icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
janano
9. jan 2012

@irriss ono tie pohromy uz pomaly prichadzaju, co sa tyka zivotneho prostredia. Pozri sa na pocasie, to je dosledok oteplovania zemegule. Tie privalove dazde...ved to zasahuje aj ludi na Slovensku, ludia sa cuduju, ze im vsetka voda z hor tecie do zahrad a domov, ale neuvedomuju si, ako su vyklcene lesy, ako su cesticky a chodniky v nich znicene...prave tie, ktore by normalne tu vodu zastavili a roztratili po celom lese. Tu v Norsku bol najmokrejsi a najdazdivejsi rok za poslednych neviem kolko desiatok rokov... a ludia vedia, ze je to dosledok klimy... a uvedomuju si to aj politici.
Ta zmena v mysleni je naozaj dolezita, kazdy musi zacat sam od seba... nepoznas tie hlasky, ved vsak co ked vyhodim tu ziarovku do kosa, aj tak ja ekologii nepomozem... A ta osveta je tiez dolezita, ked z desiatich ludi zmenis jedneho, a ten jeden zasa jedneho, tak to je obrovsky pokrok. My sa toho mozno nedozijeme, ale mozeme pomoct svojim detom...zmena nikdy neprisla zo dna na den 😉

irriss
9. jan 2012

@janano
i tady jsme nedavno zazily privalove deste..ale clovek se neponauci dokud nebude SAM osobne ponaucen 😉

gia111
autor
9. jan 2012

Ďakujem Vám a teším sa, že sme tu spolu, to je ta cesta, zmenila som chod svojej dománosti a svoje potreby o maximum čo je možné a mám ďalšie plány a asi najdôležitejšie je, že to musíme šíriť tieto myšlienky tak ako ste to písali. 😵

hexi
9. jan 2012

baby pozrite si toto o permakulture:http://www.sme.sk/c/6013812/permakulturnici-deti-priro..., mna to velmi nadchlo 😀

janano
9. jan 2012

no a potom sa kuknite aj na tie komentare pod tym 😠 . Tu je dokonala ukazka toho, co som mala na mysli, ze najprv treba zmenit myslenie...

oscarka3
9. jan 2012

kto ste na FB, nájdite si : Jedlý prales

gia111
autor
9. jan 2012

@janano hrozne primitivne a hlupe

hexi
9. jan 2012

ako sa vam pacil clanok a video, super ze, keby bola taka komunita tu tak sa tam hned stahujem xi

oscarka3
9. jan 2012

@hexi , je tu na sk dosť takých oblastí, kde sa združujú takíto ľudia 😉
Brdárka, Zaježová aj niekde v blízkosti Bratislavy je niečo 🙂 a určite je toho viac

gia111
autor
9. jan 2012

@oscarka3 ty si odkial?

hexi
9. jan 2012

@oscarka3 aha to som nevedela , musim to najst, poinformovat sa

jitka90
9. jan 2012

@irriss Ahoj, dovolila jsem si reagovat na tvou obavu působení medu na zuby. Už desátým rokem včelařím s manželem, takže je mi to téma blízké. Med jako takový působí výrazně antibakteriálně, takže působí proti bakteriím způsobujícím zubní kaz. Četla jsem o tom víc studií, ale namátkou jsem našla tento článek: http://www.vceli-produkty.eu/aktuality/med-jeho... Na konci píšou právě o působení medu na zuby. Ale dají se najít i podrobnější informace.

kaja73
9. jan 2012

@jitka90 Moj mal ma 2 roky,na med alergicky nie je-to som už otestovala- a chcem sa ta ako vcelara opytat ako množstvo medu za den by bolo pre neho vhodne?
biely cukor nepouzivam vobec-striedam melasu a fruktozu a teraz chcem zacat použivat pri malom aj med.

jitka90
9. jan 2012

@kaja73 Ještě nedávno se doporučovalo do tří let med dětem nedávat, právě kvůli alergiím. Ale teď by měly dostat v průměru kávovou lžičku medu na den tuším do sedmi let, pak už jako dospělí. Jde v něm právě o množství pylu při dnešních častých alergických reakcích. Ale jeho přínost zdraví je podle mého názoru větší než rizika. Mojí dceři ho dávám do čaje a i na chleba, když je nachlazená a snáší ho v pohodě 🙂 Zkusím najít článek, co jsem o vhodnosti medu pro děti četla.

