icon

Na čo mám s celiakiou nárok?

filialka
30. apr 2011

Ahojte, mam taky dotaz,, zistila som ze ako celiatik mam narok na ZTP preukaz a na prispevok na stravu asi okolo 34e ma niekto s tym na co mame narok skusenosti? dakujem

Strana
z3
bublinka127
24. júl 2014
bublinka127
24. júl 2014

@nelciatko ano aj dieta, pokial ma potvrdenu celiakiu

anda121
5. aug 2014

Ahojte, viete mi poradiť, prečo mi odmietli žiadosť na príspevok na dietnu stravu, ak mám celiakiu typu Marsh I ??? čo mám robiť, odvolať sa?? mám šancu? ďakujem!

jajko502
27. aug 2014

Zdravím, chcem sa spýtať, dcéra má celiakiu a preukaz ZŤP . Mám nárok na parkovacie miesto pred domom? Za akých podmienok či prípadne so zľavou. Ďakujem za odpoveď. JP

piskotka66
11. sep 2014

Mám cekialkiu C-70 percent zničené črevá, mám zťpku aj 36 eurový príspevok, mám nárok aj na niečo viac? Taktieť ma zaujíma aj to parkovanie. Dnes mi diagnostikovali aj histamínovú intoleranciu a potravinové alergie, ak viete niečo viac aj o tom poprosím info.🙂

janegova
21. máj 2015

Ahojte asi priblizne tri tyzdne viem ze mam celiakiu a laktozu je to velmi tazke ☹ je to velmi tazke a velmi drahe skoro nic nemozem 😔 som velmi rada ze som tuto stranku nasla 😉 je tu vela rady 🙂 dakujem 😉

govinda
3. jún 2015

Ahojte 🙂
Dnes Ahojte.
Mne teraz potvrdili tiež celiaku 3-4. stupňa 😒 Bola som na bezlepkovej diéte od roka do cca 14 rokov, kedy mi po vyšetreniach povedali, že je to v poriadku a môžem prejsť na bežnú stravu.Až nedávno som sa dostala na gastro a po odberoch krvi robili aj gastroskopiu, kde sa to potvrdilo. Ako najprv som bola nazúrená, že mi lekár pred 20 rokmi povedal, že celiakiu už nemám a tak som 20 rokov humpľovala svoje telo lepkom. No s tým už teraz asi nič nespravím 😒

Na čo mám nárok? Táto téma vznikla pred pár rokmi a vzhľadom na to, ako sa u nás zákony menia, predpokladám, že nastali aj nejaké zmeny v tomto. Viete mi poradiť, čo a ako si vybaviť?
Ešte sa chcem spýtať, kde nakupujete múku, cestoviny a podobné bezlepkové potraviny, kde sa to oplatí ....
Ďakujem

adam593
24. nov 2015

mam dceru s celiakiu adala som si ziadost o kompenzaciu v topolcanoch zevraj si mam dat niejaku inu diagnozu lebo my to neschvala neviete kde samam este obratit

adamkofjo
19. feb 2016

Ahojte chcem sa spytat ohladne skolky mala ma celiakiu je mozne ju zaradit do skolky ako integrovane dieta tym ze ma ztp .pytam sa preto lebo skolka by tym padom dostala na nu prispevok od statu ako za dve deti je toto mozne

kendall
1. apr 2016

Ahojte,chcem sa opytat,či neviete presne aké sú podmienky nároku na získanie príspevku, nie zo zdravotnej stránky,ale ohladom posudzovania príjmu rodiny. Ja som totiž pred 4 rokmi poberala kvoly celiakii príspevok,ale po 2 rokoch mi ho zrušili,vraj už nemám nárok,že sa zmenil zákon, tak mi to povedali na UP. Ja som mala pred pôrodom,tak som sa ani neodvolala. Vraj to bolo kvoly tomu,že manžel je uvedený ako vlastník domu. Teraz má aj dcerka celiakiu aj intoleranciu na laktózu a sóju. Veľmi drahá je táto strava,tak som chcela vedieť či vôbec ma šancu na príspevok. Ja som stále na rodičovskej a manžel nemá bohvie aký príjem,tak by nám to dosť pomohlo.

multimatka
1. apr 2016

@kendall s prispevkom ti bohuzial neviem poradit, ale aspon nieco ta mozno potesi. neviem, teda, v ktorej zdravotnej poistovni ste, ale od aprila (odo dneska) zacala dovera vracat doplatky uz aj za dieteticke potraviny, ktore predpise lekar na recept. teda aj na bezlepkove a bezlaktozove. to co zaplatis v lekarni ako doplatok, to ti poistovna vrati - az do 200 eur.

dinusko
12. apr 2016

ahojte mne na prvy krat príspevok neuznali odvolala som sa a poslali mi to do Bratislavy po pol roku mi prišla odpoved ze porušili zakon a všetko mi spätne vyplatia nedajte sa treba sa odvolat mne napisali ze nemam slepotu obidvich očí a som sebestačná ako keby som pytala vodiacceho psa.netreba sa dat treba bojovat teraz to budem brat az do konca života to netreba obnovovat

dinusko
12. apr 2016

neviete či by sme mali narok na polovičny invalidny dôchodok?, ako celiatici??

