Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
@pici tak to neviem,nepoznam to ,plienky som riesila klasicky,ked už deticky vedeli sedieť zacala som na ne striehnut,starsi boli bez plienok od roka a pol,v noci od dvoch a pri Marekovi od dvoch rokov. 😉
@daniella_vivien s tymto s tebou uplne suhlasim, jednoducho pokjna a vzsmiata mama je dolezitejsiak ako nejaky poriadok doma, pri prvom dietati som stale behala s handrou a vysavacom a strasne mi vadil bordel,a bola som z toho nervozna a potom aj maly, teraz uz na upratovanie nemam cas a tak som si povedala bude ako bude, ale radsej sa budem venovat detickam ako nejakemu upratovaniu, oni si to zasluzia viac ako nejaka smet na zemi, alebo neumyty riad
@pici to je podla mna pre mamicky co na to maju cas. sledovat pozorovat, na to ja veru nie som a tie deti sa odplienkuju aj tak priblizne v rovnakom veku. kedy to ma prist vtedy to pride a je jedno ci pouzivas bezplienkovu metotu ci niektorí umelci posadzuju dieta na nocnik od pol roka alebo to vyskusas v roku a pol a pojde to hned. podaktorí v dvoch a aj v troch rokoch. a nie je to jedno. nikto sa pri pohovore do prace nepyta kedy zacal chodit na nocnik, bol bez plienok ci zacal chodit.
@katy1979 Suhlasim -to s tym casom,ale len v pripade ak ju robis na 100%-cize od narodenia a aj s cikanim.ja som robila len kakanie a ziadny cas nazvys som na to nepotrebovala 😉 ,prave naopak-neriešila som okakane plienky,nemusle umyvat okakane babo-a pyta sa od 11m kakat-myslim, že to by sa bez tejto metody určite tak skoro nepytal a od 16 a niečo sa pyta pisat-aj to si myslim ze je celkom skoro.teraz je u nas jedna mamina co sa jej pyta už 15m babo a nie je jedina.teda už vase mesiaca neriešim plienky,nepriem plienky,latkovky som predala a tak ma to vlstne takmer nič nestalo.
Este ma napadlo-moj na nočniku nesedi ani nikdy nesedel 😉 ,vzdy sa vykakal,vypisal v klbku do 1 max 2 minut..Vobec ho do ničoho nenutim a ani som nikdy nenutila. 😉
@zuzkat1 kasli na to a nenut ju. bude to este horsie. toto uz baby riesili. tie decka na to pridu sami. skus zachod obcas to zaberie. tak nech sedi oblecena a postupom casu aj na tie gate dole pride. nepoznam dieta ktore by sa neodplienkovalo a to mnohe mali hysaky a rozne bloky
no som sa potesila ze rozumna tema a hovby ☹
sa to tu nejak zvrhlo na hon na carodejnice a v podstate je tu rovnako negativny postoj ako ten ktory vam vadi u tych ktore kritizujete. teda povacsine.
netreba sudit nikoho lebo nikdy nevieme preco to ten ci onen clovek robi ake ma skusenosti a tak. necitala som celu temu ale na prvej alebo druhej strane ma doslova skokovala veta kocky ktora pise s takou lahkostou o tom ze ak dieta ma zomriet nepomoze mu ani monitor dychu ani svatena voda. nepisem to doslovne ako to napisala. tato kocka asi nikdy o ziadne zijuce alebo cakajuce dietatko neprisla a asi ani na neho necakala dlhe roky. viac som uz ani nemela chut citat.
