Návrat na SK z UK s deťmi (9 a 12 rokov)
Ahojte. Ja som Slovenka, moj manzel pochadza z Indie a uz cez 17 rokov zijeme v UK. Mame dve deticky (12 a 9 rocne), ktore hovoria aj slovensky (aj ked nie vzdy gramaticky spravne a rozumeju takmer vsetko). Velmi vazne uvazujeme o navrate na Slovensko z mnohych dovodov. Vzdy nam tu velmi chybala rodina a ja osobne som sa tu nikdy necitila doma (kulturne, vv skolstve, zdravotnictve, konzumcnom zivotnom style a akousi povrchnostou), no po Brexite sa tu situacia rapidne zhorsuje. Zdravotnictvo upada uzasnou rychlostou, skoly sa stavaju prilis "progresivne", podla najnovsych zakonov bude vsetka pitna voda fluoridovana.. vlada shvalila pestovanie geneticky modifikovanych potravin, atd atd.. Je pravda, ze manzel tu dobre zarobi a ze ma akesi kulturne zazemie (pocetna Indicka komunita), no je ochotny to obetovat za stastnejsi, zdravsi, slobodnejsi a bezpecnejsi zivot deti. Blizkost ich starych rodicov a sesternic by bolo pre nase deti uzasnym prinosom. Miluju Slovensko.. nevdia sa dockat kym opat pojdeme a nechce sa im vracat nazad do UK. Synceka (9r) moznost stahovania tesi, no dcerka (12r) sa toho boji. Mam pocit, ze sa tu uz prilis "zakorenila" a nevie si predstavit opustit skolu a najviac zo vsetkeho nas dom. Akademicky je velmi sikovna a viem, ze nova skola jej nebude robit problemy. Mnohe kamaratky ma v stahovani podporuju... ze si dcerka zvykne.. ja mam vsak strach.. nechcem jej zlomit srdiecko. Takisto mam trosku obavy o manzela i deti co sa tyka ich ich farby pleti. Stahoval sa niekto z Vas so starsimi demi? ako to znasali? Zvykli si? Nepoznacilo ich to? Ma niekto skusenosti s neprijemnymi incidentmi ohladne farby pleti? Vopred dakujem krasne za rady ci prispevky.
@kidushka Ahoj, my sme prišli z UK pred pár rokmi a zvykli sme si. Manžel nie je Slovák, zvykol si tiež, ale nebolo to preňo ľahké. Mali sme ale veľmi malé deti, takže tam problém nebol. Moji synovia však majú v triede najlepšieho kamoša a jeho otec je Ind. Veľmi sympatický, s veľmi dobrou slovenčinou. S rasizmom sa isto stretli, proste na Slovensku sa tomu nedá vyhnúť, ale keď budú decká hrdé na svoj pôvod, dajú to. Držím veľmi palce.
@kidushka no nespravila by som to tým deťom. Ty máš romantickú predstavu o tomto bananistane, lebo tu nežiješ, tak je tu aj tráva zelensia. Určite nie je Slovensk ani lepšie ani zdravšie ako UK. Ak chceš naozaj kvalitu života pre deti, tak choďte viac na sever, nevracajte sa sem. Kvôli babkam? Veď tie môžu o pár rokov zomrieť (neodajem im to, ale treba pozerať do budúcnosti, nie žiť v tom, že babky a sesternice). Ale zasa, ak ty si taká presvedčená zaryta Slovenka, že túto republiku (myslením ešte stále v socializme) považuješ za najlepšiu pre seba a svoje deti, tak prečo nie 🙂 určite si zvyknú. Možno nebudu úplne šťastné a možno k nim aj ostatné deti budú hnusné a nadávať im do cigánov (keďže je tvoj muž Ind), ale zvyknú si určite.
@kidushka tiez som sa pred rokmi vratila (dieta ale bolo malinke), najma kvoli rodine a uz by som si to 2x rozmyslela..
Na slovensku necakaj, ze je sveta zit.. Celkom ma pobavil priklad so zdravotnictvom, mas predstavu, v akom stave je tu?
Vo vseobecnosti v porovnani s UK tu vela vyhod nenajdes... ak vobec nejaku..
ale zaujala ma fluorizacia pitnej vody.. to vazne?
