icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

leishmania
29. sep 2013

@erjona nikdy nevies ci si niekde niekto nespravny nieco neprecita, alebo jej nahodou zacne sledovat pc...google translate existuje...

erjona
29. sep 2013

@leishmania No nevyzera byt neinteligentna a podla mna maze posledne stranky navstevovane na internete - taktiez nedava do pamäte jej hesla a pod. Myslim, teda dufam, ze je v tomto dost opatrna 🙂

mariuskaa
29. sep 2013

Škoda ze nemáme úplnú kontrolu nad svojimi príspevkami ako mame na FB.
Ja napíšem a zmazem ak sa mi to nepáči.
Alebo dozadu príspevky takisto.
Tu musíme otravovať zo všetkým adminov co nemajú čas.
Bolo by to oveľa jednoduchšie.
A aj sama by si mohla nejake zmazať. Lebo takto su tu navždy.
Ale hlavne nick by si mala zmeniť lebo to je veľmi priamy dokaz

kuwait
29. sep 2013

nie ,nikto totiz okolo mna slovensky nevie ze by si to precital a aj keby???Co urobi ten moj ked syn bude dospely?Nic.Nepomoze si.Ved aj moj muz si mna vzal proti voli rodiny a nezmohli nic,lebo bol dospely.Moj muz nepozna miestnych ktori sa pozenili so slovenkami,lebo on tam nestudoval ani sme sa na Slovensku nezoznamili,nepozna tam nikoho len moju mamu a ani tej nerozumie.
@leishmania

leishmania
29. sep 2013

@kuwait to fakt za tie roky nevie vobec slovensky? A syn ke uz je taky velky nemoze s tebou dobrovolne odist? Nechodievate vobec na sloensko na dovolenky!

leishmania
29. sep 2013

@kuwait tam mal byt otaznik na konci

mariuskaa
29. sep 2013

@kuwait vies dobre arabsky? 👀
Kolko ti to trvalo aby si rozumela a kolko aby si začala rozprávať?
Ako sa rozprávas so synom?

mariuskaa
29. sep 2013

Wow super ze idu aj ine lepšie smiliky ked používam Apple

vroni
29. sep 2013

@sisaka, nie, nepochopili sme sa. Vobec nespochybnujem schopnost viacjazycnosti u deti pristahovalcov a priori. Mam rovno pod nosom ziarivy priklad systemu (skolskeho, nie politickeho), ktory nie je schopny zvladnut jazyk ani u deti, pre ktore je to jazyk materinsky. A nie je to moja konspiracia, aj oficialne zdroje tuto neschopnost same potvrdzuju. Alebo inak: ked budem s dietatom hovorit doma vyhradne po slovensky, muz po anglicky (napriklad), jazykom krajiny bude nemcina a ja dieta poslem do skoly, kde bude 15 spoluziakov Turkov, 5 Albancov,10 Srbi a rakuska ucitelka (co nie je nijako zriedkave zlozenie tried vo Viedni), tak je pravdepodobnost, ze bude hovorit cistym a spisovnym jazykom velmi blizka nule. Cize ak coby rodic nebudem aktivne "nahanat" dobru skolu alebo aktivne prilezitosti na spisovnu rec, moje dieta sa ju v podstate nema sancu naucit. Nie preto, ze su rodicia pristahovalci (aj ja som, o to predsa nejde), ale preto, lebo je tu idiotsky system, ktory detom zo socialne, intelektualne ci recovo slabsich rodin doslova nedava sancu. A to byvam v "lepsej" stvrti, kde je tych socialne slabych minimum. A tvrdim, ze moj nazor potvrdzuju nie len oficialne statistiky, ale aj vzorky deti, ktore pocujem pri verejnych skolach. Mozno ma @erjona zvlast recovo nadane deti, stastie na skolu alebo cokolvek ine, nepoznam ju a tak nemozem posudit. To, co vidim v okoli je v priamom kontraste s tym, co vidi ona. Na moj nesmierny udiv aj oddelenie magistratu, zodpovedne za skoly vidi rovnake problemy ako ja a nie (recovo) bezproblemove deti (isteze to bali to politicky korektnej omacky), ktore sa hladko zaraduju do spolocnosti ...

