Nedokonalí ľudia sa majú zahrabať, aby svet zostal len pre dokonalých
Dnes som sa vrátila k téme, že či by niektorá z nás chodila s človekom, čo má Aspergera a často sa tam vyskytovali odpovede, že by nechodili s človekom čo má nejakú diagnózu, lebo sa to môže preniesť na deti...
Ja tak teda rozmýšľam, to všetci tí, ktorí majú diagnózu sa majú zahrabať pod zem a tam chcípnuť ? 😀
Myslím ľudí, ktorí sa liečia na astmu, na aspergera, majú cukrovku, majú depresiu , liečia sa na vysoký krvný tlak , zostal im ekzém, vysoký stupeň skoliózy či nedaj bože dioptrie 9tky?
A čo celiatici? S tými je už ok chodiť a je ok aby celiakiu deti zdedili? Ci tí sú už súci tiež do zeme?
Mali by sa rodiť deti len super inteligentné, biele a 100% zdravé? 😀
Máte vašich partnerov 100% zdravotnej kondicií? A vy ste v 100% zdrav.kondícií? 😀 A ak nie, ako ste si to vôbec dovolili? Však samička si má dobre vyberať!
Trocha nad tým rozmýšľam, že kam až to môže táto spoločnosť dotiahnuť, keď hľadáme v podstate " luxus a dokonalosť" už úplne vo všetkom.
Potom sa môžeme čudovať, že prečo sa nerodia deti, prečo sú ľudia nešťastní, sklamaní, nasrdení... Poďme sa tu troška povadiť a poosočovať všetci. Ďakujem a teším sa!
Boze neprehanaj
Vsak kazdy ma pravo vybrat si 💁🏻♀️
A to Ti pisem ako clovek s vaznym ochorenim
@ivik4 Však to je naschval hyperbola :D
To, ze ti nejaka mikro vzorka odpovedala, ze by racionalne nesli do vztahu s clovekom s dg, este neznamena, ze to plati pausalne na vsetkych. Keby to tak bolo, tak ten svet inak vyzera. Ja by som napriklad nechcela partnera so zanedbanym chrupom, alebo alkoholika, nasilnika, vraha… a hla, kolko takych zije v manzelstvach 😃
Nie nadarmo sa vravi, ze na kazdu dieru sa najde zaplata, tak klud, pride aj na teba, nemusis sa takto opustat v nedelu poobede 😉
Ty asi nemáš deti s autizmom, že?
Nechápem,čo na tejto téme a aj mojej odpovedi poburuje už druhý deň pol kona.
Nie nesla by som do vzťahu s človekom ktorý má dg.dusevneho charakteru.Preco?
Lebo keď chcem deti tak to som už vysvetlila v tej téme.A keby som deti nechcela,tak by som nechcela byť niekoho sestričkou,opatrovateľkou,psychologičkou,lekárkou ani obeťou jeho nálad a diagnózy.
Btw.to je taká istá otázka a odpovede ako napríklad.Isli by ste do vzťahu s rómom,arabom,nackom alebo niekým,kto bol vo väzení pre závaznú vec? Niekto áno,niekto nie
A ja nepochopím len jedno - prečo sa vôbec niekto pýta cudzích ľudí, či s niekym mať vzťah alebo nie… Nikto v topánkach toho druhého nechodí, nikto nežije iných život. Áno, sú ľudia, ktorí partnera s diagnózou nechcú, nech majú na to akékolvek dôvody, je to ich vec. A sú ľudia, ktorí chcú svoj život spojiť aj s partnerom s diagnózou, majú na to svoje dôvody.
Tú diskusiu som zachytila medzi témami, ale nečítala… Ale ak autorka potrebuje vedieť odpoveď od cudzích, či ísť do vzťahu alebo nie, tak asi nie je presvedčená o tom, že sa tá diagnóza dostane do jej života. Inak by nepotrebovala povolenie od iných. Čo jej pomôže, keď x žien by do vzťahu s takým mužom šli a iné nie? Rozhodnúť sa musí len a len sama a je jedno, čo si kto o tom myslí…
A kolki nevedia, ze s tym aspergrom realne ziju.
Nechápem,čo na tejto téme a aj mojej odpovedi poburuje už druhý deň pol kona.
Nie nesla by som do vzťahu s človekom ktorý má dg.dusevneho charakteru.Preco?
Lebo keď chcem deti tak to som už vysvetlila v tej téme.A keby som deti nechcela,tak by som nechcela byť niekoho sestričkou,opatrovateľkou,psychologičkou,lekárkou ani obeťou jeho nálad a diagnózy.