S odstupom casu lutujem navrat na sk. Ozaj zalezi aj od toho kam sa vraciate. Ja lutujem koli detom a celkovo to nieje take ako sme si to predstavovali co sa tyka rodiny, mentality ludi, zdravotnictva... Aj ked manzel ma sice dobru pracu. Taktiez ak by bol manzel cudzinec nie europan tak by som velmi zvazovala.
nepises kam sa chcete prestahovat.... lebo pokial na malu dedinu...... tak vzdy tvoje deti budu povazovane za ciganov kvoli farbe pleti...... tuto to ludia nerozlisuju, ci Ind alebo cigan, je to pre nich to iste..... nie je to "biely"
@kidushka to by bola asi zivotna chyba sa sem vratit.. vase deti su naucene na uplne iny zivotny styl, cely skolsky system je na SK uplne zastaraly, rasizmu sa bohuzial na SK nevyhnu, o zdravotnictve pomlcim. Neviem, co ta na SK okrem babiek a sesternic este laka 😅 deti by som nevytrhla z prostredia v UK. Tam maju vidinu lepsej buducnosti.
@kidushka Nerob im to. Deti si nezvyknu, ani tvoj muz. Presviedcas samu seba, ze je to to najlepsie rozhodnutie. Deti miluju sk lebo je to pre nich dovolenka. Poznaju starych rodicov, sesternice...to je pekne ale ked sa budu musiet zaclenit do spolocnosti, skola atd...budu trpiet. Tvoj muz pravdepodobne uz tolko nezarobi. Pride o kamaratov. Bude mat na sk len teba a tvoju rodinu, bude to velky sok. Ak je problem Brexite, skuste irsko. Ale podla mna sa ti len cnie za domovinou a velmi si to idealizujes.
Ak sa chcete presťahovať do Bratislavy alebo Košíc, deti rasizmus možno zažijú, ale nebude to neprekonateľné. Môže dôjsť k nejakým konfliktom na úrovni toho, keď sa niekomu smejú, že je nízky, tučný, má okuliare. Ak sú deti sebavedomé a trocha priebojné, nebude to problém. Vidiek je o niečom úplne inom, tomu sa radšej vyhni.
Myslím si ale, že máš trochu prikrášlené predstavy o Slovensku. Školstvo v Británii mimo univerzít asi za veľa nestojí, možno je na teba príliš progresívne. Školstvo na Slovensku za veľa nestojí, ale dosť možné, že bude na teba príliš zastaralé. Kvalita výuky asi porovnateľná. Zdravotníctvo v Británii je katastrofa, málo peňazí, dlhé čakacie termíny a lekár ťa vyšetrí za 3 minúty. Zdravotníctvo na Slovensku je katastrofa, málo peňazí, dlhé čakacie termíny a lekár sa k tebe správa ako k nesvojprávnemu jedincovi. Ak pôjdeš do väčšieho mesta, bude ti rovnako vadiť konzumný spôsob života, na vidieku zas ten konzervativizmus, ktorý vďaka farbe pleti pocitite. Pokiaľ ide o životnú úroveň, sťahovaním podľa mňa veľa neziskaš, ale ani nestratíš. Manžel má isté kultúrne zázemie tam, tu budeš mať kultúrne zázemie zasa ty. Aj v tomto budete vo výsledku na rovnako. Rozhodne ťa nechcem odhovárať od sťahovania sa, len sa najprv aj s rodinou reálne pozrite na to, aký život vás na Slovensku čaká. Ak sa aj po reálnom zhodnotení situácie rozhodnete presťahovať, veľa bude záležať na vašom mentálnom nastavení. Ak ste optimisti, vezmete to ako novú etapu života, deti budú mať rodinu pri sebe, nájdu si nových kamarátov, muž s nájde novú prácu a s rodinou budete ešte roky spomínať na jeho brepty, keď sa začal učiť slovenčinu. Ak ste viac negativisti, bude to horšie.
