icon

Masívny úhyn včiel na Slovensku

leonard1997
19. júl 2025

Ked sa prechádzam po parkoch alebo u seba na záhrade na každom rohu vidím sršne/osy ale zazrieť včelu len naozaj zriedka. Myslím, že tento jav má svoje opodstatnenie.
V prvom rade, je zrejmé, že sršne/osy majú oveľa menej potravy než pred 20 rokmi. Pred 20 rokmi sa nestriekalo proti komárom, teraz sa však každý rok strieka, a nie sú preto žiadne komáre. Lenže komáre sú hlavnou častou jedla pre sršne/osy. Veľmi sa zvýraznil boj proti lykožrútom, aj tých je preto dnes ovela menej ako kedysi. Lenže aj lykožrúty sú potravou pre sršne.

Za druhé, pred 20 rokmi bola ekonomická situácia na Slovenskú zlá, potraviny oveľa drahšie než dnes, následkom toho si mnohí Slováci aby ušetrili na potravinách pestovali ovocie/zeleninu na záhrade. Po vstupe Slovenska do EU sa však ekonomika začala zlepšovať, čo viedlo k tomu, že čoraz viac ľudí prestalo pestovať zeleninu/ovocie na záhrade, lebo už mali penazí dostatok, už nepotrebovali šetriť. Lenže prudky prepad v domácom pestovaní ovocia/zeleniny viedol k prudkému prepadu malého parazitujúceho hmyzu ktorý sa ovocím/zeleninou živil. A tento malý hmyz zvykol byť potravou pre osy/sršne.

Suma sumárov tieto dva faktory mali hlavný vplyv na to že dnes majú osy/sršne málo potravy. Je dokázané že osy/sršne sú schopné loviť aj včely a živiť sa nimi. Nie je to u nich bežná potrava, no myslím že ak nemajú zohnať inú formu potravy, včely sú teraz pre nich tou hlavnou formou potravy. To by vysvetľovalo prečo je včiel z roka na rok menej, zatiaľ čo sršnov/os je každý rok mnoho. Tu sa nemožno vyhovoriť na oteplovanie/pesticídy, lebo osy/sršne prichádzajú do kontaktu s oteplovaním/pesticídmi v rovnakej miere ako včely, a napriek tomu ich počet sa tak neznižuje ako je to u včiel. Oteplovanie/pesticídy hrajú preto len malú rolu v úhyne včiel, hlavnou príčinou je to, že sme sa dostali do bodu kedy osy/sršne nemajú dostatok jedla, a preto začinaju požierať včely.
Kedže máme výrazný nedostatok opeľovačov, zrejme aj preto máme najdrahšie potravíny v Europe.

Ako vyriešiť tento problém ?
1 : Prestať zabíjať malý hmyz ako komáre, a lykožrúty. Osy/sršne budú mať potom viac potravy a menej zabíjať včely.
Zvýšiť domácu produkciu ovocia/zeleniny na poliach - menej dovážať zo zahraničia. Donútiť domácich záhradkarov zvýšiť pestovanie ovocia/zeleniny, to možno docieliť zvýšením cien ovocia/zeleniny z potravín o 100% pre každého kto býva v dome. Ak sa zvýši domáca produkcia ovocia/zeleniny, bude viac malého hmyzu, takže aj osy/sršne budú mať viac potravy a menej loviť včely. Pomože to aj včelám, lebo aj oni budú mať viac potravy z kvetov/ovocia/zeleniny.

2 : Investovať do hubenia os/sršnov. Je treba umiestniť na záhrady/polia desatisícky chytačov a nástrah na osy/sršne. Je potrebné významne znížiť ich populáciu. Menej os/sršnov = menej zjedených včiel.

Masívny úhyn včiel na Slovensku
tundra
19. júl 2025
@leonard1997

@refly
Ja nehovorím že žerú iba včely, hovorím že kedže im dochádza potrava, začínajú žrať včely v ovela vyššom množstve než kedysi. To je uplna logická dedukcia. A kedže os a sršnov je stále velmi vela všade, zatiaľ čo množstvo malého hmyzu sa prudko zmenšilo, logicky z toho vyplýva že musia mať tie sršne aj iný významný zdroj potravy okrem malého hmyzu, a ako prvé sa núkajú včely.
Ano, príroda by sa mala regulovať sama ibaže my sme už do nej zasiahli, a ked sme už do nej umelo zasiahli, musíme ju teraz aj umelo napraviť.
Jednoducho, v niektorých pascách je potrava ktorá láka vylučne osy/sršne a včely o nu nemajú záujem. Napríklad také pivo, láka len osy/sršne ale včely nie.
Uviedol som dovod v úvodnom príspevku prečo si myslím že postreky nehrajú hlavnú rolu.
Určite sú v dome aj študenti, dochodcovia, nepracujúci ktorí majú čas na záhradu. Okrem iného, ak človek ušetrí peniaze na potraviny, može potom aj v práci stráviť menej času, čím človek menej minie tým menej potom musí pracovať v práci.
A čo sa tej únavy týka, dnes množstvo ľudí čo aj chodí do práce, tak po práci idú do fitka, zabehať si či iný šport vykonať, na túru, na prechádzku či inú fyzickú činnosť.... na toto energiu po práci majú ? Clovek má energiu na to na čo chce mať....
Všade sú iné podmienky, iné zrážky, ina poda, iné počasie... boli by nejaké kvoty, a každý by mal iné kvoty, prisposobené vonkajším faktorom.
@viestta
Nie nie som žiaden Tomáš. Ak niekto býva v paneláku a vlastní nejakú záhradu mimo paneláku, tak sa ho to pochopitelne netýka, kedže býva v paneláku a nie v dome so záhradou, preto ani nemože mať dostatok času na obrábanie záhrady.

