Masívny úhyn včiel na Slovensku
Ked sa prechádzam po parkoch alebo u seba na záhrade na každom rohu vidím sršne/osy ale zazrieť včelu len naozaj zriedka. Myslím, že tento jav má svoje opodstatnenie.
V prvom rade, je zrejmé, že sršne/osy majú oveľa menej potravy než pred 20 rokmi. Pred 20 rokmi sa nestriekalo proti komárom, teraz sa však každý rok strieka, a nie sú preto žiadne komáre. Lenže komáre sú hlavnou častou jedla pre sršne/osy. Veľmi sa zvýraznil boj proti lykožrútom, aj tých je preto dnes ovela menej ako kedysi. Lenže aj lykožrúty sú potravou pre sršne.
Za druhé, pred 20 rokmi bola ekonomická situácia na Slovenskú zlá, potraviny oveľa drahšie než dnes, následkom toho si mnohí Slováci aby ušetrili na potravinách pestovali ovocie/zeleninu na záhrade. Po vstupe Slovenska do EU sa však ekonomika začala zlepšovať, čo viedlo k tomu, že čoraz viac ľudí prestalo pestovať zeleninu/ovocie na záhrade, lebo už mali penazí dostatok, už nepotrebovali šetriť. Lenže prudky prepad v domácom pestovaní ovocia/zeleniny viedol k prudkému prepadu malého parazitujúceho hmyzu ktorý sa ovocím/zeleninou živil. A tento malý hmyz zvykol byť potravou pre osy/sršne.
Suma sumárov tieto dva faktory mali hlavný vplyv na to že dnes majú osy/sršne málo potravy. Je dokázané že osy/sršne sú schopné loviť aj včely a živiť sa nimi. Nie je to u nich bežná potrava, no myslím že ak nemajú zohnať inú formu potravy, včely sú teraz pre nich tou hlavnou formou potravy. To by vysvetľovalo prečo je včiel z roka na rok menej, zatiaľ čo sršnov/os je každý rok mnoho. Tu sa nemožno vyhovoriť na oteplovanie/pesticídy, lebo osy/sršne prichádzajú do kontaktu s oteplovaním/pesticídmi v rovnakej miere ako včely, a napriek tomu ich počet sa tak neznižuje ako je to u včiel. Oteplovanie/pesticídy hrajú preto len malú rolu v úhyne včiel, hlavnou príčinou je to, že sme sa dostali do bodu kedy osy/sršne nemajú dostatok jedla, a preto začinaju požierať včely.
Kedže máme výrazný nedostatok opeľovačov, zrejme aj preto máme najdrahšie potravíny v Europe.
Zvýšiť domácu produkciu ovocia/zeleniny na poliach - menej dovážať zo zahraničia. Donútiť domácich záhradkarov zvýšiť pestovanie ovocia/zeleniny, to možno docieliť zvýšením cien ovocia/zeleniny z potravín o 100% pre každého kto býva v dome. Ak sa zvýši domáca produkcia ovocia/zeleniny, bude viac malého hmyzu, takže aj osy/sršne budú mať viac potravy a menej loviť včely. Pomože to aj včelám, lebo aj oni budú mať viac potravy z kvetov/ovocia/zeleniny.
2 : Investovať do hubenia os/sršnov. Je treba umiestniť na záhrady/polia desatisícky chytačov a nástrah na osy/sršne. Je potrebné významne znížiť ich populáciu. Menej os/sršnov = menej zjedených včiel.

@leonard1997 ?? " Donútiť domácich záhradkarov zvýšiť pestovanie ovocia/zeleniny, to možno docieliť zvýšením cien ovocia/zeleniny z potravín o 100% pre každého kto býva v dome" ??
@volterra čo ti je na tom nejasné ?
