Názory na život v rámci spoločnosti
Po urcitom obdobi ktore som tu stravil mi pride vhodna jedna otazka : myslite si ze to robi vecsina je spravne alebo iba sa ludia boja toho , zeby si nedokazali pred ostatnymi obhajit svoj nazor na zivot , svoje rozhodnutia , rozne cinnosti a podobne ?Ze robia veci iba stylom takto to treba lebo tak to kaze spolocnost , rodina , biblia , babky na ulici ? A ked to tak nerobia su cielom zla , ohovarania , odsudzovania a podobne ?Dokazu byt ludia asertivny ? Co si o tom myslite ?
@michal3691 Nas, nasu rodinu by si iste od pohladu zaradil k vacsine...klasicky model, rodina, deti , praca, zahrada, bezne konicky...a napriek tomu sme v niecom vybocili z radu. 😉
Mali sme predstavu, postavit si konopny dom, ano z konope /nie z marisky 😀 /, boli sme prvi na slovenskua a zrejme aj v strednej Europe, vsetci nas odhovarali, preco nechcete robit to co vsetci ostatni, overene, tehly, ypor. No a my sm postavili, realizovali svoju protiprudovu predstavu 😉 Samozrejme cez toto sa na nas zacali lepit kadejaki alternativci a protiprudovi... pozname ezoterikov, uzivacov marisky, bioprirodne typy, typka co postavil okruhly slamenny dom a odpojil sa od systemu, moj muz dokonca prednasal o nasom dome v Irsku, tu na sk v hobitom dome.
Tak toto je nas "prispevok" do zivota mensiny... ale inak sme uuuuplne normalna vacsina 😀 😀 😀 😀
@michal3691 a k tym zvysnym 10% patris aj ty?
@michal3691 odkedy som prestala riešiť, čo robia druhí, čo si o tom myslia, a či je to správne a nesprávne a začala som riešiť hlavne svoj postoj ku všetkému a ku všetkým, odvtedy som oveľa, oveľa šťastnejšia na tomto svete. Skutočne.
@michal3691 To je cesta ako sa pohnúť vpred.
@0silvia0 presne...lebo ti co potrebuju neustale konfrontovat ci schvalovat druhymi svoj zivotny postoj ci styl.... zrejme s nim nie su tak stastni a stotozneni, ako prezentuju 😉
Je uplne jedno, kde sa clovek zaradi, ak je on s tym spokojny. Naco byt vo vacsine a uzierat sa ako by som rad robil nieco ine, co mi okolie neschvali? ale bojim sa vystupit... 😒 alebo naopak naco byt v mensine..ak to je len pre moju vlastnu nespokojnost a tuzbu sa za kazdu cenu odlisit a tak meliem rebelanstvo, ktore ma uz po case vlastne unavuje, ale tiez sa bojim vystupit z rebelantsva, aby som nestratil tvar a nebol trapny 😒
@jolinka dobre dobre ja ti nic nehovorim , cital som slamenych domoch pod tlakom lisovana slama vyborne izolacne vlastnosti , a je napustena niecim tzv samozhasinajucou prisadou ako zabezpecenie proti poziaru tak to sa tesim a som na teba hrdy mna vzdy tesi ked si ludia vedia vyjadrit nazor .
@terezka1947 asi hej 🙂
@0silvia0 pravda dobre robis , ale mala by si aj povedat ze to aj nejaku dobu trvalo ze to nejde len tak 🙂 ako mi kamos povedal v bare ze to sa neda ludom nezavidiet ale da coby nie , jedna z ciest ako na to je uvedomit si jednu vec : my ludom zavidime ovela dlksie nieco ako sa oni s toho tesia 🙂
@jolinka raz ked som bol kamosovi kupit flasku vo vecierke bol tam jeden dedo a tak pozeral po mne a vravi : no co si mlady bav sa 🙂 a ja na to ujo sak nemam zenu deti pozicky treba si uzivat kym neni peklo : a on na to hej hej nezen sa dobre urobis , alebo pockaj vies co ozen sa aby si aj ty vedel ako nahovno sa mame 🙂 tak som sa zasmial podakoval a siel prec 🙂
@jolinka jasné, spokojnosť človeka musí vychádzať zvnútra a nie z uznania okolia. Aj keď k tomu, aby človek neriešil okolie, je potrebný istý celkový nadhľad nad životom a vecami s ním súvisiacich. Kto má
potrebu riešiť čo na to okolie, a či môžem-nemôžem ísť proti väčšine a či vlastne smiem mať vlastný názor, ten má ešte pred sebou dlhú cestu formovania svojej duše/svojho ja.