viestta
19. júl 2025
@leonard1997

@janetinka27
No aj toto, ale nie je to hlavná príčina úhynu..... To akože včelári pred 20 rokmi si robili poctivo svoju robotu, a teraz zrazu všetkým včelárom sa to poplietlo v hlave ? No ja ty Karle nevím.... takáto babrácka robota je podla mna skor výnimkou než pravidlom...
@gypsomilka
Asi žiješ blízko chovu včiel... každú chvílu sú správy o masívnom úhyne už aj tak nízkeho počtu včiel...
@volterra
@alex49
Domáci záhradkári sú všetci ktorí bývajú v dome, ktorý má záhradu, a teda priestor na pestovanie ovocia/zeleniny. Ciže ľudí v panelákoch sa to netýka.
Donútenie bude také, že sa im zvýši cena ovocia/zeleniny ktoré kupujú v potravinách/hypermarketoch až o 100%.
Každý zákazník ktorý nakúpi v hypermarkete/potravinách nejaké ovocie/zeleniny bude musieť predložiť pokladníčke občiansky. Pokladníčka bude mať aplikáciu do ktorej zadá údaje z občianskeho napríklad "Janko Hraško", a vyhodí jej to či Janko Hraško býva v dome alebo v paneláku. Ak v dome, cenu daného ovocia/zeleniny navýši o 100%. Easy.

@leonard1997 Tomasko, este taka fakticka pripomienka: Na to aby si jedna stvorclenna rodina zabezpecila uplnu sebestacnost v rastlinnych komoditach na cely rok potrebuje 1 hektar obrabanej pody a jednu pracovnu silu na plny uvazok. (ano, bolo to spocitane v Cechach, je o tom dostupnych niekolko studii zameranych na dosiahnutie sebestacnosti). Takze ten, kto ma k dispozicii 4 are pody na vlastnom pozemku a bude ich mat osadene uzitkovymi plodinami od plota po plot nikdy nebude sebestacny. Ked sa mu minu vlastne zasoby, uz bude moct nakupovat v supermarketoch za trhove ceny?
A este nieco: Uzitkove rastliny nie su vsetky medonosne, dokonca neposkytnu ani potravu opelovacom, pretoze jednoducho nekvitnu. Napriklad korenova zelenina, ktora v plodnej sezone kvety netvori, cibuloviny, hluboviny. Kukuricu vcely neopeluju, ta sa opelije vetrom. Takze ak niekto bude pestovat na svojom policku mrkvu a pertzlen pre svoju spotrebu, tak vceky nenakrmi.
Ty si jeden z tych fantastov Tomaskoveho razenia, co idu zachranovat svet a ani v skole pozr nedavali. Najprv si veci dostuduj, az potom niekoho poucuj.

viestta
19. júl 2025
@tundra

@leonard1997 jasne,teraz si Leonard

@tundra je to on, este ja ten styl pisania odpoevedi je on. Ale mozno v tej svojej diagnoze sa teraz citi byt Leonardom. Vsak uz sa volal kadejako. Este by ma zaujimalo, kde si vypestuje seno na zateplenie, ked na pozemku bude mat len krumple

janetinka27
19. júl 2025
@refly

To si si vydedukoval sám že sršne nemajú čo žrať, tak z tých stoviek a tisícov druhov hmyzu žerú zrovna včely? Príroda by sa mala v tomto špecifickom prípade regulovať sama. Premnoží sa korisť > predátor má čo žrať > premnoží sa predátor > vykynoží korisť > predátorov je veľa, koristi málo, predátor uhynie > predátorov je málo, korisť má možnosť sa premnožiť.
Ako chceš do tých pascí nalákať len osi a sršne? Dáme tam cedulku že vstup povolený iba osám a sršňom?
Sa mi páči ako si hneď zavrhol že pokles nie je kvôli postrekom. Každý zdroj hovorí ináč, ale šak Leonard z koňa vie najlepšie.
Idea so záhradkou je tiež pecka. Ľudia prídu domov o šiestej z roboty a hneď makať do poľa. Je vidieť že záhradu nemáš a nemáš ani potuchy čo to obnáša. Minulý rok nám došla pleseň a všetky rajčiny v prdeli. Skúšala som brokolicu a kapustu.... vyrástla, a behom dvoch dní mi ju zožrali nejaké chrobáky. Minulý rok som pestovala zelenú fazuľu. Semená stáli 2€, potom som okolo toho niekoľko mesiacov otročila, pretrhávala, ťahala vodu zo studne, polievala.... a vo výsledku som mala toľko fazule, že som si mohla za tie vstupné 2€ kúpiť mrazenú, mala by som rovnaké množstvo a úplne bez roboty. 3 roky som skúšala baklažán, 3 roky nič. Ako s ovocím? Mám marhuľu, broskyňu, višňu, čerešňu a slivku. Celý strom dozreje nárazovo. To by som videla broskyňu iba týždeň v roku a potom bohužiaľ? Alebo kupovať šibnuto drahé v obchode? Ako by to bolo s polievaním? Sú strašné suchá a polievať to treba. Ja na jedno poliatie stiahnem cca 300 litrov. Ten kto nemá studňu a vodu zadara, tak čo? Hnojivá ma stoja viac ako to, čo si vypestujem...Asi by sme skapali od hladu...