@leonard1997 ahoj, je aj malo vcelarskych kontrolorov, roky niektori kontrolovali len naoko tisice vcelstiev a darilo sa tak moru, treba spravne preliecovat, mnohi vcelari su nepoctivi a kvoli nim sa v oblasti siri mor, ini vcelari tak nemozu kocovat atd.staci si pozriet vcelarske skupiny, ako niektori vcari podporuju rabovku abo vytocia vcelam vsetek med, malo zakrmia alebo zakrmia rychlo a vela alebo nespravne podnecuju, vcely musia mat dostatocny priestor aj na plodisko, je to cela veda, je to financne narocne, treba vedomosti aj cas aj peniaze.kontrolorov je malo a robia to za smet a kazdym rokom ich je menej a zostavajucim pribudaju rajony.
Vciel malo? Mne sa nezda,tento rok ich mam mega vela v zahrade.
@leonard1997 všetko. Kto sú domáci záhradkári? Akým spôsobom ich DONUTIS zvýšiť pestovanie? Čo je to " ovocie/ zelenina z potravín" ? Ako sa bude preukazovať, ze kto býva v dome? Ty na niečom ficis?
pri nákupe sa bude každý lustrovať na katastri či ako 😀
@leonard1997 nemal si tu ty už zopár rovnako debilnách nápadov? Som zvedavá, ako by si ma donútil porýľovať trávnik, vyhádzať okrasné stromy a kríky, nasadiť zeleninu a zobrať do ruky motyku. Sorry, ale neviem sa prestať smiať. Ty na niečom fičíš?
Mozno sa len pohybujes na zlých miestach. Ja mám včiel až až na pozemku
@leonard1997 a celkovo vcely maju velky uhyn aj u skusenych vcelarov, niekedy z 20 rodin zostanu 2, tento rok bolo dlho chladno, vcely nenosili a jedli zasoby, malo vcelarov teraz vytacalo, aj ti, co maju desiatky vcelstiev niektori nevytocili nic
Vcely su nachylne aj na rozne postreky, vcelari ani nevedia a zrazu pole postriekane a je po vcelach
@leonard1997 a ešte taký detail, skús odpovedať
KTO by zvýšil ceny ovocia a zeleniny o 100%?
A KTO by mal právo pri nákupe zisťovať, či mám dom alebo byt?
A keby mi nakúpila kolegyňa, ktorý žije v byte?
KTO by mi zabránil skočiť pre ovocie a zeleninu do Rakúska a priviezť celej rodine aj susedom?
A posledná otázka - na túto sprostosť si prišiel sám, alebo ti niekto pomáhal?
@leonard1997 no daj napad ako vyrubis obcanovi byvajucemu v dome o 100% vyssiu sumu za ovocie a zeleninu. To predavacke ukazem obciansky s trvalym bydliskom a nasledne mi ona vyrubi super uzasnu sumu zato, ze som si vlastnorucne nevypestovala jablka? A co ked som si vypestovala paradajky a papriky? Chapes, ze to co pises je kravina?
@leonard1997 no daj napad ako vyrubis obcanovi byvajucemu v dome o 100% vyssiu sumu za ovocie a zeleninu. To predavacke ukazem obciansky s trvalym bydliskom a nasledne mi ona vyrubi super uzasnu sumu zato, ze som si vlastnorucne nevypestovala jablka? A co ked som si vypestovala paradajky a papriky? Chapes, ze to co pises je kravina?
@0silvia0 ešte pozor, väčšina jabĺk rodí každé dva roky. Čo ten rok, čo to práve rodiť nebude? Dostaneš zľavu, lebo máš fotku z minulého roku? :D
@0silvia0 ešte pozor, väčšina jabĺk rodí každé dva roky. Čo ten rok, čo to práve rodiť nebude? Dostaneš zľavu, lebo máš fotku z minulého roku? :D
@janagem no vidis, fotka by mohla prejst🤩 A ja by som si este prosila extra zlavu za to, ze mam eko bio zahradu, nepostrekujeme a dnes som videla na kvitnucom psom hrozne desiatky bzuciacich vciel. Kto sa chce prist pozriet a skontrolovat to?🤣
Toto je taky detský príspevok. Vymyslím A a nedomyslim b,c,d,efghi....
