Mať dieťa bez vlastného bývania?
Dievčatá riešim pre mňa dosť zásadnú dilemu. S partnerom by sme chceli dieťa, ja ale váham, nemáme vlastné bývanie. Partner je po osobnom bankrote, takže jemu nikto hypo nedá, ja zarobím celkom dobre, ale takisto som hypo nedostala. Obaja pracujeme, zarábame dobre, nič nám nechýba. Som z toho nešťastná, jednak z toho, že ktovie či vôbec niekedy budeme mať vlastné bývanie a jednak z toho, že bývame v prenájme a nie som celkom stotožnená s myšlienkou mať dieťa bez vlastného bývania.
Čo si o tom myslíte?
@anonym No tak je to jasné. Zmluva na dobu určitú je dôvod zamietnutia.
Ja by som počkala s dieťaťom aj so svadbou a po predĺžení zmluvy si vzala hypo - sama, hoci na niečo menšie. A až potom by som zakladala rodinu.
Koľko máš rokov?
@bluka2 Mám 29.
Môžeš do toho ísť teraz, ale máš aj čas. Podľa mňa obe dobré. Nemáš moc velmi čo pokaziť.
@heleninamama Môže byť. Bohužiaľ zamestnávateľ nechce nikomu dať dobu neurčitú. Určite chcem aspoň niečo menšie ako píšeš, na začiatok. Potom by ale mohol byť problém, že mám dieťa a znova by mi úver zamietli. Mám 29 rokov, najvyšší čas na dieťa.
@bluka2 Nechápeš, že prenajímať byt študentovi a rodičom s deťmi je rozdiel? Ak už máš teda šajn o živote vo vlastnej krajine, zistí si, ako to tu funguje. Dieťa v podnájme je ako časovaná bomba...
Pozri si inzeráty - deti a zvieratá zvyčajne nie sú v podnájme vítané.
@anonym Zamestnávateľ nemôže dávať donekonečna dobu určitú. Je na to aj zákon. A ak sú s Tebou v práci spokojní, skús im objasniť situáciu. A 29 rokov nie je až tak veľa. Ja som si prvé dieťa dala ako darček na 33. A stihla som aj druhé...
A určite to rieš cez poradcu.
anonym: Doba urcita a vysoka vyska hypo bolo to preco ti ju neschvalili. Uber z narokov na byt (zober lacnejsi), pockaj kym budes mat PZ na dobu neurcitu a skus poziadat. Sama. Bez partnera. Akonahle pojdes do hypo uz s manzelom moze to byt problem ( od toho ci ti ju daju ked mal osobny bankrot az po to, ze ak vztah nevyjde - partner uz ma co to za sebou- budes sa s nim musiet o byt dotahovat a vyplacat ho.
kolko mas rokov? Deti mozes vychovavat aj v podnajme. Ak ti idu roky, nevahaj a ries si dieta. Cim dlhsie budes cakat, tym stupa pravdepodobnost, ze ani neotehotnies.
@heleninamama väčšina dobrých bytov nie je vo verejných inzerátoch, neviem, na čo by som si tie mala čítať...
Rozhodni sa ako to citis ,aby si nelutovala jedno ci druhe. Ja by som v podnajme s dietatom zit nechcela, mala by som väčsiu paniku z toho ze mozeme byt zrazu bez byvania asi viac ako z hypoteky
@bluka2 Ale to by bol problém s hypo, že som na materskej, tak to by mi ju už vôbec nedali.
Nemusíš byť 3 roky na materskej, ak teda nechceš
Tvrdit,ze do podnájmu idú byvat "zufalci" je dosť tvrde a blbé....to akoze na sk musia všetci brat hypo a kupovať byty (fomy) öen aby nejakom vyzerali????
A autorka- bývalí sme v prenajme vv1izb ,do ktoreho sa nám narodila dcera. Potom sme sa presťahovali do rakuska, do 2izb,bolo to tak celkom narychlo, nedávno sme sa presťahovali do 3izb.zmluvu mame na neurcito,komplet sme si ho zariafovali sami,bola tam len sanita, takze cítim sa v nom akoby bol môj....a platim menej akoby som mala platit za hypotéku.
No tak ja som myslela ze mate uz dlhsie dobry plat, ak to mas len teraz napr. rok, tak ok, chapem ze nemas nasetrene a chapem ze 100 000 ti nedaju, najma ked tych 20% cize 20 000 nemas a mas dobu urcitu.
Ale dobu urcitu mozes mat max. 2x predlzenu, potom uz doba neurcita, takze tu nejde o to ci zamestnavatel chce ci nechce, na to su zakony.
Tiez radim ubrat z narokov, aj keby ste si mali kupit jednoizbak na zaciatok, aj ked uz dvojizbak je ovela lepsie riesenie ak ma prist babo. Aka lokalita, kde byvate?
@lusyyy36 Rakúsko a Slovensko je ale dosť veľký rozdiel. U nás nie sú byty s dlhodobým a štátom regulovaným nájmom. Bavíme sa o bytoch, kde ceny určuje trh, teda majiteľ a sú zvyčajne vyššie, ako suma hypotéky +služieb za užívanie toho bytu. Je fakt, že človek v podnájme zaplatí za bývanie viac, ako keby tú hypo mal a splácal ju. A zmluvy sú krátkodobé, max. na rok, lebo nikdy nevieš, čo sa z najomníka vykľuje. Zas si nebudeme klamať, že všetko sú to super ľudia, ktorí sa k cudziemu majetku správajú ako k vlastnému.