@refly ale ano, su lapace na osy, srsne, kde vcely nechytis. Srsne a osy zabijaju vcely, srsen vcelu zabije ako nic, prestrihne ju, osy chodia ku vcelam rabovat.ziju casto v zemi a utocia na vcely.treba mat na letaciku ochranu,zmensit vstupy do ulov
Ked das do pet flase sirupovu vodu, chytis tam masu os, je to nepekny pohlad, ale nechytis tam jedinu vcelu.
Mnohi vcelari pridu o cele rodiny, skodia aj vtaky, ktore chodia klopkat na letac a vcela vyjde a vtak ju zobne a takto rusia vcely aj v zime, plus kliestik alebo potom rozne choroby a plesne
Na srsne sa tlacia lapace aj na 3d tlaciarni, teraz sa kvoli azijskemu srsnovi snazia vypatrat hniezdo, srsna nakrmia a sleduju kam leti

lenka_da
19. júl 2025

@leonard1997 Možno by pre začiatok úplne stačilo, keby poľnohospodári dodržiavali postrek polí až večer, keď včely nelietajú. U nás úplne bežne vidíš uhynuté včely na chodníkoch a parkoviskách (a na lúkach ich musí byť kvantum, len to nie je vidno). A to sme krajské mesto, v blízkosti máme polia, aj chov včiel.

janetinka27
19. júl 2025
@leonard1997

@janetinka27
Dačo prezradím, hlavnými opelovačmi nie sú včely medonosné chované v domácich podmienkach, ale divoké včely.
@anonym_06eb6b
1 : Hypermarket/potravinyy potom čo by vláda prijala nový Zákon.
2 : Pokladník, na základe zákonu prijatého vládom
3 : To by si neobišiel tak jednoducho, myslíš si že ty bude kolegyna chodiť každý den chodiť na nákupy ? Sotva. Ale keby aj, prijal by sa zákon že ak tí čo bývajú v byte kupia ovocie/zeleninu tým z domu, dostanú mastnú pokutu. Dačo podobné ako je aj dnes, ked niekto kupi alkohol/cigarety mladistvým.
4 : SVK by sa mohlo dohodnut so susednými krajinami, aby sa rovnaká praktika zaviedla aj v susedských krajinách, čiže tie by dávali zvyšenie cien ovocia/zeleniny pre Slovákov ktorý bývajú v dome.
A keby aj nie, len málokto by každý den chodil do zahraničia, čas, benzín, opotrebovanie auta by ho nakoniec vyšli viac, než by ušetril na ovocí/zelenine.
@0silvia0
Odpovede na to som tu už dával. A čo sa tamtoho týka, štát by dával nejaké kvoty ktoré by musel každý dom splniť, čiže bolo by jedno aké ovocie/zeleninu pestuješ, pokial splníš kvotu množstvo zasadenej zeminy, potom možeš kupovať zeleninu/ovocie z hypermarketu za normálnu cenu.
@svetlonos
Sú podla teba dane tiež obmedzovaním osobnej slobody ?
Povinná STK, je tiež obmedzovanie ? Ach jo....

@leonard1997 netvrdim, ze predtym boli poctivejsi vcelari, ale teraz je vcelarenie premnohych modetne alebo na skusku bez zaskolenia, ako kedysi sa syn naucil vcelarit od otca.dnes niekomu uhynu vcely a ule necha len tak cely rok aj s plastami aj plodmi, alebo vezmu rodinu od kohokolvek atd
Netvrdim, ze hlavnymi opelovacmi su domace vcely, ale vcelarenie je sposob ako pochopit zivot vciel a snazit sa tak chranit aj vcely v prirode

janagem
19. júl 2025
@leonard1997

@refly
Ja nehovorím že žerú iba včely, hovorím že kedže im dochádza potrava, začínajú žrať včely v ovela vyššom množstve než kedysi. To je uplna logická dedukcia. A kedže os a sršnov je stále velmi vela všade, zatiaľ čo množstvo malého hmyzu sa prudko zmenšilo, logicky z toho vyplýva že musia mať tie sršne aj iný významný zdroj potravy okrem malého hmyzu, a ako prvé sa núkajú včely.
Ano, príroda by sa mala regulovať sama ibaže my sme už do nej zasiahli, a ked sme už do nej umelo zasiahli, musíme ju teraz aj umelo napraviť.
Jednoducho, v niektorých pascách je potrava ktorá láka vylučne osy/sršne a včely o nu nemajú záujem. Napríklad také pivo, láka len osy/sršne ale včely nie.
Uviedol som dovod v úvodnom príspevku prečo si myslím že postreky nehrajú hlavnú rolu.
Určite sú v dome aj študenti, dochodcovia, nepracujúci ktorí majú čas na záhradu. Okrem iného, ak človek ušetrí peniaze na potraviny, može potom aj v práci stráviť menej času, čím človek menej minie tým menej potom musí pracovať v práci.
A čo sa tej únavy týka, dnes množstvo ľudí čo aj chodí do práce, tak po práci idú do fitka, zabehať si či iný šport vykonať, na túru, na prechádzku či inú fyzickú činnosť.... na toto energiu po práci majú ? Clovek má energiu na to na čo chce mať....
Všade sú iné podmienky, iné zrážky, ina poda, iné počasie... boli by nejaké kvoty, a každý by mal iné kvoty, prisposobené vonkajším faktorom.
@viestta
Nie nie som žiaden Tomáš. Ak niekto býva v paneláku a vlastní nejakú záhradu mimo paneláku, tak sa ho to pochopitelne netýka, kedže býva v paneláku a nie v dome so záhradou, preto ani nemože mať dostatok času na obrábanie záhrady.

