Maminky na rozprávanie. Nájde sa niekto?
ahojte maminky som tu nova a na taj stranke nieje s kym pokecať.Kto mate zaujem kontaktujte ma tu na fore alebo prostrednictvom IP. 😉
@jajuska1411 o 4 poobede? alebo v noci? 😨
@jajuska1411 Do práce som nastúpila hneď po pôrode, Daniel sa narodil v decembri a vo 2.februára som nastupila do práce 🙂 S malým je manžel na "materskej" dovolenke 🙂
@lenka112 jaj tak to je ine lebo u nas je to naopak ja odma a tatinko zaraba 🙂
@graceful9 v noci raz za noc bud o 4 alebo o 2 v noci
@jajuska1411 jáááj no pekne 😀 a tak aspoň že ta, keby bol 3-4 krát hore, to by bolo horšie 😨 a zaspí rýchlo potom?
@graceful9 no to byval na zaciatku zaspal o siedmej a bol hore o 11 o druhej a o 4 a o 7 rano budicek 😒 teraz je to uz dobre uz len raz je hore,no on ani hore nie je len placka lebo je hladny to je vsetko dame flasu a uz je tichucko naje sa a spinka niekedy este ani sa nestihne poriadne napapat a uz hajka 🙂
@graceful9 ahoj, nejak si k nam decembrovkam prestala chodit, hmmmmmmmm?
@katkapapacova aaa tak nestíham tam čítať, strašne sa to tam kopí, potom sa ťažko orientuje :D a ako sa máš? bábo rastie ako z vody? 🙂 🙂
@jajuska1411 a predtým ho prebaľuješ?
@graceful9 ked bool mensi tak hej teraz uz nie ma pampersku teraz uz vydrzu ked bol malinky tak hej ale mozno mesiac uz nie
@jajuska1411 takže iba nachováš a spinká? to sú pampersky až také účinné? ja sa nevyznám, ja som z látkovej éry, mama ma učila prebaliť a nachovať, nikdy nie naopak! :D
@graceful9 neviem ale tak ked nie je uplne hore tak naco ho budit?
@jajuska1411 jasné 🙂 a ako často si prebaľovala, keď sa narodil?
@graceful9 no cez den kazdu chvilku lebo ked sa narodi tak ma stolicu v kazdej plienke lebo sa precistuje takze tak asi kazde dve tri hodiny a teraz kaka uz len 1 krat za den
@jajuska1411 aha, a to aj v noci toľko bude kakať? a ako dlho asi?? to aby som vykradla veľkosklad s plienkami 😀
@graceful9 narazila som na vasu temicku, a mozem v dacom aj poradit, mam 2 rocneho fesaka a a 3 mesacnu princeznu tak ak je zaujem pytaj sa 🙂
@graceful9 no nazaciatku mi to tak pripadalo ze priatel robi iba na plienky v noci neiem to uz nepamatm 😖 no asi do 4 mesiacov je to take ine lebo vtedy sme pomaly prechadzali na normalnu stravu lebo kojila som iba 3 mesiace tak uz mohol jest aj prikrmy a potom to uz islo len lahsie a lahsie 😉
@svetluska4 jaj no tak jasné, mňa zaujíma všetko, lebo ja som v tom nová, bábo som ešte nemala a ani nik z okolia nemal, tak ja som z toho jeleň 😀 ja som vyrastala za inej éry, nie všetko sa dá použiť dnes, tak som vždy rada, keď sa nájde niekto ochotný, kto mi poradí 🙂
@jajuska1411 aha, takže to je aj tým, keď žena kojí, tak stále treba prebaľovať, ale keď už sú aj príkrmy, tak sa aj stolica upraví, hej? a kedy a s čím sa môže začať mimo mater. mliečka?
