Návrat na Slovensko
Zaujimalo by ma, ci su tu mamicky,ktore sa vratili po par rokoch prezitych v zahranici opat na Slovensko. Preco ste sa vratili? Nelutujete? Ste spokojne opat doma? Ako ste opat zacinali? Mate pracu?
@sedmikraaska musim sa ti pochvalit moj pobyt v nemocnici v decembri nas stal len 800$ =))) na 2 noci odlahlo mi fajne 🙂))
Ahoj. Skusim otvorit tuto temu. Kedze momentalne nad tym realne s rodinou uvazujeme. Zijeme 10 rokov v Irsku s manzelom - Slovakom. Na Slovensku splacame byt a mame dve deticky 2 a 6 rocne. 6 rocna tu chodi do prveho rocnika, ale na Slovensku by prave teraz v septembri mala zacat... A nevieme sa uplne rozhodnut co robit. Obaja s manzelom sme ale prestalil byt spokojni s pracou tu. A kedze mame byt na SK a tu sme v prenajme, rozmyslame ze by sme s tym sekli. Kedysi by mi bolo luto za pracou ale teraz viac menej len o to, ze moje baby ktore tu chodia do skolky od 10 mesiacov stratia moznost komunikovat v anglictine. Ked porovnam prijem - vydaj tak na Slovensku by to bolo asi rovnake. Inak sme s okolia Trencina. Riesili ste niektora podobnu dilemu?
@brontik Sme nazad na Sk uz vyse roka a sme spokojni veru.Nelutujem,ze sme sa vratili.Mame pracu,kupili sme starsibdomcek,pomaly zrekonstruujeme,mala si rychlo zvykla.Casto s nou komunikujeme v anglictine,pozera rozpravky po anglicky. A hlavne sa tesi,ze ma starych rodicov dennodenne 🙂
@jeanejj My sa tiez vraciame, caka nas to buduce leto, bude to po 14 rokoch v zahranici. Takisto si rada precitam prakticke rady ohladom stahovania a "integracie", momentalne si to vobec neviem predstavit 🙂
@pallacinka aj my buduce leto 😊 Dcera este pojde do prvej triedy tu v UK a potom na SVK to bude mat 6 rokov. Kde ste?
@jeanejj Nam to zasa vychadza tak, ze dcera rovno nastupi do 1. rocnika do skoly zo skolky, tiez bude mat 6 rokov 🙂 My sme v Nemecku. Riesite si uz pracu? Ja sa chystam byt spociatku doma a dobehnut premeskane materske, tak to zatial nechavam tak. My sa este k tomu budeme stahovat do noveho domu, ktory sa prave stavia, tak mam aj plnu hlavu starosti ci stihneme napr. skolaudovat kvoli adrese atd. Budete sa stahovat sami ci budete mat firmu?
@pallacinka este nevieme presne ako to urobit ale ako pises asi aj ja budem spociatku doma 😊 A muz pravdepodobne ostane este na par mesiacov tu. My este bohuzial nemame byvanie ale planujeme kupit byt tak dufam, ze sa nam to podari. Na stahovanie si asi zobereme firmu kedze nemame take velke auto. Ja mam skor plnu hlavu toho ake papiere vybavit a kde vsade sa prihladit doma no uz sa neviem dockat 😊. Dcerka chodi do skolky v Nemecku?
@jeanejj U nas muz skonci s pracou uz v juni, ja mam zmluvu do konca novembra, ale pri podpisovani sefka slubila, ze budem moct tych par mesiacov robit z domu, tak dufam, ze nezabudla 🙂 Na leto planujeme dat deti uz na Slovensko k babkam, aby sme to tu mohli v klude vsetko uzavriet. Stahovat nas ale bude tiez firma, bez nej si to ani len nechcem predstavit 🙂 Ale z tych papierovaciek mam des aj ja, aj co sa tyka odhlasovania tu, vsetky poistky, byt, auta. Nastastie ja budem mat este par mesiacov nemecku zdravotnu poistku, ta pokryje celu rodinu, len si musim najst na Slovensku doktora co nebude mat problem s priamou platbou a fakturami. Tak aspon toto hadam riesit nebudem musiet. Dcerka tu chodi do skolky, v septembri zacina predpripravu do skoly, a pre istotu ju prihlasujeme do skoly aj tu. Maly chodi teraz do jasiel, ked sa prestahujeme bude par mesiacov doma a od januara by som ho chcela dat do skolky, v marci bude mat 3 roky a mame miesto uz viac menej slubene v skole, kde chceme dat aj dceru. Vy uz mate skolu pre malu poriesenu?
@jeanejj prepac,ze odpisujem neskoro,nejako som nestihala 🙂 My sme po navrate na Sk ako prve vybavili prihlasenie na trvaly pobyt,to som bola hned na druhy den obehat... na zdrav. poistovnu,obcianske preukazy. potom sme sa prihlasili hned na urad prace,ze ideme hladat pracu,aby sme nemuseli platit zdravotne poistenie, a platil ho za nas stat, samozrejme ziadnu podporu,ani socialne sme nedostali, kedze sme tu predch.4 roky neboli. Potom som dala ziadost o pridavky na dieta. Vsetko bolo treba obehat,kedze tu to emailom,ci telefonicky nefunguje 🙂 ale prezili sme to s usmevom, ved to nevybavujeme kazdy tyzden 🙂
No a praca...zalezi aku pracu budete hladat a v akej lokalite na Sk
@rencakm ahoj, nasla som tento topic a chcela som vediet, ci ste este stale na SK. My sme sa sem pristahovali po 17 rokoch z Kanady a sme na SK necele dva roky. Rozhodujeme sa, ci tu mame zostat. Ma to tu klady aj zapory, ako vsade. Myslim, ze teraz je cas pre nas sa rozhodnut uz nastalo...Dakujem
@tatianabratislava Ahoj,stale sme na SK, pracujeme,prerabame domcek.Do Kanady sa nevratime.
@tatianabratislava woooow kanady 🙂 ??? kde ste boli ??? mi sme pri toronte 🙂
@tatianabratislava po 17 rokoch?! Tak na to bolo treba aj kus odvahy ... My sme v Kanade pomaly 15, ani si to neviem predstaviť a decká už vôbec nie.
Držím palce, nech sa dobre rozhodnete.

ja ked som sa vratila spat na sk,tak musim povedat,ze som len pozitivne skusenosti mala. pracu som mala do 2tyzdnov 🙂 uradnicky boli ochotne, jedna sice frflala ale tak pomohla,ze som velmi vdacna. aj lekari mili a ustretovi. atb a pn som mala z donutenia, nie preto,ze to sama chcem. lieky si viem aj sama v lekarni kupit,tak na co sa mam trepat so skrabajucim hrdlom k doktorke. pracujem s cudzincami,co maju manzelky slovenky a si tu spokojni 🙂 mnoho veci im vyhovuje. netreba zabudat,ze niektori ludia su zvyknuty len frflat a potom aj ten ich zivot je taky nijaky az negativny.
@rencakm nech sa vam aj nadalej dari 🙂 a kludne aj do ip napis a popiseme 🙂