Nárok na kompenzácie pri rakovine dieťaťa

martinkav07
19. nov 2017

Ahojte maminky, potrebovala by som od vas poradit, vypisujem papiere na kompenzačné príspevky pre syna a neviem na co vlastne mame nárok pri jeho diagnózach a ako je vhodné odôvodniť svoju žiadosť, aby nám schválili príspevky, neviem sa z toho vymotat. Syn má tri roky, má rakovinu lymfatických uzlín v ťažkej forme, k tomu ma autizmus (tuto však nemáme uzavretú diagnózu z dôvodu nízkeho veku, až v lete by mu to lekárka uzatvorila, mame teda zatiaľ uvedené - vývinova pervazivna porucha) a ešte máme od narodenia exstrofiu a epispadiu močového mechúra (ťažké raztepny celej močovej sústavy, nemá vyvinuté moc. zvierace je teda plne plienkovany). V súvislosti s exstrofiou sme si v lete požiadali o príspevok na hygienu, ten nám aj priznali. Viem len, ze si môžeme požiadať o preukaz ZTP, príspevok na prepravu a na benzín. Myslíte si, že by som mohla žiadať aj o príspevok na prerábku kúpeľne? Budem veľmi vďačná za každú radu 💗 Martina

kviettky
19. nov 2017

Ja si myslim,ze na prerabku kupelne mate narok.Ziadajte si na vsetko,co mozu dat,oni potom to budu posudzovat .Bud uznaju vsetko ,alebo nieco vyskrtnu.

dhlinkova
19. nov 2017

@martinkav07 Ahoj, žiadosť si môžeš podať, tým vôbec nič nestratíš. Ku všetkému treba kopec potvrdení, ale zase Ti môžu schváliť príspevkov aj viac, príp. oni sa rozhodnú. Čo ja viem, tak pokiaľ budete mať ZŤP, tak to budeš mať jednoduchšie.
Odôvodni si, že vzhľadom na zdravotné problémy dieťaťa, ktoré sú trvalé, Tvoja kúpeľňa nespĺňa požiadavky, ktoré si vyžaduje stav dieťaťa. ... ozvi sa do IP, pred MD som pracovala na UPSVaR.

sasa1310
19. nov 2017

@martinkav07 ak nemá uzatvorenú dg. autizmus, tak mu príspevky naň nedajú. Myslím na túto diagnozu.
Max. dostane preukaz ZTP. Na rakovinu tiež nedávajú parkovací preukaz, s ktorým súvisia kompenzácie na prepravu, poprípade príspevok na benzín.
A na kúpeľňu musí byť osoba ZTP imobilná, t.j. kúpeľňu musí prerobiť na základe "bezbariéry".

Stačí prečítať zákon 447/2008

Treba počkať, doklepkať diagnózy na papieri (autizmus bežne uzatvárajú v 3. rokoch) a potom žiadať

andrbeata
19. nov 2017

@martinkav07 Požiadať môžeš, ale nemusia Ti ho schváliť. Na UPSVaR Ti vedia podať objektívne informácie.

inull5
19. nov 2017

@martinkav07 ahoj,v prvom rade prajem veľa zdravia.čo sa týka peispevkov,žiadať môžeš určite,oni to budú posudzovať.ale ak už máš príspevok na zvýšenú hygienu tak malého museli uznať aj ZŤP len asi nemas vydaný preňho preukaz.príspevky sú totiž podmienený uznaním ZŤP. Treba teda podať žiadosť o vydanie preukazu.
Na prepravu a benzín si podajte určite.