Nabožensky fanatizmus

28. júl 2022

Kedy to už začína byť fanatizmus?Napríklad..Kresťania..Kedy sa dá povedať,že to preháňajú?Je bežné rozprávať sa o Bohu, o svätych napríklad s ludmi v práci?Zaujima ma to najmä preto lebo neviem kde je tá tzv. zlata stredna cesta...Mne osobne sa nepáči to ako niektorí katolici,ktori su pravidelne v kostoloch stále tlačia len svoju "pravdu".. Napr.. nechodíš do kostola,pachaš smrtelny hriech...Spiš nevydata s chlapom,pojdeš do pekla..

simsalabim
28. júl 2022

No priklad z osobnej skusenosti - deti susedov sa nesmeli hrat s inymi detmi ako tymi z ich farnosti. Vselijake vyhovorky, ked im ine deti zvonili, nech idu von… Netusim, preco to tak rodicom vadilo.

queen_mary
28. júl 2022

Pre mna je fanatizmus osobne ten moment, ked maju potrebu ta o tom presviedcat a vnucovat ti svoju vieru. Ja som veriaca, ale nikdy by ma nenapadlo "otravovat" alebo presviedcat o tom druhych.

cocolino234
28. júl 2022

@autorka toto je podľa mňa viac než prehnané a výroky tohto dievčaťa sú niekedy naozaj neuveriteľné. Mnohých ľudí napríklad pohoršilo, keď spomenula, že v piatok nechodí do práce, lebo ju boh požiadal, aby tento deň pracovala pre neho. 😀 Podľa mňa fanatický extrém a krivdí ľuďom, ktorí v "boha" neveria. Tu sa ale aspoň ľudia môžu rozhodnúť či to budú sledovať a nikto nemusí nachádzať letáčiky v schránke alebo reagovať na klopanie pri dverách (aspoň dúfam).

https://vm.tiktok.com/ZMN4tkhCA/

silvusa123
28. júl 2022

Kamaratkin bývalý priateľ mal otca ktorý bol jehovista ,jedného dňa keď išiel klopať na dvere tak zaklopal u seba doma. Otvorila mu manželka a on jej vykal či sa môžu porozprávať o Bohu ..ona sa na neho pozera takú mu v tých dverách drbla po papuli ,nahukala na neho prešiel nejaký čas a už jehovista nie je

blancheporte
28. júl 2022

Svokra dookola omiela,ze sa treba modlit,kazda jedna navsteva o tom istom.Dokonca robi to,ze nuka peniaze a sladkosti za to,ked pojdu moji synovia na omsu.Toto ma privadza do sialenstva!A najlepsie na tom je,ze jej mladsia dcera vzala manzela a otca trom detom,starsia dcera je tak zla osoba,nikomu nepomoze,zavidi a kontroluje matke ucet,kde mina peniaze.Ale hlavne,ze sa treba modlit.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
28. júl 2022

Osobne si myslím, že každý má inú hranicu, ako posudzuje, čo už je fanatizmus a čo je ešte ok 😁. Jasné, že sú aj také extrémy, že takmer každý povie, že toto je už fanatizmus. Mne nevadia ani silno veriaci, ak neznasilnuju svoje okolie a nenútia ho robiť to, čo oni považujú za správne. Pokiaľ je to v rovine diskusie a nie odsudzovania a tlačenia rôznych "právd", tak som s takýmito ľuďmi úplne ok.

janulik2008
28. júl 2022

@cocolino234 ona mi naskočila na TikTiku tiež. To je fanatizmus a ozaj ja som veriaci človek ale čo ona predvádza. TOP bolo keď vraj uzdravili nejakého pána tým že sa modlili alebo niečo také. Je fajn byť veriacim a ja ďakujem každý deň za to napr že malá je zdravá, že sme všetci zdraví ešte aj za to mu ďakujem aká je príroda pekná 😀 ale aby som niekoho presviedčala že len ja mám pravdu to nie. Mám v robote aj ateistov kolega sa napr smial kolegynu lebo má ruženec vytetovaný na ruke a sa jej pýtal čo tam má a ona že ruženec atď a on sa jej spýtal "A ten Ježiško ti niekedy pomohol?" 🤨 Ona tuším povedala že hej alebo niečo také tak sa smial. Tak som mu slušne povedala že ako on neverí ona verí a že niekto tomu hovorí božia vôľa a iný tomu hovoria osud alebo šťastie 😉 odvtedy je ticho 😀

janulik2008
28. júl 2022

@cocolino234 inak jej tam skoro na každé video píšu aký má názor na to čo sa stalo s tým kňazom tak na toto neodpovedá 🤨

termartom
28. júl 2022

Áno, nie "otravovať" vnucovať, ale presviedčať vlastným životom, to je najťažšie.

petulda333
28. júl 2022

@janulik2008 ze mu vyrastla noha o 20cm?a dalsiemu sa vratil sluch. Ona je posahana riadne. A tie vymysli to je na grc

janulik2008
28. júl 2022

@petulda333 ona modlitba má silu v niečom ale aby vďaka nej vyzdravel človek 🤨 ja to beriem skôr tak že Boh cez ruky lekárov lieči ľudí (hoc na Slovensku sa dá o tom polemizovať, veď vieme 🤦)

petulda333
28. júl 2022

@janulik2008 ved jasne,ja tiez som veriaca aj sa modlim k bohu a ako pises,aby lekari vyliecili blizkeho. Ale tvrdit,ze jej kamoska sa pomodlila a v tej chvili tomu panovi zacala rast (riast 🤭) noha a o 20cm,je proste hlupost