erjona
29. sep 2013

@vroni Keby chceli nieco politicky zakryvat, tak by nezaviedli program, ktory zaviedli. Neviem sice aky Magistrat myslis, ale hod mi sem nieco, co potvrdzuje tvoje tvrdenie. Ci ma ta osobka alebo nema nadane deti, o tom sa da len polemizovat...Nic v zlom, ale v tomto sa asi nezhodneme...Svagrinin syn rozprava v jeho 20tke ako pravy Rakusak bez jedinej chybicky - v skole mal same jednotky, ide studovat jazyky a chce byt ucitelom, no mohla by som ti menovat dalsie a dalsie priklady - aj moje deti su polovicny albanci a z coho usudzujes, ze by teraz nemali dobre hovorit nemecky, preco by nemali hovorit ako tie tvoje? Svagrinin syn hovori - albansky, juhoslovensky, nemecky, anglicky a spanielsky - no a na plane ma si pod lupu zobrat rustinu. Praveze deti hovoriace hned od zaciatku viacerymi jazykmi maju nadanie na reci. 😀 Mame zivy priklad v nasej rodine - kazdy jeden ovlada minimalne 2 jazyky. 😀

vroni
29. sep 2013

@erjona, zaviedli (konecne!!!) program nie az ked im priharalo pri zadku ale az im zadnice horeli jasnym plamenom, takze teraz prezentuju desive vysledky z rokov minulych, aby vynikla ich momentalna cervena genialita. Zodpovedajuce statistiky su vyziadatelne a niektore dokonca aj zverejnene na stranke statistickeho uradu. Ja teba ani tvoje deti nepoznam, neviem, ako hovoria, mozno aj lepsie nez ine domorode. Ale hovorim o tom, ze to nie je zasluha systemu, ale zasluha toho, ze ty, coby rodic (a teda asi aj tvoj manzel) ste ich k viacjazycnosti cielenevviedli. Moje dieta rozhodne nie je genialne a dokonca ani nie je zvlast jazykovo nadane (je uplne priemerne) a tri jazyky ovlada dobre nie vdaka miestnemu systemu ale NAPRIEK miestnemu systemu. To je to, o com sa s tebou "hadam" 😀, ze system je na houby, nie tvoje dieta/deti. A s manzelom Albancom - nuz, to je zase dost o inom. Albancina nie je indoeuropsky jazyk (hm, ale aky kraaaaaasny), deti bilingvalne s albancinou mozes porovnavat s detmi bilingvalnymi s cinstinou, suaheli ci tagalog, proste jazykmi s celkom inej jazykovej skupiny, tie maju vyhodu aj proti "beznym" bilingvalnym.

erjona
29. sep 2013

@vroni Vies, ked matku nezaujimaju svoje deti, tak ona mu nici svoju buductnost - ja som bola vzdy bifla v skole - a velmi mi zalezi na tom, co z nich bude. Dcera je nadana na malovanie, platim jej mesacne jednu Rusku - maliarku, ktora ju uci malovat olejovymi farbami a rozne techniky, bude mat dokonca jej obrazy na vystave a to ma 7 rokov, taktiez nadherne spieva - takze sa bude pravdepodobne ako aj moja svagrina tymto smerom uberat (nebudem ju nutit studovat ekonomiku, ked jej talent je niekde inde), syn je zasa zblazdneny a fascinovany pocitacmi - chce poznat funkcie a vsetko ostatne okolo toho je technicky typ. Co som tym chcela povedat, kazda matka by si mala uvedomit, kde je silna stranka jej dietata a v tomto ho podporovat. Inak toto funguje uz 4, ci 5 rokov a dieta bez dostatocnej znalosti NJ nepustia do prvej triedy, jednoducho ide do predskolskej triedy (Vorschulklasse), takze este 3-4 roky a vyde prva generacia tohoto programu a az vtedy sa mozeme bavit, ci ma alebo nema uspech 😉 Myslim, ze cerveni to super vyriesili 😀

vroni
29. sep 2013

@erjona, ano, od skolskeho roku 2009/2010 to spustili, takze o par rokov uvidime. Ja cervenych inak nerada, ale toto bude mozno jeden z tych (asi omylom 😀 😝 ) lepsich napadov. Aj ked tento rok chybalo (vraj) vo Viedni v septembri 300 ucitelov....

