Môže sa hernia označiť ako pracovný úraz?
Vcera som bola s partnerom na pohotovosti kvoli bolestiam nejddm tu opisovat vsetko zaver je ze ma slabinovu prietrz teda herniu a caka ho operacia o mesiac. Pracuje v robote kde dviha tazke panely a doktorka povedala,ze je jasne,ze sa mu to stalo v praci. Do spravy mu napisala,ze do operacie nesmie dvihat nic tazke lenze v praci su len dvaja a nemoze robit len ten kolega.premyslali sme ze na pnku ale vseobecna mu vysvetlila ze to je este skoro ze to mu da ked si pojde vybavovat predoperacne. Rozmyslam ci sa to da specifikovat aj ako pracovny uraz?
V podstate áno, ale neviem, či by to prešlo. Keď mal školenie BOZP, tak mu vraveli aké ťažké bremená smie dvíhať. Ak to bolo ťažšie, nemal to robiť. Ale...nevyskúšaš, nevieš. Treba zavolať nejakému bezpečákovi a zistiť.
ako pracovný úraz určite nie....
@princeznasevera prečo mu nedali hned operáciu
alebo skuste v inom meste lebo to je ako dost čakat ked má taku pracu + min mesiac bude zaručene po nej na pn
ked je tak už že má bolesti to mali hned tahat na stôl , inak pomaha trocha si čupnut
@princeznasevera dôležité je, či to nahlásil v práci, že má nejaké bolesti a či je to aj spísané. Je povinnosť bezodkladne nahlásiť pracovný úraz. ak sa tak nestalo, zamestnávateľ to môže zamietnuť, pretože sa nedá dokázať, či si to urobil v práci alebo doma... môžu z toho byť ťahanice
No neviem, keďže pruh dostala aj moja mesačná dcéra. Proste ma oslabenú brusnu stenu a s tým jeho práca nemá nič.
@princeznasevera ni, e úraz to nie je...rovnako sa nedá dokázať že je to z práce....
Ten papier ,že nesmie dvíhať treba pred svedkom ukázať nadriadenému al. poslať mailom /dokazateľne/ s tým,že ak zamestnávatel mu nevie prideliť inú prácu a jeho stav sa zhorší,tak to potom môže on -zamestnanec riešiť cez právnika.Ja právnk nie som,ale toto by som urobila pre svoju ochranu....lebo oaj sa stav môže akútne zhoršiť a poletí okamžite na oper. stôl.
@mogaa ma to z prace potvrdili mu to 2 lekari. Ked sa nadrapujes skoro s 90 kilovym panelom a doma odpociva tak co myslis z coho to asi tak moze mat?
@sara07 asi to nie je az tak akutne. Ja osobne si mhslim ze pnku mu mala dat pretoze ked dlhsie stoji zacne ho to boliet a ozaj neviem ako to v robote budu riesit pretoze som mu nakazala ze im musi povedat ze nesmie dvihat nic tazke. Dnes rano isiel do roboty tak som ozaj zvedava co mu povedia
@princeznaseverano pracovný úraz musí byť hneď nahlásený a zapísaný v knihe úrazov....pruh nevznikne hned že niečo zdvihneš a hneď máš pruh....veď v práci majú určite niekoho kto ich školí/školil na BOZP - treba sa spýtať jeho.....Ďalšia vec sú presne stanovené kg ktoré môže chlap zdvíhať, ak dvíhal ťažšie bremená, tak je to porušenie BOZP zamestnávateľom ale pochybujem že to uznajú ako prac.úraz....
Ako pracovny úraz určite nie, choroba z povolania je otázna ale skôr nie, nie každý kto dvíha bremena má herniu, tak si myslím že to by neprešlo. Môže mať oslabenú stenu a bremena mu k tomu dopomohli. Mal by to oznámiť v práci a ti by ho mali vyslať na lekársku prehliadku k spôsobilosti na prácu buď k svojej obvodnej alebo kde majú zmluvu a tam by lekár uviedol že dočasne má zákaz dvíhať bremena. Alebo ak má bolesti a nezvláda prácu tak len jednoducho pn.
@briseovna01 doktorka mu to napisala ze nesmie to robit. Vyriesili to tak ze tie tazke bremena dva za neho kolega
@princeznasevera tak je to asi najlepšie riešenie ak chce zatiaľ chodiť do práce a vládze. Nech mu dobre dopadne operácia.😉
@princeznasevera pokial nenahlasil priamo v praci nezmoze nic.. zamestnavatel sa bude branit stoj co stoj. ak sa hocico neda dokazat tak proste to nebude chciet pripustit. to je fakt...

A prečo je skoro na PN??? Veď keď raz nemôže dvíhať ťažké predmety ale je to vlastne jeho náplň práce, tak asi teraz nedá výpoveď, či? Ja by som trvala na PN, predoperačné si môže aj počas nej vybavovať