icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

mariuskaa
28. sep 2013

@alice107 najdes mi to?
A z kadial ju obe poznate?
Aj ty a Kuwait ste kamosky?

alice107
28. sep 2013

@mariuskaa moje dieta perfektne hovori aj francuzky/ma fr.vychovavatelku,ktora je native a hovoti nan len tou recou / a tiez hovori aj aj tiez.ja nepotrebujem rady z mk. 😉 😎

alice107
28. sep 2013

@mariuskaa preco sa pytas take osobne veci na verejnom fore? to je moja osobna vec,odkial ja poznam tu zenu. a s kym sa kamaratim ci nekamaratim.ja sa ta pytam,koho ty poznas a koho si kamoska?
a na fore nanic mama si mozes najist forum a aj prispevky prispievatelov.ale to ti neda nic.pretoze ta zena tam nepise ,ako to s nou je v skutocnosti. ;-
to ti nenapise skoro ziadna taka. aliza je svetla vynimka,ktora pise ozaj realnu pravdu.

erjona
28. sep 2013

Jaj, tak som sa z chuti zasmiala, ako ma tu urcita osoba na tomto fore zabava. Dakujem 😎 Poculi ste uz takyto for - Francuzka pride do Nemecka robit operku Slovenke, hahaha 😀 😀 😀 😀 😀 😀

alice107
28. sep 2013

vidim,ze niekto nema ani ponatia,co to znamena guvernantka. ano,do nemecka chodia aj aupair aj guvernantky. nemecke rodiny si to niektore mozu dovolit. 😎

erjona
28. sep 2013

@mariuskaa Preco sa pytas osobne veci, hm? Len ja neviem, co je na tom take osobne....😉 To by sa mohol niekto prezradit, ze nehovori ozaj realnu pravdu 😀 😀 😀 😀 😅

erjona
28. sep 2013

Ci poznam alebo nepoznam rozdiel, nech to urcita osoba necha na mna - ze ci si to ta osoba moze dovolit, alebo sa tu len robi pani dokonalou, tak to nemusi byt ozaj realna pravda, kedze vsetky podrobne otazky na tuto tematiku by boli velmi osobne, sa to ani nikdy nedozvieme 😝 😝 😝 😝

iguska
28. sep 2013

na taketo temy je diskusia aj na www.exil.sk 😉 teda aspon pred par rokmi bola, ked som stranku navstevovala

sisaka
28. sep 2013

@mariuskaa suhlasim s tebou a ja len chcem napisat k tym native speakers. Tak u nas v Kanade je to co sa tyka reci naozaj bohate a vela ludi si snazi uchovat ten povodny jazyk a zvacsa ta prva generacia pristahovalcov hovori s detmi rodnou recou. Toto je velmi podporovane aj v skolach, ked sme prisli mali sme kazdy rok stretnutia v skole rodicov deti, ktore hovoria doma inym jazykom ako anglickym a ucitelky aj prizvani odbornici vyslovene nabadali v pokracovani rodnej reci. Tieto deti sa lahsie ucia cudzie jazyky a taktiez to priaznivo ovplyvnuje myslenie. Tolko nazor odbornikov v Kanade. Deti, ktore sa tu narodia, alebo pristahuju v rannom veku nemaju prizvuk, s tym som sa fakt este nestretla. Prizvuk moze ostat starsim detom, ktore sem pridu okolo tych 10 rokov a neskor. MOja dcera sem prisla ako takmer 5 rocna, trvalo jej cca rok, kym nabehla na anglictinu v prvom rocniku ako 6 rocna uz dobehla spoluziakov a mnohych dokonca aj predbehla v takych cinnostiach ako citanie, spelling, pisanie esei. Pritom je to uplne normalne dieta, ziadne nadpriemerne nadane. Prizvuk slovensky nemala nikdy a hovori cisto kanadskym prizvukom. Syn sa tu narodil a i napriek tomu,z e doma hovorime po slovensky, tak sa na neho vzdy viac lepila anglictina. Taktiez nema prizvuk a nikto ani v skole nevie, ze sa doma inak rozprava.
Nechapem @aliza, ako tvoja dcera moze mat po tolkych rokoch v Anglicku stale problem s anglictinou, to nemoze suvisiet s tym, ze ty s nou hovoris po slovensky s tym som sa fakt este nestretla - problemy su zvacsa prvy, nanajvys druhy rok po pristahovani, deti odkukaju vsetko, vratane spravnej gramatiky a vetnej skladby, slovosledu, bez akejkolvek namahy a ide im to prirodzene, pretoze v tomto veku su este nastaveny na ucenie sa jazyka a ucia sa ho prirodzene, ako rodnu rec, takze nejde mi do hlavy, kde sa vo vasom pripade stala chyba, ked dcera po po tolkych rokoch nevie anglicky slovosled. Neuvazovali ste odstahovat sa z Anglicka, ked tam tvoje deti pocituju taku diskriminaciu? Napr. tu v Kanade som sa s niecim takym nestretla a multikulturalizmus je tu vsemozne podporovany a diskriminacia je neakceptovatelna, zvlast v skole. Syn hrava hokej a to je teda dost "biely" sport, ale maju v ich teame aj jedneho Cinana a jedneho cernocha ....who cares? no one!

