icon

Nedeľa bez kostola

21. mar 2023

Cim.ste nahradili navstevu kostola? Mate pocit, ze taketo travenie nedele je lepsie? Este sa niekedy vratite k pravidelnym nedelam v kostole? Ak ste sa vratili, co vas k tomu viedlo?

Strana
z3
zuzulka558
24. mar 2023

@osky nežili, proste sa vyfarbil čiže lepšie zrušiť zasnubenie a svadbu ako sa rozvádzať no aj to bol asi problém ako im vyhovuje,,zobrala som si niekoho koho som poznala dlhé roky

osky
24. mar 2023

@zuzulka558 nemozem to dokazat.
Ale mozes si byt ista,ze knaz z fary odovzda vsetko.
Ved v kazdej farnosti je aj farska rada-tie peniaze Sa prepocitavaju.
Potom to posielaju dalej.
Ci to vsetko dojde do urceneho ciela,to neviem...
Ale verim,ze hej.

osky
24. mar 2023

V Tom sobasi ozaj netusim prevo bol knaz taky prisny.
Ved presnexako pises chvalabohu ze Sa prejavil snubenec Este predtym..

zuzulka558
24. mar 2023

@osky ze niečo počul doteraz neviem co nevedel mi odpovedat, lebo nepatrím k tým co mali každú chvíľu iného chlapa

rawmamka
24. mar 2023

@osky Bohužiaľ, nie všetky peniaze vyzbierané z farnosti skončia tam, kam sú určené. Viem to z prvej ruky, v rodine máme dvoch kňazov, teda vlastne už iba jedného, druhý odišiel z kňazskej služby a oženil sa.

zuzuliennka1
24. mar 2023

zase anonymna trapna otazka na rozprudenie vasni? niekto sa zas nudi.
nenahradila som, preco by som to robila? som veriaca, do kostola chodim, z vlastneho presvedcenia.
ludia, ktori veriaci nie su, neverili nikdy, alebo len prestali, alebo maju hocijaky iny dovod - tak proste nechodia. idu s kamosmi na pivo, alebo na chalupu, alebo na vylet, alebo su doma, tak ako den predtym v sobotu🤣🤦🏼‍♀️
co sledujes touto zbytocnou otazkou?

osky
24. mar 2023

@rawmamka zaujimave...
U nas farar vzdy vsetko vyhlasi Vereine,da Sa to aj pozret na stranke farnosti-kolko Sa kedy vyzbierslo.
A na silvestra vyhlasi aj kolko Sa vyzbieralo celkovo do "zvonceka" za cely rok na ucely farnosti,mimo tych zbierok.
Bol tu jeden knaz. Zo Sri Lanky,chcel robit veci po svojom a nebol tu ani rok lebo ludia ho proste s tymi maniermi nezniesli-tykalo Sa to prave financii.
Takze pri najmendom v Rakuskych dedinach ci mensich medtskych farnostiach toto iste mozne nie je.
Uz potom vo velkych chramoch,neviem..
Sle teda,je to smutne.
Potom Sa cudujeme,ze nas katolikov mnohi posudzuju zle😴

rawmamka
24. mar 2023

@osky Neviem ako v Rakúsku, ale tu peniaze vyzbierané "do zvončeka" a podobné príspevky do rôznych schránok v kostoloch vyberá, prepočítáva a napokon aj eviduje do cirkevných záznamov pán farár....... takže niekde na tej ceste zo zvončeka do evidencie pre potreby cirkvi sa časť peňazí stratí.

osky
24. mar 2023

@rawmamka hrozne...
Ved aj na Slovensku je farska rada...

Vo farnostiach ,ktore pozam-tu v at,sa ide rovno n faru,tam to chlapi prepocitaju a zapisu...
Nemozbe,aby Sa daco spreneverilo...

terezka1947
24. mar 2023

@rawmamka neviem,ale u nás peniaze nikdy nepreratava farár,ale ekonómka z farskej rady. A to sme väčšia dedina,nie mesto,kde je to automatické.
Aj zbierky na Afriku,či pápežský halier,či akékoľvek rieši ona. Resp.vzdy je tam aj kostolnik.
Opravy kostola,či zbierky na opravy kostola,či obyčajný zvonček tiež ráta ona. A odjakživa to tak bolo,že to farár neriešil. A čo viem z okolia,čo rozprávania známych,všade to tak je.
Pokiaľ máš konkrétnu inú skúsenosť,pomenuj farára,farnosť a keď sa peniaze strácajú,je od toho polícia.
Ociernovat všetkých a písať ako sa na Slovensku kradne je trošku nefér.

deti95060810
24. mar 2023

@terezka1947 u nás farár nemá vôbec nič s ekonom. otázkou farnosti... vôbec sa do toho nestará, nato sú určení ľudia z kostola...

