icon

Natáčanie na mobil

deti95060810
5. okt 2017

Ahojte. dnes som bola v meste a tam si nejaký mladý chalan s kapucňou na hlave - vek približne 20 r aj s kámoškou - ma natáčal na mobil a pritom sa náramne bavili...Doteraz mi nie je jasné, čo ich zaujalo... Ako sa brániť proti takýmto hlupákom....bola by som rada, keby sa vyjadril aj niekto z právnikov....

dominika6
5. okt 2017

ako vieš že si ťa práve natáčal a nie že si len prehrával video na ktorom sa bavili?

deti95060810
autor
5. okt 2017

@dominika6 keby som nevedela tak nepíšem....medzi nami prebehol aj rozhovor....cez ulicu. aj on mi to potvrdil.

dominika6
5. okt 2017

@deti95060810

...vlasy mi roztopašne vejú vo vánku,kabelka sa mierne pohupuje v mojej ruke,decentne klopkajúcimi opätkami prehlušujem ticho ulice..na perách mierny úsmev..
v myšlienkach sa upokojujem,že blížiacim sa víkendom si konečne oddýchnem..možno aj upečiem nejaký koláčik..

.ked tu zrazu..neplánovane otáčam hlavu na stranu..

sediaci pubertiaci si ma natočia na mobil ako si majestátne kráčam ulicou..
žeby ich rozrušil môj pokojný výraz v tvári? nebodaj ich poburuje môj outfitt ktorý som ráno starostlivo skombinovala?

des..v hlave už mám vypísanú virtuálnu žalobu na adolescentov..
narušili môj pokoj v duši a auru,tiahnucúcu sa za mnou..

..PS: toto ťa desí?
pokoj..🙂..aj satelit nad tvojou hlavou ťa vidí..

bobulazelena
5. okt 2017

@dominika6 😂😂😂

mrkvicka060
5. okt 2017

To si mala asi ist za nimi a rovno sa opytat, ze ci mas nieco na hlave ze ta natacaju. A nech ti aspon ukaze to video... aspon to by som urobila ja... alebo pockaj a mozno sa zachvilu uvidis na videu niekde na fasabuku alebo jutube

bobulazelena
5. okt 2017

Tak pokial to video s tebou bude sirit na nete, tak samozrejme mas pravne prostriedky sa branit.
Ale len ked si ta nataca, tak realne si to neviem predstavit, co by si chcela robit. Ako zavolas policiu? Alebo co? Ked prejavis vyhrady, mladi ta poslu pravdepodobne do ... .

bobulazelena
5. okt 2017

@mrkvicka060 uz ich vidim ako ti to ukazuju. To je nerealne riesenie.

l3yla
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
autor
5. okt 2017

jáááj ženy to sú len vaše táraninky...ja som sa pýtala po právnej stránke či je to dovolené....Aj nemáte o tom znalosti tak radšej nič nepíšem...😉

l3yla
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
autor
5. okt 2017

@l3yla po prečítaní príspevkov....
čo je ťažko dokazateĺné...keď mi aj povedal že ma natočil....možno ste sa neučili....

bobulazelena
5. okt 2017

@l3yla ja som uz aj dostudovala pred rokmi.

bobulazelena
5. okt 2017

@deti95060810 pokial sa najdes na nete, tak mas moznost zalovat ich o ochranu osobnosti, aby upustili od protipravneho konania a pripadne aj o zaplatenie primeraneho zadostucinenia.
Co sa tyka takehoto poulicneho natocenia tvojej osoby, nemyslim si, ze by tam bolo realne sa domahat pravnej ochrany. Pokial by ta niekto pravidelne obtazoval a natacal, to by bolo nieco ine.
To by sa potom mohli domahat ochrany napriklad vsetci, ktorych si nechtiac odfotila, ked si fotila nieco ine a mas ich podobizen zachytenu.

deti95060810
autor
5. okt 2017

@bobulazelena konečne odpoveď ako sa patrí....k meritu veci. 👍

deti95060810
autor
5. okt 2017

@dominika6 nepochopila si to 👎... je predsa rozdiel satelit a mobil.....ale nič to, fundovanú odpoveď som už dostala....

dominika6
5. okt 2017

@deti95060810 ale pochopila..neboj..len som to nezaobalila do odbornej pozlátky ako bobulka vyššie..že proste si môžeš akurát tak...vieš čo.. 😀..no čo pekná si..bud rada..

mrkvicka060
5. okt 2017

@bobulazelena myslela som, ze otocit to aspon na srandu. Nie ze teraz vazne do nich ist skakat alebo co... ja by som k nim normalne pricupitala a ze ukaz aspon ci dobre vyzeram... alebo tak... nejak sa zakecat... inak by som to nejak vaznejsie neriesila

modrava
5. okt 2017

stacilo vybrat mobil a odfotit si ich.. tak aby to videli

bobulazelena
5. okt 2017

@mrkvicka060 jaaaj...to som nepochopila. 🙂
@dominika6 ja mam rada pozlatku 😀

Kaslat na to, nie?

Ja by som osobne asi inak vytiqhla moj telefon a zacala ich natacat ako ma natacaju. Kto vie aka by bola reakcia pubertakov 🙂 😝

tiper24
5. okt 2017

@deti95060810 a pri akej cinnosti ta natacali?

katarinamarkova
5. okt 2017

@deti95060810
http://www.matepravo.sk/clanok/fotografovanie-o...

ps: aj tak si myslím, že len decká čumeli do mobilu a z toho, že ty si myslíš že ťa natáčajú sa len super bavili 🙂

bobulazelena
6. okt 2017

@katarinamarkova no ta odpoved je pravda z toho linku, ale realna vymahatelnost tejto pravnej ochrany je nulova.
Lebo, co urobis? Budes ich zalovat? Nevies ani ich meno ani nic... Nemas koho zalovat. Policia to vysetrovat nebude, lebo by oslo o civilny spor. Takze je to podla mna nerealne.

katarinamarkova
6. okt 2017

@bobulazelena neviem...čítala si aj tú druhú časť odpovede?
,,Privolenie fotografovaných alebo natáčaných osôb nie je potrebné, ak fotografujete alebo natáčate na úradné, vedecké, umelecké či spravodajské účely. Ak teda napríklad fotografujete fasádu historického domu, do záberu vám vojde náhodný okoloidúci a chce, aby ste fotku vymazali, môžete argumentovať umeleckým účelom vašej fotografie. Platí tiež, že ak by osoba nebola na snímke identifikovateľná, nemožno hovoriť o zásahu do jej súkromia.,,

t.j. ak ťa niekto nechtiac natočil na verejnom priestranstve nemusíš mu k tomu dávať žiaden súhlas! pokiaľ teda vyslovene nechceš dokazovať, že narúšal tvoje súkromie.

skôr toto som ti chcela dať do pozornosti.
Ak nechceš aby si sa niekedy nechtiac objavila na nejakej nahrávke či foto, treba sedieť doma.

bobulazelena
6. okt 2017

@katarinamarkova ano, moj komentar sa tykal skutocnosti, ze by bol umelecky ucel nahravania vyluceny.
Ja suhlasim s tebou.

katarinamarkova
6. okt 2017

@bobulazelena filozofická otázka:
čo všetko sa dá považovať za umelecký účel?
🙂 :( 🙂

bobulazelena
6. okt 2017

@katarinamarkova umelecky portret v tomto pripade asi nie 😂...
Aj ked...😂😂😂