Háranie fenky

miley33
3. mar 2019

Zdravím Vás
Máme fenku pražského krysiarika v decembri mala 5 rokov.
Nikdy nemala maličké pretože sme sa stále sťahovali a na šteniatka by nebol čas..
Poslednú dobu ale vážne uvažujem nad tým že by chudatko raz v živote mala zažiť materstvo.
Je to aj tým že je viac smutná a unudena už ju nič nebaví a myslím že nie je ešte taká stará aby znova nabrala chuť do života..
Šteniatka by jej zmenili život a nemala by som výčitky že som ju o tu možnosť pripravila.
Problém však je že nikdy som nemala takto fenku dlho a neviem kedy to haranie prichádza a keďže ona je naozaj mini psík tak ani nám nekrvaca len niekedy ju má opuchnutú a má troška hnedé pri pisulke..
Myslíte že je takto schopná mať mladé? Keď nekrvaca tak silno ako iné fenku?
Nie je na mladé už stará??

eliska13
3. mar 2019

@miley33 spýtala by som sa veterinára.My sme mali mini čivavu a haranie bolo vždy vidieť.vek má už najvyšší na to, mať šteniatka.

conspi
3. mar 2019

@miley33 na druhej strane nikde nie je písané, že fena štence mať musí. Je to blud ako voda v koši.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dolores123
3. mar 2019

Musím súhlasiť s príspevkom nado mnou, pokiaľ fenka nemá papiere a nie je uchovnená je to zbytočné, šteniatka bez papierov navyše často padnú do rúk nezodpovedným ľudom, lebo sú lacné a každý ich chce, alebo končia v útulkoch, ktoré sú aj bez toho dosť plné...
Fenka nemusí mať za svoj život mladé nikdy, skúste jej radšej kúpiť nové hračky, brávať ju na dlhšie prechádzky alebo sa jej len občas viacej venovať... ono tie psy nie sú ľudia a materstvo rozhodne neberú tak ako si niekedy predstavujeme

lula313
3. mar 2019

@miley33 miesto toho, aby si sa jej venovala, nemenila jej prostredie, ju chceš stresovat nakryvanim, porodom a odoberanim je šteniat. A inak si psychicky v poriadku, Ano? Po zmene zákona už je upletený bič na takýchto mnozitelov ako si Ty, vďaka Bohu.

dolores123
3. mar 2019

Ono hlavne ak je fenka v nepohode môže sa stať, že šteňatá jednoducho zabije aj sama, nie je to neobvyklé ako si ĺudia niekedy myslia. Nakrývať by sa mali ideálne papierové psy s vyrovnaným temperantom, v najlepšom možnom zdravotnom stave, takže ono to nie je len tak, j po finančnej stránke by fena mala byť zaočkovaná, odčervená, odblšená a skontrolovaná a šteňatá taktiež, to je v priemere tak 70eur na jedného psa,aj s tým treba rátať

hettinka
4. mar 2019

@miley33 dúfam, že máte preukaz pôvodu. Treba sa obrátiť na nejaké chovne stanice a pohľadať vhodného otecka tiez s PP. Kontakty máš určite z výstav.

Ak preukaz pôvodu tvoja sučka nemá, na šteniatka rýchlo zabudni.

pininka
4. mar 2019

@lula313 o akých mnoziteloch tu ti píšeš. Sa trocha ty spamätal. Jej fenka ešte šteniatka nikdy nemala. A každý skúsený veterinár povie že by aspoň raz za život mala mať. My sme našu chceli dať sterilizovať práve preto že je vonku a je bez šance ju ochrániť aby rodila každý polrok. Ale nechali sme ju pripustiť aspoň raz práve po rade od veterinára. Všetky šteniatka a že ich bolo teda som rozdala do dobrých rúk ľuďom ktorých som poznala resp som si ich preklepla. Malé plemená nemávajú toľko šteniat. Tak netreba písať bludy, všetko sa dá, ona sa len slušne opýtala.

hettinka
4. mar 2019

@pininka pes ani sučka bez PP by nemal mat šteňaťa nikdy. Tento názor je prekonaný, sučky sa sterilizuju už po prvom hárani, aby sa to nestalo ani náhodne. Každý, kto dá naschval nakryt sučku bez PP je mnozitel a prispeje k nekontrolovateľnému množeniu psov, ktorých je beztak priveľa. Inak by neboli plne útulky.

