icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

erjona
29. sep 2013

@vroni No a k tej nemenovanej osobe - necitim potrebu je tu s tebou preberat v kazdom prispevku - pokial da pokoj a zmeni styl pisania, prestane osocovat, ze my zeny moslimiek nehovorime uplnu pravnu, alebo nepiseme realnu pravdu a podobne hlody - cize klameme, ked opisujeme svoje manzelstvo, lebo len to negativne je vsetko pravda, tak potom jej dam aj ja pokoj... 😝 😝 😝

dreamhome
29. sep 2013

@erjona zijem v UK a poznam niekolko francuzskych vychovavateliek, jedna z nich pracuje pre chorvatsku rodinu, dalsia pre polsku, maju relevantne vzdelanie a praca guvernantky je ich karierou- vysvetli mi prosim, co je na tom cudne? vychovavatelka/opatrovatelka/guvernantka nie je menejcenna praca (vyzera to, ze taky je tvoj nazor), ktorou by Francuzi mali dovod pohrdat- a aspon tu v Londyne je velmi pekne platena (inde neviem);

mozno si to mylis s aupairkami, to su mladi ludia ktori pridu akoby na 'vymenny pobyt' , to ale pravne definovane ako praca nie je, dostanes izbu, jedlo a vreckove a na oplatku rodine pomozes (par hodin upratovania ci strazenia deti) - ale tiez na tom nie je nic podradne ani pre Francuzov, ani pre ziadny iny narod, je to lacny sposob pre mladych ludi, ako spoznat novu krajinu

luslus
29. sep 2013

@kuwait neviem teda tvoj zivotny pribeh, necitala som celu diskusiu ale nemusis hadzat vsetkych do jedneho vreca...

erjona
29. sep 2013

@dreamhome Kde som ja pisala, ze je to podradna praca? Je jednoducho tak malo platena, ze uz sa to ani Slovenkam neoplati poriadne robit, lepsie je zaplatene opatrovatelstvo chorych, starsich ludi. To som tym myslela, ja nikoho nehodnotnim podla zamestnania - to by si sa mala pozriet prave na tu osobu, aky ma pohlad z hora na ludi a nie ja! Ako sa pozera na deti inej farby pleti! Citas vobec moje prispevky? V mojich ociach je kazdy clovek jedinecny a rovny! (nezastavam si ale tych zlych)! 😉 😉 😉

erjona
29. sep 2013

@dreamhome Dakujem za pekny vyklad, ale nemusis si nabuduce drat prsty, ja viem co je to praca a co je to vymeny pobyt 😉

vroni
29. sep 2013

@erjona, matku (inak ucitelku slovenciny 😎 )
Analfabetom sa oznacuje aj clovek, ktory nie je schopny citat text s pochopenim, ci napisat suvislu logicku vetu, nie len ten, ktory nepozna pismenka. Statistika je z magistratu, priamo z Amtu Stadtschulratu za rok 2009 (novsiu nam zatial na spracovanie nedodali). Aby sme sa nepochopili zle - tam vobec neslo o deti cudzincov, boli v tom aj deti, ktore maju oboch rodicov Rakusanov. Vazby ako : "Ich gehe Oma esse." nie su ani gramaticky a dufam ani logicky 😉 spravne, ked ich povie troj- stvorrcone dieta, tak v pohode, ale (odhadom) osem- ci devatrocne dieta, tak to uz evidentne ma problem s jazykom (ta veta mi utkvela v pamati, ale podobne perly pocujem od mnohych deti a casto). Deti zo zmiesanych manzelstiev ma aj moje dieta v skole (sukromnej), rodicom pod perinu samozrejme nevidim, ale ich deti hovoria "normalne", cize bez prizvuku (ak sa prave nepristahovali z inej krajiny, pochopitelne) a su minimalne dvojjazycne (skor troj az stvor), ale verejne skoly tento problem aj (viac ci menej) verejne priznavaju. A poznam aj dobre manzelstvo moslima (Turka) s krestankou (vo Viedni, su spolu vyse 20 rokov a maju tri deti, ale sami tvrdia, ze su vynimka a nie pravidlo) - ale je tiez jedine zmiesane, ktore osobne poznam, takze neviem posudit. Zase neterka (ucitelka na ZS ale vo Vorarlbergu) hovori, ze deti z miesanych manzelstiev rozozna na prvy pohlad - dievcata udupane a chlapci prehnane suverenni. Ci je to len predsudok alebo skusenosti - to teda netusim.