@0silvia0 tak tak , i ked na slovensku takto vecsina nezije , kazdeho druheho zaujma nazor suseda znamych toto nemozem hento nemozem a tak podobne 🙂 Pravda hlavne ten nadhlad a taka uvedomelost by som povedal , a ta cesta zacina aj tym ze clovek prestane akceptovat dogmy pretoze tie brzdia uvedomelost ako mat vlastny nazor ked dogma je iba supisom nazorov inych 🙂
Ľudia ja idem robiť, z filozofovania žiaľ nevyžijem. Pá.
@michal3691 čo nejakú dobu trvalo? Myslíš dopracovať sa k neriešeniu druhých?
Ja celkovo toto závidenie a reči o závistlivých slovákoch vôbec nechápem, vraj slováci sú závistliví... no ja neviem, mne to pripadá ako nejaká predpotopná hnusná vlastnosť, ktorá je už na ústupe, alebo sa mýlim? Mám pocit, že skôr staršia generácia riešila kto čo vlastní, kto sa má lepšie, kto má lepšie postavenie a rozoberala to dokola, ak toto riešia stále mladí ľudia, tak je to fakt tragédia...
Ja neriešim ako žije väčšina na Slovensku ani neriešim názory suseda. Ja totižto chodím do práce, mám deti, venujem sa im a nemám čas chodiť po "susedoch" a zisťovať ich životné preferencie, do ktorých by som sa akože ja mala vtrepať...
@0silvia0 Hej dopracovat sa k nerieseniu druhych 🙂 a hej slovaci su zavystlivy a ze to je na ustupe ? Tak asi patris do skupiny slovakov ktory su na tom velmi dobre pretoze zavist je medzi mladymi rozsirena hlavne na strednych skolach 🙂
@michal3691 nechcem odbocovat...ale nemame technologiu lisovanej slamy, 😉 konopny beton je nieco ine...ale nie je to tema o stavebnictve. 😉
a to bolo dobre povedane..ze zavist trva dlhsie ako radost toho co, nieco ma 😉 😲
a co sa tyka uzivania... Kazdy clovek ina chut... 😉 😉 Dakto vola uzivanim si posedavanie v krcme, niekto si uzije posedavanim na brehu rieky pri rybach /pre mna je to nuda/, niekto si uzije manzelstvo a deti. Aj v tom je radost nech sa ti to zda akokolvek nemozne... Tak dopraj a nesud to co si nikdy neskusil ... alebo sudis len na zaklade ""mudrosti" dedkov v krcmach. 😎 alebo to co ti povedia kamarati ...vies chlapi su ehm jesitni /nevravim ze zeny nie... 😅 / a clovek sa rad prida k nazoru, ktory sa prave prezentuje. Vid situacia. v krcme chlapik zacne vychvalovat svoj slobodny zivot ako je mu dobre, moze robit co chce, decka neskrecia, zena neotravuje... povedz ktory zenaty bude trapny a oponovat, ze to tak nie je, ze on ma svoju zenu rad, dobre s nou vychadza a ze si dokonca /no aka hroza 😀 / uziva aj zivot s malymi detmi..
Nikto, kazdy chlap v krcme a nielen tam... sa chce hrat na hrdinu, co nie je pod papucou.... no a z toho vyvodis vseobecne zavery aki su "VSETCI CHLAPIô ake su "VSETKY ZENY" ... ploche, radobymudre zavery, v skutocnosti prebrate klise, ktore po case povazujes za vlastne originalne myslienky.
@michal3691 vies,co?
pacia sa mi ini ludia,ich inakost....ich iny sposob zivota,atd
ale u ludi,kt. nemaju nalpnenz nudou a hladanim toho,co je ine z nudy....
