Máme si nájsť firmu, alebo iba majstrov na rekonštrukciu?

funilieta
28. júl 2015

Ahojte. Bývame v staršom dome po rodičoch, čo-to sme už rekonštruovali ale pomaly budeme musieť mysliet na rozsiahlejsiu rekonstrukciu, samozrejme v ramci nasich financnych moznosti. Moj manzel je do toho taky trosku antizručný, preto by sme chceli niekoho oslovit. Neviem, ci by bolo dobré najať si firmu alebo konkretnych majstrov na kazdu robotu? hypoteku uz vybavujeme, uz len doriešiť toto. Poradte mi prosim.

dominika6
28. júl 2015

@funilieta
ak môžem poradiť,my sme si prešli už asi 5-timi rekonštrukciami a naposledy ked sme prerábali dom,bolo to výhodnejšie zapojiť aj manžela,aby čo to pomohol,popri majstrovi,pretože forma ti naúčtuje aj dátum..bolo by dobré ak by si si urobila zoznam vecí a orientačné ceny,čo chceš prerobiť a kolko môžeš do toho cca vraziť...chlapi majú tendenciu si všetko naštudovať na nete,porovnať robotu,materiál,cenu..
Je dobré si zohnať chlapov aj po známosti,rodine,priateľoch,veľa je šikovných chlapov,čo sa tým živia,alebo to robia pomimo svojej roboty..
Môj muž naprklad,v živote nerobiť manuálnu prácu(kancelária) a ked videl,že ostierkovať,alebo vymaľovať dokáže aj on,zavolal 1.murára a kamarátov a hned sa ušetrila koruna...
Tak isto aj elektrina,niekto si účtuje na hodinu a niekto to urobí za 100,-...
Proste ešte kým máte čas dajte si urobiť na každú prácu aspon 3 ponuky a porovnáte

katykis
29. júl 2015

My sme minulý rok prerábali kuchyňu a u rodičov kúpeľňu. Určite by som neskúšala neoverených "majstrov", no nešla by som ani do firiem. Sú však dobrí a zruční majstri, ktorí väčšinou robia samostatne alebo dvaja (najčastejčie živnostníci) a zvyčajne vedia robiť aj obklady, dlažby, aj výmeny okien či dverí, sadrokartóny, zatepľovanie. Niektorí sa špecializujú iba na niektoré práce.
My sme kuchyňu veľa robili svojpomocne, keďže syn a zať sú v tom šikovní No popri zamestnaní sa syn mohol uvoľniť len na týždeň. Synov kamarát mu pomohol s búraním a keďže je elektrikár tak to sme tiež riešili s ním. Potom sme zavolali odborníka - stavbára, ktorý sa tomu venuje, zhodou okonosti zaťov kamarát a keďže zať mal prázdniny, tak mu bol v mnom nápomocný. Inštalačné práce robil syn, maliarske zať a upratovacie ja a dcéra. 🙂 Ešte som zabudla, že linku sme dali vyrobiť na mieru, tiež odborníkovi, ktorý sa tomu venuje, zhodou okolností synov kamarát.
Na kúpeľňu sme si už netrúfli, už nebolo ani dovoleniek, ani prázdnin. Tú nám robil jeden živnostník (sestrin sused 🙂 ), ktorý všetko potrebné zabezpečil od búrania až po konečnú prácu. On mal na starosti aj všetky inštalačné práce a čo nerobil sám, tak si na to zabezpečil niekoho (elektikára, plynára).
Najlepšie je hľadať medzi známymi, ktorí vám dajú referencie, prípadne ak je možnosť pozrieť si prácu, ktorú už urobili.

funilieta
autor
20. aug 2015

Dakujem vám za rady a tipy. Moj muz bohužiaľ na to nemá čas, aby pozeral veci po nete, preto sa tým zaoberám ja... fakt nestíha, v práci je do neskorých večerných hodín, ja neviem, ci vobec stihne prist na "kolaudaciu" 😉

katuskaqz
31. aug 2015

ak riešite hypotéku, teda budete mať peniaze naraz, bolo by možné osloviť niekoľko firiem a dať si spraviť cenovú ponuku na komplet všetko, čo by ste chceli robiť - takto získate predstavu, s koľkými financiami máte počítať, potom je už na vás, ako sa rozhodnete