Btw.to je taká istá otázka a odpovede ako napríklad.Isli by ste do vzťahu s rómom,arabom,nackom alebo niekým,kto bol vo väzení pre závaznú vec? Niekto áno,niekto nie
@doriiis A kedy sa treba k tomuto všetkému priznať? Treba to mať na čele napísané už vopred alebo stačí na druhom rande o tom povedať? A topánka vo veľkosti 49 je už prekážka? Či to je ešte v poriadku ? A tie brejle 9tky? To by si ešte prežila keby tvoje dieťa malo? A riešiš to len u partnera alebo sa pýtaš aj do minulosti, že či nemá náhodou jeho otec aspergera alebo nedaj bože dedo? Lebo to sa tiež môže zdediť aj cez širšie gény :D
Rada by som zistila, kde je tá hranica 🙂
Kazdy z nas ma pravo vyberu, to je uplny zaklad.
Áno predstav si.Predtym,než sme spolu mali deti sme sa rozprávali aj o tom,že aké choroby majú/ mali naši rodičia a my sami.
Nie,brejle by mi nevadili,sú sexi.Ostatne trapnosti nekomentujem.
Zbytočne sa tu na mňa osopujes.Kazda máme iné priority a iný pohľad.
Áno predstav si.Predtym,než sme spolu mali deti sme sa rozprávali aj o tom,že aké choroby majú/ mali naši rodičia a my sami.
Nie,brejle by mi nevadili,sú sexi.Ostatne trapnosti nekomentujem.
Zbytočne sa tu na mňa osopujes.Kazda máme iné priority a iný pohľad.
@doriiis Neber si to osobne 🙂
K čomu sa priznať? Môj muž od začiatku vie,že neznášam alkoholikov,ľudí čo furt kričia.Dalej by som nešla do vzťahu s niekým,kto nevie narábať s peniazmi,je dlhodobo nezamestnaný a nechce pracovať,maminym ceckom a nevyspelym jedincom.A vždy vedel aj to,že keď začne nedajboh pit,tak je okamžitý koniec a že by som v živote nepriviedla na svet VEDOME postihnuté dieťa.Tieto veci sme mali prediskutovane dávno pred založením rodiny
a ideme oslavovat -vsetci ludia s ochorenim si nasli svojho hovorcu a bojovnia za ich prava ... chvala ti anonym ..este ,ze si taka odvazna a dala si nam to vsetkym "vyzrat" .. no zabudla si dodat ,ze aj taky ludia maju pattnerov a maju deti..mnozia sa a ziju stastne vzhladom na svoje bremeno -preco? lebo si ich niekto vybral .. tak ako si ich iny zas nevybral..tak ako niekto preferuje blondaka ci brunetu,niekto chudeho iny obezneho tak si niekto aj vyberie,ci pojde do vztahu s chorym a ci nie... ci da to pomyslenie,ze ohrozi mozno svoje buduce deti a vedome do toho pojde.. ano choroba moze byt skryta..ale o tom mtu teraz rec nieje... zi a nechaj zit .. a nechaj ludi rozhodovat za nich
Strašne to hrotíš a ak si autorkou aj tých včerajších tém o vzťahu s mužom aspergerom, tak ja neviem teda.... veď čo alebo kto ti bráni to s ním skúsiť? Pýtaš sa na názor, tak dostávaš aj negatívnu odpoveď.
A porovnávať celiakiu s autizmom je úplne odveci... pri všetkej úcte.
Len v skratke k tejto zbytočnej téme od nešťastnej, zakomplexovanej, sklamanej a nasrdenej autorky: Silnejší pes jebe!
Človek má, chvalabohu, právo výberu a v takej dôležitej veci ako je partnerstvo/manželstvo si môže dokonca klásť podmienky. Nemusí si vziať kohokoľvek zo súcitu. V histórii boli v popredí zdraví a silní jedinci, ktorí šírili svoj genofond. A je to tak dodnes, hoci kritériá sa menia. Ale zdravie, rozum, atraktívny vzhľad a schopnosť zabezpečiť zdroje a postarať sa o potomstvo bolo a je dodnes príťažlivé - pre mužov aj pre ženy.
Ja neviem co ta na tom stve, je to prirodzeny vyber a bude to zniet hnusne ale vyhravaju vzdy lepsie geny a podvedome si to vyberame. Je to blbe ale tak to je.
Ved ale človek má právo si vybrať. K tej minulej téme, tak nie, ja by som si takého človeka nevybrala.
Len čisto hypoteticky - Nestojí na niečom takomto celý život na zemeguli?
Šťastný to človek keď nemáš iné problémy ako možné budúce partnerstvá cudzích ľudí. Však si vyber akého chceš a nám ponechaj slobodnú vôľu tiež.
