icon

Naozaj sú ľudia s vysokou školou inteligentnejší?

15. nov 2023

Sú VŠ vzdelaní ľudia múdrejší a šikovnejší ako ľudia bez VŠ? Aký máte na to názor? Alebo skúsenosti. Ak ste v prítomnosti osoby s vyšším vzdelaním než je vaše, vzhliadate k tejto osobe? Alebo ak má niekto nižšie vzdelanie, vnímate ho s rezervou?

Strana
z3
derdia
16. nov 2023

Samozrejme, vs sv Alzbety, 9 tried v jednom rocniku, externisti...
Rok tusim stal 540 eur...
Inteligentnejsi?
Skor si to myslia.
Ale samozrejme cest vynimkam.. Doba ked na VS sli fakt spickove hlavicky, je uz minimalne 20 rokov v cudu.

denithestrange1993
16. nov 2023

Mas nejake komplexy so svojho vzdelania? Vzhliadat alebo brat s rezervou ludi? Prides ku kadernicke a beries ju s rezervou lebo ma "len" ucnovku alebo maturu? Hadam jej veris inak by si jej nezverila vlasy.

yanni
16. nov 2023

@denithestrange1993 dobre si napoisala. A hlavne, keby podaktori vedeli, kolko ludi v remeselnych profesiach maju VS. A nechvalia sa tym.

viky173
16. nov 2023

neda sa to zovseobecnit, pre niektorych to plati, pre niektorych nie

jana_eyre_2
16. nov 2023

Dajme si definíciu IQ:
Inteligenčný kvocient alebo IQ je číslo opisujúce inteligenciu človeka v pomere k ostatnej populácii.

Inteligencia u ľudí je často vrodená záležitosť, môže byť cibrena výchovou a vzdelaním.. avšak tak či tak si myslím že zhrnúť človeka a jeho inteligenciu do čísel nie je logické.. kazdy jeden človek má inú schopnosť chápať rozličné veci - môže a nemusí to byť ovplyvnené výchovou a vzdelávaním.. taktiež získať vysokoškolsky titul nie je povinnosťou ktorehokoľvek inteligentného človeka.. z toho vyplýva že ak si ktokoľvek mysli, že inteligencia je podložená vysokoškolským titulom, myslí si totálnu hlúposť..

Naozaj nemám rada zovšeobecnovanie.. je to jedna z pomedzi najhlupejsich veci čo ľudia radi robia.. a toto je téma, ktorá veľmi rada zovseobecnuje a úprimne tomu nechápem a nikdy nepochopím.. taktiez sú ľudia plní predsudkov a to im bráni otvoriť myseľ a uvažovať z rôznych strán.. take uvažovanie tiež nie je podmienene výškou IQ..

ale moje názory môžu byť ovplyvnené aj tým že mám nízke IQ, neviem nemerala som ho nikdy..

medda_beda
16. nov 2023

Určite nevzhliadam k niekomu kto má titul pred menom a chovanie ako buran 😉.
To či je človek inteligentný sa dá ľahko spoznať z rozhovorov.
To, že má človek kariéru, vzdelanie ešte neznamená, že je to dobrý človek a vie sa správať v spoločnosti.Vlastná skúsenosť a nie jedna.
Obdivujem inteligenciu nie titul.

Človek s maturitou nemôže vykonávať prácu na ktorú VŠ vzdelanie potrebné je, ale to neznamená, že nemôže mať kariéru alebo byť inteligentný.

A vlastne.Prečo sa ľudia posudzujú na základe zamestnania, školy? Veď poznám kopec vysokoškolákov čo nedosiahli dokopy nič.Alebo ich začala baviť menej kvalifikovaná práca alebo len mali možnosť študovať tak študovali.

medda_beda
16. nov 2023

@kittykat22 Nie je to pravda 🙂.
Môj manžel by bol taký priemerný žiak a vyštudoval jednu zo škôl ktoré si napísala.
Môj otec bol podpriemerný žiak na najhoršej strednej škole v tej dobe keď študoval.
Dnes má 2 vysoké školy.Ťažké školy.

Niekto má na to hlavu, ale nemá trpezlivosť a možnosti a niekto potrebuje len čas dozrieť.

kittykat22
16. nov 2023

@medda_beda to mam najradsej tieto reci. Mojho otec kona brat vystudoval to a to, tak to dokazu vsetci. Valna vacsina studentov nedokaze prejst ani gymnazium a budeme sa tu bavit ako su schopni vystudovat matfyz ked budu chciet 🙄

nivea777
16. nov 2023

mám kamošku s druhým stupňom a je dutá ako..... 😀

karolinakr
16. nov 2023

Ano, na schôdzi bytovky vidím výkvet inteligencie -
1 .mali by sme sa pchat do zadku spravcovi, čo nas okrada..Nikdy nehovorte zle na družstvo, potom si vas zapamätajú, budete nežiaduca
2. nevadi, ze zadarmo cely druhy panelak použiva naš kontajner, my to radi zaplatíme
3.nikdy som si nekontrolovala faktury, či nas okradaju..nemam na to 20 rokov čas
4.ja neviem, čo označuje merač na radiatore
5.nikdy som si neprečital žiadnu hodnotu
6.učtuju vam o 6000litrov viac? nic sa neda robit, musime to zaplatiť
7.nepoďme do ineho družstva, hoci nas tito okradaju.Tu máme aspoň istotu
8.nevadi, že maĺovali chodbu 2x a iné ani raz..nič sa neda robit, musime to zaplatiť..