Obmedzovanie osobnej slobody ti niečo hovorí ty vtipalek?
@janagem no vidis, fotka by mohla prejst🤩 A ja by som si este prosila extra zlavu za to, ze mam eko bio zahradu, nepostrekujeme a dnes som videla na kvitnucom psom hrozne desiatky bzuciacich vciel. Kto sa chce prist pozriet a skontrolovat to?🤣
@0silvia0 to musíš nahrať :D a ukazovať sbskarovi pri vstupe do obchodu, aby ti dal kartičku na zľavu 🥰
@leonard1997 práve tieto týždne bolo počuť veľmi silné bzučanie cepých rokov včiel v lipovom parku v meste odkiaľ som.
To si si vydedukoval sám že sršne nemajú čo žrať, tak z tých stoviek a tisícov druhov hmyzu žerú zrovna včely? Príroda by sa mala v tomto špecifickom prípade regulovať sama. Premnoží sa korisť > predátor má čo žrať > premnoží sa predátor > vykynoží korisť > predátorov je veľa, koristi málo, predátor uhynie > predátorov je málo, korisť má možnosť sa premnožiť.
Ako chceš do tých pascí nalákať len osi a sršne? Dáme tam cedulku že vstup povolený iba osám a sršňom?
Sa mi páči ako si hneď zavrhol že pokles nie je kvôli postrekom. Každý zdroj hovorí ináč, ale šak Leonard z koňa vie najlepšie.
Idea so záhradkou je tiež pecka. Ľudia prídu domov o šiestej z roboty a hneď makať do poľa. Je vidieť že záhradu nemáš a nemáš ani potuchy čo to obnáša. Minulý rok nám došla pleseň a všetky rajčiny v prdeli. Skúšala som brokolicu a kapustu.... vyrástla, a behom dvoch dní mi ju zožrali nejaké chrobáky. Minulý rok som pestovala zelenú fazuľu. Semená stáli 2€, potom som okolo toho niekoľko mesiacov otročila, pretrhávala, ťahala vodu zo studne, polievala.... a vo výsledku som mala toľko fazule, že som si mohla za tie vstupné 2€ kúpiť mrazenú, mala by som rovnaké množstvo a úplne bez roboty. 3 roky som skúšala baklažán, 3 roky nič. Ako s ovocím? Mám marhuľu, broskyňu, višňu, čerešňu a slivku. Celý strom dozreje nárazovo. To by som videla broskyňu iba týždeň v roku a potom bohužiaľ? Alebo kupovať šibnuto drahé v obchode? Ako by to bolo s polievaním? Sú strašné suchá a polievať to treba. Ja na jedno poliatie stiahnem cca 300 litrov. Ten kto nemá studňu a vodu zadara, tak čo? Hnojivá ma stoja viac ako to, čo si vypestujem...Asi by sme skapali od hladu...
píšeš : "pred 20 rokmi bola ekonomická situácia na Slovenskú zlá, potraviny oveľa drahšie než dnes. "
to nemyslíš vážne. potraviny sú tak drahé ako ešte nikdy. a ekonomická situácia je tak isto na figu ako aj pred tými 20 rokmi - ak nie aj horšia.
@janetinka27
No aj toto, ale nie je to hlavná príčina úhynu..... To akože včelári pred 20 rokmi si robili poctivo svoju robotu, a teraz zrazu všetkým včelárom sa to poplietlo v hlave ? No ja ty Karle nevím.... takáto babrácka robota je podla mna skor výnimkou než pravidlom...
@gypsomilka
Asi žiješ blízko chovu včiel... každú chvílu sú správy o masívnom úhyne už aj tak nízkeho počtu včiel...
@volterra
@alex49
Domáci záhradkári sú všetci ktorí bývajú v dome, ktorý má záhradu, a teda priestor na pestovanie ovocia/zeleniny. Ciže ľudí v panelákoch sa to netýka.
Donútenie bude také, že sa im zvýši cena ovocia/zeleniny ktoré kupujú v potravinách/hypermarketoch až o 100%.