mariuskaa
29. sep 2013

@sisaka
Tak to mate naozaj super. 🙂
To ani tu nemáme až tak podporované ako vy.
Jedine len tak, ze Ked deti idu do PreK alebo Kindergarden a nevedia anglicky vsetko je ok.
A do roka sa naučia samé. Učitelia su zlati. Ale nie su tu nejake schôdzky rodičia a učitelia kvôli tomu.

Práve som došla z lobby a bola tam upratovacka (Guatemala) a došiel za ňou jej syn jej pomôcť s niečim.
A ma predstavila. A potom sa s ním rozprávala španielsky. Kedže sa poznáme, dovolila som sa opýtať. 😉
Jej syn sem prišiel ako 3 ročný. Ma 20. Ja som žiadny prízvuk nepocula
(ja nepocujem ani môjho muza prízvuk lebo pre mn žiadny nemá, žije tu väčšinu života ale z 10 ľudí asi 1, 2 sa spýtajú, ze počujú mierny akcent v nejakom slove, ze z kade je)
tak som sa ho opytala či sa ho Niekto niekedy pýtal na prízvuk či american vyciti lepšie. A on ze nie. Ze nemá žiadny prízvuk. Doma sa bavia len španielsky. Tak som sa spýtala jeho mamy či ma US prnzvuk ked rozpráva španielsky a ze nemá a to ma prekvapilo. Ze vie obe reči naraz rovnako dobre. Rovnako bez prízvuku.
Na spanielcinu su tu jasne najlepšie podmienky a hlavne rodičov ma oboch španielsky hovoriacich.

Ak obaja rodičia su z dvoch rozdielnych krajín a žijem v tretej je to o to ťažšie. Ale snažíme sa. 😉
- s tou turectinou a so slovenčinou.

kuwait
29. sep 2013

@mariuskaa mozno aj ty ju poznas,Ona sa dost prezentovala aj v novinach aj islamskych programoch.Asi si myslela ze si tym jej muza nakloni.Ja ju poznam aj osobne nielen z internetu.Poznam jej muza aj jeho rodinu,chudobni bedooni(on nema kuwaitske obcianstvo)aj ked ona cez net tvrdila ine.Ona je madarka(narodnostna mensina na SK) a je citit ze slovakov nema rada a ten jej nenavidi ako slovakov tak cely zapad az z neho srsi ta nenavist a to dostal SK obcianstvo svadbou s nou.Mohol by byt vdacny ze ma nejake obcianstvo a moze praktizovat medicinu ako slovensky lekar lebo ako bedoon by mohol akurat tak vies co...lizat labky. a mal by jej byt vdacny a nie sa kurvit s kazdou nastkou RODENOU moslimkou ktoru vidi.Pritom je osklivy jak cert,pre obrovske zuby ani hubu nezavrie,ked rozprava zuby si olizuje 🙄 a ona je pohladna zena.Aj ked tie jeho slecinky su vazne kost,ma vkus.