A to riaditeĺka, doktorka, stavebný inžinier, architekt - výkvet idiotov

sisaka
16. nov 2023

@aeruginosa najlepši príspevok 👍

sisaka
16. nov 2023

Obdivovať, vzhliadať k niekomu s vysokou inteligenciou je to isté ako vzhliadať k niekomu, kto má modré oči.
Ľudia nemôžu za to, s akou inteligenciou sa narodili. Znevažovať ľudí s nižším IQ, či nižšim vzdelaním svedčí tak akurát o IQ a EQ daného človeka.

medda_beda
16. nov 2023

@kittykat22 Väčšina je len lenivá a nie blbá.
Jasné, že sa nájdu ľudia ktorí by to nedali, ale nie je ich až tak veľa.Čo som tým chcela povedať je to, že známky na nejakej ZŠ/SŠ ešte nie sú ukazovateľom, že ten človek nie je schopný vyštudovať VŠ.

lelelienka
16. nov 2023

@derdia aj dnes na VS chodia spickove hlavicky, len si samozrejme nevyberu socialnu pracu, vsakze…ja sama (nie, nepovazujem sa za spickovu hlavicku vo svojom odbore, ale blba nie som) som vystudovala jednu z tych tazkych skol a niektori spoluziaci su spickove hlavicky na vedeckych poziciach v zahranici…

euka210
16. nov 2023

@kittykat22 jasne, ze medicina ci ine uz musia byt mudri...ale taka socialna praca, kniznicne technologie, ucitelstvo a plno takych odborov, ze nic prakticke z toho casto nemas a ani danu pracu...

queen_mary
16. nov 2023

Povedala by som ze vysokoskolski vzdelani ludia su viac rozhladeni a maju vacsi prehlad, kedze mali plus 5 rokov studia a priestoru a rozvoj. Ale zas, vynimky potvrdzuju pravidlo. Na obidvoch stranach.

scila
16. nov 2023

Absolvovala som VŠ a so mnou aj niekoľko ľudí, čo malo viac šťastia (a známostí) ako rozumu. A poznám takých ľudí naprieč všetkými generáciami, lebo žiaľ protekcia tu bola aj v minulosti.
Poznám mnoho ľudí so SŠ, ktorí sú inteligentnejší ako niektorí s VŠ.

derdia
16. nov 2023

@lelelienka ano napisala som cest vynimkam. To znamena to co si napisala ty.

yanni
16. nov 2023

@aeruginosa dobre si to napisala ale toto by mali v prvom rade ucit deti doma rodicia. Ja vzdy vravim, kazda profesia je dolezita a kazdy clovek, ktory vykonava svoju pacu dobre a cestne je dolezity. A presne som mala dnes rozhovor s mojou starsou dcerou o smetiaroch. Bolo pol 7 rano, sedeli sme pri ranajkach a prave nam vyprazdnovali bio smeti. Vravim, keby ich nebolo, utopili by sme sa v smetiach. A vobec tyto ludia nemusia byt "hlupi". To ze niekto je smetiar este nic neznamena. Kludne to moze byt aj clovek s VS. Zijeme v zahranici, je tu vela cudzincov, ktorym neuznali skoly a pretlkaju sa aj takymito pracami. Zena mojho znameho vystudovala v USA medicinu a tu jej to neuznali. Musela znova krvopotne studovat a dorabat si urcie veci, podotyka s tromi malymi detmi, aby mohla znovu pracovat v odbore. Ono to nie je take jednoduche. Len zial, vela Slovakov toto nechape. Vidia len cierne a biele. Ako som uz v mojom predoslom prispevku pisala, Bc. zo socialnej prace je take dolezite, ze si to pisu aj na postovu schranku,

yanni
16. nov 2023

@queen_mary presne tak,. vynimky (a zial je ich viac ako "vynimky"). Ja poznam hned 2 vynimky, obe spoluziacky z gympla. Obe len tak preliezali, jedna dokonca prepadla a musela robit v lete skusky aby mohla ist s nami dalej. Obe nikde na VS nezobrali. Casom, ked zacali na SK rast VS ako huby po dazdi si obe urobili dialkovo socialnu pracu. Ani jedna tu pracu nerobi a ani nic vynimocne. Obe maju horsi vseobecny prehlad ako moja 8 rocna dcera. Ale hlavna vec, ze VS.

j_m
18. nov 2023

Nie

129oveciek
5. júl 2024

Ked ma niekto VS tak je vacsia pravdepodobnost ze je inteligentny.. ja napriklad dost skatulkujem a vzdy sa ludi pytam na strednu skolu.. a v drvivej vacsine to podla toho sedi.. ludia s ucnovkami su vacsinou menej inteligentny, maju skor manualnu alebo jednoduchsiu pracu, aj ta debata s nimi je vacsinou na jednoduchsej urovni.. priemyslovky a gympel naopak vacsinou kumuluje ludi co sa nad vecami viac zamyslaju, vies sa s nimi porozpravat aj o hlbsich temach, mavaju lepsiu pracu a pod.. ale samozrejme nie je to pravidlom.. poznam ludi s ucnovkami co su sikovni, uspesni a naopak aj ludi co maju gympel a robia predavaca v obchode.. ale teda vacsinou to sedi, ze cim vyssie vzedalnie tak tym ma aj clovek viac v hlave.. to ale neznamena ze su v zivote uspesni, velmi vela zalezi aj od sikovnosti a snahy

Strana
z3