Môže nájomca vidieť vyúčtovanie za byt?
Ahojte, ma právo nájomca nahliadnuť do vyúčtovania za byt?
V zasade ak mas v zmluve platby za energie upravene tak, ze platis zalohy a vyuctuje sa to podla realnej spotreby, tak ano, ma ti prenajimatel predlozit vyuctovanie a ty mas zaplatit nedoplatok, alebo ti ma vratit preplatok. Ak mas uhrady za energie pausalne, vtedy nie pretoze to je irelevantne kedze sa preplatky/nedoplatky neriesia.
Ja mojim vzdy vyuctovanie predkladam. Ved to je jediny dokument, kde objektivne vidia spotrebu.
Ano moja najomkyňa dostala vyučtovanie aj s preplatkom
Čo ak nechce predložiť vyuctovanie?
Dokonca musí,nakoľko je to v zákone stanovené.Mohli by ste mať stým opletačky
@ikonica v zmluve mám len rozpísané čiastky ale nemám uvedené nedoplatky s preplatky. No raz keď bol nedoplatok to som musela platiť
@monitas15 uff tak to si podpisala nanic zmluvu, tam musia byt take veci uvedene... plati dan z prenajmu? Skus na tuto strunu zatlacit alebo povedz, ze sa na to pozrie pravnik... Len tam hrozi, ze ta mozno posle do kelu a nebude chciet dalej prenajimat..
@monitas15 uff tak to si podpisala nanic zmluvu, tam musia byt take veci uvedene... plati dan z prenajmu? Skus na tuto strunu zatlacit alebo povedz, ze sa na to pozrie pravnik... Len tam hrozi, ze ta mozno posle do kelu a nebude chciet dalej prenajimat..
@ikonica no zmluvu si chcem dať od ďalšieho roka upraviť. Len keď bol nedoplatok ten som musela platiť … čo je zaujímavé
Ja som to mala v zmluve tak, ze ked mam nedoplatok, platim a ked preplatok tak mi ho odrata od najomneho... Prvy rok som mala nedoplatok, lebo boli zle nastavene platby, neskor to uz bolo ok...
@monitas15 prečo, by nemal právo? Otočte si to z druhej stránky? Vy by ste nechceli vidieť, za čo platíte? Sú prefíkaný prenajímatelia, že všetky mesačné splátky (voda, elektrika, plyn) majú max. 100€+dajme tomu hypo (ak má, byť na hypo) 400€??+aj s ďalšími splátkami bytové družstvo, spol. vlastn. bytov dajme tomu 50€? To, ak dobre počítam je spolu 550€, a za nájom si vypýta 750€? Ja to vidím, takto (ak to vidíte, vy inak, prosím o rešpektovanie)🤷. Sumy sú vymyslené. Áno platí, sa aj za opotrebenie nábytku, ale aj tak...

Ano. Co mas v zmluve? Ako su riesene preplatky/nedoplatky?