@graceful9 hej to sa meni stolica kazdy den lebo ako sa narodi je cierna hovori sa tomu aj smolka to ma este to co jedol s tebou este ked bol v brusku potom je zlta alebo aj zelena a ked uz normalne v kvazi papa prikrmy tak je takej farby aku zje 🙂 napr mrkvickova zelena od hrasku a brokolice a tak...no ak budes kojit tak az od pol roka a ked nie ak prestanes tak uz od 4 mesiaca a zacinas tak ze napr mrkvicka a musis ju davat 3 dni za sebou aby si zbadala ci sa z nej normalne vykaka ci nema vyrzky a tak zacinas so zeleninou a kazdy 3 den das novu.potom by malo ist zeleninovo masovy prikrm ale nas este masko nepapa zevraj to nie je dobre tak zaciname az od roku papat tak az po zelenine das ovocie lebo to jej chutit bude nakolko je sladke
@graceful9 hihi ze z inej ery, moja ja uz mam na chrbtiku nieco cez tri kriziky 🙂) Ale ja som zasa taka ze radsej vsetko sama, tak som nastudovala ake su nove postupy a nieco od mojej maminky a pekne som to skombinovala a samoska ten materinsky pud ta nauci sam 🙂 staci len pocuvat srdce a po case si najdete aj tu spravnu strunu s babatkom a uzaj pri zamrncani budes vediet co je vo veci 😀
Ohladne kakania, tak ako pise @jajuska1411 na zaciatku prvych par dni ide smolka, je najskor cierna a potom sa meni na nieco co mne pripominalo huscie hovienka a potom prejde do zlta. Zo zaciatku je kakanie dost caste ale zalezi od toho ake je babo papkac, ked papa vela tak aj kaka vela. Ja som to vzdy robila tak ze pred kojenim prebalit, a ked bolo treba teda ked som pocula ze bola strelba do plienky tak som prebalila aj vtedy, ono denne sme minuli cca 10 az 15 plienok, Casom sa to pravda zlepsuje. Moja mala 3 mesacna uz tolko nemina, kakanie sa jej upravuje a uz nakaka tak 3,4 krat za den. Mala mala problemy s kakanim tak sme museli pouzivat rektalnu rurku aby sa vedela vykakuskat. A zasena druhu stranu, kojene deticky nemusia mat kaki aj niekolko dni a je to v poriadku, dolezite je aby piskali. 😉
@svetluska4 aj my sme pouzivali rektalnu...este kojis alebo uz je na umelej?
@jajuska1411 ahá, už chápem 🙂 ďakujem za rady. dúfam, že to všetko budem zvládať 😀 ale tak zvládlo to X žien predo mnou, tak ja nebudem výnimka, no nie? 😉 a keď má koliku, tak čo robíš?
@svetluska4 aha a tá rúrka sa ako používa? to ako do zadočku strčíš a to pomôže, hej? a nebolí ju to? ja mám také blbé otázky až des, ale ja ozaj s deťmi nemám žiadne skúsenosti, teda s malinkými,,,až od tých 3 rokov cca, ale to je ešte ďaleko, kým sa tam dopracujem :D a ešte sa chcem opýtať, myslíš, že keď malú budú brať často na ruky vieš pomaznať a tak, tak si zvykne a potom bude bez toho plakať, alebo ako to je? 😨
@graceful9 jasne ze to zvladnes pozri ja mam za mesiac a nieco len 21 rokov cize to nie je o vela viac ako ty a byvam sama s priateloma malym a ide to sme najedeny obleceny maly taktiez neboj da sa to zvladnut...ja som pred tehotenstvom tiez nic nevdela okrem kocikovania 🙂 v tehotenstve som sa pustila do citania v nemocnici som sa co to naucila ostatne mi poradila navsteva na zaciatkoch vzdy nieco niekto ti povie a to budes mat iny cit ked bude na svete malinka 😉 vies co teraz si musim zaklopat uz nemavame ale ked sme isli na umele mlieko tak sme ich mavali kazdy druhy treti den najlepsia je ta rektalna ale som sa bala aby si na nu nezvykol a tak som mala este aj pupika to je taka mast alebo gel na brusko a masirujes potom s nozickami cvicili sme k brusku a od bruska a ked nic nepomahalo tak az potom som dala rektalnu to das jemne do dierky kadial kaka trosku som pichla alebo ako by som to nazvala a este som ju nikeedy ani vonku celu nemala a uz kakal.no a co sa tyka pestovania je to navykove aspon v nasom pripade nechcel vobec niekedy lezkat len sa pestovat alle toako si ju naucis teraz uz vobec sa nechce pestovat len 4kuje
Ahojte. Chcem sa spytat, mam skoro dvojrocnu dceru a este by sme chceli jedno babatko, len neviem ci uz teraz alebo mam ist do roboty a neskor babatko, podla Vas co je lepsie, ked je mensi vekovy rozdel alebo vacsi? Dakujem