dreamhome
29. sep 2013

@erjona napisat si to nenapisala, ale ja som to vycitila pomedzi riadkami, mozno nespravne 😀 vsetky tvoje prispevky som necitala, ja som reagovala cisto na tvoju reakciu ze je nemozne aby Francuzka pracovala ako vychovavatelka pre slovensku rodinu

na margo toho, ze je malo platena- mas konkretne cisla? lebo podla toho co viem ja, £35000-60000 rocny plat nie je zly, v Londyne sa pekne na nom vyzije (nie je to ziadne minimum, mnoho ludi vyzije na mensom)

erjona
29. sep 2013

@vroni Nic v zlom, ale to nie je Analfabetizmus - statistiky sa robia na detoch od 14 rokov po dospelost. Ked si hodis do googlu, tak tam pod tymto pojmom najdes ludi, ktory nevedia citat, alebo pisat. To co ti spominas je uz odnoz od Analfabetizmu - Alphabetisierungsgrad 🙂 a to nie je to iste 🙂 Ale hlavne, ze chapem, co si mi tym chcela povedat. No ked ti dieta 4 rocne povie takuto vetu, tak je to ok, pretoze nie je v predskolskom veku. Ale nechapem v akej stvrti zijes, ja chodim do skoly a vety typu - Ich nicht verstehen Deutsch - (ein Beispiel) - nepoznam 🙂
K tym udupanym dievcatkam - tak moj syn je teda pravy opak ako moja mala, suverejna, povie priamo co si mysli a syn sa nema za potreby takto prezentovat - ja som vzdy hovorila, ze on mal byt povahovo dievcatko a dcera je cisty chlapcisko 😀
No podla jednej rodiny to teda nevies posudit, ja ich poznam viacej a tiez maju bezne problemy, je to normalne, kto ich nema - lenze individua, ktore sa spravaju zle k zene sa najdu vsade a nemoze sa potom nejaky narod podla toho pausalizovat 🙂

erjona
29. sep 2013

@dreamhome Inak viem o tom, minuly skolsky rok na konci robil Stadtschulrat testovanie deti v 4 rocniku na prvom stupni zakladnej skoly. Teraz by mali byt vysledky, hod ich sem potom prosim ta, aj ja som zvedava, ako to dopadlo 🙂

erjona
29. sep 2013

@dreamhome Ja to hovorim na zaklade bab, ktore poznam osobne a na zaklade toho aky plat im tu rakuske rodiny ponukali 😉 Neviem, co si vycitila, ale keby si moje prispevky citala dozadu, tak by si toto nepocitovala medzi riadkami, co pocitujes - no a 500 - 700 eur mesacne, je teda sakra malo, aby si okolo niekoho skakala a upratovala cely den 😀

kuwait
29. sep 2013

@erjona vies co ti poviem jedna znama takto patrala vyzvedala a nakoniec zistila ze ten jej je homosexual.Radsej to nechat tak,aky benefit by z toho bol?Pokial nema niekoho oficialne na papiery zavriet ho za to dat nemozem

erjona
29. sep 2013

@dreamhome No a keby si par stran dozadu citala, pochopila by si aj moju reakciu voci tejto osobe 😉

kuwait
29. sep 2013

@luslus skusenost ma naucila ze oni sami sa hadzu do toho jedneho vreca a este su na to aj pysni

erjona
29. sep 2013

@kuwait No ale nezila by si v neistote, takto si mozno myslis, ze ta podvadza a mozno vazne nic nerobi 🙂 A ked ta podvadza, vies mu dat dokazy a sa od neho oslobodit 🙂

dreamhome
29. sep 2013

@erjona ok rozumiem a tej osoby sa nezastavam, lebo o nej nic neviem 😀 len z mojho pohladu nie je cudne, aby niekto z jednej krajiny EU robil pre niekoho z dalsej krajiny EU v tretej krajine EU 😀 alebo teda da sa to tak zobrat aj celosvetovo 😉 hlavne ked ako vravis, ludia su si rovni (v com suhlasim) a teda beriem, ze pravdepodobne je vychovavatelstvo v Rakusku uplne inak posudzovane a hodnotene ako v UK (informacie nemam)

