icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
iplusr
22. mar 2012

este mala otazocka. nemate tip na jedalny listok pre 11 mesacne dieta? Do roka sa mi zda ten vyber dost obmedzeny a take ze '6x do tyzdna maso a siedmy den zltok' sa mi nepozdava...

komisakpd
22. mar 2012

@iplusr co pouzivas na okna? myslim na ramy okien..viem ze na okna je najlepsia voda max trochu octu a mikrovlaknova utierka..

chystam sa buduci tyzden na okna..a este co pouzivate na umyvanie vane? poradte..a oleje kde kupujete?

dadica
22. mar 2012

@iplusr Ahoj, len som tu nakukla. ja som si kúpila knižku od bukovského- Hneď to bude miláčik a sú tam super receptíky pre deti.

lujza123
22. mar 2012

@iplusr ..mne sa tiez 6 x do tyzdna maso nepozdava to som ani nikdy nedavala...som z vegetarianskej rodiny takze sama niesom zvyknuta tolko masa jest...mavame tak 2-3 x do mesiaca aj ked bola dcerka babetko.
Skusala si uz ryby? Kase? Rozne obilninove, krupicnu, pohankovu, vlocky, domace cestoviny, rozne druhy polievok, mozes skusit zapekat cokolvek s cimkolvek, v pohode uz mozes dochucovat kminom, bylinkami....vsak uz ma skoro rok to uz jej mozes davat pomaly to co jete vy...ja som tak zvykla varievat ze som malej odobrala a potom dosolila a dokorenila..

My dospeli sme zvyknuty na roznorodu stravu stale nieco ine, ine chute, koreniny, sposoby pripravy ale male deti kedze nepoznaju korenie ( a uz ani okolo tych 3 rokov ked sa moze korenit im to nijak extra nechuti) maju radi tie stereotipy takze kludne var dookola to iste...teda moja mala ma par oblubenych jedal ktore je dookola a na ziadne novinky ju nenalakam..a vela jej rovesnikov je na tom skoro tak isto

iplusr
22. mar 2012

@komisakpd na okna - ramy pouzivam jar (ecover) alebo sliz.
@dadica knizku od Bukovskeho som si objednala. uz ju mam aj doma, len ju este nemozem rozbalit, lebo to je darcek od manzela k zajtrajsim narodeninam 😵 , ale uz sa neviem dockat. a je tam aj nejaky jedalny listok?-napr. na tyzden, aby ta strava bola vyvazena?

komisakpd
22. mar 2012

@iplusr sliz?? na ramy..ecover mam doma..no dobre..a skla? voda + ocot?

komisakpd
22. mar 2012

@iplusr aka to je kniha od bukovskeho?

iplusr
22. mar 2012

@komisakpd jasne, sliz na vsetko 😵 . aj na podlahu - ja s nim umyvam schody. A pocula som, ze sa da pouzit aj na riady 😕 ale to som este neskusala. Na sklo octova voda. Moja mamina tak umyvala okna odjakziva.
Navod na prezitie pre baby+Hned to bude anjelik od Bukovskeho. Hladala som Vegetarianske dieta a nasla som toto.

nae
22. mar 2012

@gia111 Kamaratke odporucila lekarka na caste mykozy aj kupit kvalitny biely jogurt a davat si ho lyzickou do posvy (kvoli pritomnym bakteriam mliecneho kvasenia)... ale nemam to osobne vyskusane. Tiez treba v strave obmedzit, idealne vypustit biely cukor a sladke zalezitosti, lebo sladke maju kvasinky rodu Candida skutocne rady.

komisakpd
22. mar 2012

@iplusr sliz na vsetko..ved to musi byt v riadne horucej vode aby sa rozpustil...ci nie? ved inac sa nerozpusti,

baby a ake sampony na vlasy pouzivate?

zitaje
22. mar 2012

@komisakpd ale ved v slize uz mas vsetko rozpustene - aj mydlo, aj sodu 😉

iplusr
22. mar 2012

@komisakpd ako pise zitaje, v slize je uz vsetko roztopene 😉 . a ja robim sliz s teplou vodou z vodovodu. a myslim, ze by sa to mydlo roztopilo aj v studenej vode.