oscarka3
9. jan 2012

@jitka90 , čo ja viem, tak med je hlavne z rastlín ktoré nie sú problémom pre alergikov

oscarka3
9. jan 2012

@kaja73 , dobrá otázka, myslíš, že aj mamičky, ktoré dávajú cukor sa pýtajú aké množstvo cukru je vhodné?
to som voči tebe myslela v dobrom 🙂 , len ma to v tejto súvislosti napadlo

jitka90
9. jan 2012

@oscarka3 Jéje), tak podrobné složení, to je nad moje znalosti. Obecně, když to vezmu u nás, tak u nás je převážně řepkový med, z řepky olejky, do toho luční květiny, jetel, vojtěška, pyl z lípy, ovocných stromů a pak z lesa maliníky a ostružiníky, to je ta hlavní složka. Které z toho jsou alergenní, v tom se moc nevyznám (nemáme v rodinách alergika), ale pyly jsou důvodem, proč je med považován za dost alergenní potravinu. Ale obávám se, že vám tu spamuju téma :-/

kaja73
9. jan 2012

@jitka90 ja mam doma domaci horsky med-ten ma vraj viec zeleza a s nim ma maly problem -ma ho malo-tak chcem vyuzit aj tento zdroj.
Inak ja som nasla clanok,kde sa med nedoporucuje len do 1 roku-pre dake plesne-inak ak nie je alegia,tak ho od roku dieta može.
To od 3 rokov sa asi mysli na to riziko alergie,ale na to poviem len jedno-kravske mlieko je najvacsi alergen a dava sa aj novorodencom v podobe UM-takže ten med davat chcem-ide mi len o to množstvo 😉

emogeon
9. jan 2012

my kupujeme bio med z Cr od jedneho pana zo sumavy...po roku sme zacali dcere davat, inac presne kvalitny dobry med nie je alergen

irriss
9. jan 2012

@jitka90
nespamujes 😉 co "blbnes".. (?)😉
prirozene prispivas do naturalnej rodiny 🙂

jitka90
9. jan 2012

@kaja73 tak s manželem jsme se o tom bavili a nevíme, že by některý med obsahoval víc železa (jakým principem), ale to neznamená, že to tak není 🙂 Med je hygroskopický, kvůli této vlastnosti nemůže obsahovat aktivní plísně - vysuší je. Pokud tedy nebyl špatně skladován nebo s ním nebylo nevhodně zacházeno. Ale když nakupuješ od prověřeného místního včelaře, tak by neměl být problém 🙂

kaja73
9. jan 2012

@jitka90 Ono tam pisali daky maly obsah plesni co už dieta od 1 roko vie vykryt,ale do roka može byt problem.
tak som to aspon pochopila.
A tmavy med ma vraj celkovo viac mineralov-teda aj zeleza.Skusim to najst na nete-nemam to zalohovane 😝

med_les950_norm
Lesný med patrí medzi vyhľadávané druhy medu u nás, ale aj v zahraničí. Lesný med obsahuje predovšetkým nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov. Medovica pochádza z oblastí prevažne listnatých a zmiešaných lesov. Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín. Je výraznej chuti a silnej arómy. Je ľahko stráviteľný. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov(produkt hydrolýzy škrobu), ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Je veľmi kvalitný a vyhľadávaný druh medu.
Toto som zatial nasla.

kaja73
9. jan 2012

Este jedna zaujimava info

Existuje viacero druhov medov, repkový, kvetový (obsahuje najviac peľu, preto nie je vhodný pre alergikov), agátový, lipový medovicový (horský – neobsahuje peľ, preto je vhodný pre alergikov a obsah minerálov a vitamínov je v ňom najvyšší).

Medovicovy asi nie je lesny,ze? Lesny je z lesnych kvetov medovicovy je myslim z jedle?
ten sa asi zhana tazko.

janano
9. jan 2012

@kaja73 na zvysenie zeleza pridavaj do varenia amarantovu muku, neviem, ci pecies doma chlebik, ja ju pridavam do kazdeho, dalej zahustuj nou polievky, pridaj do palaciniek, po lyzici do jogurtu, po troche do pecenia. Amarant nie je obilnina, takze nehrozi alergia

kaja73
9. jan 2012

@janano my už robime vsetko možne aj nemožne -davam melasu,jedla s vysim obsahom zeleza,maso-tam je v hemove forme a aj tak mame malo zeleza 😖 maly bude mat daky problem so vstrebavanim,tak sme aj mlieko vysadili-vraj to može byt v pozadi-uvidime po 3-4m bez mlieka na kontrole ake bude mat vysledky.
A tu muku dostat v zdravej vyzive?

janano
9. jan 2012

@kaja73 hej, kupis ju v tychto obchodoch. Zelezo sa vstrebava s vit. C, takze ho podavaj s jedlami, napr. pohar dzusu. A tiez su dolezite strukoviny, dalej ma napadlo zito, tiez je dobre z nej piect chlieb. Dostanes aj kupit zitne vlocky, su tvrdsie, ale ja daju sa pridat do polievok.

kaja73
9. jan 2012

@janano Cecko davam aj viac ako sa odporuca-cca 1500mg na den-ale nie naraz -postupne v malych davkach-mozno preto nie je zatial anemicky aj ked ma zelezo takmer nulove 😒 a aj strukovin papa na kila.
Skusim teda aj ten amarant.