Každý zákazník ktorý nakúpi v hypermarkete/potravinách nejaké ovocie/zeleniny bude musieť predložiť pokladníčke občiansky. Pokladníčka bude mať aplikáciu do ktorej zadá údaje z občianskeho napríklad "Janko Hraško", a vyhodí jej to či Janko Hraško býva v dome alebo v paneláku. Ak v dome, cenu daného ovocia/zeleniny navýši o 100%. Easy.
Dedo ma 70 úľov. Tento rok vdaka dažďom sa rojili ako besne. Toľko vyrezanych matecnikov som ešte nevidela. Mali sme dve fľaštičky materskej kasicky. Minulý rok nám nedal ani jeden matecnik. Tento rok sme dostali dve výživové fľaštičky matecnikov. Inak si prerataj počet včelstiev na kilometer štvorcový .. A potom mi povedz, čo je včelstiev malo. 350 000 včelstiev na 49 000 km2 - viac ako 7 včelstiev na 1 km2. Priemer eu je 4,2 včelstva na km2. Ano, sú i krajiny, kde je 10 včelstiev na km2. Ale teda ja o žiadnom hromadnom uhynie neviem. Vo všeobecnosti sa ma skôr za to, že včelstiev je priveľa. Jediný úhyn o ktorom viem je ten, keď nejaký debko nezalieci a klieštik to pozabíja.
https://www.dymak.online/stav-zavcelenosti-slov...
@leonard1997 Tomasko, to si ty? A mas tam medzeru v systeme. Vypadli ti panelakovi majitelia zahrad v zahradkarskych osadach.
Ale toto je magorina ako oci.
@janetinka27
Dačo prezradím, hlavnými opelovačmi nie sú včely medonosné chované v domácich podmienkach, ale divoké včely.
@anonym_06eb6b
1 : Hypermarket/potravinyy potom čo by vláda prijala nový Zákon.
2 : Pokladník, na základe zákonu prijatého vládom
3 : To by si neobišiel tak jednoducho, myslíš si že ty bude kolegyna chodiť každý den chodiť na nákupy ? Sotva. Ale keby aj, prijal by sa zákon že ak tí čo bývajú v byte kupia ovocie/zeleninu tým z domu, dostanú mastnú pokutu. Dačo podobné ako je aj dnes, ked niekto kupi alkohol/cigarety mladistvým.
4 : SVK by sa mohlo dohodnut so susednými krajinami, aby sa rovnaká praktika zaviedla aj v susedských krajinách, čiže tie by dávali zvyšenie cien ovocia/zeleniny pre Slovákov ktorý bývajú v dome.
A keby aj nie, len málokto by každý den chodil do zahraničia, čas, benzín, opotrebovanie auta by ho nakoniec vyšli viac, než by ušetril na ovocí/zelenine.
@0silvia0
Odpovede na to som tu už dával. A čo sa tamtoho týka, štát by dával nejaké kvoty ktoré by musel každý dom splniť, čiže bolo by jedno aké ovocie/zeleninu pestuješ, pokial splníš kvotu množstvo zasadenej zeminy, potom možeš kupovať zeleninu/ovocie z hypermarketu za normálnu cenu.
@svetlonos
Sú podla teba dane tiež obmedzovaním osobnej slobody ?
Povinná STK, je tiež obmedzovanie ? Ach jo....
@janetinka27
Dačo prezradím, hlavnými opelovačmi nie sú včely medonosné chované v domácich podmienkach, ale divoké včely.
@anonym_06eb6b
1 : Hypermarket/potravinyy potom čo by vláda prijala nový Zákon.
2 : Pokladník, na základe zákonu prijatého vládom
3 : To by si neobišiel tak jednoducho, myslíš si že ty bude kolegyna chodiť každý den chodiť na nákupy ? Sotva. Ale keby aj, prijal by sa zákon že ak tí čo bývajú v byte kupia ovocie/zeleninu tým z domu, dostanú mastnú pokutu. Dačo podobné ako je aj dnes, ked niekto kupi alkohol/cigarety mladistvým.
