icon

Nekalé obchodné praktiky virtuálnej asistentky

dagmarra
9. jún 2023

Rada by som sa týmto podelila o jednu nepríjemnú skúsenosť, ale mám potrebu vás upozorniť na jednu virtuálnu asistentku (VA) a firmu jej manžela, pod ktorou táto osoba dočasne figuruje AMB Solutions s.r.o. Tento názov uvádzam zámerne.

Na prelome mesiacov január/február tohto roku ma kontaktovala istá Ing. Anna Borgulová, že je VA a že veľmi sympatizuje s mojím projektom, nakoľko test potravinovej intolerancie pomohol jej synovi (pre objasnenie: som výživová poradkyňa a spolupracujem so spoločnosťou, ktorá testuje potravinové intolerancie).

Moja téma je pomerne kontroverzná, preto som bola rada, že s ňou niekto sympatizuje. Dali sme si zoom call v tom období, kde mi povedala, že ju táto problematika zaujíma a veľa si o nej študuje (vnímala som to, že to robí každá mama, ktorá chce pomôcť svojmu dieťaťu).

Následne na prelome mesiacov apríl/máj, keď mi zo dňa na deň skončila opatrovateľka a paralelne som začala robiť poradenstvo k testom a navyše mi začal kurz výživy zameraný na rastlinnú stravu, som danej pani Anne B. volala či teda má ešte priestor na službu VA.

Keďže mám malé dieťa a bola som v situácii akej som bola a potrebovala som jej služby vytvorila som jej prístupy do môjho WP, databázy kontaktov a fakturačného systému. Následne som ochorela a pre nie práve najlepší zdravotný stav, kedy som musela postarať nielen o seba, ale aj o choré dieťa som jej po mesiaci spolupráce poslala vypracovanú Dohodu o mlčanlivosti. Viem, mala som ju poslať ešte pred spoluprácou, človek sa však učí na vlastných chybách.

V tom momente mi napísala mail, že so svojim manželom vyvinuli aplikáciu s témou, ktorú ja robím a radi by ma oslovili ako odborníka do tímu. Asi si viete predstaviť ako som sa cítila, Doslova ako znásilnená, ako keď vám niekto vykradne byt. Bolo mi až fyzicky na zvracanie.

Pár dni dozadu som jej uhradila faktúru, ktorá bola vystavená na firmu jej manžela. A chcela som aby aj jej meno bolo na dohode o mlčanlivosti, ktorú som jej odoslala včera.

Začala sa hrať na hlúpu, že bola v tom, že mi o tom povedala (nepovedala, mám presný dôkaz o tom, čo hovorila), no a následne, že ako veľmi ju to mrzí, že to je jedno veľké nedorozumenie a bla bla.

Áno, pochybila som a poučila som sa. Mám kamarátky, ktoré majú VA bez zmluvy a všetko im funguje. Z etického, morálneho a právneho hľadiska by bolo správne, keby táto osoba ma upovedomí o svojich zámeroch, ktoré boli v konflikte s mojimi záujmami.

Najnovšie som dostala od nej vyjadrenie, citujem: ,,konzultovala som vzniknutú situáciu aj s organizáciou, ktorá zastrešuje virtuálne asistentky, či som niekde pochybila. Samotná predsedníčka aj organizácia stoja za mnou a potvrdili mi, že som nepochybila a ako VA som nebola ani povinná o projektoch na ktorých pracujem alebo spolupracujem ťa informovať." Ako neviem aký spolok dievčeniec ju to vyškolil, ale toto je v rozpore s Obchodným zákonníkom. Obzvlášť, keď ma daný človek účelovo kontaktuje a vedome mi zamlčí skutočnosť, že vyvíja aplikáciu s mojou témou.

Navyše o tom, že sa venuje výžive mi povedala až po mojom odoslaní dohode o mlčanlivosti.

Viete, píšem tento elaborát nie preto, aby som niekomu poškodila meno, ale aby som upozornila na nekalé praktiky tej osoby a danej spoločnosti. Tá pani si teraz ide vyškoliť tím virtuálnych asistentiek. Pokiaľ nemáte zmluvu, je to naozaj riziko. Ja som sa popálila. Akú toto bude mať dohru ešte neviem, som v kontakte s právnikom.

Ide mi o upozornenie pre tých z vás, ktoré na túto osobu a firmu natrafíte. Vyhýbajte sa im oblúkom.

cacianka
10. jún 2023

Neviem ako poradiť, len mu napadlo, či by si nemohla aj ty kontaktovať spoločnosť ktorá zastrešuje VA, a napísať im ako ťa oklamala, teda zamlčala podstatné skutočnosti a vlastne ti vybrakovala tvoje duševné vlastníctvo ( neviem presne pomenovať čo ti sposobila). Nech vedia aj tvoj pohľad na tento problém, lebo ktovie čo im nahovorila a či vôbec ....
Keď takto oblbla teba, ktovie čo narátala im