iplusr
22. mar 2012

@komisakpd a sampon pouzivam takyto http://www.alpa.cz/sk/vlasova-kozmetika/sampony... Nie je sice eko, ale ani taky strasny ako znackove sampony. A najmenej ma z neho svrbi hlava. Mala som aj nejaky eko - dost drahy, uz si nepamatam nazov, nejaky s levandulou, ale zle sa s nim umyvalo a aj ma po nom svrbela hlava 😒

dadica
23. mar 2012

@iplusr
@komisakpd okrem receptom sú tam vzorové jedálne lístky na týždeň podľa veku detičiek. Len je trochu pre mňa niektoré veci zohnať, lebo bývame v menšom meste bez predajne s takýmito potravinami.

komisakpd
23. mar 2012

@iplusr no klasika stara znacka..no nemusi byt eko aspon ze je prirodny...ci? ja pouzivam uz roky elseve...ale ked ja mam helmi huste, a tvrde vlasy..vieco co to ide samponu a ako tazko sa zmyva..no des..a musim aj masky pouzivat lebo to nerozcesem...

komisakpd
23. mar 2012

@iplusr
@zitaje no ja viem ze tam uz je vsetko rozpustene...ale mi napadlo ci to v tej vode na podlahu nie je potom take slizke..a este ze ta soda je skor na bielizen, a vodny kamen ako na spinu ne??

komisakpd
23. mar 2012

@dadica ale to vsetko ide o bio, naturalne ci sa to spaja s vegetarianstvom alebo tak...

dadica
23. mar 2012

@komisakpd On odporúča bio produkty, kde tu je zaradené vajíčko, resp. žĺtko, zriedka mäso. Odporúča rôzne druhy obilnín a múk, napr. pohánku, pšeno a tak. Dáva prednosť celozrnným výrobkom. Mňa to dosť inšpirovalo. Väčšinu výrobkov majú asi aj v dm.

mimi21mimi
23. mar 2012

baby robila som prvy krat sliz a je mooc husty... mozem to normalne zasa zriedit vodou? na velmi znecistene veci pouzivate okrem toho co? 🙂

komisakpd
23. mar 2012

@mimi21mimi ved ja ho mam tiez husty..kolko si dala sody a kolko vody?

mimi21mimi
23. mar 2012

@komisakpd
@komisakpd Dala som jedno mydlo, celu sodu, lebo mame hrozne tvrdu vodu a 8 litrov vody, lebo nemam vacsi kybel... musim si zaobstarat ...

komisakpd
23. mar 2012

@mimi21mimi no ja som dala jedno myslo 3/4 sody a 10-11l vody tak by malo byt..a tiez mame tvrdu vodu

radusiq
23. mar 2012

@komisakpd @mimi21mimi skuste dat menej sody do slizu - z toho velmi tuhne a potom niekedy robi aj biele flaky na tmavom obleceni, radsej prisypte este sodu do prania zvlast ked mate tvrdu vodu...

mimi21mimi
23. mar 2012

@komisakpd
@radusiq dakujem baby....

a vsimla som si, ze ste sa tu bavili o domacom jogurte... kolko vydrzi v chladnicke?

vv88
23. mar 2012

Aka prijemna tema, nikto sa tu nehada ani nerozdava nevyziadane rady, clovek by ani neveril, ze je na MK 🙂