pacia sa mi ludia,kt. nefilozofuju z nudy a nepisu siahodlhe trakty o zivote,ale sami ho travia pri PC alebo pri vinku
kt.sa tak boja zivota a vyziev zivota,ze radsej vsetko zrelativizuju,aby nevyzerali sami ako blbci
radsej inych "obhovoria",ze su taki a onaki,ze sa nevedia vymanit zo stereotypov,atd,atd.,ale sami
sa BOJA,strasne BOJA obycajneho,normalneho,kazdedenneho zivota
boja sa obetovat svoju slobodu=napr.(ked sme uz na rodinnom fore) tak rodine,detom,manzelke
radsej obekcavaju,ze rodina nie je co bolo,ze uz toto a hento nie je potrebne,ze ludia IBA kracaju s davom,ked maju dobre vztahy v rodine,ze sa neboja povedat,ze lubia svojho manzela,ci manzelku=lebo je to tiez stereotyp,lebo urcite to hovoria iba preto,ze sa to od nich caka,ked su uz v tom manzelstve...
skratka,mam rada hrdinov "bezneho dna"....a beznych "stereotypov"
ako ludi,kt.cely zivot venuju filozofovaniu o tom,ake by co bolo a sami sa boja za nieco byt...tak aspon zosmiesnia ludi,kt. ziju to,co je mozno bezne=normalny zivot.....
pozri,otocim to tvoje uz napisane:..dogma je supis nazorov inych....brzdi uvedomelost ako mat vlastny nazor
a co ked ty sam seba a svoju uvedomelost brzdis tym,ze napr.dogmy odmietas a odmietas to uz "zauzivane"????co ak sam seba takto ukracujes o nieco pekne?
ako tu uz bolo napisane
pre niekoho je zmyslom zivota byt "iny" a byt uz z principu proti vsetkemu
ale tak,kazdy mame "iny" zmysel zivota
a ako si napsial ty=hlavne ze sme "stastni" 😉
@michal3691 a neuveríš, ale to, ako žije väčšina na Slovensku vôbec nemám potrebu riešiť. Ja si žijem sama za seba. Nejakou životnou príčinou som sa narodila práve na Slovensku a nie inde na svete, takže síce tu žijem, ale nemám potrebu zdieľať životy iných ľudí na SK a nikdy som sa nedala vtesnať do konvencií, vždy som išla podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.
A o rozšírení závisti na stredných školách neviem, nakoľko ja sama som skončila strednú školu v roku 1993, takže uznaj, že to, čo sa deje na stredných školách mám na háku 😀 A nemyslím, že sa mám až tak veľmi dobre, myslím, že priemerne, ak myslíš finančnú situáciu. A ak má niekto viac, myslím finančne viac, tak mu to samozrejme doprajem. Hádam by som nezávidela niekomu, že má o 2tisíc euro mesačne viac. To čo by som z toho mala? A prečo by som sa tým mala vôbec zaoberať?
Ja závisti nerozumiem a nechcem sa tým vôbec zaoberať, ak má niekto potrebu riešiť takéto prízemnosti, nech sa páči, ja toto hádžem pokojne za hlavu a je mi dobre 🙂
@jolinka max suhlas s tvojim poslednym prispevkom....
@terezka1947 asi myslis tu cibulu 😀 😀 😀 😀 😀
@jolinka aj tu 😀 😀 😀 😀 😀
@michal3691 toto nemá veľa s asertivitou, tá by mala fungovať vo vzťahoch, ktoré máme na dennej báze a potrebujeme kvalitne fungovať - rodina, kolegovia, priatelia. Ale ani im svoj životný štýl nemusíš ani vysvetľovať, ani si ho pred nikým obhajovať, pokiaľ neporušuješ zákon. To, o čom píšeš, sa volá antikonformizmus, alebo antikonformita a ako pri všetkom, aj pri antikonformnom spôsobe života, je to otázka miery. Silný antikonformizmus môže byť len póza, prípadne prejav asociálnosti jedinca. Niečo medzi tým, je nonkonformizmus, ktorý je mne osobne najbližší, v skratke sa dá povedať, že ide o riadenie sa vlastnou hlavou, bez ohľadu na to, čo si o tom kto myslí a áno, dá sa tak existovať úplne v pohode. Či som objektom ohovárania netuším, ak áno, tak je mi to jedno a tiež nemám potrebu nič pred nikým obhajovať 🙂

@bonaqa2013 100 ludi 100 chuti 1 forum viacero kategorii 🙂 no skorej tie problemy a starosti 🙂 radosti uz menej .
@natalym na zaciatok chces od ludi velmi vela 🙂 prosim a dakujem sa este da , ale posudzovat ? Ved toto je zakladou filozofiou a hybnym motorom 90 % slovakov ze sa porovnava chce sa vyrovnat , ak sa neda ludi deli a zavidi tak ze to je az strasne .