Mamičky ktoré "všetko vedia"
Chcem sa iba vyrozpravat a pokecat s normalnymi zenami a mamickami, pretoze uz mi naozaj lezu na nervy vsetky tie "mudre" mamicky v mojom okoli, ktore su akoze moje kamosky, pytaju sa ma na mojho drobca. Ked im odpovedam, tak su samozrejme mudrejsie, ja som ta blba, co to robi zle a pritom su to mamicky co maju 1 dieta a vacsina max. 2 mesiace starsie od mojho. Lezie mi to uz na nervy, su vzdy mudrejsie ako samotny lekar, uz to ani pocuvat nemozem a ked im nieco poviem, tak su urazene. Aj vaam to tak lezie na nervy?vovsetkom, dokonca
@moonlight1210 preco rozoberas jej povahu, ked o nej nic nevies? To ako keby som ja hovorila, ze mas zelene vlasy, si albinka a zijes v Ugande a budem tu kazdeho o tomto presviedcat. Neries radsej tuto temu a venuj sa niecomu inemu 😉
@olino17 veľmi často podáva @moonlight1210 psycho príspevky úplne mimo tému ... možno má tiež nejaký problém..
@sunny777 nepochopila si, nevadi. Je tvoja slobodna vola vidiet za tym to, co ty chces. A trebars sa preto aj citit dotknuta.
@olino17 zle vypracovany priklad. Musis viac k jadru temy.
@ada309 som poctena, ze som utkvela tak hlboko v tvojej pamati. Zaradim si ta medzi mojich obdivovatelov. 🙂
Ok, slecny, az budete mat este nieco na srdci, von s tym, ale odpoviem asi az v pondelok. Ok?
Teraz som pochopila, ze niekrori ludia su ako nevyziadana posta/spam, nech robis cokolvek, aj tak ju vzdy dostanes. A to iste robia aj ludia so svojimi radami, oni jednoducho musia dat tie rady. Ked neboli socialne siete tychto ludi asi kazdy ignoroval a vyhybal sa im a teraz ked uz su, tak oni sa jednoducho musia zapojit vsade, aj ked nemaju vlastne ani co povedat, asi jediny sposob realizacie :D
@sunny777 A tu som si spomenula este na jednu pani kolegynu vo veku pred dochodkom. Chodila som si po obede umyvat zuby na jednom wc-ko na chodbe. Manzel na panske. Vkuse, asi pol roka, sa ma zakazdym pytali kolegyne, ci idem k zubarovi, s polutovanim. Odpovedam ze nie, len si umyvam zuby po jedle. Ok, to by nevadilo az tak strasne. Ale, tato bosorka chodila a zacala mi hovorit, ze naco si tolko drhnut zuby, ze ona dakedy aj den vynecha a zije (ano, s takym chrupom ale, ze by zubny hygienik zaplakal, pani suca na protezu). A dodala ze pockajte pockajte, ked budete tehotna, vtedy si zuby prestanete umyvat, bude Vam zle, a s dietatom uz vobec nebudete mat cas na taketo "talafatky". Tato prednaska bola kazdedenna, zrusila om ju, ze zubnu hygienu mat rovnaku budem stale. Oponovala, az som vymenila wecko za ine, odvtedy je pokoj. Pre info, pol gravidity som trpela celodennymi nevolnostami, napriek tomu su zuby aj nadalej umyvane.
Teraz som ju stretla po mesiacoch na chodbe, tak som dodala, ze v gravidite sa nekazia viac zuby, iba dasna maju sklon k vyssiemu krvacaniu. Ale len vtedy, ak isli do gravidity zanedbane. 🙂 Pani sa robila, ze nevie, o com tocim. Dobre tak. A zatial manzel si veselo cisti stsle na tom istom wc zuby a nikdy sa nad nim ziadny chlap takto nepozastavil. Poucenie? Zeny v tychto zemepisnych sirkach su protivne ;).
@biela_sova :D o chvilu pride psychologicky posudok, v ktorom sa dozvies, ze chces byt zaujimava, vymyslas si a mozes si za to sama :D :D :D nechapem, ale preco stale musia byt zaujimave, ved ked nemam co pekne povedat, tak nekomentujem, chcem vediet, ci niektore, co tu tak davaju rady a poucenia, su take aj doma a ked im niekto povie ako to robia zle ako sa potom tvaria a beru kritiku 🙂
Dnes som citala inerat na fb, kde hladala mamicka na par hodin opatrovatelku za odmenu a komentovala ho jedna slecna/pani, citujem: "Staraj sa." Akoze to uz fakt nepochopim, ci proste aj ked nemam co povedat, tak musim nieco, bo chcem byt zaujimava. Fakt, ale niektori ludia uz nevedia co so sebou, uz musia vsetko vsade komentovat, hoci to nikoho nezaujima a casto je to aj od temy.