4 : SVK by sa mohlo dohodnut so susednými krajinami, aby sa rovnaká praktika zaviedla aj v susedských krajinách, čiže tie by dávali zvyšenie cien ovocia/zeleniny pre Slovákov ktorý bývajú v dome.
A keby aj nie, len málokto by každý den chodil do zahraničia, čas, benzín, opotrebovanie auta by ho nakoniec vyšli viac, než by ušetril na ovocí/zelenine.
@0silvia0
Odpovede na to som tu už dával. A čo sa tamtoho týka, štát by dával nejaké kvoty ktoré by musel každý dom splniť, čiže bolo by jedno aké ovocie/zeleninu pestuješ, pokial splníš kvotu množstvo zasadenej zeminy, potom možeš kupovať zeleninu/ovocie z hypermarketu za normálnu cenu.
@svetlonos
Sú podla teba dane tiež obmedzovaním osobnej slobody ?
Povinná STK, je tiež obmedzovanie ? Ach jo....
@leonard1997 hlavnym opelovacom vobec nie sú včely, mimochodom. Ani tie divé, ani tie chované
Tebe dobre ...kvapka na karbid
Kks, toto je aká diagnóza?
@leonard1997 Tomasko, to si ty? A mas tam medzeru v systeme. Vypadli ti panelakovi majitelia zahrad v zahradkarskych osadach.
Ale toto je magorina ako oci.
@viestta zial,mas pravdu🙈
A este by sme z tych nasich vypestkov museli plnit kontingenty alebo by sme mali narodnym vyborom pridelenu panelakovu rodinu, ktoru by sme museli zasobovat zeleninou a ovocim...
Nech mi nikto netrvrdi, ze toto cudo nie je reinkarnacia Tomasa
@refly
Ja nehovorím že žerú iba včely, hovorím že kedže im dochádza potrava, začínajú žrať včely v ovela vyššom množstve než kedysi. To je uplna logická dedukcia. A kedže os a sršnov je stále velmi vela všade, zatiaľ čo množstvo malého hmyzu sa prudko zmenšilo, logicky z toho vyplýva že musia mať tie sršne aj iný významný zdroj potravy okrem malého hmyzu, a ako prvé sa núkajú včely.
Ano, príroda by sa mala regulovať sama ibaže my sme už do nej zasiahli, a ked sme už do nej umelo zasiahli, musíme ju teraz aj umelo napraviť.
Jednoducho, v niektorých pascách je potrava ktorá láka vylučne osy/sršne a včely o nu nemajú záujem. Napríklad také pivo, láka len osy/sršne ale včely nie.
Uviedol som dovod v úvodnom príspevku prečo si myslím že postreky nehrajú hlavnú rolu.
Určite sú v dome aj študenti, dochodcovia, nepracujúci ktorí majú čas na záhradu. Okrem iného, ak človek ušetrí peniaze na potraviny, može potom aj v práci stráviť menej času, čím človek menej minie tým menej potom musí pracovať v práci.
A čo sa tej únavy týka, dnes množstvo ľudí čo aj chodí do práce, tak po práci idú do fitka, zabehať si či iný šport vykonať, na túru, na prechádzku či inú fyzickú činnosť.... na toto energiu po práci majú ? Clovek má energiu na to na čo chce mať....
Všade sú iné podmienky, iné zrážky, ina poda, iné počasie... boli by nejaké kvoty, a každý by mal iné kvoty, prisposobené vonkajším faktorom.
@viestta
Nie nie som žiaden Tomáš. Ak niekto býva v paneláku a vlastní nejakú záhradu mimo paneláku, tak sa ho to pochopitelne netýka, kedže býva v paneláku a nie v dome so záhradou, preto ani nemože mať dostatok času na obrábanie záhrady.

@leonard1997 ?? " Donútiť domácich záhradkarov zvýšiť pestovanie ovocia/zeleniny, to možno docieliť zvýšením cien ovocia/zeleniny z potravín o 100% pre každého kto býva v dome" ??