pininka
4. mar 2019

@hettinka tak ako majiteľka orieška o ktorého sa vzorne staráme a zachránila som ju pred utopením s tebou absolútne nesúhlasím. Aj tieto fenky majú právo byť pokryté a treba sa ísť pozrieť do útulkov koľko psov s papiermi tam skonci. Keď je niekto blbeček nebude sa starať ani o psa s papiermi. Navyše sú na to rôzne názory, feny ktoré nemajú nikdy šteňatá sa majú obdobia kedy im prepína a robia rôzne veci, aby si saturovali to že sa nemajú oblohou starať a nepomôže vtedy nič. Suseda má tak sučku a ľutuje že ju nenechala aspoň raz pokryť. Treba ísť robiť osvetu do rómskych komunít ako nenechať množiť psov, a nie tu lyncovat ženu ktorá chce nechať raz pokryť svoju sučku. Panenku už budeme ako v Číne. Či sa staráš, či nestaras jedna fenka a hotovo.

hettinka
4. mar 2019

@pininka a akú máš záruku, že ani jedno z vašich šteniat neskončí napríklad práve v tej v rómskej osade? Aj keby ste ich rozdali len ľuďom, ktorí rozmýšľajú ako ty a dajú suky nakryt iba raz, spočítaj si, koľko potomstva bude na svete o 10 rokov. A to som optimistka, že všetci sa postarajú o to, že to bude iba raz.

Tiež sme mali krizenca pripomínajúceho cavaliera, šteňaťa nemala a prežila šťastný, hoci krátky 7-ročný život. Mala milión chorôb... chvalabohu, že to nemohli zdediť žiadne šteniatka. A nikdy jej neprepinalo.

havranka31
4. mar 2019

Tak v prvom rade, to nie je ziadne "chudatko" co by malo aspon raz zazit materstvo.. Psy nie su ludia, a nemaju take pocity ako my, to si treba uvedomit. pre ne je rozmnozovanie pudovou zalezitostou. Tvoja fenka rozhodne nepotrebuje k stastiu steniatka, porod a nasledne odtrhnutie od nich..
Mytus, ze kazda fenka by mala mat aspon raz za zivot male, je fakt len mytus. Kastracia je aj zdraviu prospesna. Citujem: "Pokiaľ dáte svoju fenku skoro kastrovať, teda pred, alebo po prvom háraní, riziko vzniku rakoviny mliečnych žliaz silne klesá. U nekastrovaných sučiek pretrváva takmer po každom háraní nebezpečenstvo, že dostanú pyometru (zápal maternice), čo v akútnom prípade má väčšinou za následok urgentnú rizikovú operáciu. Kastráciou sa toto riziko rapídne zníži. Po háraní tiež vo väčšine prípadov dochádza ku pseudogravidite (falošnej kotnosti), prejavujúcej sa buď len psychicky, alebo aj tvorbou mlieka, či následných zápalov. Chorôb vznikajúcich u sučiek je nespočetné množstvo, kastrácia je v súčasnosti najefektívnejšou prevenciou." https://www.psysos.sk/rady/myty.a.povery.ohladn...
Rozhodne by som nikdy neprispela dalsimi steniatkami k tomu mnozstvu co uz dnes hlada domov.

pininka
4. mar 2019

@hettinka záruku nemá ani chovateľ ktorý chová plemena s papiermi. Viem o čom hovorím, len tu kde byvam máme pár susedov ktorí si kúpili psov za drahé peniaze s papiermi a starajú sa horšie ako možno niekde v osade. Mňa len neskutočne vytočilo že žena ešte nič neurobila, len sa spýtala a už je pre vás mnozitelka psov. Čím ďalej tým horšie je to tu na mk. Okamžite lyncovat, miesto rád. A to ešte nieje ani osem hodín ráno. Ľutujeme psov a sami k sebe sa chováme stokrát horšie. Veľmi smutné.

dominika_sk
4. mar 2019

@pininka kolko psov s papiermi je v utulkoch? ktore su to, kde? keď chovne stanice musia brať svoje psy naspať keď sa ich majitel vzda.

macko1007
4. mar 2019

@miley33 my mame ratlika fenku ,nemala nikdy steniatka tento rok bude mat 13rokov a nic jej nechyba 🙂 vravi ze,ze aspon raz za zivot by fema mala mat steniatka ale myslim ze sa to da aj bez nich 🙂) radsej ju dajte vykastrovat ,tym jej zabezpecis ze nedostane napr zapal maternice,mozno ovplyvnis ze sa jej nebudu tvorit nadoriky na mliecnych zlazach ..