@leonard1997 ešte mi povedz prosím ťa. Ako je možné že človek v dome má automaticky čas starať sa o záhradku a človek v bytovke nie? Xy ľud dochádza do prace aj 1+ hodiny ráno a večer plus pracovný čas a ešte variť, upratovať, deti, domáce zvieratá a tak. Či sa stačí starat o záhradku raz týždenne v sobotu( rovno ti poviem, nie)

leonard1997
autor
19. júl 2025

@janetinka27
Presne tak
@viestta
Máš z toho Tomáša fakt paranoju, vidíš ho tam kde nie je, to je normálne že posadnutosť ním....
Mlátiš slameného panáka, ja som jasne napísal, že domáce pestovanie ovocia/zeleniny neslúži na plné zásobenie ovocim/zeleninou, ale iba na ZVYSENIE objemu. Takže ak niekto dostane štátne kvoty že ma na pozemku zasadiť 50 m2 ovocia/zeleniny, a splní kvoty, tak ten bude mat automaticky nákup v potravinách za bežné ceny, aj kebyže mu domáca sejba stačila čo i len na 10%....
Znova podotýkam, že aj ked niektoré rastliny nie sú priamo potravou pre včely, stále sú potrebou pre malý hmyz ktorý je zas potravou pre osy/sršne. Zvýšením množstva malého hmyzu dosiahneme toho, že osy/sršne budú donútené menej žrať včely, takže aj takéto pestovanie by bolo efektívne a malo zmysel.
Nápad je to samozrejme dobrý, zvýši sa množstvo opelovačov, zvýši sa množstvo ovocia/zeleniny čo povedie k zníženiu cien potravín v obchodoch. Aj obyvatelstvo bude zdravšie, lebo sa bude viac hýbať, takže klesnú náklady aj na zdravotníctvo.

viestta
19. júl 2025
@leonard1997

@janetinka27
Presne tak
@viestta
Máš z toho Tomáša fakt paranoju, vidíš ho tam kde nie je, to je normálne že posadnutosť ním....
Mlátiš slameného panáka, ja som jasne napísal, že domáce pestovanie ovocia/zeleniny neslúži na plné zásobenie ovocim/zeleninou, ale iba na ZVYSENIE objemu. Takže ak niekto dostane štátne kvoty že ma na pozemku zasadiť 50 m2 ovocia/zeleniny, a splní kvoty, tak ten bude mat automaticky nákup v potravinách za bežné ceny, aj kebyže mu domáca sejba stačila čo i len na 10%....
Znova podotýkam, že aj ked niektoré rastliny nie sú priamo potravou pre včely, stále sú potrebou pre malý hmyz ktorý je zas potravou pre osy/sršne. Zvýšením množstva malého hmyzu dosiahneme toho, že osy/sršne budú donútené menej žrať včely, takže aj takéto pestovanie by bolo efektívne a malo zmysel.
Nápad je to samozrejme dobrý, zvýši sa množstvo opelovačov, zvýši sa množstvo ovocia/zeleniny čo povedie k zníženiu cien potravín v obchodoch. Aj obyvatelstvo bude zdravšie, lebo sa bude viac hýbať, takže klesnú náklady aj na zdravotníctvo.

@leonard1997 ty si jednoducho spasitel sveta...

janagem
19. júl 2025
@leonard1997

@janetinka27
Presne tak
@viestta

@leonard1997 počkaj ak klesnú náklady na zdravotníctvo ľuďom v domoch, budú si ľudia v bytoch platiť väčšie odvody? Alebo ako to urobíš aby to bolo fér? Keď teda v dome musíš riešiť ovocie a zeleninu aby ostatní mohli mať lacnejšie jedlo+ menej financií do zdravotnictva

0silvia0
19. júl 2025

@leonard1997 a ty si pan zahradkar, ktory maka v zahrade a pestuje, alebo sedis v panelaku na balkone a produkujes taketo myslienky?

moonlight1210
19. júl 2025

@leonard1997 podla vyjadrovania a napadov, vidim, ze ty si navrativsi sa strateny syn - tomas123456789b, ktore ho uz vykopli.

refly
19. júl 2025
@leonard1997

@refly
@viestta

@leonard1997 Stále nechápem prečo by sa ako prvé mali núkať včely... Ako hovorím, mám záhradu, trávim veľa času vonku, mám aký taký prehľad o hmyze, lebo ma príroda zaujíma. Lietajúceho hmyzu je veľa.
Umelo prírodu tak ľahko nenapravíš. Systém ako veci nadväzujú je komplexnejší ako si myslíš.... a nie som žiadny odborník na bodavý hmyz, ale tiež si všímam že včiel je veľa mimo mesta a tie osy sú práve v meste. Z toho by som skôr usúdila že sa prikrmujú na odpadkoch... keďže sú ich plné miesta, kde je občerstvenie. Len čo si kúpim čapovanú kofolu, tak hneď mám aspoň jednu za prdelou. Nehovorím že nežerú včely vôbec, ale nie je to taký veľký faktor, keďže sa moc neprekrýva priestor pôsobenia. Sršne zase prídu iba na nahnité ovocie. Nevidím ich ako je rok dlhý a akonáhle je hrozno, tak je to plné sršňov.