Nasa rodina je zatial iba taka "stvrtnaturalna", avsak ja v tom nie som celkom dobrovolne. Moj mily ma este pred svadbou kvetnatymi recami presviedcal na prestahovanie sa z bytu do domu, no a ja - riadiac sa Betty MacDonaldovou, ze zena ma nasledovat svojhu muza hoci na Alijasku chovat vlky - som v opare prvej zalubenosti suhlasila, nevediac co cinim. Podrobnosti sme nejako neprediskutovali, tak som do uskutocnenia akcie stahujeme sa na vidiek zila v predstave katalogoveho domceka v satelitnej vilovej stvrti s anglickym travnikom a zahradnou hojdackou. Potom sa nam narodil syncek a hladanie nehnutelnosti bolo viac menej na milom, a ked mi hlasom plnym nadsenia zvestoval, ze nasiel ten pravy, malicky bol akurat vo veku, ked som musela matercit s plnym nasadenim, a tak som sa o podrobnosti superdomu ani velmi nezaujimala. Tak teraz uz druhy rok z terasy, pod ktorou su malebne rozhadzane kopy stavebneho odpadu a namiesto hojdacky fura mastalneho hnoja, tuzobne pozeram na civilizaciu (mesto), a nas katalogovy domcek ma zatial kazde okno ide, polorozpadnutu strechu a spadnutu fasadu. Lodicky s desatcentimetrovymi opatkami mi sice bez uzitku hniju v pivnici, ale mame vlastne ovocne stromy, toho roku mozno uz aj zeleninu a krasny vyhlad (ked si odyslim hnoj) 🙂

diviska
24. mar 2012

@vv88 hezkýýý, já myslím, že to máte super 🙂 aspoň lodičky neochodíš :D Hele my se teď taky chceme stěhovat, ale musím říct, že sice ta romantika z baráčku a tak mě láká, ale zase tady ve městě jsem si už zvykla na pohodlí 🙂) ale těším se že malá bude vyrůstat mimo město..a manžel pracuje na domečku? Nebo chodí do práce a nemá na to čas?

simi251
24. mar 2012

@sima.p Ahoj. Len dnes som nasla tuto temu a teraz docitavam a vidim ze z tvojho prispevku ze mame nieco spolocne. nie sme uplne natur, teda ziadny extrem ale snazime sa, ze? Tiez triedime odpad, drahe znackove handry byt nemusia , casto kupujem veci v sekacoch ( a nie kvoli financnej nudzi ale z principu) , tiez musim casto manzela presviedcat na zmeny v strave (on je sportovec, kedze nepribera tak si mysli ze moze zjest vsetko) , kojim aj ked tu kde zijem to nie je v mode, pouzivam ekologicke pracie prasky a avivaze, ale tiez TV mame a rada si zajdem aj do nakupneho centra ale urcite nie kazdy tyzden. A dokonca som si kupila satku ale moj syn ju zatial zakazdym ,,vykrici,,.
A tato tema mi je celkovo velmi blizka lebo som tento odbor studovala na VS. Bol to dobry napad zalozit tuto temu aj ked este som tu toho vela neprecitala zatial. Aj tak chvalim zakladatelku.
@gia111

sima.p
24. mar 2012

@simi251 a že by sme sa aj rovnako volali? Ak máš teda nick odvodený od mena... 🙂

simi251
24. mar 2012

@sima.p 😀 ano od mena ale od priezviska. 🙂

vv88
24. mar 2012

@diviska Ahoj Diviska, manzel pracuje z domu, takze - ked prave nie je na sluzobke - casu na rekonstrukciu ma relativne dost a nastastie to aj vie a bavi ho to, lebo keby nam vsetko mali robit firmy, tak umrieme od hladu. Zistila som, ze moje predstavy o idylickom vidieku sa od skutocnosti dost odlisuju. Mam pocit, ze v meste sa casto zije blizsie k prirodzenemu sposobu zivota ako tu. Napriklad tu nekupim cerstve mlieko a smotanu - predavacka mi povedala, ze ludia maju radsej trvanlive.Kupuju si tu tiez kvanta balenej vody, pritom ta z vodovodu je naozaj skvela. Sme za exotov, lebo sme si dali vyrobit drevene repliky povodnych dvojitych okien namiesto toho, aby sme si osadili plastove, ake maju vsetci okolo. A co sa cerstveho vzduchu tyka, v lete je to fajn, ale v zime susedia kuria zrejme pneumatikami, stipe to pomaly aj v usiach. Ked som v meste v zime susila pradlo vonku, krasne vonalo, zatialco tu ked v zime otvorim skrinu, "vonia" to v nej ako keby sme si v satniku robili posedenia pri taboraku 🙂