kuwait
29. sep 2013

@erjona ci ma viac manzeliek?To vacsina z nas sa nikdy nedozvie pretoze oni nepriznaju zvlast ked je zenaty s cudzinkou a do cudziny chodi,kebyze zistim ze je zenaty mimo mna tak ho dam v EU zavriet,bigamia je totiz trestna,preto sa nikdy neprizna.(brali sme sa na Slovensku ,nie dakde v mesite a mame oficialny sobas na SK matrike)Tvrdi ze chodi vecer za kamaratmi do diwanie.To vsetci tvrdia ze idu zakamaratmi ale co robi a kde ozaj ide to ako zistim?Jedine najat detektiva 😀
Ja som si myslela ze Kuwait je iny,vypisovali o nom na Slovensku cele ody,ze je to Svajciarsko blizkeho vychodu,rozvinuta moderna krajina a Alzirsko bolo vzdy len krajina 3.sveta a ten pribeh sa stal nejakych 30 rokov pred tym ako som ja isla do Kuwaitu,myslela som ze je to plne ina situacia.Vlastne aj je,to co ona zazivala v Alziri to sa mne tu nestalo

mariuskaa
29. sep 2013

@kuwait ty mas kolko teraz hodín?
Na sk je 5:36 ráno
My mame 11:36 večer. Kolko u vás? Prečo tak skoro ráno vstávas?
Nie nepoznám ju.
Ja islamské programy, noviny nepoznám

kuwait
29. sep 2013

@luslus to oni vsetci tvrdia ze idu za kamaratmi 😀 oni nikdy nepriznaju ze maju frajerky tak ako Slovak,ten ti prizna Rovno do oci,moslim nikdy,oni mozu mat 4 manzelky a podla toho sa chovaju,oni nepovazuju vernost za nieco doelzite,pre nich je dolezite aby sa financne o rodinu postarali tak im Koran kaze a ked ma viac zien tak musi dat kazdej rovnako,nezistis ci ta podvadza pokial to neodspehujes.Ani ja som na ziadnu jeho frajerku ci manzelku nenadabila za 20 rokov(dokladne vsetko skryva) ale si vsimam ine veci(telesne zmeny) ktore mi indikuju ze verny nieje.Tu to nieje ako v Pakistane ci Afganistane ze si chlap navlaci vsetky manzelky pod jednu strechu,to by sa povrazdili behom dna 😀 gulfske arabky su povacsine strasne agresivne zenske.

kuwait
29. sep 2013

@mariuskaa lebo je tu pokoj,vsetci spia

mariuskaa
29. sep 2013

@kuwait tuto si myslela?
Silvia sa vola? A tu je tiez zaregistrovaná
Ako Aziza, sisulik ?

http://nanicmama.sme.sk/node/2530

kuwait
29. sep 2013

kuwatanovi beda ked zena zisti ze ma dalsiu manzelku
http://news.kuwaittimes.net/woman-tries-kill-wi...

erjona
29. sep 2013

@iguska Este je, ja som ju vcera objavila 🙂 Ale dost sa tam vulgarne vyjadruju 🙂

erjona
29. sep 2013

@sisaka Presne tak, aj moje deti hovoria dokonca s viedenskym dialektom 🙂 Je to tu tiez podporovane. Bola som dokonca pozvana do skolky citat rozpravky v slovenskom jazyku a deti z roznych krajin boli okolo mna posadane a pocuvali. Sice rozumeli len moji dvaja drobci, ale na tomto je jasny priklad, ze deticky su otvorene pre cudzie jazyky 🙂 😀

erjona
29. sep 2013

@kuwait Ale nebol agresivny k tebe nikdy, ci?
K tym nastrocnym moslimkam - toto sa mi moc nechce verit, kedze moslimky musia byt panny, ked sa vydavaju 😉

erjona
29. sep 2013

@kuwait Ani ja som na ziadnu jeho frajerku ci manzelku nenadabila za 20 rokov(dokladne vsetko skryva) ale si vsimam ine veci(telesne zmeny) ktore mi indikuju ze verny nieje. - Rozpravala si sa s nim, ze mas toto podozrenie?

