icon

Mikrobiologické vyšetrenie u manžela. Kde mať v Košiciach?

vikiska1
30. apr 2011

Ahojte.

Moj manzel ma vcelku dobry spg., len keby nemal 100 % poskodenych spermii. Ci hlavicky, ci chvostiky, vsetko je poskodene. Odporucaju nam mikrobiologicke vysetrenie, ci nema v tele nejaku infekciu.

Ma tu s tym niekto skusenost? A poznate dobreho odbornika v Kosiciach, alebo v okoli?

Vdaka Vam 🙂

Strana
z2
cecil36
1. máj 2011

@vikiska1 zlá morfologia naozaj moze byt v infekcii, najmä ak sa v ekajulate nasli leukocyty. Treba spravit výter z mocovej rury a mikrobiologicke vysetrenie ekajulatu (zisti sa aka je tam bakteria). Ak sa potvrdi, treba sa preliecit antibiotikami. Niekedy zaberu az druhe- tretie, kedze potvorky tam mozu byt dlhsie a su odolne. Dala by som spravit aj u oboch ureaplazmy, mykoplazmy a chlamydie, ak vam to este nerobili. V KE nepoznam nikoho, okrem dr. bobaka, ale on robi len spg, nelieci uro choroby. Drzim palce.

oknosmas
1. máj 2011

my mame tiez zlu morfologiu a odporucaju nam preto umele oplodnenie. myslite, ze keby tam bol daky zapal, tak sa to da preliecit a vysledky sa zlepsia? lekar mi povedal, ze morfologia sa liecit neda. co je na tom pravdy?

vikiska1
autor
1. máj 2011

oknosmas... a ktory doktor ti to povedal? my mame skusenost, ze po prelieceni antb je morfologia lepsia. ale teraz sa to opat vratilo k horsiemu. manzel je dost nachylny k uro infekciam.

cecil36... dik za rady 🙂

cecil36
2. máj 2011

@oknosmas je to aj nie je pravda, my sme mali morfologiu 97% a po prelieceni sa zlepsila na 70%. Ani to nam vsak nepomohlo k prirodzenemu otehu a vyslo az 3 ivf a to ja som uplne ok. Kazdopadne to vsak preliecit treba lebo: 1. zapal zhorsuje morfologiu spermii 2. Moze robit sarapatu aj u zeny 3. Ak je zapal nemusi vyjst ani ivf, lebo tvoje telo infikovanu spermiu (embryjko ma 50% spermie a 50% vajka) odmietnut, tym padom sa neuhniezdi. Druha vec je aku mate fragmentaciu DNA spermii. To by som dala tiez spravit.
@vikiska1 nie ja za co 😉

oknosmas
3. máj 2011

@vikiska1
@cecil36 nam lekar nezistil ziaden zapal...ono sa ani nic nejak nezistovalo..teda neviem o tom. v centre mi teraz povedali, ze leukocyty tam neboli. takze by podla nich nemal mat zapal..asi. pre istotu som mu naordinovala jeden liek. su to take vitaminy, ktore by mali mat pozitivny ucinok aj na toto. vraj liecia skryte zapaly a mnoho ineho. tak uvidime, ako bude. uz to necham na centrum. dakujem za rady a skusenosti 😉

vikiska1
autor
3. máj 2011

@oknosmas aky liek si naordinovala svojmu m? 🙂

@cecil36 manzel ma fragmentaciu DNA 39 %...s tym sa da nieco robit?

oknosmas
3. máj 2011

@vikiska1 isty cas som pracovala v zepteri a tam vramci kozmetiky vyvinuli aj vyzivovy doplnok, zalozeny na prirodnej baze. vola sa to ASTAX. mnohi si pochvaluju a kedze este doma jeden mam, tak som nakazala manzelovi, aby ho poctivo uzival kazde rano 😉

cecil36
4. máj 2011

@vikiska1 da sa stym nieco robit, nasadit antioxidanty a ist na PICSI 😉

vikiska1
autor
5. máj 2011

@oknosmas a ten astax kde dostat kupit? a je dobry? mate aj nejake referencie?
@cecil36 a ake su naj antioxidanty, co pouzivate? na trhu je ich strasne vela... a to picsi robia aj v brne? asi hej, ze?

