icon

Môže byť otec doma s dieťaťom celé tri roky?

18. apr 2020

Dobry den, zaujimalo by ma, ci moze otec dietata ist na matersku miesto matky na cele tri roky, alebo len na pol roka, neviete? Dakujem za rady

veronikaszabova
18. apr 2020

Materska sa nepobera 3r 🙈

Moze ist najskor na MD - 6t po porode. Potom RD.

daniela1911
18. apr 2020

@veronikaszabova už vieme, prečo sa to pýtali anonymne 😀

autor
18. apr 2020

@veronikaszabova a rodicovska dovolenka sa kolko moze poberat v pripade otca?
@daniela1911 ospravedlnujem sa ze niekto nie je tak dobre informovany ako vy? Aspon ale o vas vela napovie, ked sa takto smejete inym ludom.. a mozno ze by sme sa smiali my, v inych oblastiach, o ktorych vy nemate ani najmensie tusenie 🙄

evittam
18. apr 2020

RD sa nepoberá. Poberás RP. Do 3rokov veku dieťaťa. V prípade nepriaznivého zdravotného stavu do 6rokov.

mogaa
18. apr 2020

Takže odpovede si už dostala - ano otec môže požiadať o materskú po 6týždňoch od pôrodu a potom následne poberať rodičovský príspevok na dieťa, ale v tom prípade musíš poriešiť čo so sebou, lebo ty si musíš platiť minimálne zdravotné poistenie alebo byť prihlásená na UP ako nezamestnaná a budú ťa aj posielať po pohovoroch , či ísť do práce...

daniela1911
18. apr 2020

Aj ja sa Vám ospravedlňujem, za to, že som sa pobavila nad otázkou. Možno ste najskôr mali googliť alebo použiť hľadáčik vo fórach 👍

autor
18. apr 2020

@mogaa a ak by mala manzelka pracu, mozem ist ako otec na rodicovsky?

evittam
18. apr 2020

aj keby nemala mozes

autor
18. apr 2020

@evittam dakujem

lavender21
19. apr 2020

Každý rodič má nárok na rodičovskú dovolenku do troch rokov dieťaťa. Môžu na nej byť aj obaja súčasne. Muž môže nastúpiť najskôr 6 týždňov po pôrode. Nie je možné poberať súčasne obe materské, že aj žena, aj muž. Je potrebné to zamestnávateľovi oznámiť mesiac vopred. Ak niekto z rodičov poberá materskú, tak potom má nárok aj na zvýšený rodičovský príspevok teda 370€.

autor
19. apr 2020

@lavender21 dakujem a rodicovsky prispevok sa z coho vyratava, alebo je to len tych 370e kazdy mesiac?

veronikaszabova
19. apr 2020

Rp je statom urceny prispevok, z nicoho sa nevyratava - 270€ mesacne, ak nebol poberany MP, 370€ ak bol.

evittam
20. apr 2020

@lavender21 Omyl. Moze poberať súčasne materské aj zena aj muž. Nie je možný súbeh materska a RP.

lavender21
20. apr 2020

@evittam ale veď predsa nemôžu poberať na jedno dieťa obaja.... A o inom dieťati reč nebola...

autor
20. apr 2020

@lavender21
@evittam ano islo by len o jedno dieta, kedy manzelka by pracovala normalne teda od tych 6 tyzdnov po porode cca a ja by som bol doma s dietatom, na materskej a potom na rodicovskom prispevku, do troch rokov pokial sa to tak da ako som vyrozumel?

evittam
20. apr 2020

@lavender21 Nepíšem že na jedno

evittam
20. apr 2020

Ano dá.

lavender21
20. apr 2020

@evittam akože sorry, ale začínaš vetu smerujúcu na mňa že omyl, pričom mám pravdu... aj ja ti môžem napísať že omyl, nemôžu poberať obaja... bez bližšej špecifikácie máš rovnako pravdu ako ja... bavili sme sa o jednom dieťati... nie každý sa vyzná ako ty, alebo ja a pre takých to môže byť mätúce... ale myslím že už anonym dostal všetky potrebné info a pochopil to...

lavender21
20. apr 2020

A manželka má nárok na materskú? Ak nie, tak bude poberať tých 6 týždňov rodičovský príspevok. Na ten je nárok aj ak by si poberal jeden deň v mesiaci, tak si to naplánujte tak aby si šiel napríklad 2. v mesiaci a dostanete za ten mesiac ešte celý príspevok...

evittam
20. apr 2020

@lavender21 Citaj co pises ...Každý rodič má nárok na rodičovskú dovolenku do troch rokov dieťaťa. Môžu na nej byť aj obaja súčasne. Muž môže nastúpiť najskôr 6 týždňov po pôrode. Nie je možné poberať súčasne obe materské, že aj žena, aj muž. Na to som reagovala. Pekny zvysok dna.