@sunny777 To isteee, cakam, kedy pride taky post... No len zatial nikto takuto temu nevymyslel, preto niktora este nepisala svoje skusenosti... ja sa napr. velmi bavim aj na postoch druhych bab, ktora si co musela vypocut...a robim si obraz, kam az ludska hlupost/nedovtipnost siaha. Treba sa ale obranit v pripade nevyziadanych rad o starotlivosti o babatko tym, co som uz vyssie napisala: Mas vystudovsnu medicinu + atestaciu z pediatrie? Farmaciu? Robis zdravotnu sestru na pediatrii/novorodeneckom? Nie? Tak prepac, ale ja si po nazor pojdem k niekomu fundovanemu.
Alebo: aha, radis mi pouzivat preparat XYZ? Aky ma aktivny princip? Nevies? Hm, potom asi ani nevies, ake su negativne ucinky tohto lieciva...takze prepac, ale parcialne rady nepotrebujem.
Po tomto, co citam, toto bude asi univerzalna odpoved 🙂
@biela_sova Nemyslím si, že ľudí, ktorí potrebujú rozdávať rady, by takéto otázky zastavili. Všeobecne je nízka dôvera v naše zdravotníctvo a v lekárov ako takých. Žiaľ, niekedy na to doplatia nevinné deti. ☹
@khkt To ano, verim, ze mam privilegovany pristup k zdravotn. info, casto lekar nema cas na vysvetlenie. No myslim si, ze staci polozit trivialnu otazku, ze preco (sa neamiem kupat v bazene, nemam brat antihistaminika atd.) a teda rad odpovie. Aj toto vidim, ze mamicky sa nepytaju, len drzia ako hluchy dvere. Potom su aj otazky na konikovi, ze preco mi lekar pre maleho predpisal to a nie to? A odpovedat autorky, ze rpeco sa nespytala je, zesa hanbila..no... 🙂
@biela_sova ja vyzeram zase jak debil, lebo pri kazdej navsteve na nu vysypem tisic otazok :D musi si uz o mne mysliet svoje, ale tak je odbornik, jej sa na radu pytam, vzdy mi dobre poradila 🙂
@biela_sova ja som presne takto riešila maleho výsyp po celom tele. Nepýtala som sa Googla, ani MK 😉 išla som hneď k lekárke. Lekárka pozerala najprv (s otázkou či sme neboli na východe) že či to nie sú osýpky. A potom mi povedala, že to je nejaký Koksaki vírus (v živote som to nepočula a to už mám 11r.dceru) a najlepšie že ani Dr.Google "mi to riadne nevedel vysvetliť" . Hľadala som preto potom na Googli lebo som sa z toho šoku a názvu zabudla opýtať z čoho to je, čo je príčina. Jediné čo som nezabudla sa opýtať aká je liečba (nijaká, len odznejú symptomy) 🙂
ale verím, že niektoré mamičky by mi v tom poradili "lepšie ako Dr.Google aj s lekárkou" 😂
@romiada No ved ano, a nezabudajme este na zeny senzacionalistky, co za ucelom senzacie vystrasia na smrt druhu mamicku... nemoze to byt vtacia chripka? lepra? pocula som od kamosky o pirpade, ked... a uz ides, googlis, strachujes sa... ja som tiez typ, ktoremu sa da lahko nasadit chrobak do hlavy, tak moja strategia s malinkym bude hovorit co najmenej o moznych detskych beznych ochoreniach, aby som netravila noci studovanim materialov. Napr aj teraz klamem, ze v kolkom som mesiaci, lebo mam brusko nie az tak vypukle, a uz ma nebavi pocuvat, ci nie je prilis male...ked su rozmery malinkeho podla tabulky, taka nic ine nezaujima. A to som sa napocuuuvala o toom, ako sa mi po tehotenstve radikalne zmeni postava. Idealne je, ked si niekto ani nevsimne, ze cakame babo. Cim menej zlej energie, tym lepsie pre drobca 🙂
@sunny777 Nie, mama, ktora kladie vela otazok, je mama, ktorej na babatku zalezi. Neboj, toto je veta od pediatricky, oni sa tesia, ked sa rodic zaujima. Skor je na zaplakanie v ordinacii, ked prinesie matka uplne zanedbane dieta, ktore enchala kaslat zeleny hlien 10 dni a tvrdi, ze to ma od vcera... Toto baby neobkecaju, pediater vie presne, ze to je uz tyzdnova zalezitost, len sa "madam" neuracilo. Alebo sa snazila vyliecit to po svojom, az malemu uhnala zapal pluc.... z tohoto su naozaj v ordinacii smutni a bezradni :/
@biela_sova este stale je to tema "vieme vsetko"? lebo tvoj posledny prispevok presne tak vyzera 😂😂 po troch detoch viem s urcitostou povedat, ze zeleny hlien ti vznikne dost rychlo a ziaden pediater nema rad ak k nemu baby bezia pri prvych priznakoch, pretoze oni sami v takom case este nemozu s urcitostou pocedat o co ide nasadit spravnu liecbu..