eliska13
4. mar 2019

@miley33 vôbec by som nereagovala na príspevky o mnoziteloch.A to my máme psa s PP ktorý pochodil výstavy v okolo SR ....ak by si bola mnozitelka tvoja fenka má každý rok 2x mladé.Nie každý chce a vie dať 500 eur a viac za plemeno s pP po výborných rodičoch.Mali sme voľakedy orieška, ktorý bol vyhodený a my sme ho našli ten psík sa dožil krásnych 15 r máme psov s PP po nemeckých a talianskych rodičoch jeden zdravotny problém nad druhý cez chrbticu, nezostupene semenníky riešené operaciou a pod. .a to fena sa išla kryt do zahraničia kvôli zmene krvi...lebo z tej rasy je tu malo psov, aby sa rod pomiesal s niekým novým.
Ty rozhodni ty si majiteľ.Raz by som do toho išla, ale je to náročné mať steniatka

lula313
4. mar 2019

@pininka nápis mi meno toho veterinára. Určite ho nenapíšeš, na to dam krk, lebo taký človek s veterinárnym vzdelaním neexistuje, ktorý by radil takéto hlúposti. Robím niekoľko rokov dobrovoľníka v karantennej stanice a z tých vyse 200psov, čo sme tam mali, bol až jeden pes s Pp a toho si naspäť vzala pôvodná chovateľská stanica, lebo papierových psov si ludia cenia, keď už za nich vysolili vyššiu obstaravaciu cenu, len aby ich len tak vyhodili. Oháňaš sa tu rómskymi osadami, ale o čo si lepšia od nich, keď si sama namnozila krížencov? O nič! Určite si si žiadneho psa nezobrala do docasky, aby si pomohla/odlahcila utulkom, len im pridávať robotu a prispievaš k tej mizérii, čo tu mame!

lula313
4. mar 2019

@eliska13 ale na čo má mat steniatka? Keď túži po stencoch, nech si ich 5 zoberie do docasky a uvidí, aká je to sranda a zodpovednosť najst im zodpovedne domovy.

baska_nice
4. mar 2019

Podla mna by si sa o tom mala poradit s veterinarom. Ako 5 rokov na takeho maleho psa a mat steniatka je podla mna dost. Na to, ze ma nudny zivot, v tom jej steniatka nepomozu, o to sa mas starat ty. A nezabudaj na to, ze nemusi steniatka prijat, na to treba byt tiez pripraveny

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dolores123
4. mar 2019

Ak za psa človek zaplatí vyššiu sumu viacej si ho váži, ja mám doma 3 papierových psov a zdravotné problémy žiadne, k množeniu som zakladateľku obviniť nechcelan len viem aké sú útulky plné a viem, že je hlúposť, že fena musí mať šteňatá, útulky sú takýchto psov plné a to nie je len môj názor. Sterilizácia je fajn riešenie pri psoch bez PP, ja mám sterilizovanú aj suku s PP, pretože šteniatka nie sú sranda a nájsť dobrého psa na krytie tiež nie. Psy ako tu už zaznelo nie sú ľudia a nevnímajú svoje potomstvo tak ako ľudia. Malé plemená mávajú navyše ťažké pôrody, aj na to treba myslieť.

dominika_sk
4. mar 2019

@alenah31 pri nezoistupenych semennikoch sa pes nesmie uchovniť, tym padom to vopred museli vedieť že je to pes v PET kvalite. určite ho nekupili za plnu sumu ako zdraveho psa

alenah31
4. mar 2019

@dominika_sk však presne to isté píšem takže mňa nepresvedčí o tom, že kúpili papieráka a mal také problémy bez toho, aby o tom nevedeli.

zuzanaam
4. mar 2019

@dominika_sk nič nemusia, pozrite si nejaké stránky útulkov, určite nejakých nájdete

dominika_sk
4. mar 2019

@zuzanaam na 500 psov ktore sa narodili ako piše autorka /lebo fena musi mať aspon raz štence/ pripada tak jeden s PP vieš...

beky1813
4. mar 2019

@miley33 boze, dalsia, co povazuje psa za človeka 🤦‍♀️

zuzanaam
4. mar 2019

@dominika_sk ale to neznamená, že takí nie sú, venujem sa pomoci psom bez domova a nie jedného som v ponuke videla, najmä atraktívne plemená so svojskou povahou, ktorú nový majiteľ nezvládne napr. af. chrt, husky, ale aj stredoaziati, kavkazáci. Takým sa sakra ťažko hľadá domov, aj keď sú s PP. A nie každý majiteľ CHS je taký zodpovedný, že vezme "pokazeného" psa späť.

maciatkolulu
4. mar 2019

@hettinka pri psoch s papiermi máš záruku,že sa dostanú do dobrých rúk a nebudú sa ďalej rozmnozovat s 'necistymi"psami? To je uz zaujímavú názor.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pininka
4. mar 2019

@maciatkolulu presne tak, realita je úplne iná, môžme sa my tu oháňať že len papierové psy sa majú nechať rozmnožovať, len by som chcela vidieť hlavne na dedinách ako kto zamedzuje tomu aby k papierovej psovi neprišiel nepapierovy.