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sono2
28. júl 2022

Tak. Veriaci, by mal hlásať ďalej.
To je proste tak. A áno ženatý, atď hriechy jasne.
Kostol nie. To je už vymyslené kňazmi.
Ale ostatne prikázania, by sa mali plnit, bez výnimky.
Debatu ale môžeš ukončiť. Máš na to právo.

zdenka11081983
28. júl 2022

Kuni si fb Milan Kuriak, čo je bohužiaľ poslanec parlamentu a budeš vidieť čo je kresťanský fanatizmus....

silvusa123
28. júl 2022

a ešte jeden príbeh ,mama mala na strednej spolužiačku ktorá bola jehovistka a celé roky na strednej mame hovorila aký je alkohol zlý a keď mali stužkovú tak jej rodičia už boli ako prví ozrati ako svine hlavne že jehovisti.. volala sa Marta a mala ďalších 10 súrodencov jej najstarší brat mal autonehodu s manželkou a 4 deťmi keďže oni nedarujú krv tak zomrela aj manželka a 4 malé deti ..ale jej rodina sa tešila lebo že sú v nebi a bla bla ten jej brat prežil ... Mama jej vtedy nadala ako svini že to nemyslia vážne že nechali zomrieť 4 malé deti ..

janulik2008
28. júl 2022

@silvusa123 k tomuto len 😲😲😲😳😳😳😲😲😲😲😯😯😯😯

silvusa123
28. júl 2022

@janulik2008 keďže on prežil tak zakázal transfúziu krvi no ale ako píšem oni sa tešili že zomreli

terry2003
28. júl 2022

@silvusa123 preboha to je choré.

silvusa123
28. júl 2022

@terry2003 je to choré ale u nich to je bežná vec

terry2003
28. júl 2022

@silvusa123 chcela som napísať hrozné, ale choré k tomu sedí oveľa viac....

janulik2008
28. júl 2022

@silvusa123 takže on zakázal transfúziu jeho žene a deťom aby podali. Panebože 🤬 to je fanatizmus a doplatili na to nevinní 😔

silvusa123
28. júl 2022

@janulik2008 jeho manželka bola tiež jehovistka a deti tiež aj keď ešte ani nevedeli čo to znamená ale pokiaľ by doktori podali krv bez opýtania tak by ich mohli potom súdiť pretože im podali krv a to ich viera zakazuje

silvusa123
28. júl 2022

@janulik2008 ale bohužiaľ ano zomrelo 5 ľudí

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terry2003
28. júl 2022

@silvusa123 ja by som takéto náboženské spolky normálne zakázala ako napr. jehovizmus, scientológia... Neprinieslo to dobro, ale namiesto toho veľa zlá, sporov.... Nechala by som iba pät základných náboženstiev ( kresťanstvo, judaizmus, islam, budhizmus a hinduizmus) a proste ostatný by boli ateizmi.

silvusa123
28. júl 2022

@terry2003 je xy spolkov o których ani nevieme a neviem či chcem vôbec o nich vedieť ..nech si každý verí v čo chce ale nech mňa s tým nezaťažuje keď chce niekto veriť v Poseidona nech si verí ale mne nech a tým da pokoj

maribell
28. júl 2022

@silvusa123 inak, tomuto celkom nerozumiem. Nie je lekár povinný zachrániť život? To ja keď sa stanem súčasnosťou nejakej pofidernej sekty, kde je zakázané resuscitovať, tak záchranári po dopravnej nehode v pohode nechajú zomrieť moje deti a muža len s tým vedomím, že moja viera im to zakazuje? V takejto situácii si naozaj viem predstaviť iba jediné prípustné riešenie, a to také, že zachránia ľudský život. Bez ohľadu na to, aké náboženstvo to kde zakazuje. Pokiaľ by príbuzný robil scény tak zavolať ochranku a spacifikovať ho. 🙄
Teda ja keby vyštudujem medicínu z presvedčenia, že chcem zachraňovať ľudské životy a potom sa musím prizerať ako zomiera matka a jej 4 deti a nemôžem s tým nič urobiť aj keby sme ich zachrániť mohli, tak neviem, či by som to vôbec psychicky rozhodila.
Fakt chorý človek. Ja byť jeho svokra a takto rozhodne za moju dcéru a 4 vnúčatá tak už sedím vo väzení. V tom lepšom prípade "iba" za ťažké ublíženie na zdraví.

modrykonik1237
28. júl 2022

Skutočne veriaci človek by nemal druhého nútiť nátlakom, aby veril. Veď sám Boh dal človeku slobodnú vôľu. Skutočne veriaci človek by mal svojim životom a príkladom priviesť druhého k Bohu. Sú ľudia, ktorí "aj" veria, ale nepriznávajú sa k svojej viere, lebo by museli veľa toho na sebe zmeniť. Je to ich voľba. Ale Boh miluje, čaká aj na nich.