@jana_eyre Deti zatial nemam, tak neviem sama predpokladat, ako rychlo sa sa siri u nich nakaza, ale ked uz maju zapal pluc, tak to nie je zo dna na den. Ja som len sprostredkovala slova kolegyne pediatricky, aby som posmelila mamicky, aby sa pytali v ambulancii. Ak pediater nie je ochotny, je nacase ho vymenit. Mal by si najst cas na poucenie, vysvetlenie.
@biela_sova na boku hociktorom, hlavne trochu podložene brucho paplonom (lebo ma neskutočne ťahalo ku "dnu" 😉). Keď som sa chcela pretočiť cez chrbat na bok, mala som pocit že na brucho a hrudnik mi uložil niekto vrece cementu 😀 jasne že "ti chýba vzduch" keď ti brucho tlačí na všetky orgány. Vyfučíš , keď porodiš 😉
@romiada Dakujem 🙂 Tohoto som sa prave bala, ze neexistuje "ulavujuca" poloha kde pluca dostanu priestor. Tak bud teda cakat 🙂
@biela_sova ak sa zohneš ešte k topánkam, si dobrá 😀 ja pri prvom 24kg navyše a pri druhom 26kg - keď som sa obliekla nahodou raz cela do čierneho, robila som si srandu, že už len červeny kríž na brucho a vyzerám jak čierna vzdova , čo práve zožrala svojho manžela😝
"vdova"
@romiada hahaaaa, sa tu smejem nahlas ako koza 🙂 No ja som dala malo kg zatial, ale som utlej postavy, tak uz od 6.mesiaca mam pocit, ze sa dvaja v jednom tele nemestime 🙂 snurky zaviazem este, ale este je predo mnou aspon 1,5mesiaca, vselico sa este moze zmenit a nafuknut... 🙂
@biela_sova ahojky, tak ja som nakoniec mohla spat len na jednom boku, bo ma druhy bolel, asi tam bol dajak ulozeny, na chrbte nehrozilo, jedna lekarka, tusim nefrologicka mi povedala, ze nemam spat na chrbte, lebo to je zataz na oblicky, a ze si mam podlozit brucho, ked budem spat na boku. A kedze som dostala trombozu v tehotenstve, tak este s vylozenou nohou som musela spavat. Tak si vies predstavit asi ako som spavala, ako paragraf doskrucana :D este drobec bol "hyperaktivny" kopal jak saleny v bruchu, len sa mi tak natriasalo brucho. Raz mi tak kopol az som pocula prasknutie rebra, som myslela, ze mam zlomene, ale to si asi robil viac miesta :D
@romiada ja som pribrala 17 kg a nefrologicka na mna vrieskala jak salena, ze s jednym dietatom som mala pribrat max. 11 kg. Ale nic som si z toho nerobila, po porode sicke kila isli het a k tym topankam som sa uz nejaky 8. mesiac nezohla, to ma uz len muz obuval alebo take topanky som mala, ze som len nohu vlozila a fucala som pri chodzi jak lokomotiva :D
@sunny777 Fiha, tak s trombozou si to nemala lahke, aj si si musela pichat fraxiparine?
@biela_sova hej, dostala som asi 400 injekcii a este si picham, ale fragmin, lebo na fraxiparine som mala alergiu