Zase budem za hnusnu no mam pocit ze ide Hlavne o teba. Ze ty si nespokojna tebe sa nepaci nikdy si si nezvykla a chces ist do tej iluzie o zivote na Svk . Ale svoje detstvo uz nevratis a pre tvoje deti to nemusi byt najlepsie. A konzumna mentalita je vsade Ved ty tak nemusis zit. Mozes mat farmu kozy robit domaci syr strikovat detom svetre na vianoce jeden darcek bio organicky aj tam kde si. ( pokial mas pozemok s travou pre tie kozy 😂) ked chces zmenu chod do anglophone krajiny. Irsko Canada usa Australia..
Ja by som sa nevratila na Slovensko ani keby co bolo. Ako hej nikdy nehovor nikdy. Ale pokial nemusim tak urcite nie. Ano Slovensko je krasne, na dovolenku, preto sa im tam paci a aj tvojmu muzovi. Ale zit tam, znovu? A tvoj manzel Ind. No neviem Slovenska mentalina je dost rasisticka a je jedno v akom meste ci dedine si. V UK treba vydrzat, raz budu tam kde boli predtym len to trosku potrva. Na Slovensku je vacsi bordel ako tu.
Ahoj, no to je tazka otazka, asi nezistis, kym neskusis. Urcite nieco ziskate a nieco stratite. Je to velmi individualne, ako to budete vsetci vnimat, manzel ani nie je odtialto, dcerka uz ma tam vazby. Asi by som ti odporucila, aby ste skusili prist na nejaky cas, napr. si povedzte jeden rok, nespalte si mosty v UK, aby ste sa pripadne vratili, keby sa vam nepacilo. My sme obaja slovaci a mali sme co robit, kym sme si zvykli po navrate (ratam v rokoch), tie roky mimo SK cloveka zmenia. Ale zvykli sme si nejako (clovek uz bude navzdy porovnavat) a aj znami, co sa vracali, pokial viem, su viac menej spokojni. Ale to su cisto slovaci a vacsinou sa vracali s mensimi detmi. V dnesnom svete robenia z domu by ste mozno mohli zvazit aj nejaky ciastocny navrat, napr. chodit len na cele leto na SK, pripadne to nejak kombinovat UK/Slovensko.
Ja by som nikam nesla.. a snazila sa radsej zlepsot situaciu inac tam kde ste.
...my sme boli dlhsie v IE, momentalne sme na SK, koli korone, neviem sama ci navzdy, alebo kym je takato situacia, mna to taha naspat, hoci na SK mame uplne vsetko relativne novy dom, rodinu,...ale mam pocit ze ten zivot bol v IE slobodnejsi, ta povrchnost a to nenormalne plytvanie - no zial aj to je prejav aj ked neziaduci, toho ze ludia maju dostatok. A ten dostatok citit. Myslim ze na sk sa zije od sot horsie, tu zas citit ten nedostatok. Su ludia kt. sa zije dobre, aj nam sa zije dobre, ale velka cast spolocnosti zije od vyplaty k vyplate ☹ Moj muz ma vyhodu ze odkedy vypukla korona tak 100percent pracuje z domu, hoci sme sli povodne len na letne prazdniny uz je to rok a pol pomaly co sme tu. Deti piatak a tretiacka a uplne malicke ked sme prisli, v skole zapadli uplne, aklimatizovali sa rychlo, diktaty samozrejma robia problem, ale inak uplne v pohode, boli nadsene a spokojne ze sme nakoniec ostali tak dlho. Uz je ale dcera stvrtacka a coraz viac sa jej cnie, uz by sa rada vratila, chyba jej skola, ten skolsky system, z toho slovenskeho hoc aj bola najskor spokojna uz jej nevyhovuje. Chyba plaz za domom, kamaratky, obchodiky, ihriska, skratka ten zivot na kt. bola zvyknuta. Samozrejma deti si privyknu na vsetko. Syn siestak uz o navrate nechce ani pocut. Najmensi to neriesi, je doma kde sme my a hotovo. Ja ano, len mne sa medzicasom podarilo na sk zamestnat a teraz mi je zas luto nechat pracu a muz nevie, ten je spokojnejsi na sk, koli rodine hlavne. Co sa farby pleti tyka, tak na sk maju ludia viac predsudky zial, ale je to lepsie ako kedysi. Napr. na nasej malej skole, mame dvoch cernoskov a do 10 korejcov a toleruju sa, farbu pleti neriesia. Deti toto neriesia, moje deti vobec nevedia pochopit kto je rom, su zvyknute na mix vsetkeho mozneho v triede a nerozlisuju ci to je dobre a ci nie a tak to robia aj ine deti, popial ich samozrejma neovplyvnia dospeli ☹ Ja byt tebou tak si navrat riadne rozmyslim, aby ste nelutovali. O to ci si deti zvyknu by som sa az tak nebala.
