Máte doma psa aljašského malamuta?

rencakm
8. feb 2016

Chcela by som sa opytat, ake su mesacne vydavky na stravu, ake granule kupujete? A tiez ak je vnutri, neplzne velmi ? Manzel by chcel malamuta, ja radsej mensieho psika, lebo bojim sa tych vydavkov na stravu na velkeho psa. 🙂

rencakm
autor
8. feb 2016

@silvia0412 prave som nasla,ze ty mas malamuta?

ukulela
8. feb 2016

malamut je aktivny pes,potrebuje vybeh. aj viac krat denne, a to nie len prechadzku po sidisku, alebo vypustenie na zahradu, ale riadnu aktvitu, fyzicky narocnu, bude mat muz na to cas? niekolko krat do tyzdna niekolko hodin?
prepac, ak posobim negativne, nemyslim to tak. malamut je ozaj krasny pes. aj mne sa paci, ale ked nebude mat to, co potrebuje, bude nestastny. v panelaku vedla som ledneho vidavala na balkone ... smutne :( predpokladam, ked manzel o nom uvazuje, ze mate minimalne zahradu ...
ku krmivu, tak velky pes moze zjes cca kilo potravy denne. najlepsia by mu bola surova strava (ale zas kto bude osobitne varit rodine a osobitne prirpavovat jeslo psovi - pokial teda nieje absolutny milovnik 🙂 ... takze ak granule, tak kvalitnejsie. ziadne pedigree a podobnez tesca. my male ratlika, odchovali sme ho na royal canin, eucanaba, hills (striedali sme, bolo treba, a to teda neboli najdrahsie, no ani najlacnejsie) ... a teda kvalitnejsie granule v chovprodukte idu od 4-5 eur za kilo. cca tak by asi mozno vyslo aj keby si mu kupovala maso a miesala so zeleninou a potrebnymi dalsimi uozkami ... stena pocas vyvoja zje viac, ako neskr dospely pes.
ak nie ste obaja presvedceni, ze chcete toho psa, tak manzelovi neustup, aby si sa nemusela starat o psa, ktoreho si nechcela.

rencakm
autor
8. feb 2016

@ukulela No mame pri dome 1600m2 a budeme na okraji dediny,kde nie je vela domov 🙂 no tie vychadzky mu vysvetlujem aj ja, ci bude ochotny sa chodit prechadzat-behat ked pride z prace unaveny. Co sa tyka stravy mame dve macky- maine coon a strava je tak 70€ mesacne pre ne.

ukulela
8. feb 2016

@rencakm v tomto zdielam s tebou nazor ... to budu hodiny vychadzok, aby ten pes nebol nestasty a bol vybehany.inac budes mat na zahrade oracinu. minule som sa prechadzala po dedine s kocikom a videla som a malamuta na dvore vo voliere. asi tam byva cely den, kym nepridu z roboty, lebo vystraja,zavijal, chudak :(
no a k tym € na macky by som teda smelo priratala dalsich 150 (minimalne, ak by ste chceli spickove krmivo, tak aj viac) za stravu pre psa..
.. inac, k tym vychadzkam treba priratat aj vycvik - aby vam neprerastol nad hlavu.
mne sa malamuty - a severske psy celkovo - velmi pacia. milujem ich od detstva. ale netrufla by som si ho chovat, lebo by som samu nevedela 100 percentne venovat.asi by som na tvojom mieste presviedcala muza na mensie a menej narocne plemeno.

lintu
8. feb 2016

Čo sa týka granúl, pozri na fb stránku Granule SR... Tam sa podozvedáš kadečo + môžeš sa aj opýtať, keby ti náhodou nie je niečo jasné 🙂 Len tak zo zvedavosti som bola mrknúť na vrece od granúl, koľko by mal zožrať pes vo váhe malamuta...Denná dávka cca 330-450g ( môže sa líšiť v závislosti na značke). Lepšie granule v tzv. strednej triede sa pohybujú od 3€/kg a vyššie.

rencakm
autor
8. feb 2016

@ukulela Mne sa paci americky kokerspaniel. Uz som ho raz davno mala, este pred svadbou, ale ochrnul a museli sme ho utratit, zial.

belllinka
8. feb 2016

@rencakm Z tvojho prispevku je jasne, ze tvoj muz chce malamuta "lebo sa mu paci". Vyzorovo. Ale vobec netusi, co chov takeho plemena obnasa.

ukulela
8. feb 2016

@rencakm my sme ako decka mali spica a teraz mame v byte ratlika. ale vobec nie je ostry, podarilo sa nam ustriehnut vychovu 🙂

milan_branik
9. feb 2016

no tento pes je velmi pekny ale potrebuje poriadny pohyb a priestor.

silvia0412
9. feb 2016

@rencakm ahoj mali sme malamutku v rodinnom dome. Bola krasna ale svagor bol to jeho pes teda stale je,sa jej moc nevenoval, a tak to aj vyzeralo cely dvor zniceny a utocila na moju retriverku. Toto plemeno potrebuje vela behat a ani nehovorim o tom ako zavijala ked bola sama doma. Pes krasny ale len pre tych co budu s nim velmi aktivne žiť.

wkreativka
10. feb 2016

Vyzor u psa nieje to najdolezitejsie, ak hladate do rodiny vhodneho spolocnika treba najprv spoznat povahu plemena na co bolo slachtene. Neda sa vybrat si pre seba pekne zviera a nevediet co potrebuje, inak vam solidne prerastie cez hlavy. S touto otazkou by som oslovila ludi co chovaju malamutov s PP( daju sa najst v kluboch chovatelskych, na vystavach ci na FB skupinach), to koli tomu ze sa plemenu venuju niekedy aj niekolko desatroci a ich znalosti o potrebach plemena vedia dost pomoct pri vybere, tak isto nezvyknu zavadzat ani pri otazke ochoreni ktorymi je zatazene plemeno a moznych vydajoch na veterinara, co su vacsie sumy ako za zradlo... a o plemene co chovaju rozpravaju radi aj hodiny 😉 . Ziadny majitel ci laik neporadi lepsie. No co poznam malamutarov tak su so psami aktivne vonku aj niekolko hodin do dna a nestaci vybeh na zahrade, ak ma zahrada aj pes dako vyzerat 😉 .