Neočkovali ma, lebo dojčím - ako to máte vy?
Ahojte,
Nikde nebola žiadna zmienka že predtým než idete na očkovanie musíte ísť za svojím obvodným lekárom alebo gynekológom pre potvrdenie ohľadom vášho zdravia. A tak som sa teda vybrala na očkovanie ...Dali mi však papiere aby som išla za gynekológom alebo obvodným lekárom. Ostala som ako obarená. Aj vy ste mali dnes takéto skúsenosti? (Alebo iné dni)
Vďaka
Ja dojčím a pýtala som sa len na názor pediatričky. V očkovacom centre sa ma nikto nepýtal či dojčím a ani to v dotazníku nebolo, tak som neriešila problém ako ty.
je to absolutne proti aktualne platnym nariadeniam, kedze sa ockuju aj tehotne a dojciace zeny - a treba to nahlasit na NCZI - po A nemaju co pytat akekolvek potvrdenie od gynekologa (ktore ten samozrejme odmietne vydat, lebo tym akoby prenasa zodpovednost sam na seba), B aj tehotne aj dojciace zeny su teraz masirovane, aby sa sli dat ockovat a niekto vas svojvolne otoci 🤷♀️ - kamosku tak chceli otocit (tiez na zimnom stadione), lebo prisla s malym dietatom a ze ci dojci a ze ju nezaockuju, tak sa spytala, ci ked pride vecer bez dietata uz to problem nebude, kedze v dotazniku to nie je a ze nebude - tak ich poslala dokelu a dozadovala sa ockovania, zaockovali
Nebol s tým problém, mala som dokonca drobca v nosiči keď má ockovani , iba sa má spýtali či dojčím a ďalej nekomentovali
Bola som ockovana na nfs v Ba. Doktorka co so mnou prechadzala dotaznik, bola pediatricka - vsimla som si na peciatke po ockovani. Dotaznik bol niekolko otazok a ja som len mala povedat, ci je na niektoru otazku odpoved ANO. Posledna otazka bolo ci som tehotna alebo dojcim. Doki povedala, ze to je len vyhoda, ze protilatky pojdu v mensej miere aj babatku po nejakom case. A ze nemusim prestat kojit po vakcine.
@kataina možno by stačilo trošku poštudovať ako sa vakcína a protilátky z nej dostávajú do tela. Ja som sa rozhodla urobiť pre seba a dieťa to čo považujem za správne. Áno vakcína má možno neochráni úplne pred chorobou, ale je vyššia pravdepodobnosť že neskončím na pľúcnej ventilacii. A to mi teda za to riziko stojí. A to že neexistujú žiadne štúdie tiež nie je pravda. Existujú už zahraničné štúdie ohľadom tehotných a dojčiacich. Kto chce nájde si ich. Možno by nezaškodilo si ich prečítať a potom sa vyjadrovať. Ale predpokladám že o to záujem nemáte, že vy ste si už názor vytvorila a nič vás nepresvedčí.
Ahojte, mna ockovali dojciacu bez problemov (syncek mal 7 mesiacov), uviedla som to dobrovolne (nikto sa ma nepytal) a len kvoli statistike, aby to mali zaznamenane. Od kamaratky lekarky, ktora ma pristup k odbornym studiam a vedeckym clankom viem, ze studie o dojciacich a tehotnych su a dokonca nejaka vacsia izraelska. Z nej vyplyvala nerizikovost pri dojceni a tiez to, ze v mensej miere sa mozu protilatky vytvorene mamou preniest na dieta. Pri tehotenstve uplne chapem obavy zien, obzvlast prvorodiciek, ktore si davaju pozor na akukolvek "cudziu" alebo "neoverenu" latku, ktora ide do ich tela (tym myslim aj E-cka v potravinach, farbiva, konzervanty...) . Treba zvazit osobny prinos maminy z vakciny a pocitovo riziko. Ak to robi tehotna zena len preto, ze chce byt zodovedna voci rizikovejsej spolocnosti (starsi ludia, chori atd) , zda sa mi to potom od spolocnosti neohladuplne, chciet, aby tehotna podstupovala co i len najmensie riziko spojene s ockovanim. Ja ako dojciaca som isla na ockovanie uplne kludna.
Tak pre takého prípady nekompetentných je niekedy lepšie ísť podľa systému nie-nie-nie-nie...lebo dva krát merať cestu, človek aj svoj čas si váži
dojcim, som zaockovana... protilatky idu mliekom aj synovi 🙂 ja by som sa na tvojom mieste s nimi pokojne aj pohadala, co ich do toho, mas termin, mas...
nechapem tomuto slovenskemu folkloru odpovedat na nieco, na co sa nik nepytal a davat nevyziadane rady a nazory - pytala si autorka prispevku niekoho nazor na temu ockovanie? nepytala! je to jej osobna vec a jej rozhodnutie, ci sa zaockovat da alebo neda - tak co keby sme sa kazdy skusili rozhodovat sam za seba, predpokladam, ze si sama zvazila pre a proti a rozhodla sa ako rozhodla...nas k tomu asi nepotrebuje 🤷♀️

Ahoj, ja dojčím a aj keď som bola rozhodnutá, spýtala som sa predtým pediatričky na jej názor (gynekológ a obvoďák sa k tomu podľa mňa veľmi vyjadriť nevedia - ide hlavne o vplyv na dieťa). V očkovacom centre sa ma len spýtali, či som si istá a bez problémov zaočkovali…