oknosmas
5. máj 2011

@vikiska1
no, astax sa da kupit u niekoho, kto pracuje v zepteri. je pomerne drahy...okolo 30 eur, ale vydrzi dva mesiace. referencie...mame vyjadrenia roznych lekarov a co som si davala pozerat zlozenie nezavislym lekarom, tak vraj su tam dobre veci. ludia, co to beru, tak vravia, ze sa citia lepsie. minimalne je tam tam jeden z najucinnejsich antioxidantov (astaxsantin). je to cele na prirodnej baze. takze to ideme vyskusat. ci je to len reklamny tah, alebo to naozaj pomaha. ja mam este jedno balenie z cias, ked som tam pracovala. ale mam tam vela znamych, takze si este asi cez nich objednam aspon jeden pre mm. ved uskodit mu to nemoze.

cecil36
5. máj 2011

@vikiska1 uplne pomaha ACE slelezin + 200mg E, Q10, kyselina listova, omega tri mastne kyseliny, L karnitin, L arginin, snad osm na nic nezabudla 🙂

vikiska1
autor
6. máj 2011

dik za rady...

a dobreho lekara na mikrobiologiu nepoznate na vychode?

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36

To mikrobiologicke vysetrenie ekajulatu, to sa kde u koho robi? Poradila by si? Vytery z mocovej rury su ciste. Ale problem stale pretrvava :(

Dik.

cecil36
9. jún 2011

@vikiska1 spravi to normalne urolog. Infekcia totiz moze byt az v prostate. Daj spravit kultivaciu ejakulatu, opakovany vyter z mocovej rury a CRP. To by malo dat jasne najavo ci v tele je alebo nie je infekcia. Pozor! Zla morfologia nemusi byt sposobena len zapalom. Moze to byt geneticka zalezitost. A preto treba spravit vysetrenia, aby sa zapal vylucil.

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36

Takze urolog? Prave sa k nemu chysta, tak sa ho opyta. Aj ked som pocula, ze niektori doktori to nemaju radi, ked sa im radi 🙂 A CRP je co? Na genetike sme boli obaja, aj tam je vsetko ok. Stale mava take palenie po moceni, takze asi len nejaka uro infekcia to bude...

A v Ke pozna niekto dobreho urologa, mozno aj vymenime terajsieho?

cecil36
9. jún 2011

@vikiska1 CRP mu spravi aj obvodak, ktory ma na to pristroj 😉 Co sa tyka dr. ty si klient, ty mas pravo ziadat, co chces mat vysetrene. Dajte si obaja spravit aj ureaplazmy, mykoplazmy a chlamydie. A nasad mu urinal a/aalebo brusnice 🙂 Co sa tyka genetiky, to ze ste ju mali ok s tym vobec nesuvisi. Dolezite je spravit fragmentaciu DNA spermii (Robi to dr. Bobak v tkanivovej banke v KE).

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36
OK, na to CRP sa popytame 🙂
A fragmentaciu mame urobenu u Dr. Bobaka a hodnota je 39%. Co s tym? Odporucal nas na mikro vysetrenie.

cecil36
9. jún 2011

@vikiska1 ufff 39% je vela, bohuzial toto sa vyliecit neda a s uro vysetrenim to nesuvisi. Zapal samozrejme treba liecit. Co sa tyka fragmentacie 30% je norma na ivf, takze budete musiet vyuzit nieco, co vam najde spermiu s dobrou DNA, napriklad PICSI aelbo IMSI.

