Môže dieťa sedieť vedľa mňa v Smarte?

snazivazuzi
30. sep 2013

Do rodiny plánujeme kupit malé auticko Smart, zaujimalo by ma, ci sa so mnou mozu viest moje deti. Dcérka má 22 mesiacov a syn 4 a pol roka. Za odpovede vopred akujem 🙂

vroni
30. sep 2013

Ak si kupis dvojsedadlovy Smart, tak logicky nemozu, lebo don nedas dve sedacky. Ak si kupis stvormiestnu verziu, tak bez problemov.

snazivazuzi
autor
30. sep 2013

@vroni Myslela som tak, ze ci sa so mnou moze vozit dieta... vek deti som napisala informacne 🙂

saska.t
30. sep 2013

@snazivazuzi v nemecku bezne mozu sediet v predu v autosedacke, akurat ak je dieta do roka musi byt vypnuty Airbag,kedze jazdia este v protismere,ako je to na SK netusim,ale najlepsie pozriet zakon 😉 ale v 2-miestnom aute by malo moznost jazdit aj dieta,kedze neexistuje zakon,v akom aute sa dieta nemoze vozit ...

snazivazuzi
autor
30. sep 2013

Zistovala som vsade ohldane tejto témy, ale normálne vysvetlené to nikdy nie je. Nasla som este ze ak je autosedacka certifikovaná dle normy ECE R44/04, tak je mozné aby dieta sedelo vpredu v aute, lebo sa dá s bezp. pásom kombinovane instalovat sedadlo, ale o airbagu sa uz nevyjadrili v téme.

@saska.t - no ved, je to dvojmiestne auto, a ak dobre viem tak na pripady ak má rodina 3 deti a do auta sa zmestia na zadné sedadlá napr 2 vacsie autosedacky, tak je mozné aby v tomto pripade sedelo dieta mensie ako 150cm aj vpredu v sedacke, lebo inak sa cestovat s tolkymi detmi nedá, ale musi mat sedadlo normy ECE R44/4.... Nenasla som o tomto jednoznacne napisané nic... zial.
Auticko by som potrebovala kvoli spotrebe a velkosti, a kedze som pravá blondinka, aj ten automat mi vyhovuje, vacsinou by som auto potrebovala pre seba iba, a pre manzela, ale chcela by som vediet, ci v pripade ze musim viest do skolky syna alebo dcérku tak ci by som ich mohla... inak skolka aj skola su 3 min cesty s autom, mohla by som riskovat, ale clovek nikdy nevie a s murphyho zákonom sa stretávam dost casto :D tak nechcem ich vozit ˝na cierno˝.

kivinka
30. sep 2013

@snazivazuzi toto som našla:

Povinnosť prevážať dieťa v zabezpečovacom zariadení
má podľa nariadenia vlády SR č. 554/2006 Z.z.o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení každý. Platí to pre deti do 150 cm výšky.Výnimkou je prípad, že sa do vášho auta nezmestia 3 zadržiavacie zariadenia vedľa seba, vtedy je možné na prostrednom sedadle v zadnom rade vozidla viesť dieťa pripútané trojbodovým bezpečnostným pásom vozidla a toto platí len v prípade, že jazdíte v obci.

Dieťa na sedadle spolujazdca
Túto možnosť upravuje Zákon NR SR č. 315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách:
"Osoba mladšia ako 12 rokov a osoba s telesnou výškou menšou ako 150 cm sa nesmie prepravovať na sedadle (sedadlách) vedľa vodiča. To neplatí, ak také osoby používajú schválený a pre ne určený bezpečnostný systém. Ak je vozidlo vybavené takým bezpečnostným systémom aj na iných sedadlách, musia ich ostatné také osoby pri preprave prednostne použiť."
V ľudskej reči to znamená, že prednostne by sa malo dieťa prevážať v autosedačke na zadných sedadlách, no pripúšťa sa aj možnosť viezť dieťa na sedadle spolujazdca (napr. ak veziete viac detí a zadné sedadlá sú obsadené, alebo v prípade, že máte staršie auto a vzadu nie sú bezpečnostné pásy). Samozrejme dieťa musí byť pripútané v autosedačke.

vroni
30. sep 2013

@snazivazuzi, aha, po jednom ich mozes vozit 😀 Pri sedacke umiestnenej proti smeru jazdy len s vypnutym airbagom na mieste spolujazdca.
@kivinka, zakon c 315/1996 bol novelizovany a prednostne miesta (vzadu) pre dieta zrusene:
V súlade s nariadením vlády SR č.554/2006 Z.z. o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení vo vozidlách určitých kategórií je dovolené, aby dieťa, ak využíva detský zádržný systém, sedelo na prednom sedadle vozidla. Nariadením 554/2006 Z.z. bola transponovaná smernica EÚ č.91/671/ES týkajúca sa povinného používania bezpečnostných pásov a detských autosedačiek, to znamená, že tieto podmienky by mali platiť v celej Európskej únii.

snazivazuzi
autor
30. sep 2013

@kivinka Aha takze ak som správne pochopila, tak mi deti /po jednom :D/ mozu sediet vedla mna ak máme autosedacku správneho typu a je sedacka priputana s bezp. pásom a nemusi byt airbag vypnuty, iba ak by som mala malinké bábo vo vajicku a protismerom v sedadle?

snazivazuzi
autor
30. sep 2013

@vroni Dakujem 🙂 Pomohli Ste mi 😵

ultra
30. sep 2013

presne tak: V autosedacke mozes dieta vozit aj na prednom sedadle spolujazdca - ziadne obmedzenia niesu. Pokial je sedacka v protismere (vecsinou vajicko) musi byt deaktivovany airbag.

kivinka
30. sep 2013

@snazivazuzi hej minule som počúvala aj dáku motoristickú reláciu a tam tiež niečo také spomínali, že nielen vo vajíčku ale aj väčšie deti v sedačke môžu byť na sedadle spolujazdca. my tiež vozíme jedno dieťa v sedačke vpredu, lebo sa nám tri dozadu nezmestia