sisaka
29. sep 2013

tak ja zasnem, nemcina je teda nejaky specialny jazyk, ked deti pristahovalcov nie su schopne sa naucit ju na native speaker urovni. Zda sa, ze by mali byt prepracovane odborne knihy zaoberajuce sa bilingvalizmom a dat tam nemcinu ako vynimku.
Ak si dobre spominam @vroni, tak si niekde pisala, ze doma sa s dcerou rozpravas po slovensky a ze aj chodite casto na Slovensko a francuzstinu sa uci v skole. Fakt nechapem ako potom tvoje dieta, za takychto podmienok moze byt trilingvalne, ked u deti pristahovalcov spochybnujes co I len bilingvalnost a neschopnost hovorit na urovni native speakers ....Tie deti musia mat nejake sluchove postihnutie, pretoze male deticky do urciteho veku su schopne naucit sa akukolvek rec a to bez prizvuku, len tym, ze su v kontakte s touto recou a pocuvaju ju od native speakers od malicka. S vekom sa tato schopnost samozrejme straca, ale vsimila som si, ze ludia, ktori maju hudobny sluch su schopni sa priblizit prizvukom k native speakers aj ked sa jazyk zacnu urccit v starsom veku.
Takze sorry, mna nik nepresvedci, ze dieta, ktore zije v cudzine, ma normalny kontakt s miestnym jazykom, vzdelava sa v tom jazyku nie je schopne ropzravat bez prizvuku touto recou. Keby som zila na Slovensku a nie v multi-kulti krajine, tak to mozno aj uverim.
@mariuskaa - kedze v Kanade maju dlhorocne skusenosti s pristahovalcami, ked dieta nastupuje do skoly vzdy sa vypisuje dotaznik, akymi recami sa doma hovori a ci si rodic mysli, ze je potrebna zvlastna pomoc v skole. Ak je dieta cerstvy pristahovalec ma prideleneho asistenta (mozes by jeden na viac deti), ktory s dietatom pracuje pocas vyucovania a dovysvetlovava tak, aby tomu dieta poruzmelo. POcas vyucovania moze byt na hodinu, ci viac vynate z triedy a skupinke takychto deti sa venuje zvlast pozornost v nejakej inej triede, kde sa doucuju jazyk a kde sa ucia odborne predmety s extra vysvetlenim dorazom na to, aby dieta pochopilo anglicke slova, pouzite v texte a cely text, ako taky. Ako sa dieta v jazyku zlepsuje tak sa intervencia znizuje, napriklad uz len ucitelka sleduje, ci dieta rozumie, aka je jeho slovna zasoba a pod. Takto su deti sledovane az do konca skoly vraj preto, lebo sa im stave niekedy, ze ked pride tazsie ucivo, s novou slovnou zasobou, dieta moze 'tapat". Dcera je takto uz roky sledovana, intervencia nebola nastastie nikdy potrebna vo vyssich rocnikoch, iba na zaciatkoch, prave naopak, dcera ma vyborne vyjadrovacie schopnosti, jej eseje su na vybronej urovni ....
Syn sa tu uz narodil, zatial nema s anglictinou ziadne problem, jeho jazyk, podla jeho ucitela je na urovni native speakers a ziadna intervencia zatial nie je potrebna, nepotrebuje ani asistenta, ani extra pozornost od ucitela.
Podotykam, ze obidvaja rodicia sme slovaci a doma hovorime po slovensky, tak ako vsetci nasi slovenski a ceski kamarati. Vacsina deti, tak ako aj tie nase maju problem so slovencinou a nie anglictinou, ktora je pre ne prirodzenejsia, kedze v nej ziju cely den

kuwait
29. sep 2013

@erjona to by nepomohlo pretoze by ma so synom z Kuwaitu nepustil,s nim radsej po dobrotky dokial som tu,ak nema manzelku pomimo tak si nepomozem,on by sa mi tak akurat mohol vypomstit financne ze po nom sliedim.Nemam ho tak rada aby mi vobec zalezalo na tom ci ma niekde pomimo nejake ochechule.Volakedy som po tom sliedila lebo som chcela vediet ci nema manzelku pomimo a dat ho za bigamiu zavriet v Europe.Kedze sa mi nic nepodarilo zistit nechala som to tak.

erjona
29. sep 2013

@kuwait A mas pravdu, este rok nejako vydrzis, ak k nemu nic necitis, nema to zmysel zostavat pri nom 🙂

kuwait
29. sep 2013

@erjona veru,ja uz mam svoj plan a dufajme ze nam to vyjde

erjona
29. sep 2013

@dreamhome Nie je to nic cudne, ved velmi vela zien robi opatrovatelky v Rakusku a ja im pomaham nezistne (samozrejme len kamaratkam) a robim im danove priznanie. Takze mam vela znamych Sloveniek z tejto oblasti, ale pri deti by nesla ani jedna v dnesnej dobe robit - este pred 15 rokmi sa im to oplatilo, ale teraz uz nie. Takze ja by som bola ta posledna, ktora by toto odsudzovala 🙂