Študenti študujú a nie každý dôchodca má zdravie a energiu otročiť na záhrade. A áno, niekto potom športuje, lebo si na to chce nájsť čas. O tom to je.... lebo to má ako hobby. Aj ty by si mohol robiť produktívnejšie veci, ako písať kraviny online.... prečo si tento čas nevyužil nastražovaním pascí na osy? Alebo si nájsť druhú prácu a mohol si si kúpiť pozemok a začať so záhradou pre opeľovače. Prečo si si radšej nenašieľ čas na to? Ten istý argument...
Mimo iné, na našej záhrade je toľko komárov že sa tam večer byť ani nedá... mimo iné nebudem večer, po tme trhať burinu... do fotka sa dá ísť, sadiť asi ťažko...
A zase... očividne nemáš záhradu... Semená, hnojivá, postreky stoja viac ako zelenina, čo si viem vypestovať. Vodu ani nerátam. Máme veľkú záhradu, počas najhoršej sezóny tam viem stráviť aj 15 hodín týždenne. Dopestujem ovocie a zeleninu za pár eur za celú sezónu. Jak "by som mohla pracovať menej"? Momentálne mám odtiaľ maximálne tak misku rajčín a nejakú cukinu. Robil by si 15h za misku rajčín a cukinu alebo dve? Príde ti že sa z toho dá vyžiť? Je to adekvátne? Energie a nájom zaplatím uhorkou? Nažerem sa celý týždeň z misky rajčín a cukiny?
A neviem čo chceš prispôsobovať vonkajším faktorom.... my sme dostali pleseň, sused nie. Máme za záhradou jazerá, takže je to vlhké a trilión slizniakov. Pár metrov pred nami tie záhrady už toľko slizniakov nemajú a nezožerú im všetko. To by sme museli mať každý na pozemku zamestnanca, čo by si asi písal do poznámok "pán Novák.... slimáky zožrali uhorky. Slivka dostala vírus. Tekviciam sa darí" a špeciálne podľa toho nadstaviť koľko ma budú stáť potraviny. Kto to bude robiť? Aj by sme sa roztrhali navzájom, keby moje zemiaky stáli 3€a susedovi by naúčtovali 6€.
Je vidieť že nemáš o záhradách a pestovaniu ani šajnu. Minulý rok som sa ešte smiala že kebyže žijeme niekedy v stredoveku a od záhrady závisí či prežijeme alebo nie, tak je minulý rok pre nás konečný, lebo holt zlý rok.

sima234
19. júl 2025

@leonard1997 poprosím mojich skoro 80 ročných svokrovcov, aby začali viac sadiť, ale ty prídeš potom na tú záhradu robiť, dohodnuté? 🤦‍♀️🤦‍♀️

margotka17
19. júl 2025
@janetinka27

@leonard1997 a celkovo vcely maju velky uhyn aj u skusenych vcelarov, niekedy z 20 rodin zostanu 2, tento rok bolo dlho chladno, vcely nenosili a jedli zasoby, malo vcelarov teraz vytacalo, aj ti, co maju desiatky vcelstiev niektori nevytocili nic
Vcely su nachylne aj na rozne postreky, vcelari ani nevedia a zrazu pole postriekane a je po vcelach

@janetinka27 naša tohtorocna včelárska sezóna je dosť biedna. Včely na jar mali dobrý rozbeh, začali lietať, znaska po jarnom kvete ovocných stromov bola celkom dobrá, ale potom sa ochladilo, prišiel dážď a to, čo si nenosili od peľu cez nektár zjedli dosť vela
. Vytočilo sa malo medu, potom kvitla repka, tá je už modifikovana, čiže nemeduje, začal kvitnúť agát, pár dní bolo pekne a prišiel dážď. Agát kvet zhnedol, opadal a tak bolo málo medu z agátu. Potom zakvitla lipa velkolista a po nej malolista. Keďže bolo sucho, slabo medovala. Ešte tým, kde bude slnečnica možno niečo donesú, ak bude pekne počasie. Medovica nebýva každý rok. Medu teda bude oveľa menej.

0silvia0
19. júl 2025
@refly

@leonard1997 Stále nechápem prečo by sa ako prvé mali núkať včely... Ako hovorím, mám záhradu, trávim veľa času vonku, mám aký taký prehľad o hmyze, lebo ma príroda zaujíma. Lietajúceho hmyzu je veľa.
Umelo prírodu tak ľahko nenapravíš. Systém ako veci nadväzujú je komplexnejší ako si myslíš.... a nie som žiadny odborník na bodavý hmyz, ale tiež si všímam že včiel je veľa mimo mesta a tie osy sú práve v meste. Z toho by som skôr usúdila že sa prikrmujú na odpadkoch... keďže sú ich plné miesta, kde je občerstvenie. Len čo si kúpim čapovanú kofolu, tak hneď mám aspoň jednu za prdelou. Nehovorím že nežerú včely vôbec, ale nie je to taký veľký faktor, keďže sa moc neprekrýva priestor pôsobenia. Sršne zase prídu iba na nahnité ovocie. Nevidím ich ako je rok dlhý a akonáhle je hrozno, tak je to plné sršňov.