erjona
29. sep 2013

@vroni No vzdy lepsie ako modri 😉

erjona
29. sep 2013

@vroni Inak zasa vyhrali - ja mam dobru naladu, som zvedava, ako spravia koaliciu, ale asi to bude zasa klasika - ROT+SCHWARZ 🙂

vroni
29. sep 2013

@erjona, hej, lepsie nez modri aj ked som zlomyselne poznamenala, ze vyhrali cierni aj ked prehrali (ak nepojdu cierni s cervenymi do koalicie, maju cervenaci smolu. Zeleni maju malo hlasov a vsetci ostatni s nimi do koalicie nepojdu) A zase modrym by sa nemohlo stat horsie, nez ze by sa dostali do vlady - konecne by museli prestat mat plnu hubu reci a museli by svoje sluby realizovat (a stratili by vacsinu volicov) Ale asi netreba cakat certa za rohy...

erjona
29. sep 2013

#Ja som moc neni za ciernych - toto su lobbysti podla mna a su za koncerny - takze to by asi strednu vrstvu v rakusku znicilo - ked boli pred par rokmi pri moci, pozri co porobili - reformi dochodkov, korupcia a podobne akcie 🙂 Akurat som to pozerala, vraj cierny rozmyslaju o modrych - nuz budu to potom horuce chvile pre cudzincov 😖

erjona
29. sep 2013

@vroni Ja som moc neni za ciernych - toto su lobbysti podla mna a su za koncerny - takze to by asi strednu vrstvu v rakusku znicilo - ked boli pred par rokmi pri moci, pozri co porobili - reformi dochodkov, korupcia a podobne akcie 🙂emoticon Akurat som to pozerala, vraj cierny rozmyslaju o modrych - nuz budu to potom horuce chvile pre cudzincov emoticon 😖

kuwait
30. sep 2013

@leishmania nevie lebo my velmi na Slovensko nechodime tak na tyzden v roku,muz tam nechce ist a odist teraz by dobre nebolo ked syn nieje este dospely,ved on by ma mohol dat hladat za unos,musime pockat ked bude dospely

kuwait
30. sep 2013

@mariuskaa ja viem trosku arabsky tu pokial nezijes v arabskej rodine ti ten jazyk netreba TV vylucne satelit pozerame americke program,predavacky vacsinou filipinky len anglicky,na uradoch bez muza by som aj tak nic nevybavila (tam sa moc anglicky nedohovoris)My sme od zaciatku hovorili vylucne anglicky a tak to aj zostalo,syn chodi do americkej skoly.Rozpravame sa len anglicky,obcas trochu francuzsky(ja viem trochu a syn dost dobre).Arabcinu som tu za tie roky vobec nepotrebovala,vacsina zamestnancov tu su aj tak cudzinci a ti hovoria len anglicky a pokial nepracujes niekde medzi samimi arabmi tak ti arabcina nechyba.Muzova rodina niektori vedia anglicky a ti co nie tak s tymi sa aj tak nebavim,natolko arabsky rozumiem aby som zistila ze niesu na mojej strane tak sa s nimi ani nestretam.

eva8
30. sep 2013

Joj, ale ste sa rozpísali 🙂 teším sa na čítanie

@erjona Vieš, tú silu som našla až keď sa to všetko u nás doma "prevalilo".... a neskôr mi pomohli i príspevky aké ma alice, tie dievčatá vedia čo píšu, i keď možno priamo. .Ja skôr obdivujem ľudí, ktorí to so mnou vydržali, budeš sa diviť, ale i moje deti. Keď roznýšľam o otcovi detí, keby nebol voči mne taký diktátor a násilník, ostala by som s ním napriek tomu, že spoločných zážitkov z manželstva máme naozaj veeeeeeľmi málo... Teda myslím tých milých mimo domu....

tanja0808
30. sep 2013

@kuwait
@erjona

ved ani nehram, telefonujeme obcas ale to preto lebo 7 rokov je 7 rokov co dodat ale nic viac

erjona
30. sep 2013

@tanja0808 Jasne, ked clovek lubi, takzko sa zabuda, ale pride iny, ktory ti v tom pomoze 🙂

erjona
30. sep 2013

@eva8 Je mi luto, co sa ti stalo a tu osobu, ktoru spominas - to nema s priamym pisanim nic spolocne. Tebe to nevyslo, ja mam ale stastne manzelstvo este dalsie baby, co tu pisu - preto som klamarka? Len negativne je pravda? Tak priame pisanie vyzera trosku inak 😉
No, ale som rada, ze sa ti podaril tento tazky krok a ze si to s takou obrovskou silou zvladla 🙂