erjona
29. sep 2013

@kuwait Drzim palce 🙂

kuwait
29. sep 2013

@erjona dakujem

alice107
29. sep 2013

@vroni uplny suhlas co si napisala.
ono je rozdiel hovorit nemecky a nemecky.a tak isto anglicky a anglicky. ja podla sposobu vyjadrovania ,stavby vety a prizvuku hned viem,na akej urovni kto ma dany jazyk.
ci je to hochdeutsch,ci dialekt,ci prizvuk cudzinca. at o iste vj v aj ci je to cambridge anglictina ,c i nie.
a to iste vo francuzkom jazyku.
a velmi poznat,kto aku skolu absolvoval .
ti prstahovalci velmi casto maju taky hrozny prizvuk,ze az. a to chodia do nemeckych skol. avela ich je zial aj negramotnych. nie su schopni precitat text auz vobe cmu porozumiet.
mne nie je cudne ,ze dana pisatelka ani ponatia nema,ze aj vo fr su opatrovatelky ,ktore pracuju v inych statoch..v de,ch a inde. kde by toto ona videla? ked s tym nema osobne skusenosti?
aj vo francuzku nie je kazdy bohaty a vzdelany.su tam aj nemajetnejsie vrstvy,ktori robia u majetnych v celej zapadnej eu. a teda aj v DE.
ona asi ma predstavu,ze len chudobne slovenky a vychodeuropanky robia opatrovatelky vzap.eu. 😎 no tie slovenske aupair robia nielen opatrovatelky tym nemej financne zdatnym rodinam v zap.eu,ale aj sluzky popritom.
to francuzka aupair nerobi. ta presne robi to co ma.uci sa jazyk v danej rodine a za vreckove pomaha dohliadat na deti.
no a tie finacne zdatnejsie nemecke rodiny neberu vychodoeuropaky k detom. vezmu si nemku,ci francuzku patrovatelku.a ta je sice neporovnatelne drahsia,ale nie je tam bariera zleho jazykoveho prejavu a vplyvu na deti. je to proste lepsie kvalita.

vo francuzku je v lepsich ecole druhym cudzim jazykom nemcina. v tych horsich spanielcina.
takze vela mladych ludi chodi na staze a vymenene pobyty do rodin nemeckych.
jasne,ze nejdu do tych pristahovalechych -moslimskych.
tam casto chodia prave slovenky ci cesky .a tam a j maju aj casto prvy kontakt s moslimami.

erjona
29. sep 2013

@dreamhome @vroni - citajte posledny prispevok nemenovanej osoby - vidite styl pisania - presne o tomto som pisala - sa pekne vyfarbila

@kuwait @sisaka @marwyiaa @aliza @erjona - jasne,ze nejdu do tych pristahovalechych -moslimskych.
tam casto chodia prave slovenky ci cesky .a tam a j maju aj casto prvy kontakt s moslimami. - no tak sa tu teda pochvalme, v akej moslimskej rodine sme boli robit aupair - ako sme tych nasich moslimov spoznali ? 😀 😀 😀 😀

alice107
29. sep 2013

no napriklad tu spominana slovenka co ma toho kuwaitana a pisala na tie spominane fora, robila prave aupair v che v moslimskej rodine.a tam sa zalubila do kras islamu. 😀
aj takto chodia napriklad slovenky ako aupair do zapadnej eu . poznam ich takych viacero. no niektore z tych rodin museli ujist . nie kazdej sa to pacilo.

mariuskaa
29. sep 2013

@alice107
Co tak nepohrdat všetkým a každým naokolo a byt šťastní že
iný jazyk všetky ovládame.
Deti budú na naitive úrovni. A my "prisťahovalci" na dosť dobrej plynulej úrovni
ze mame možnosť sa dobre zamestnať a splynúť s ostatnými. Tesme sa z toho.
Vedieť druhy či tretí jazyk je úžasne s naša "pristahovalecka" úroveň sa zlepšuje každým dnom.

alice107
29. sep 2013

@mariuskaa tu nejde o pohrdanie. ale o vyjadrovanie faktov.nic viac.
a mimochodom,ak chces byt v danej krajine ako cudzinec v nejakej dobrej pozicii pracovnej,tak znalost vysokokvalitneho jazyka a jeho prejavov je nevyhnutnost.
nestaci mat jazyk len na ´´dost dobrej´´ plynulej urovni .
vela pristahovalcov sa o tom presvedcilo prave aj v DE.

leishmania
29. sep 2013

@kuwait ssa nebojis o takychtoplanoch pisat verejne na fore? ze da tvojmu muzovi niekto echo?

erjona
29. sep 2013

@mariuskaa Ona vie vsetko lepsie ako my ostatne, ved my sme vsetky blbe a kde sa na nu v recovej znalosti hrabeme?
Ved my to nedokazeme a ani nase deti nie - budu hovorit nemcinou - anglictinou tak, ze to kazdi bude hned pocut, ze su deti cudzincov - jej ale su geniusovia a u nich to nepocut, napriek 3 jazykom 😉

erjona
29. sep 2013

@leishmania Podla mna sa to nema ako dozvediet... ved je to tu anonymne 😎