Mileniáli alebo Gen X - ľudia narodení v roku 1981
Ľudia narodení v roku 1981, ste mileniáli alebo gen x?
Ja sa cítim priznám sa ako gen x, čim som staršia. Pozerala som, že od roku 1981 sa rátajú mileniáli. Áno v roku 2000 som mala 19 rokov. Ale príde mi, že sa nemôžem spájať s niekým, kto mal v tom roku 9 rokov...
Ľudia narodení v úvode 80tych rokov, ak sa vôbec niekedy nad tým zamýšľate, ste gen x alebo už skôr inklinujete myslením ku mileniálom?
a je fakt dôležité, aby bol človek zaradený do nejakej vymyslenej kategórie? Si, aká si nezávisle od toho, kedy si sa narodila, či sa lepšie cítiš, keď si zaradená v nejakom stáde?
@danica2711 nie tak celkom sú toto vymyslené generácie. Ide o to, že za posledných viac ako sto rokov prechádzalo ľudstvo "skokovými" zmenami v priemere každých 20 rokov, vývoj sa zrýchlil a teda jednotlivé generácie formovali niekedy až úplne iné životné podmienky a politický režim. Ja to neberiem ako nálepky a stádo, ale zaujíma ma, ako si jednotliví predstavitelia predstavujú spokojný život, aké majú priority, ako to dosahujú. A hlavne sa snažím to neodmietať.
Ja som milenial, 1981, ale charakteristiku nepoznám, v podstate ma to nezaujíma v súvislosti so mnou ako jednotlivcom.
@danica2711 ak si narodená v roku 1981, hodnotovo, nastavením, životným smerovaním sa cítiš viac ako X alebo 2YK?
@anonym_autor Panebože. Cítim sa proste ako človek! Je mi jedno, aké kritériá, priority, vlastnosti majú moji rovesníci, s niektorými súhlasím, s niektorými nie, a tým sa nemienim prispôsobovať len preto, že som sa narodila v určitom období a o mojej generácii sa hovorí, že je (alebo by mala byť) taká alebo onaká. Mne sa generalizovanie a stádovitosť z duše protivia
kľudne môžeš patriť medzi správaním či životnými postojmi ku gen x- pokiaľ si dostala výchovu ako niekto o 10-15 rokov starší…
@danica2711 to vôbec nejde o to či niečo chceš alebo nie - jednoducho doba v ktorej si vyrastala, spoločenské normy, formy výchovy či technológie jednoducho na teba vplyv majú…
Ja som 1981 a som cítim sa ako milenialka. Prelom tisícročí ma zasiahol v najlepšom veku. Okrem toho sa viac zaujímam o ekológiu a mám trošku iný prístup k životu ako X
To čo je za tému? Aké ukgirl, milénial, gen x, y, co to tu splietate?
@anonym_3bbec3 ešte si daj boomera

Mozno tie roky delenia generacii na Slovensku by sa mohli na zaciatku trocha posunut, pretoze unas ten xas bezal inak ako na "zapade". Aj v tej seneracii X su u nas veke rozdieli, podla toho, ako sa "adaptovali" na porevolucne zmeny
Mne ináč tiež nedáva zmysel to delenie rokov... Tvoj ročník by som automaticky zaradila medzi "X", lebo poznám viacero ľudí v tvojom veku (plus mínus), a aj keď práve s vami sa cítim hodnotovo a nastavením najbližšie, už tam proste vnímam "inú generáciu". Proste ten rok 2000 musel úplne ináč vnímať 19 ročný človek, ako 10 ročne dieťa.. detto bolo iné vyrastať v 80-tych rokoch, ako v 90-tych - najmä u nás (mne spomienka na detstvo a vianočná atmosféra sa rovná doteraz Kevin a Coca Cola kamión na Vianoce). Ja som milenial (1989) papierovo, aj vnútorným nastavením. Práve minule mi algoritmus vyhodil také video, kde sa prezentovalo, že je typické pre milenialov, že majú svoj playlist a la všehochuť a ja som zostala zaskočená, lebo som bola celý čas v Tom, že iba ja mám YouTube mixy také, ako by som ich zostavila s tromi promile 😂 a že vraj aj toto ma byť akože spoločným znakom 🙈