Študenti študujú a nie každý dôchodca má zdravie a energiu otročiť na záhrade. A áno, niekto potom športuje, lebo si na to chce nájsť čas. O tom to je.... lebo to má ako hobby. Aj ty by si mohol robiť produktívnejšie veci, ako písať kraviny online.... prečo si tento čas nevyužil nastražovaním pascí na osy? Alebo si nájsť druhú prácu a mohol si si kúpiť pozemok a začať so záhradou pre opeľovače. Prečo si si radšej nenašieľ čas na to? Ten istý argument...
Mimo iné, na našej záhrade je toľko komárov že sa tam večer byť ani nedá... mimo iné nebudem večer, po tme trhať burinu... do fotka sa dá ísť, sadiť asi ťažko...
A zase... očividne nemáš záhradu... Semená, hnojivá, postreky stoja viac ako zelenina, čo si viem vypestovať. Vodu ani nerátam. Máme veľkú záhradu, počas najhoršej sezóny tam viem stráviť aj 15 hodín týždenne. Dopestujem ovocie a zeleninu za pár eur za celú sezónu. Jak "by som mohla pracovať menej"? Momentálne mám odtiaľ maximálne tak misku rajčín a nejakú cukinu. Robil by si 15h za misku rajčín a cukinu alebo dve? Príde ti že sa z toho dá vyžiť? Je to adekvátne? Energie a nájom zaplatím uhorkou? Nažerem sa celý týždeň z misky rajčín a cukiny?
A neviem čo chceš prispôsobovať vonkajším faktorom.... my sme dostali pleseň, sused nie. Máme za záhradou jazerá, takže je to vlhké a trilión slizniakov. Pár metrov pred nami tie záhrady už toľko slizniakov nemajú a nezožerú im všetko. To by sme museli mať každý na pozemku zamestnanca, čo by si asi písal do poznámok "pán Novák.... slimáky zožrali uhorky. Slivka dostala vírus. Tekviciam sa darí" a špeciálne podľa toho nadstaviť koľko ma budú stáť potraviny. Kto to bude robiť? Aj by sme sa roztrhali navzájom, keby moje zemiaky stáli 3€a susedovi by naúčtovali 6€.
Je vidieť že nemáš o záhradách a pestovaniu ani šajnu. Minulý rok som sa ešte smiala že kebyže žijeme niekedy v stredoveku a od záhrady závisí či prežijeme alebo nie, tak je minulý rok pre nás konečný, lebo holt zlý rok.

@refly a bzdochy na rajcinach mate? Neskutocne, ako vedia znehodnotit rajciny

margotka17
19. júl 2025
@0silvia0

@0silvia0 my zatiaľ nie, ale určite prídu, keďže boli aj po minulé roky 😏

viestta
19. júl 2025
@margotka17

@0silvia0 my zatiaľ nie, ale určite prídu, keďže boli aj po minulé roky 😏

@0silvia0 @margotka17 my máme inú lahodecku na paradajkach, psotu paradajkovou a na ňu ani postrek nie je. Ale túto pan teoretik by nám mohol všetkým pomôcť, však on je špecialistom na hmyz

0silvia0
19. júl 2025
@viestta

@0silvia0 @margotka17 my máme inú lahodecku na paradajkach, psotu paradajkovou a na ňu ani postrek nie je. Ale túto pan teoretik by nám mohol všetkým pomôcť, však on je špecialistom na hmyz

@viestta no cakame na pana teoretika, nech nam da dobre rady, nech z tych rajcin aj nieco mame😗

larsen
19. júl 2025
@viestta

A este by sme z tych nasich vypestkov museli plnit kontingenty alebo by sme mali narodnym vyborom pridelenu panelakovu rodinu, ktoru by sme museli zasobovat zeleninou a ovocim...
Nech mi nikto netrvrdi, ze toto cudo nie je reinkarnacia Tomasa

@viestta Nech ho hňupa 😀
Ja som tak rada, že sa vrátil. Aspoň mám čo čítať po nociach.

refly
20. júl 2025
@0silvia0

@0silvia0 jezis fuj, nie. Ani nestraš :D Je to matkina záhrada, ja som to ani nechcela (lebo je to záhul a nechcela som prežiť všetok voľný čas ako otrok na poli) ja striekať neviem, matka už duplom nie... nikomu sa to nechce študovať a učiť a kebyže sa mám ešte starať aj o to, tak si vlasy vytrhám.... ceny za postreky ani rozoberať nebudem.... takže ak je niečo choré, tak to má smolu. Mali by ste vidieť tú našu broskyňu, 16 rokov ju nikto nepostriekal ani nerezal.
Rajčiny máme asi najviac výnosnú vec na celej záhrade a celkom konzistentne sa im darí. Ak by fakt prišla nejaká bzdocha alebo psota, alebo aká beštia a zničila ich.....tak na fleku hádžem flintu do žita. Do koša celú záhradu, jak je...

moonlight1210
20. júl 2025
@larsen

@viestta Nech ho hňupa 😀
Ja som tak rada, že sa vrátil. Aspoň mám čo čítať po nociach.

@larsen ja som napriklad netusila, ze tomas je dokonca nabozensky fanatik veriaci v tajomnu moc pismenok. Tuto crtu prejavil, ked sa prevtelil do leonarda (a riesil volbu noveho papeza).

0silvia0
20. júl 2025
@viestta

@viestta a ako riesite tu psotu, ked nie je postrek? Ja tie bzdochy nepostrekujem postrekom, mlade staci postriekat jarovou vodou, zdochnu, stare rucne zbieram. Ale je to prd platne, oni doletia odinakial.

sidonika
20. júl 2025

Milý autor,úprimne som z tvojich nápadov v šoku.Asi by si bol najradšej keby nám štát vydal aj kartičku a vytvoril aplikáciu že kedy si môžeme prdnúť a toto aj patricne spoplatnil. SA ZOBUĎ, plánovač !

margotka17
20. júl 2025
@viestta

@viestta to som ešte ani nepocula😳 .

margotka17
20. júl 2025
@moonlight1210

@larsen ja som napriklad netusila, ze tomas je dokonca nabozensky fanatik veriaci v tajomnu moc pismenok. Tuto crtu prejavil, ked sa prevtelil do leonarda (a riesil volbu noveho papeza).