Pozri každý má právo si vybrať. Vezmi si to z tej druhej strany. Máš dieta a to si našlo partnera, ktorý ma diagnózy( napr. Je na vozicku, alebo silna cukrovka). Tiež ako matka chceš pre svoje dieťa to najlepšie. Budeš sa tešiť, že tvoje dieťa si našlo partnera, o ktorého sa bude musiet starať, výrazne sa zníži kvalita jeho zivota?asi nie....
Trochu odľahčene 🤭. Podľa mňa sa od tých zvierat až tak nelíšime. Tak trochu to môžme prirovnať k hierarchii vlčej svorky. Silné jedince samíc si vyberajú silné jedince samcov. Tvoria silný pár. A potom nastupujú tie menej dominantné páry,postavenie vo svorke. Berme to tak,že aj v komunite ľudí to tak vedome,či nevedome cítime. To čo nás odlišuje,je zvoliť si. Zvieratá konajú pudovo.
Neozvala sa reprezentativna vzorka. Ked sa pozries okolo seba, tak vacsina ludi partnera aj deti ma, aj ti menej dokonali. V nasej skolke bolo dievcatko s otcom Aspergerom, stale je zenaty. Byvaly kolega sa narodil prakticky bez jednej ruky, ozenil sa. Kamarat si zobral zenu s tazkym lupusom. Ja mam psychiatricku dg od vysokej skoly a vydala som sa. Nie je to podla mna realne az take zle.
Ono aj kazdy sme zatazeny na ine veci: ja by som nesla do vztahu s obeznym clovekom. Ale su mnohe veci, ktore nezistime, napr taka predispozicia k rakovine, ani to dotycný/á nemusia vediet. Nediagnostikovany asperger, alebo ADHD.
Zatajenie vážnej diagnózy je dokonca jeden z mála dôvodov kedy cirkev povolí anulaciu manželstva (tzv cirkevný rozvod). Takže už dávno si ľudia uvedomovali že je to niečo, čo má zásadný vplyv na vzťah. Určite treba o diagnózach vo vážnejšom vzťahu informovať a rešpektovať že nie každý je ochotný podstúpiť riziko takého vzťahu. Každý má hranice inde a to je úplne v poriadku. Nemôžeš niekomu nanútiť, aby si posunul svoje hranice len preto že ty sa tak budeš lepšie cítiť. V praxi aj tak ide najmä o povahu, ako si tí ľudia sadli, a to s diagnózou väčšinou nesúvisí takže nakoniec aj rôzne znevýhodnení majú partnerov a ty sa úplne zbytočne zavzdušňuješ.
Každý človek s aspergerom je iný. Niektorí zvládajú zviesť normálny život, majú aj vysoké školy.
Sú ľudia ktorí majú aspergera a ani o tom nevedia.
Ten partner nemusí byť zlý človek, môže byť dobrý manžel.
Chápem, že majú obavy že ich deti to zdedia ale budú mať ťažšiu formu. Každý chce aby jeho dieťa bolo zdravé.
Sledujem na tiktoku jedno dievča ktoré je veľmi nízke ona nechce mať vlastné deti lebo nechce aby jej deti mali rovnakú diagnózu ako ona.
Nečítala som ani takú tému, ani tu komentáre, reagujem na úvodný príspevok.
...kazdy kto tak reagoval, mal by sa vcítiť do situácie, keby mali oni deti s diagnózou a nikto by ich nechcel. Lebo diagnóza. Najradšej také deti utopiť ako mačatá. 🤔 To sú tie témy ako mne sa to nikdy nemôže stať, kým sa mi to nestane. 🫣
Tak ja napríklad sama mám doživotne ochorenie, mám Tourettov syndróm. Jednému priateľovi to prekážalo, rozišli sme sa. Manželovi to nevadilo a nevadí, máme aj deti,je možné,že to zdedili,ale aj nie. Proste 50.50.
A súhlasím s tým,že každý má právo na lásku,ale s tým,že má byť od začiatku hneď úprimný voči partnerovi A rešpektovať aj jeho rozhodnutie,ak ten nebude do toho chcieť ísť
Mam kamošku, ktorá má 102 cm,jej manžel má bežnú výšku,tiež sa báli mať deti,ale napokon ich dieťa je úplne zdravé a má bežnú výšku.
Poznám pár,kde je on na vozíku,ona mu pomáha s jemu ťažšie zvládnuteľnymi vecami,maju spolu dve deti, zdravé
Ono aj kazdy sme zatazeny na ine veci: ja by som nesla do vztahu s obeznym clovekom. Ale su mnohe veci, ktore nezistime, napr taka predispozicia k rakovine, ani to dotycný/á nemusia vediet. Nediagnostikovany asperger, alebo ADHD.
@zuzana76 ou, s tym obeznym si pichla do osieho hniezda😀

Boze neprehanaj
Vsak kazdy ma pravo vybrat si 💁🏻♀️
A to Ti pisem ako clovek s vaznym ochorenim