rawmamka
24. mar 2023

@terezka1947 Nie všetky farnosti sú tak veľké, aby to tam fungovalo ako opisuješ, niektorí farári slúžia vo viacerých malých kostoloch navyše k svojmu hlavnému, tam je rád, že má kostolníka a pár ženičiek, ktoré sa striedajú pri upratovaní a výzdobe, ekonom. záležitosti sú vtedy na jeho pleciach. Ak by som mala nejakého farára chváliť, tak by som ho tiež nemenovala konkrétne, sme na verejnom, z veľkej časti anonymnom fóre, kde každý uzná za vhodné koľko zo svojej identity odhalí a koľko nie, tak ako aj ty aj ja tu máme len svoj nick, bez fotky a obe viem z akých dôvodov.

rawmamka
24. mar 2023

@terezka1947 A k tomu očierňovaniu - nepíšem, že všetci farári na Slovensku sa takto správajú. To je ako keď napíšem, že lekár zobral úplatok za vybavenie operácie a zovšeobecnila by si to, že všetci lekári na Slovensku berú úplatky a treba tu na Modrom koníkovi zverejniť jeho meno. Nie neberú všetci, zrejme ani nie väčšina (valídny prieskum som nerealizovala), ale nebudem tvrdiť ani to, že všetci dodržiavajú pravidlá, zákony, Hippokratovu prísahu. To je celé a menovať konkrétneho farára či lekára by som na verejnom fóre, na požiadavku anonymnej ženy nikdy nemenovala, to by bolo ako hádzať perly sviniam (úplne zbytočné), s prepáčením.

terezka1947
24. mar 2023

@rawmamka veď to ja ani nepotrebujem,ani nevyžadujem.
Píšem,že keď vieš o takom,pomenuj ho a oznam polícii.
Od toho polícia je. U nás má farár 4kostoly,v každej dedine je kostolnik a v ekonomickej rade zástupcovia z každej dediny. Nikdy u nás farár neriešil financie. Áno,možno v mini dedinkách musí robiť všetko.

rawmamka
24. mar 2023

@terezka1947 Vieš, ona je odpoveď ukrytá v mojich predchádzajúcich príspevkoch v tejto téme, už len z princípu, resp. z istej solidarity, kvôli väzbám, by som túto info neposunula smerom k polícii. Myslím, že každý sa aj tak napokon zodpovedá najmä pred svojim svedomím, pre veriacich aj pred Božím súdom.

terezka1947
24. mar 2023

@rawmamka no práve napriek všetkému je potrebné uviesť veci na pravú mieru. Lebo pokiaľ niekto robí zlú vec,potom sa podľa nej posudzuje nespravodlivo celý celok.
Keď to chces kvôli rodinným,či osobným väzbam skryť pred políciou,potom si to mala skryť aj pred týmto fórom. Či tu môžeš zhodiť všetkých kňazov,ale toho svojho poskodit nechceš?
V podstate kryjes zlo,čo je akoby si ho s tým človek robila.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
rawmamka
25. mar 2023

@zoro9836 @terezka1947 Anonymné fórum je jedna vec, oznámiť na polícii niekoho zo svojho kruhu blízkych je vec druhá, to pochopíte snáď obaja. Ani v jednom mojom príspevku som neobvinila cirkev ako takú, že všetci sú skazení, zlí, práve naopak, písala som, že aj medzi veriacimi aj medzi neveriacimi sú rôzni ľudia a skladba charakterov je približne rovnaká, ale že akceptujem a rešpektujem obe skupiny, nerobím rozdiely. A spolupáchatelia by sme museli byť všetci v tejto spoločnosti, pretože na dennej báze sa stretávame s rôznymi pokleskami morálky, etiky, porušeniami predpisov, nekalými praktikami a nechávame veci plynúť, pretože máme svoje dôvody na to ako konáme. Hoď kameňom, milí moji, kto si bez viny.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
marca12
25. mar 2023

V nedelu doobeda varim,mam taky spomaleny rezim. Je to jediny den v tyzdni,kedy mozem fungovat spomalene. Ja som veriaca,ale nevidim vyznam ukazovat sa v kostole. Do kostola zajdem hocikedy,ked idem okolo,posediet na chvilu. Ale na omse malokedy chodim.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
rawmamka
25. mar 2023

@zoro9836 Kľudne to ber, že skutok sa nestal, pre slovenskú mentalitu viac ako príznačné, myslím, že viac k tomu nie je čo dodať, každý to pochopí a zoberie si z toho, čo uzná za vhodné.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
rawmamka
25. mar 2023

@zoro9836 Akceptujem tvoj postoj, je normálne, že každý má svoj pohľad na vec.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
rawmamka
25. mar 2023

@zoro9836 Chápem, každý má svoj názor a je prirodzené, že si ho háji. Nemám potrebu ti viac dokazovať svoju pravdu alebo vyvracať ti tvoj názor, nemalo by to zmysel a nikomu by to neprospelo, pretože na verejnom fóre si každý vo svojej mysli a podľa svojich skúseností, poznatkov urobí svoj názor na vec, či je možné, aby sa "skutok stal" alebo nestal. A je jedno, či ide o farára, lekára, politika, policajta, sudcu,.....

Strana
z3