Čo som si ešte všimla, ale možno je to tym, že mne to takto hádže, ale akoby Naša milenialska generácia sa začala ľutovať a hrať sa na predčasne starých - sem tam sa pozabudnem pri tých YouTube shortsoch (akože srandovné videá) a nestačím sa diviť... Áno, my sme ešte išli viac-menej šablónu studuj, pracuj, hypo, manželstvo, dieťa, ale aj tak mi to príde prehnane, že by sme museli brat tabletky a boli nás chrbát a už nedáme noc ruka hore (no dobre, to už asi fakt nie, a komu by sa chcelo? 😅). Viete, také tie nostalgické videá ... Príde mi to fakt skoro, veď sme ešte ozaj relatívne mladí.. niečo ako millennial is a new boomer 😶
Mne ináč tiež nedáva zmysel to delenie rokov... Tvoj ročník by som automaticky zaradila medzi "X", lebo poznám viacero ľudí v tvojom veku (plus mínus), a aj keď práve s vami sa cítim hodnotovo a nastavením najbližšie, už tam proste vnímam "inú generáciu". Proste ten rok 2000 musel úplne ináč vnímať 19 ročný človek, ako 10 ročne dieťa.. detto bolo iné vyrastať v 80-tych rokoch, ako v 90-tych - najmä u nás (mne spomienka na detstvo a vianočná atmosféra sa rovná doteraz Kevin a Coca Cola kamión na Vianoce). Ja som milenial (1989) papierovo, aj vnútorným nastavením. Práve minule mi algoritmus vyhodil také video, kde sa prezentovalo, že je typické pre milenialov, že majú svoj playlist a la všehochuť a ja som zostala zaskočená, lebo som bola celý čas v Tom, že iba ja mám YouTube mixy také, ako by som ich zostavila s tromi promile 😂 a že vraj aj toto ma byť akože spoločným znakom 🙈
Čo som si ešte všimla, ale možno je to tym, že mne to takto hádže, ale akoby Naša milenialska generácia sa začala ľutovať a hrať sa na predčasne starých - sem tam sa pozabudnem pri tých YouTube shortsoch (akože srandovné videá) a nestačím sa diviť... Áno, my sme ešte išli viac-menej šablónu studuj, pracuj, hypo, manželstvo, dieťa, ale aj tak mi to príde prehnane, že by sme museli brat tabletky a boli nás chrbát a už nedáme noc ruka hore (no dobre, to už asi fakt nie, a komu by sa chcelo? 😅). Viete, také tie nostalgické videá ... Príde mi to fakt skoro, veď sme ešte ozaj relatívne mladí.. niečo ako millennial is a new boomer 😶
@oblecenie99 toto majú všetky generácie rovnako, len sa to trochu začína posúvať. Moje sestry staršie hovorili, že počkaj po 50tke. Akokeby ten míľnik/game changer bola 50tka, kedy sa to všetko láme. Moja generácia, dnešní 44 - 49r hovoria o miľniku 40tka. Ja to inak úprimne tak aj vnímam ako žena. Po mojich 40 narodeninách sa mi zhoršil zrak a prišlo prvé dioptrie na blízko. Po 40tke som bola na liečení s chrbticou, začal mi haprovať cyklus a vidím, že moje telo funguje úplne inak, hormonálne, metabolicky. Ak by som dnes išla von a pila celý večer, tak sa dávam dokopy tri dni a možbnno skončím na infúzii ( áno reálne sa mi už toto stalo). Vidím to aj u mojich rovesníkov mužov. Ale mileniály si urobili miľnik z 30tky, že po 30tke je všetko tak ťažké. Ja teda neviem. Ja som mala najkrajšie, najlepšie a najrpduktívnejšie roky svojho života medzi 32 - 38r. Vtedy som bola na vrchole svojich síl. Aj výzoro mi prišlo, že som bola vo svojej top forme. A čo vidím, že sa tento vek/míľnik znižuje. Minule mi vybehlo video baby z gen Z, ktorá hovorí, že už po 25tke je všetko iné. Minule som počula, ako hovorili dvaja 26 roční chalani na 20 ročného chalana, že on je ešte dieťa, že on je iná generácia. No vtipné je to sledovať,
@oblecenie99 moze to byt aj tym, ze nasral boom, velmi rychly zvrat v technologiach, cas sa akoby zrychlil, svet sa zmensil, vdaka socialnym sietam nastal obrovsky, (u niekoho nekontrolovatelny) pristup informacii a tak rozdiel 10 rokov je dost velky na zazitky, prezivanie, zrucnosti, prijimanie informacii...
Este ked k tomu zaradime zmenu systemu - generacia X sesdesiatych rokoch je uplne ina, nez sedemdesiatych rokov, maju ine spomienky z pubertalnychvcias, ked vznikal svetonazor, bol iny system. Vekom sa to eliminuje, pretoze vacsiu cast zivota uz maju rovnake skusenosti.