Zariadiť si byt môžeš, ak sa prenajíma prázdny, ale s rizikom, že po skončení nájmu nebudeš mať veci kam dať, takže ich maximálne predáš pod cenu alebo budeš presúvať z miesta na miesto, čo sa mi nezdá zrovna výhodné.
A dať niekomu cudziemu trvalý pobyt vo vlastnom byte? To by ste fakt urobili?
90% ľudí, ktorí prenajímajú proste využívajú zlú situáciu s bytmi na našom trhu, ľahko dostupné hypotéky (v minulosti bežné, teraz obmedzené) a skutocnosť, že niektorí ľudia proste nemajú možnosť vziať si hypotéku na vlastnú nehnuteľnosť a bývať musia. Niektorí (ako zakladateľka témy) sú v problémoch, iní na nej zarobia.
Ja by som urcite uz zacala pracovat na dietati..mozte byt zatial v najme a neskor uvidis po materskej ci sa dostanete k hypoteke.moze sa dovtedy vela veci udiat..ale utekaju ti roky na babo aby si nelutovala neskor ze sa nedari...
@heleninamama v rakúsku je len istá časť bytov regulovaná štátom - konkrétne len altbau a potom sú ešte všelijaké schémy, ale sú tam normálne aj byty ktorých cenu určuje trh a to väčšina, pokiaľ viem. Teda aspoň ja čo poznám ľudí, málokto býva v nejakom z tých bytov, čo spomínaš.
Jednoizbak s dieťaťom, hlavne, že vlastný. To im bude za chvíľu malé a budú hľadať znovu? Keď budú chcieť druhé dieťa, zas dilema, lebo majú jednoizbak? Potom zas sťahovanie? Však to znie ako častejšie sťahovanie, než keď je človek v prenájme... Toto je jedna vec, čo veľmi nechápem, čo je na tom konkrétne lepšie, než povedzme bývať v nejakom overenom podnájme, ktorý vyhovuje
@heleninamama bývame v normalnom podnájmu. Nemáme ziadnu podporu statu, na to treba Spinat určite podmienky, ktoré my nesplname.
A ano,je rozdiel medzi sk a at ale ja som chcela povedať to,ze je fakt blbé oznacovat ludi, ktori byvaju v podnájmu za asocialov....nie každému vyhovuje hypo, nie každý sa chce zadržať,nie každý má v pláne ostta na tom istom mieste
@bluka2 Podnájom nikdy nemáš istý. Majiteľ sa rozhodne byt predať a ideš... A ak svoj - hoci 1izbový byt - niekto riadne spláca, nebude mať problém ho predať a vziať si novú hypotéku na väčší byt. Ceny bytov totiž veselo rastú každým rokom a získa tak aj hotovosť - bez akejkoľvek snahy. Za 10 rokov napr. môj byt zdvojnásobil cenu. Zarobila som pekných pár desiatok tisíc eur. No nepoteší to človeka?
Ja osobne peniaze milujem a aj s nimi spojený pocit zabezpečenia. A mám rada, keď zarábajú. Bola som vychovávaná s určitými archetypmi a tak vediem aj deti. A vlastné bývanie k nim patrí. A žiadna flexibilita a voľnosť mi tento pocit nevyváži.
Nechcela by som vychovávať dieťa ako bezdomovec. Nie tu, nie v tomto čase. Kvôli sebe aj kvôli deťom. Nielen, že takto viem, že raz niečo zdedia, ale hlavne neostanem im v starobe na krku. Lebo, z čoho chceš platiť ten podnájom v takej 60ke? A kto ťa ako dôchodcu vôbec do podnájmu zoberie?
@lusyyy36 Zober ešte do úvahy rakúsky a slovenský priemerný plat.
Momentálne sú podmienky na hypotéku prísnejšie, ale ešte nedávno sa vedel k bývaniu dostať každý, kto pracoval. Nepotreboval ani úspory, takže aj preto sa mnohí pozerajú na tých v podnájmoch cez prsty. Pretože tí ľudia majú reálne nejakú skrytú "vadu, " keď im banka úver zamietla. Plus na Slovensku je silná potreba vlastného bývania už celé generácie. Naviazanosť na zem a dom máme zrejme v DNA. 😂 😂 😂 Osobne mám rodinu aj kamarátov v zahraničí, a aj tí všetci žijú vo svojom. Žiadna flexibilita, výhodné nájmy... ich neohúrili. A to dokonca nevylučujú, že raz sa vrátia domov, alebo pôjdu žiť ešte do iného štátu. Svoje bývanie je však vždy svoje.
Do podnájmu si dieťa radšej nerobte.

@heleninamama prosím ťa, za to, že človek býva v zahraničí, myslíš, že nemá o rodnej krajine ani šajnu? Sama som si počas štúdia prenajímala celý byt v centre hlavného mesta. Čo mi prišiel viac riskantny krok od prenajímateľa, keďže som si to financovala z takej brigády iba. Teraz by to bola len znova otázka popýtať sa známych známych...