erjona
29. sep 2013

Je to od veci, ale dnes tu mame volby 🙂

kuwait
29. sep 2013

@erjona ony niesu panny,sexuju do analu 😉 technicky su panny ale mas tam dost velky pocet prostitutok a potom dievcata ktore sa vydavaju-predavaju na misyar manzelstva,take skacu okolo chlapov co im platia.
Agresivny ku mne zacinal byt na zaciatku ked sme sem prisli,raz mi vylepil pre nic len preto ze som sa ho pytala kam v noci ide,mna to tak rozzurilo bola som aj tehotna tak som mu taku jednu treskla ze mu stena dala druhu a musela som ho kriesit,vtedy pochopil ze so mnou sa neradno pustat do bitky lebo sa bit nedam.Jeho otec aj bratia zeny biju,jeho mama bola bita cely zivot.Hlupa zena co sa bit da.Moslimka sa zrejme da zbit lebo podla koranu ju ma muz pravo zbit ak bola neposlusna .
Ja som mu par krat povedala co si myslim ze len tak nechodi von medzi kamaratov ani necestuje do Bangkoku len tak (oni tam maju business ale tak mohol tam poslat kolegu)Alebo do Dubaja tam ani nemusi ist staci emailom potvrdit veci no on nie on sa tam vytrepe na 3 dni a zahlasi mi ze cestuje na ceste na letisko.On zatlka nepovie lebo ja som mu povedala Rovno ze ak zistim ze ma dakde inu manzelku tak ho dam zavriet ked pride do Europy,jeho kamaratovi sa to stalo tak by nepriznal ani za nic co vystraja za mojim chrbtom.

vroni
29. sep 2013

@erjona, co ma byt na tom divne, ze Francuzska pride robit do Nemecka aupairku alebo guvernantku? Aj moje dieta hovori francuzsky a nikto neriesi krajinu mojho povodu. Drviva vacsina deti cudzincov vo Viedni hovori otrasnou panemcinou, ale este stale lepsie, ako hovoria ich rodicia a ti su celi hrdi, ako "perfektne" ich deti hovoria, lebo ich sialenu gramatiku a nespravne vazby jednoducho nepocuju (nehovorim, ze vsetci, su vynimky, ale vo vacsine pripadov skoncia Hauptschule a dost a ich recove schopnosti su tomu zodpovedajuce). Do verejnych skol (vo Viedni, mimo je situacia ina) chodia len deti cudzincov a socialne najslabsich domacich, dotovane skolky sa zaviedli prave preto, aby sa ucitelky so svojimi prvakmi aspon dohovorili (ci to bude uspesne sa uvidi o par rokov), rakusky skolsky system sa uz roky uspesne umiestnuje na chvoste Europy, viacjazycnost je sice akceptovana ale rozhodne nie podporovana, bilingvalne statne skoly de facto neexistuju a to, ze sa na deti nalepi viedensky dialekt? A co ine? Je to jazyk okolia, v skole (aspon v normalnej) ich i tak budu cepovat k rakuskej variante hochdeutsch a nie podporovat v dialekte.

erjona
29. sep 2013

@kuwait A nevies si to nejak zistit, cestuj za nim... 😉

kuwait
29. sep 2013

@erjona kdeze by som ja zistila v ktorom hotely on je,to sa neda,raz som sa vybrala do Egypta bol v Sharm al Shejku ale dostala som sa len po Kahiru ,to sa proste neda zistit pokial neviem kde je a ked cestujeme spolu tak som si vsimla ze otravuje ludi na chodbe pred izbou,raz moze dopadnut tak,ze nanho niekto policiu zavola,europanky si take nieco len tak nenechaju.

erjona
29. sep 2013

@vroni Co je na tom cudne? To hadam nemyslis vazne tuto otazku. Francuzi su ako stat na velmi dobrej urovni ako EU stat. To je na tom cudne! No a o tych skolach by si mi mohla hovorit, keby som tu nezila, by som ti mozno aj uverila 😉 To ci deti hovoria dobrou nemcinou, ti povedia prave v skolke a vidis to aj na znamkach v nemcine a nie je to vyplod fantazie rodicov, ktory ako vravis nevedia podriadne nemecky a su hrde, ze ich deti perfekne rozpravaju! Moje deti skladaju spravne vety a nie su nativ speakeri, taktiez pri pisani vlasnych viet nemaju chyby v slovoslede. Dokonca ani v gramatike a ako dobre vies, nemcinu musis pocut v usiach, inak slovo nenapises spravne - Doppeltkonsonanten. Vedia aj Hoch Deutsch, je to prirodzene, kto rozumie nemecky, rozumie hlavne Hoch Deutsch, nie?
Jaj a ked si uz zastavas nemenovanu osobu - ved jej dieta ako tvrdi hovori 3 jazykmi, akoze ono nema problemy s gramatikou a skladbou viet, no a tie nase by mali mat problem? Ona nikdy nemoze ako slovenka hovorit cistou nemcinou, kedze my slovaci davame prizvuk na prvu a nie na druhu slabiku a pismenko R hovorime v predu a nie v zadu. Mna nevedia zaradit z ktorej krajiny som, aj ked prizvuk je pocut, ale ked tu pocujem slovenky rozpravat nemecky, tak mi je hned jasna narodnost. Takze ani jej dieta nie je nativ speaker, kedze ona nou nie je!