Dakujem Vam zienky za vsetky rady a prispevky. Rozhodnutie je to nesmierne tazke. Uvazujeme o docasnom prestahovani.. Najskor len ja s detmi na par mesiacov (skusit part time slovensku skolu a nechat si zatial aj tu anglicku na dialku). Manzel pracuje z domu a ostal by zamestnany tam kde je, len by pracoval z SK. Dom v Anglicku by sme zatial prenajali. Palit hned vsetky mosty by sme urcite nechceli. Myslim si, ze rodinne vazby su velmi dolezite (a tym, ze zijeme tak daleko od rodiny si to uvedomujeme snad este viac). A v tejto blaznivej dobe, ktoru odstartoval Covid, a ktora si myslim, ze bude iba zlozitejsia, je dolezite, aby rodina bola pokope. Viem, ze vsetko nebude ruzove. Najviac sa bojim o deti.. ani nie tak aklimatizaciu, ale truchlenie nad ich domovom. Bude sa mi starsia dcerka vzdy vnimat, ze domov bol ten v anglicku? Poznate niekoho, kto sa stahoval z krajiny do krajiny so starsimi detmi?
@kidushka no moja najstarsia mala v case stahovania cerstvo sedem a myslim, ze stale povazuje za svoj domov obe krajiny. Takze urcite bude aj pre tvoju dcerku UK stale mimoriadne dolezite, ale v dnesnej dobe to uz nie je taky problem. Moja je v spojeni cez socialne siete s kamaratkami, volaju si a pisu, plus sme sa tam vzdy snazili chodit na navstevy, relativne casto, davam ju tam na tabory atd. Terajsia doba vam praje, lebo osobny kontakt je do istej miery vsade obmedzeny a deti tym padom presli na soc. siete viac ako predtym a nejak im neprekaza, ze jedna kamaratka z tej skupinky vlastne nie je v ich krajine🙂 Musim priznat, ze urcitu nostalgiu dcera mala, ale urcite sa nejak velmi netrapila. Spolocne sme si hovorili, co nam chyba, lebo aj mne vela veci chybalo. Mozno to ani nebolo zle, ze sme o tom hovorili. Doma jej urcite pomozes, ak ju zoznamis s co najviac ludmi, aby si mohla vytvorit novy okruh znamych.
@kidushka 12 rocna uz bude vnimat ze pre nu je domov anglicko......
a osobne by som rodinu nerozdelovala. budete kazdy mesiac lietat hore dole UK - SKK co myslíš kolko to tak vydrzite? a sorry bratranci a sesternice, je to rodina, ale teraz kazdy zije svoj zivot, maju svojich kamaratov, kolko si myslis ze sa budete stretavat? urcite nie moc často......,
ale podla toho co pises si rozhodnuta prísť na skk..... no uvidite ako to bude fungovat.... inak ake mesto to bude?

ono hlavne zalezi kam sa cchcete prestahovat? velke mesto / male mesto / dedina?
deti si zvyknu, ako rychlo zavisi od kolektivu aky bude v skole, plus 12 rocna pride o vsetky vztahy, ide na nu puberta, ak nezapadne bude Vam vycitat ze ste sa prestahovali....
a potom praca, aj tvoja aj pre muza.......lebo tvoj muz si bez znalosti slovenciny len tak pracu nenajde (teda pokial nebude robit v korporate, kde ju potrebovat nebude), alebo sa necha len "presidlit" z pobocky v UK na SKK? plus tvoja - na malom meste tazsie najdes pracu.....
a nechcem ti brat iluzie, ale tento stav co je momentalne na SKK nie je o nic lepsie ako v UK...... tu sa tiez schvaluje piate cez deviate