@moonlight1210 👍😆😆😆😆😆

viestta
20. júl 2025
@0silvia0

@viestta a ako riesite tu psotu, ked nie je postrek? Ja tie bzdochy nepostrekujem postrekom, mlade staci postriekat jarovou vodou, zdochnu, stare rucne zbieram. Ale je to prd platne, oni doletia odinakial.

@0silvia0 no nijak to neriesim, lebo riesenie nie je. Mam vyzrate paradajky, ale zas nie vsetky. Skusala som spintor, bolo to o nicom, (vraj) ucinnou chemiou by som prisla o urodu, lebo to ma ochranne lehoty 14+ dni, teda ani by som nic neobrala.

viestta
20. júl 2025
@margotka17

@moonlight1210 👍😆😆😆😆😆

@margotka17 bud rada, ale ma to zaujimavy latinsky nazov tuta absoluta a ja som z nich absolutne nasrata

leonard1997
autor
20. júl 2025

@lenka_da

To nie je hlavná príčina, pred 20 rokmi tiež striekali za svetla, a napriek tomu masívny úbytok včiel nebol. Ano, je pravda, že tieto postreky znižujú množstvo včiel, ale nie sú tým hlavným faktorom ich úhynu. Večerné postrekovanie by bolo drahé, pracovníci si za nočné zmeny vypýtajú vyššie mzdy, potreboval by si tiež osvetlenie, tak si teraz predstav že na všetky polia budeš musieť vybudovať dodatočnú svetelnú infraštruktúru.... navyše niektoré postreky fungujú lepšie len počas tepla, v noci je už chladnejšie, a aj vyššia vlhkosť, čo znižuje úspech rozptylovania. Takže je to neefektívne, úhyn včiel to zníži len o málo, ale za to výdavky sú obrovské....

@janagem

Ak si v dome záhradu máš hned v dome, zatiaľ čo kebyže bývaš niekde v bytovke, musel by si cestovať neustále kilometre hore dole, to zaberie čas. Prácu v záhrade ale aj v dome treba rozložiť medzi všetkých členov domácnosti aj manžela aj deti. A nie že len aby si všetko robila, potom sa nečuduj že ti to časovo "nevychádza".

Zdravotné odvody sú rovnako vysoké pre celé obyvatelstvo, takže ak klesnú zdravotné náklady na ľudí v domoch, automaticky sa to dotkne všetkých, všetkým sa znížia náklady. Ak ľudia v domoch majú náklady 100 eur mesačne na zdravotné ošetrenie, a ludia v bytoch tiež 100 eur, tak ak klesnú náklady ľudom v domoch na 50 eur, tak (100+50)/2 = 75 eur pre obe skupiny.

@0silvia0
To som

@refly

No ja neviem či máš ty prehlad o hmyze. Ved si ani nevedela o tom, že sa dajú dač nástrahy na osy/sršne ktoré nechytajú včely.... a ked si takýto základ nevedela, ako sa potom chceš označovať za odborníka na hmyz ?

Už som to vysvetlil, je masícvny úbytok takmer všetkého malého hmyzu, ktorým sa živili osy/sršne, takže logicky ked osam/sršnom dochádza potrava začnú chytiť včely, čo iné by asi tak jedli a stále zostávali v tak velkom množstve ? Musia preto loviť vo vysokom množstvo večší hmyz ako sú včely, to im poskytne dostatok potravy.
Z odpadkov sa osy moc nenajedia, je toho málo, a zahadzuje sa to hned do koša a potom ide na skládku. Ciže pokial nežijú osy v odpadkovom koši, čo nežijú, moc sa nenajedia. Nepoviem v takej Indii, tam by to mohlo fungovať, tam sú mestá plné odpadkov valajúcich sa po ulici, tam sa osy može dosť najesť, ale na Slovensku kde všetko zahadzujeme do koša, tu sa moc nenajedia.

Kde je veľa včiel mimo mesta, daj mi adresy pojdem sa tam kuknúť. Ja ani mimo mesta ani v lese, na poliach nenachádzam dostatok včiel a to žijem v Bratislave.

Studenti študujú, aha, ale na šport, chlastačky, diskotéky, akcie, hodiny na sociálnych sietach Na to čas majú ?

Dnes už práca na záhrade nie je taká tážka ako kedysi, dnes už sú na všetko stroje. Navyše každý by mal iné kvoty, pochopiteplne že starší ludia by mali tie kvoty nižšie.... ved kto to nechce nemusí to robiť, bude mať len drahší nákup potom...
Ak 1 človek začne chytať osy a záhradkárčiť, to nepomože, musia sa pridať všetci....

Na jar/leto býva svetlo dlho... navyše dať osvetlenie na záhradu tiež nie je žiaden problém, len výhovorky a výhovorky....

To je riadny nezmysel že vlastnorúčné pestovanie stojí viac než ovocie/zelenina v hypermarkete. Pri vlastnoručnom pestovaní neplatíš druhým mzdy, dane, odvody, dopravu, zisky spoločnostiam... hnojiva môžeš mať z velkej časti aj domáce (ohryzky, šupky, lístie, tráva, konáre) a vodu z časti odchytanú dáždovu vodu, čiže pri domácom pestovaní aj hnojivo a voda stoja menej. Takže fakt neviem odkial si zobrala že domáce pestovanie je drahšie... Daj si napríklad do Al spočítať kolko ta vyjde domáce pestovanie paradajok versus nákup z odchodu, Al to vypočítal na 0,07 eur/kg domáceho pestovania paradajok...