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36
takze s uro to nema nic? A aky je to teda zapal, ak nie uro?

cecil36
9. jún 2011

@vikiska1 fragmentacia nie je zapal, je to "potrhana" (poskodena) DNA spermie. Ak takato spermia oplodni vajko, skor ci neskor nastane spontanny potrat, pripadne sa moze narodit postihnute mimi. Infekciu treba vylucit, ak dr. nasiel v ejakulate leukocyty. To moze spermie spomalovat v pohybe, zhorsovat morfologiu, pripadne mozu mat nizku zivotnost. Fragmentacia je "geneticka vybava" tvojho mm. Proste sa s tym narodil.

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36

Takze....vieme nejako ovplyvnit fragmentaciu? Aby bola do 30%? Prv si dame vysetrit ejakulat a zacneme liecit, ak tam bude inekcia, tak? A potom ? Alebo to uz bude vsetko, co sa da s tym robit?

cecil36
9. jún 2011

@vikiska1 bohuzial sklamem ta, fragmentacia sa ovplyvnit neda, je to proste jeho geneticka vybava. Nasadi vitaminy (selezin ACE, kyselina listova, l-karnitin, l-arginin, vitamin E, C,Q10, omega 3 mastne kyseliny), daj vysetrit tie zapaly a potom jedine sup do ivf s PICSI. Neviem, aky mate celkovy spg ani kolko sa snazite a kplko mate rokov, ale nestracajte cas.

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36
celkovy spg je fajn, hodnoty mame dobre, okrem morfologie a fragmentacie.

takze aj ked napriklad vyliecime nejakuinfekciu, ktoru mozno najdeme, fragmentacia sa nezlepsi, tak? ta je nemenna pocas celeho zivota?

vikiska1
autor
9. jún 2011

@cecil36
celkovy spg je fajn, hodnoty mame dobre, okrem morfologie a fragmentacie.

takze aj ked napriklad vyliecime nejakuinfekciu, ktoru mozno najdeme, fragmentacia sa nezlepsi, tak? ta je nemenna pocas celeho zivota?

a este, to IMSI neviem nikde najst? To je aka metoda? Kde inak robia tieto metody? Aj v Reprofite v Brne?

vikiska1
autor
9. jún 2011

@vikiska1

a este som pocula o nejakom imuno vysetreni v Prahe? To nevies nahodou, co to je???

cecil36
10. jún 2011

@vikiska1 IMSI je zväcsenie spermie specialnym mikroskopom tak, aby bolo vidiet ci nema poskodenu DNA. Imuno vysetrenie robi dr. bobak, je to to iste co robia v Prahe, teda okrem trofoblastu, ten na SK robi Helios Martin. A vsetko mas na poistovnu, kym v Prahe ta to vyjde nejakych 10.000 czk. IMSI a PICSI robi aj Reprofit v Brne, ale myslim, ze na SK aj ISCARE- treba obvolat centra a pytat sa. My sme boli v RF. Fragmentacia sa vyliecenim infekcie ani branim vitaminov nezlepsi, je proste dana. V ojedinelych pripadoch ju sice moze sposobit oxidacny stres a tym padom by mali zabrat antioxidanty, ale zatial som takehoto stastlivca nestretla, ktoremu by to pomohlo.

vikiska1
autor
10. jún 2011

@cecil36
A vy ste si zo vsetkych centier vybrali prave reprofit v brne? a spoko?

a este raz sa opytam....to vysetrenie ejakulatu robi vazne urolog? jemu sa odovzdava vzorka?

cecil36
11. jún 2011

@vikiska1 ano, pochodili sme vsetky mozne centra, cekli kde to ako funguje a nefunguje a vybrali RF 😉 Vysetrenie ejakulatu robi vazne urolog, zoberies z domu vzorku, odniesies mu ju a on odosle do labaku. Vysledky tiez pridu k nemu 😉

vikiska1
autor
11. jún 2011

@cecil36
a v RF ku komu chodite? das nejake odporucania?
a vy ste sa na koniec pre aku metodu rozhodli? len manzel ma u vas problem, alebo aj ty nieco?

vikiska1
autor
11. jún 2011

a este ak sa mozem opytat. si spominala, ze infekcia moze byt az v prostate. toto sa vie ako zistit?

Strana
z2