icon

Musia dospelí nosiť prilbu pri bicyklovaní s deťmi?

janabystrica
3. apr 2025

Ahojte. Mam otazku.
Sme vybrali bicykle zo zimneho spanku a pojdeme s detmi a tetou trochu bajkovat. Ked cvceme ist na kupko musime ist isty cas po hlavnej ceste mimo obce. Deti maju samozrejme prilby ale moja teta ich neznasa. Ma rada vietor vo vlasoch a nie prilbu.
Musi si ju nasadit alebo moze ist bez helmy. Ja si asi dam ale v horucavach je to velmy neprijemne🥺

ika02
Autor odpoveď zmazal
janai1
3. apr 2025

@ika02 nesprávne.

@janabystrica zákon o cestnej premávke 8/2009, §55
Prilba je povinná iba pre deti do 15 rokov v obci aj mimo obce.

ika02
4. apr 2025

@janai1 áno, máš pravdu, aktuálne už dospelí nemusia mať prilbu mimo obce.

diewcatqoo
4. apr 2025

Nikdy nepustam deti na bike bez helmy a nikdy nejdem ani ja bez helmy. Jazdievam aj 50 kilometrove trasy, samozrejme aj v lete a pod helmou sa potim. Ale aj keby na to nebolo ziadne nariadenie, helmu nosim pre vlastne bezpecie, nie preto, ze musim.

maranco
4. apr 2025

@janabystrica deti sa učia primárne z príkladu dospelých nie z toho čo im hovoríš, preto nosím prilbu ak ideme s deťmi aj keď nie je povinná v zákone

ivanakal
4. apr 2025

Dospely nemusi mat prilbu. Moje deti vzdy nosia, ja nie.

viestta
4. apr 2025

Odkedy som videla ako vyzerala bratova prilba ked spadol na bicykli nepustim nikoho z rodiny bez prilby ani na kolobezku, nie to na bicykel

zuzitko74
4. apr 2025

U mládeže nad 15 rokov a u dospelých sa predpokladá určitá miera logiky a zodpovednosti, takže im prilbu zákon nenariaďuje. Ja by som si ju určite dala. Tvoja teta nech urobí, ako jej je príjemné, žiadny zákon neporuší, ak ju mať nebude. Ale rozumné to, podľa mňa, nie je.

tanicka907
4. apr 2025

mojmu muzovi prilba zachranila zivot pri zrazke s autobusom, ked siel na rozky rano do obchodu.

Ale teta nech si kludne uzije vietor vo vlasoch, aj ty v lete a deticky nech sa to naucia tiez 🙂
Evolucia.

taktotedanie
4. apr 2025

@janabystrica tak to idete detom peknym prikladom
Dospely mat nehodu nemoze? Dospely clovek ma hlavu z ocele

libusak
4. apr 2025

Prilba nie je modny doplnok ale jedina ochrana ktoru na bicykli mas.

brrunetkaa
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
4. apr 2025

J sa priznam, prilbu ani nevlastnim, nechodim mino cyklisticke trasy, a zatial som nehodu nemala. Ale mam syna, zacal bajkovat a prilbu odmieta. Chcem si aj ja kupit, aby videl, ze sa proste musi nosit. Ale zaroven sa mechcem porovnavat s malym deckom, ja jazdim 30 rokov, musel by do mna niekto napalit, aby som padla. On padne aj sam😆

moninah
4. apr 2025

@majlo1234 netreba, aby niekto do cyklistu napalil. Na mna akurat na hlavu spadla velka haluz 🙂 Isla som rychlo, ak by som nemala prilbu, asi som oskalpovana. A bolo to na cyklocesticke.

paola881
5. apr 2025

Také fajn krvácanie do mozgu sa môže udiať aj na dedine cestou do obchodu 🤷🏻‍♀️ nejde o to či sa “ musí “ ale keď som videla ľudí bez 1/2 lebky po páde na bajku tak si ju dám aj keď pôjdem iba okolo bytovky 🥴 Sekunda zlého pohybu a život sa otočí ..

majlo1234
5. apr 2025

@moninah tak ale to s bajkom nema nic, to by som musela nosit prilbu na prechadzka h furt, ak by som sa mala bat, ze mi padne strom na hlavu

janabystrica
autor
13. apr 2025

@moninah Napriklad dcera od susedov zas ma 17 a prilbu musi mat inac ju doma vykricia. Ale zvykla si nosit ked bolo povinne mimo obce.