Ja nehovorím že z vlastného pestovania máš žiť, to je len ako doplnok k celkovej spotrebe. A očividne nemáš ani šajnu kolko na domácom pestovaní vieš ušetriť, nie je to pár eur, ale pri niektorých druhov aj tisícky eur mesačne...

@sima234

A teraz kolko sadia ?

viestta
20. júl 2025
@leonard1997

@lenka_da

To nie je hlavná príčina, pred 20 rokmi tiež striekali za svetla, a napriek tomu masívny úbytok včiel nebol. Ano, je pravda, že tieto postreky znižujú množstvo včiel, ale nie sú tým hlavným faktorom ich úhynu. Večerné postrekovanie by bolo drahé, pracovníci si za nočné zmeny vypýtajú vyššie mzdy, potreboval by si tiež osvetlenie, tak si teraz predstav že na všetky polia budeš musieť vybudovať dodatočnú svetelnú infraštruktúru.... navyše niektoré postreky fungujú lepšie len počas tepla, v noci je už chladnejšie, a aj vyššia vlhkosť, čo znižuje úspech rozptylovania. Takže je to neefektívne, úhyn včiel to zníži len o málo, ale za to výdavky sú obrovské....

@janagem

Ak si v dome záhradu máš hned v dome, zatiaľ čo kebyže bývaš niekde v bytovke, musel by si cestovať neustále kilometre hore dole, to zaberie čas. Prácu v záhrade ale aj v dome treba rozložiť medzi všetkých členov domácnosti aj manžela aj deti. A nie že len aby si všetko robila, potom sa nečuduj že ti to časovo "nevychádza".

Zdravotné odvody sú rovnako vysoké pre celé obyvatelstvo, takže ak klesnú zdravotné náklady na ľudí v domoch, automaticky sa to dotkne všetkých, všetkým sa znížia náklady. Ak ľudia v domoch majú náklady 100 eur mesačne na zdravotné ošetrenie, a ludia v bytoch tiež 100 eur, tak ak klesnú náklady ľudom v domoch na 50 eur, tak (100+50)/2 = 75 eur pre obe skupiny.

@0silvia0
To som

@refly

No ja neviem či máš ty prehlad o hmyze. Ved si ani nevedela o tom, že sa dajú dač nástrahy na osy/sršne ktoré nechytajú včely.... a ked si takýto základ nevedela, ako sa potom chceš označovať za odborníka na hmyz ?

Už som to vysvetlil, je masícvny úbytok takmer všetkého malého hmyzu, ktorým sa živili osy/sršne, takže logicky ked osam/sršnom dochádza potrava začnú chytiť včely, čo iné by asi tak jedli a stále zostávali v tak velkom množstve ? Musia preto loviť vo vysokom množstvo večší hmyz ako sú včely, to im poskytne dostatok potravy.
Z odpadkov sa osy moc nenajedia, je toho málo, a zahadzuje sa to hned do koša a potom ide na skládku. Ciže pokial nežijú osy v odpadkovom koši, čo nežijú, moc sa nenajedia. Nepoviem v takej Indii, tam by to mohlo fungovať, tam sú mestá plné odpadkov valajúcich sa po ulici, tam sa osy može dosť najesť, ale na Slovensku kde všetko zahadzujeme do koša, tu sa moc nenajedia.

Kde je veľa včiel mimo mesta, daj mi adresy pojdem sa tam kuknúť. Ja ani mimo mesta ani v lese, na poliach nenachádzam dostatok včiel a to žijem v Bratislave.

Studenti študujú, aha, ale na šport, chlastačky, diskotéky, akcie, hodiny na sociálnych sietach Na to čas majú ?

Dnes už práca na záhrade nie je taká tážka ako kedysi, dnes už sú na všetko stroje. Navyše každý by mal iné kvoty, pochopiteplne že starší ludia by mali tie kvoty nižšie.... ved kto to nechce nemusí to robiť, bude mať len drahší nákup potom...
Ak 1 človek začne chytať osy a záhradkárčiť, to nepomože, musia sa pridať všetci....

Na jar/leto býva svetlo dlho... navyše dať osvetlenie na záhradu tiež nie je žiaden problém, len výhovorky a výhovorky....

To je riadny nezmysel že vlastnorúčné pestovanie stojí viac než ovocie/zelenina v hypermarkete. Pri vlastnoručnom pestovaní neplatíš druhým mzdy, dane, odvody, dopravu, zisky spoločnostiam... hnojiva môžeš mať z velkej časti aj domáce (ohryzky, šupky, lístie, tráva, konáre) a vodu z časti odchytanú dáždovu vodu, čiže pri domácom pestovaní aj hnojivo a voda stoja menej. Takže fakt neviem odkial si zobrala že domáce pestovanie je drahšie... Daj si napríklad do Al spočítať kolko ta vyjde domáce pestovanie paradajok versus nákup z odchodu, Al to vypočítal na 0,07 eur/kg domáceho pestovania paradajok...

Ja nehovorím že z vlastného pestovania máš žiť, to je len ako doplnok k celkovej spotrebe. A očividne nemáš ani šajnu kolko na domácom pestovaní vieš ušetriť, nie je to pár eur, ale pri niektorých druhov aj tisícky eur mesačne...

@sima234

A teraz kolko sadia ?

@leonard1997 a ty mas kolko zasadene? Mas aspon na balkone zeleninu vysadenu? Dufam, ze ne nej pestujes aj vosky aby osy mali co zrat, krmit treba aj mestske osy a srsne, pretoze mame aj mestske vcely, ktore treba chranit.
Ozaj vies kolko druhov vciel zije na nasom uzemi?