sunny111
4. apr 2017

ahojte, chcem sa opýtať, dávate si predpisovať bezlepkové potraviny na recept na gastroenterologii alebo u obvodného lekára? Ja mám diagnostikovanú celiakiu II. až III. stupňa a chodím po recepty k obvodnej ale minule mi oznámila, že potrebuje mať každého pol roka papier z gastra aby mi to mohla predpisovať, čo mi príde trochu nezmyselné keďže diagnóza celiakia je doživotná a teda aj diéta je na celý život.

popoluska340
5. apr 2017

Ja tiez chodim k obvodnej,ale kazdeho 1/2 roka mi musi gastrac dat papier,s jeho kodom,a predpisuje mi obvodna lekarka.je to tak,ja mam 6,5 roka celiakiu.

popoluska340
13. apr 2017

@dinusko pri celiakii sa nedava invalidny dochodok,to by si musela mat aj ine ochorenie.Oni potom celiakiu pripocitavaju k inym diagnozam.

clovek123
29. máj 2017

Dobry synovi zistili celiakiu typu3 chcem sa poytat co vsetko si mozme vybavit? Kolko si davate predpisovat mesacne potravin od lekara ?

bublinka127
3. jún 2017

@clovek123 1x mesacne ma narok na predpis potravin na recept...na stranke ministerstva zdravotnictva je subor s bezlepkovymi potravinami na recept - hladaj pod kategorizaciou a cenotvorbou - kategorizacia dietetickych potravin...

Podla veku dietata je aj odstupnovane kolko kg mozes na mesiac kupit

Na zaklade biopsie mozes poziadat o ZTP preukaz, s nim bude mat dieta zlavy, napr. na vlak, MHD /BA/, kino, sportove a kulturne akcie,....

limity potravin

http://www.diacel.sk/limity-bezlepkovych-potrav...

clovek123
4. jún 2017

@bublinka127 dakujem

aknel85
26. nov 2019

Baby...bolo tu spominne " predlzena materska dovolenka z dovodu dlhodono nepriazniveho stavu dietata"...chcem sa spytat ohladom toho..mojej dcere 4 rocnej zistili teraz Celiakiu ...je mozne o tuto matersku poziadat aj teraz ked sa jej zdravotny stav zhorsil je odkazana na mna jedlo v skolke k displzicii nema...hodi len na 3 hodiny

pleja
26. nov 2019

Pri tejto diagnóze máš nárok na predĺženú materskú. Ja som chodila popri predĺženej MD na čiastočný úväzok do práce a do MŠ som nosila komplet stravu desiatu, obed, olovrant - dali do chladničky a prihriali, treba sa dohodnúť, nie je to nič čo by kuchárky extra zaťažilo. Aj keď nám dr. hovorila že máme šťastie na MŠ, že nie všade sú ochotní mať takýto prístup. To varenie a balenie bolo dosť náročné, niekedy aby mal napr. čerstvú zem. kašu tak som varila ráno. Príspevok k predĺž. MD Ti vedia dať od času diagnostiky, spätne max. do 6 mesiacov. Dá sa vybaviť aj príspevok na stravu (tam sa dokladuje príjem a nesmie pre
kročiť nejakú čiastku), recepty na bezlepkové potraviny od lekára (je určený limit na potraviny pre jednotlivé vekové kategórie, dá sa to vyhľadať na stránkach min.. zdravotníctva, dosť často to obmieňajú - my objednávame vždy na 2 mesiace aby sme nemuseli každý mesiac). No a máte aj nárok na ZŤP, aj keď dieťa to veľmi nevyužije, keďže ceny pre ZŤP sú zvyčajne rovnaké ako pre deti..ale napr. poplatky za RTVS neusíš platiť na tento preukaz.

pleja
26. nov 2019

Ale netreba z toho robit tragédiu, ak len trocha môžeš choď do práce, dieťa nie je odkázané len na Teba...naše chodí napr. aj na denné letné tábory, tam nosíme tam kompletnú stravu. Starí rodičia si tiež postupne zvyknú na bezlepkové varenie. No a prečítaj si rady o varení - my máme osobitné dienka a nože na bezlepkové varenie..

aknel85
26. nov 2019

@pleja....dakujem za info...my mame problem so stravou lebo v našom meste nie je žiadna školka, ktora poskytuje tuto stravu...a zakazali mi jedlo nosit z hygienických dovodov...tak preto ju davam len na 3 hodiny...😔

pleja
26. nov 2019

Oni majú hygienické predpisy, ja som do škôlky aj do školy (tam mu už varia okrem pondelka) musela doniesť papier, že dieťa má špeciálnu stravu a tým sú chránení pred návštevou hygieny - že dieťa má svoju stravu. Keďže je problém jedlo skladovať v ich chladničkách, nám dávali asi do "učiteľskej". Viem, že niektoré mamky kupovali vlastnú chladničku do škôlky, aby vyhoveli predpisom.

pleja
26. nov 2019

Skús sa porozprávať v škôlke ešte raz či nie sú ochotní, možno by sa ti potom aj práca nejaká dala zohnať. Celiatické potraviny sú riadne drahé, peniažky potešia.

vodhanelova
21. jún 2021

Dobrý večer dcérke 8 zistili celiakiu z krvy má vysoké hodnoty.dnes sme boli na gastro ale z technických príčin jej neodobrali vzorky na hystologiu urobili jej len stery.neviete mi povedať uznajú mi ju úrady ako celiakticku?bude jej patriť príspevok na stravné?nevedela mi to povedať ani lekárka.dakujem za odpoveď

Strana
z3