
@babulkomale veru, aj ja som milo prekvapena, ale je to vyssia klkentela, nie pastikari
@tenerifka poznala som Cechov co prisli na milionovom aute ale vystupovali skor o zastavku, aby usterili, ked boli este zónové lístky na elektricke v Tatrách. Čiže ide o mentalitu, nielen o vysku prijmov, preto som prekvapena 😃
Vieš čo, tringelty ako také by mi nevadili (väčšinou dávam), ale to, že zamestnanávateľ by mal platiť riadne svojich zamestnancov, je proste fakt. Lebo tie čašníčky zas nezarábajú, aspoň tie, ktoré ja poznám, nejak málo bez tringeltov, málo majú akurát tak na páske. Príklad: kamoška, práca na dohodu za nejaké úplné minimum, na ruku 6 eur v čistom + tringelty. Takže si zarobí pomerne slušne, ale, teraz je tehotná a nárok má na nejakú smiešnu materskú, pár eur mesačne, a tak musí chodiť grcať do roboty. Doslova. Toto je problém, ktorý za tringeltami, minimálne na Slovensku, ja vidím. Zahraničie neriešim, nemám prehľad ako to kde funguje so mzdami v gastre, či všade zamestnávatelia takto odrbávajú štát o odvody a dane, ale neschvaľujem tento zaužívaný systém.
nech si to kazdy riesi ako chce. Ja chapem oba tabory. Vsetci zarabame v SR priblizne rovnako, nech si hovori co chce kto chce. Ci casnik, alebo predavac, alebo nejaky administrativny pracovnik. Nik iny inde tringelty nedostava, nik iny nema takto vyplatku bez odvodov dani.. o tom kolko ludi v gastre robi na cierno, na dohodu na par hodin ale realne su tam cele dni a beru peniaze na ruku ani nehvoorim ;) cize chapem, ak nedavaju ludia. Na druhej strane ja davam, ak nie som spookjna, zaokruhlim na najblisie euro, naozaj vobec nedam tringelt ked je fakt zla obsluha. Ak som spokojna, dam kolko sa mi chce... A v zahranici? uplne rovnako.. a je jedno ci ide o kaviaren, restiku aebo obycajnu benzinovu pumpu.
Dnes sme boli napr n a obed v restike v Trenc. Tepliciach. tringelt som nenechala, síce jedna čašníčka bola milá, ale... Jedlo nič moc a keď prišla druha čašníčka odniesť taniere a spýtala sa ci chutilo som si dovolila povedať (roky skúsenosti v gastronomii), ze to co mi doniesli neboli americké zemiaky ale polosurove zemiaky smažené v studenom oleji podľa toho ako z toho olej kvapkal ze som to mala reklamovať hneď žeby to stornovali. Ale ze americké zemiaky môžu byť aj na kolieska a nielen mesiačiky... A ze za polosurove zemiaky môžu vlastne dodavatelia lebo raz donesú také a raz také. Samozrejme na účte boli nahodené aj keď o to nešlo, tých pár eur má z biedy nevytrhne ale elementárna slušnosť v tomto podniku zrejme nefunguje. Pretože stačilo sa ospravedlniť.
Nevraviac ze ta istá čašníčka pri vedľajšom stole chcela zobrať pizzu na za balenie hoci jeden zo 4 hostí ešte jedol (mali rodinnú)
Obyčajne dávam dýško, v reštaurácii, keď mi chutilo alebo obsluha bola na úrovni. Keď som fakt super spokojný tak obsluhe poviem, nech si kuchár na môj účet objedná nejaké to pivo.
Keď len pijem, dýško dávam málokedy, skôr teda že to zaokrúhlim (10-20 centov), ale ako vravím, záleží na obsluhe.
Raz sa mi stala taká príhoda, že mal som rande s takou buchtou, čo si ona naobjednávala... 😱 ... Išiel som platiť, účet dokopy nejakých 65€, no dal som aj dýško, aby nepovedali... aj keď mi to nebolo úplne jedno, ale tak môžem si to dovoliť raz za čas. A buchta ma potom pozvala na pivo, tak mi zobrala dve pivá, no. Či dala dýško, už neviem 😁
Ano, v gastre ak sedim, davam skoro vzdy (musi to byt extremne zle, aby som nedala). Ked si beriem len so sebou, tak ako kedy.
@muchotrafka298 prosim ta,kde je sprepitné na bločku?
V Taliansku?
V živote som to nevidela ,mam pobehane Taliansko sever juh,Sicilia…
A žijem tu už veľa rokov
@nini1978 ja som sa s tym stretla - coperto. Nie je to uplne sprepitne, ale ja to tam pocitam.
@muchotrafka298 coperto nie je absolutne tringelt a nejde to zamestnancovi ale zamestnávateľovi
Je to poplatok za prestieranie -doslovne
@muchotrafka298 coperto nie je tringelt, ale poplatok za prestieranie a chlieb s grissinami. Sprepitne je nieco co nie je povinnost dat, coperto musis zaplatit vzdy pokial ho restauracia pozaduje

Veď keď si spokojná s obsluhou či jedlom tak tringelt daj. Názor nejakého Fera Misa Jany a Mary ti môže byt ukradnutý