eva8
30. sep 2013

@erjona ja šťastné manželstvá len podporujem 🙂

erjona
30. sep 2013

@eva8 Ja viem, inak by si nelaikovala moje prispevky 😉

aliza
30. sep 2013

@sisaka ako pisala @vroni, nie je anglictina ako anglictina. Moja dcera vie po anglicky, o tom pokoj, ale mala tu smolu, ze chodila do skolky/skoly, kde bolo 99% pristahovalcov, z toho prevazna vacsina po anglicky ani nevedela. Takze aj ked sikovna je, vela tej 'spisovnej' anglictiny sa na nu nenalepilo, zial. Minuly rok sme ju teda preradili do sukromky, velmi dobrej skoly na vysokej urovni a ten rozdiel je markantny. Tie deti su native speakeri, rodicia s dobrym vzdelanim, maju native spisovnu anglictinu (na povode nezalezi)...takze mi netvrd, ze nemoze byt rozdiel! ja to tiez pocujem, JA mam velmi dobru anglinu, mam ju aj vystudovanu a tiez ju mam 'v uchu' a ja rozdiely proste pocujem. Ja som asi velmi narocna 😀, ja chcem, aby moje deti mali nielen 'native' anglictinu, ale aj 'posh' english, nechcem, aby hovorili dialektami a slangmi a pod. A pisany text 8 rocneho dietata na statnej skole a na sukromnej moze byt velky rozdiel. Uroven, aku vyzaduje sukromka, je uplne niekde inde. To, co sa zda super pre ucitela/rodica dietata na normalnej skole, ni eje postacujuce pre dieta zo sukromky. Moja dcera vie super pisat, keby bola v starej skole, tak by bola hviezda 😀, ale tu uz je ta latka omnoho vyssie...a s tym ma este problemy, kedze nemala to adekvatne vzdelanie kontinualne, plus nema rodicov native.. . Tu su deti zo statnych skol bezne odmietane do sukromnych lebo zaostavaju...nie vlastnou chybou, ale chybou systemu a pristahovalectva a neochoty pristahovalcov ucit sa jazyk a tak pomahat vlastnym detom. Samozrejme, toto plati hlavne pre UK velkomesta, kde je najvyssia koncentracia ci pristahovalcov, tak anglickych bielych asocialov. Vidiek je iny.

sisaka
30. sep 2013

@aliza tak super, ze sa ti podarilo dostat dceru do sukromnej skoly i ked asi obavy o jej buducnost tam budu stale, ak je v anglicku taky rasizmus, aky si opisovala, nebude to mat lahke ...
Inak nechapem (viem, nic ma do toho) preco niekto trci v strasnej stvrti, kde su len immigranti pravdepodobne z tretieho sveta a este tam posle aj svoje dieta do skoly. My ked sme si vyberali byvanie, tak toto bolo prvorade, slusna stvrt, nizka kriminalita, stredna vrstva a daaaleko od chudobnych stvrti, kde ziju neprisposobivi pristahovalci a "white trash"
I ked teda Vieden v podani @vroni znie ako jeden velky slum a neviem, co by som robila v takom pripade ... jedno vsak nechapem, preco slovenski rodicia posielaju deti studovat do Rakuska .....

eva8
1. okt 2013

@erjona ešte som zabudla to najdôležitejšie (o otcovi detí) - klamstvo, či polopravdy, nedôvera a všetko z toho vyplývajúce ... ale už nechajme tak

pekný deň všetkým prajem 🙂

vroni
1. okt 2013

@sisaka 😀 😀 😀 , nie, nie je to taka hroza, prave naopak, slumy tu nie su, len lepsie a menej dobre stvrte, co zase znamena, ze pristahovalci (taki ci onaki) su takmer vsade. Co je na desivo nizkej urovni je skolsky system (uz ten slovensky nie je ziadna slava, ale tento je este viac o drzku) a tak sa drviva vacsina rodicov snazi najst nejaku variantu. Ta spociva alebo v sukromnej skole (vraj vyse 70% skolopovinnych deti vo Viedni navstevuje sukromne skoly. Ak je to pravda, je to desive cislo!) alebo v nahradnych mimoskolskych aktivitach, kde deti prichadzaju do styku s jazykom. Problem sa tyka len lokalne Viedne, lebo je tu koncentracia cudzincov najvyssia, v principe tento problem mimoviedenske skoly neriesia (maju dost inych). Deti posielaju rodicia do rakuskych skol kvoli jazyku, nie len nemcina (pochopitelne), ale aj anglictina je na kvalitativne podstatne vyssej urovni nez na priemernej skole na Sk, vybavenie skol je neporovnatelne a sanca pokracovat na dobrej strednej ci vysokej skole je neporovnatelna (v prospech At)