@jajuska1411 no veď toho pestovania sa bojím, lebo keď vidím svokrua ašvagrinú a priateľovu tetu, ako sa tešia, že ju budú navláčať, tak mi je do plaču,,,oni pri nej nebudú, keď mi nebude v noci chcieť ležať v postiľke ale na rukách, ale to si vysvetliť nedajú,,,už teraz každý deň chodia a nové a nové vecičky kupujú,,,bojím sa, že ju rozmaznajú,,,ja taký prístup nemám rada, že čo decko chce, to dostane, ale ony sú také,,,ja sa z nich zbláznim,,,,a budem s nimi bývať, takže s malou budú stále 😢 😢 .ja sa bojím, že keď bude taká malá a krehká, že jej ublížim pri obliekaní a kúpaní, alebo čo,,,taký drobec,aby sa mi nezlomila,,, 😒
@michaelapillarova ahojky , ja mam medzi detickami rozdiel 21 mesiacov a nemenila by som . Zo zaciatku to bolo sice narocne ale teraz je to parada 🙂 akurat ked bude mat mala rok a bude vyzadovat viac pozornosti tak maly pojde do skolky. A na druhu stranu co sa prace tyka tak je podla mna lepsie chybat vkuse ako to delit na etapy, lebo kolko si dame prestavku rok dva? a coked sa zadari po mesiaci co nastupis? Pises ze drobec ma teraz 2 rocky, takto budes mat tiez vcelku fajn, babo sa narodi , prve dietatko si na novy stav zvykne a moze od troch rokov ist do skolky. Pre man to ma aj tu vyhodu ze som doma a mozeme maleho pomaly privyknut na skolku, najskor by som chcela aby v lete chodi ltakna 2 hodky potom od septembra na pol dna a casom ho nechame na cely den, podla toho ako si bude zvykat. A co sa rodenia tyka tak je lepsie ist za sebou ako cakat niekolko rokov. tot moj nazor 🙂
@jajuska1411 este kojim a budem dufam az do konca 🙂 Maleho som tiez kojila a sam sa odstavil v 9. mesiaci. My sme rekralku museli pouzit u malej asi tak od 2. tyzdna, ona strasne hltavo cickala a potom tlacila a tlacila az sa z toho tak vysilila ze uz nevladala tlacit a kako nevyslo tak sme jej museli takto pomoct. Tiez sme museli papat biogayu aby sa nastrartoval metabolizmus. Ale uz je to lepsie, rektalku uz pouzivame malo.
@graceful9 rurka sa pouziva uz ako posledne riesenie. Ono sa najskor zacina s cvicenim a masazou bruska, cvicenie sa robi tak ze chytis babo za nozky pri clenkoch , babo lezi na chrbatiku a ty s nozickami robis akoby drepy, Masaz bruska sa robi prstami alebo dlanou , kruzis po brusku v smere hodinovych ruciciek. Tiez pomaha ked babo kolebas na rukach opacne, teda ze sa babo diva dolu a ty ho mas na ruke tak ze dlan mas na brusku. Pri kolikach vseobecne pomaha nosenie, my mame doma klokanku tam ju polozime a drndam.
Ked uz ani taketo veci nepomozu a nezaberaju velmi ani kvapky ako espumisan a pod. tak sa pomaha rurkou. To je taka tenka rurka, da sa kupit v lekarni za par centov, na jednom konceku je taka otupela a ma po boku 2 dierky, ten koncek sa trocha namaze kremikom a zasunie sa di ritky tak 2 cm , moze sa trocha pokrutit a posuvkat par milimetrov hore a dole. Treb sa pripravit ze ked je babo takto natlakovane tak potom ako sa da rurka tak sa ten tlak rychlo uvolni a moze nastat nehoda na satach 😀
Co sa tyka pestovania, my nase deticky davame pestovat a davame na ruky aj kamosom, podla mna to detom pomoze sa socializovat a nebudu sa potom bat ludi. A ked budes potrebovat aby ti ho niekto na chvilku postrazil tak to nebude taka trauma pre dietatko. A uzime si ich kym sa nechaju nosit na ruckach, lebo to rychlo utecie, moj 2 rocny certik sa veru uz rucickovat nechce a taaak by som ho mojkala. My byvame v jednom dome so svokrovcami a veru aj u nas ide rozmaznavanie v plnom prude 🙂 ale zase dodrziaaju to co poviem . Ano treba deticky aj rozmaznavat, ved aj nas nase babky maznali 🙂 ale treba si stanovit pravidla aby nedochadzalo k hadkam. Jasne si preberte aku vychovu preferujes. Aj u nas chvilku trvalo kym sa babka naucila co a akoa teraz v pohode. Sem tam nieco kupi ale vacsinou sa opyta co moze kupit a co maly moze a co nie. Aj ked sa na narodky a vianoce nieco kupuje tak sa s nami dohodne. Vsetko je o komunikacii, Na zaciatku bude kazdy z babatka na makko a kazdy by mu aj modre z neba zniesol ale casom sa to spravi. Ono casomaj samo dietatko da najavo co chce a co nie 🙂
A neboj sa toho ze by si babatku nejak ublizila, matka priroda to zariadila tak ze svoje dietatko vnimas uplne inak ako cudzie deticky, ono aj na ruky ho budes brat ovela istejsie ako cudzie dietatko. A na zaciatku bude dietatko v perinke takze sa s nim bude dat lahsie. KUpkanie ta naucia v nemocnici, netreba sa toho bat. Budes sama prekvapena ako ti to pojde🙂

@lenka112 jej ty uz chodis do prace?kedy si zacala ?a maly ten co ?je v jasliach alebo ho mas mat s kym doma?