U mojich deti je 5-rocny rozdiel, su rovnaka "kategoria", ale vidim u nich iny pristup,. Aj pandemia bola klucova v tom citlivom tinedzerskom veku. Tym padom aj moj iny pristup k detom. Pocas pandemie sa viac upriamilo na socialne siete a podobne. Urcite by to prislo, ale pozvolnejsie
@oblecenie99 toto majú všetky generácie rovnako, len sa to trochu začína posúvať. Moje sestry staršie hovorili, že počkaj po 50tke. Akokeby ten míľnik/game changer bola 50tka, kedy sa to všetko láme. Moja generácia, dnešní 44 - 49r hovoria o miľniku 40tka. Ja to inak úprimne tak aj vnímam ako žena. Po mojich 40 narodeninách sa mi zhoršil zrak a prišlo prvé dioptrie na blízko. Po 40tke som bola na liečení s chrbticou, začal mi haprovať cyklus a vidím, že moje telo funguje úplne inak, hormonálne, metabolicky. Ak by som dnes išla von a pila celý večer, tak sa dávam dokopy tri dni a možbnno skončím na infúzii ( áno reálne sa mi už toto stalo). Vidím to aj u mojich rovesníkov mužov. Ale mileniály si urobili miľnik z 30tky, že po 30tke je všetko tak ťažké. Ja teda neviem. Ja som mala najkrajšie, najlepšie a najrpduktívnejšie roky svojho života medzi 32 - 38r. Vtedy som bola na vrchole svojich síl. Aj výzoro mi prišlo, že som bola vo svojej top forme. A čo vidím, že sa tento vek/míľnik znižuje. Minule mi vybehlo video baby z gen Z, ktorá hovorí, že už po 25tke je všetko iné. Minule som počula, ako hovorili dvaja 26 roční chalani na 20 ročného chalana, že on je ešte dieťa, že on je iná generácia. No vtipné je to sledovať,
@anonym_autor ako 19r. som bola na ZS. Mylili si ma s osmakmi. Ako 25r. som ucila na VS. Ti 18-19r. prvaci mi pripadali ako deti.
V sucasnosti mam 24-25r. kolegov. Pripadaju mi ako dospele, rozumne bytosti. Je to aj vekom, cim mladsi clovek, tym menej prezil. Porovnaj 15r. tinedzere a 5r. dieta. Potom 45rr. zenu a 40r. zenu. V prvom pripade tinedzer prezil 3x tolko, nez predskolak.
V druhom pripade mladsia zena prezila 8/9 zivota starsej zeny.
@anonym_autor ako 19r. som bola na ZS. Mylili si ma s osmakmi. Ako 25r. som ucila na VS. Ti 18-19r. prvaci mi pripadali ako deti.
V sucasnosti mam 24-25r. kolegov. Pripadaju mi ako dospele, rozumne bytosti. Je to aj vekom, cim mladsi clovek, tym menej prezil. Porovnaj 15r. tinedzere a 5r. dieta. Potom 45rr. zenu a 40r. zenu. V prvom pripade tinedzer prezil 3x tolko, nez predskolak.
V druhom pripade mladsia zena prezila 8/9 zivota starsej zeny.
@eva8 ja som v 34rokoch bola na nákupe a pán 40tnik sa so mnou pustil do reči a myslel si, že mám max. 24 rokov a som na VŠ. Keď som sa presťahovala v tom čase do nového bytu, tak sa ma susedia ráno pýtali, či idem do školy. No vtipné a milé to bolo.
Čoooooo?
Som jediná ktorá doteraz netušila o tomto?
A ešte boli “Husákove deti” to je 1970-1976 pred gen X asi.
Ja som Z ale rozumiem si aj so starými aj mladými, tak sa cítim na XYZ 😉
@dadis vsetci moji kamosi a surodenci, svagrovia, kamosi su z gen X, nikto z nich sa v nadcasoch nenasiel, nerobil ich pokial nemusel, v praci travili a travia minimum casu. Spat ku otazke 1981 - si gen X alebo milenial?
@anonym_autor ved to bola generacia totalnych makacov. ja som tocnik 1984 a ked som nastupila po skole do prace bol standard do 8 vysedavat v praci. Moja generacie este nastupila na tento tred ale postupne s viac a viac milenialni na trhu sa to zlomilo. Nastastie 🙂

Vobec neviem, do akej skatulky s nazvom generacii patrim. Viem ale, ze dnesnym mladym nerozumiem ich skibidi, lulu, tralalelo tralala a nezaujima ma minecraft, takze som podla syna boomer. A hej, som, priznavam.
@diewcatqoo ježiši, skibidi toilet, to som tiež nepochopila 🤪