erjona
29. sep 2013

@kuwait Si v dobrej financnej situacii, ako si pisala, tak si objednaj nejakeho detektiva z Europy, nebude to lacne, ale budes mat po starosti... moja osobna rada... odkladaj peniaze na stranu, aby to nebolo moc napadne a potom zautoc... ja by som to takto riesila,,, ☹

vroni
29. sep 2013

@erjona, aj Francuzi sa ucia nemcinu, chodia v pohode za pracou do Nemecka i Rakuska, preco by nemali. Zohnat francuzsku silu vo Viedni absolutne nie je problem, je ich tu na mraky a pracuju v rodinach, ktore ich vedia a chcu zaplatit bez ohladu na to, odkial pochadzaju. Pokial sa nemylim, u danej osoby ide o dieta, kde je jeden z rodicov Nemec a druhy Slovak, cize je dieta prirodzene bilingvalne, ak ma od mala francuzsku guvernantku, je prirodzene trilinvalne a je native speaker vo vsetkych troch jazykoch (mam doma tu istu konstalaciu, len s Rakusanom namiesto Nemca) Nejde o prizvuk, pocujem denno-denne tu "nemcinu" deti vychadzajucich kazdy den zo skoly (byvame asi 200 m od verejnej zakladnej skoly - vraj jednej z tych "lepsich" - neviem, dieta mi tam nechodi) a ver mi, ze ich gramatika je horsia nez priserna a pocujem aj nadsenie ich rodicov na ihrisku. Keby moje dieta zo seba vypotilo v skole vety ako tieto deti, tak by asi nemcinarka skolabovala, ale tato skola dosahuje vramci Viedne vzdy vysledky v prvej desiatke. Statistiky (rakuske), ze "Hauptschule" opusta az 30% analfabetov a ludi neovladajuci jazyk tiez o comsi hovoria. A co sa prizvuku tyka - nasi susedia su nemecky hovoriaci Svajciari. Ich deti hovoria perfektnou viedenskou nemcinou (rodicia su zdeseni 😝 ), ale pouzivaju svajciarske zvraty. Proste pocujes, ze je tam nieco "inak" (ja mam v tomto smere "superucho", nakolko som tiez bilingvalna)

erjona
29. sep 2013

Ja viem, ze sa mi tu silou mocou snazis vyvratit moje tvrdenie, ale nie je to tak. Chlapcek, ktori chodil do skolky s mojimi demi, rodicou ma Arabov, preskocil dokonca jednu triedu na zakladnej skole, pretoze bol na ovela vyssej urovni ako rakuske deti. K tym analfabetom - aby som nadviazala na to co pises - vies vobec, co tento pojem znamena? Kde si vycitala, ze v AT je 30 % analfabetov? Z akych mudrych stranok to mas? V Rakusku je presne 0,9% analfabetov, tak nechapem o akych 30% tu hovoris. Tu mas link a mozes si to overit!
http://www.welt-in-zahlen.de/laendervergleich.p...
Ty si vyrastala na SVK, a mas otca, alebo matku, rakusacku, ked si bilingualna? Ja mam tiez velmi slusnu gramatiku a to sa teraz nejdem chvalit, ale to co ty tu opisujes, ze deti nevedia nemecky a nemcinarka by skolabovala, tak ja ten pocit nemam, kazde dieta a aj to rakuske ma pri uceni sa svojho jazyku na zaciatku s niektorymi vecami problemy, ale to dieta sa to nauci, je to proces, ktorym musi prejst, no a v skolskom veku tato bariera uz nie je!