pred tym ako som otehotnela som mala tiez vselijake nazory typu naco mi je monitor, naco mi je flaska sak budem kojit, urcite nebudem odsavat mlieko a ani dezinfikovat vsetko naokolo a teda tieto konkretne veci som pred porodom ani nechystala. v tehotenstve som niektore kriteria poupravila ale skutocny zivot priniesol uplne inu situaciu. nakoniec som mala aj monitor lebo maly prestaval dychat a hucal nam niekolko krat a ani raz to nebol plany poplach, nakoniec som odsavala pre maleho 5 mesiacov aj ked som sa dusovala ze je to vadne predtym. na urcitych veciach bazirujem niektore su mi volne. riadim sa podla vzniknutych situacii a obcas aj ja mojim svokrovcom pripadam ako z marsu ked malemu nedavam cokolady a ine veci (mame za sebou kopec metabolickych vysetreni a dalsie pred sebou takze mam svoje dovody preco si na stravu davam u maleho pozor a tiez by som predtym ako sa to zacalo tykat nas prevracala nad takouto mamickou ocami)
uz nesudim ziadnu. neviem totiz co ta mamina ma za sebou a preco ma nazory take ake ma. obcas ma niektore temy tu sokuju ale je na mne ci to budem citat dalej a zaoberat sa tym alebo nie. nikto ma nenuti. ked sa mi nazory tu alebo kdekolvek nepacia poviem ten svoj a ak vidim ze to nema zmysel odchadzam. kazdy sa za svoje ciny zodpoveda samemu sebe niekto bohu ale ja tu na sudenie nie som.
nech kazdy zapoji svoj sedliacky rozum tak ako je v nazve tejto temy 😉 a podla toho nech sa riadi a zbytok sveta nech neriesi.
mimochodom k tomu mlieku v minulosti. ked matka nemohla kojit vzdy sa nasla zena v dedine alebo v meste ktora kojila. zeny si vypomahali a existovali kojne. bohate rodiny si mohli zaplatit dojku . rodiny boli velke takze bolo viac zien ktore kojili a mali dostatok mlieka aj pre ine deti. vzdy to tak bolo. ku kravskemu sa pristupovalo v krajnom pripade. a kojili sa zaroven starsie aj mladsie deti.
no a uz velmi dlho existuju umele mlieka uz aj sa nasich mam existovalo umele mlieko 😉
kravske mlieko do roka by sa davat nemalo z dovodov ktore tu uz boli opisane a od roka je to na kazdom ako zvazi.
samozrejme vyrobky z kravskeho mlieka su uplne ina kapitola a mozu sa davat aj pre ukoncenym rokom.
ale to som sa zas rozpisala o niecom co som ani nechcela ach jaj
@katy1979 To s tymi plienkami je na debatu-v mojom okoli-ked idem von- tak 3 r deti su s plienkami 😒 -je ich ozaj dost- ,tie decka davno chapu čo a ako, ale sa im nechce 😒 .Ano casom sa odplienkuju,ale naco sa parit v plienkach,naco vyhadzovat prachy.dieta sa nutit nema,ale ked sa presvihne ten spravny moment-este pred silnym prvym vzdorom-tak sa potom maminy riadne natrapia.Ja keby som zacala odplienkovavat st.syna po 2 roku,tak je aj ako 3 r v plienkach-tak super vzdoroval 😲
@pici neradil mi nik,dokonca som vtedy ani nevedela, že je to BKM 😕 Maly mal zapchu trvajucu cez 2m a kakal len na rektalku,tak ma jedneho dna napadlo podržat ho v klbku-ved ani ja by som sa nevysr... do plienky s tak tvrdou kakou 😲 A cuduj sa svete slo to,tak odvtedy kakal len do vecka,vždy som ho 3 krat za den podržala nad nim-rano,na obed a vecer a vždy sa raz vykakal.Od 10m zacal cielene aj pisat do vecka,ale pisal aj do plienky-no evidentne chapal uz aj to cikanie.Od 11m sa zacal pytat spontanne kakat,slovom eee,a v 16m a niečo odmietol plienky-nemala som ani jedny slipy doma 😲 -no bola sranda.Po 4 dnoch bez plienok-co som ho ja davala cikat v 30-40 min.intervaloch sa zacal krasne sam pytat slovom pisi.Za minuly mesiac mal tak 2 nehody a par cvrknuti-tak raz za 3-4 dni.Pomaly sa chystam nedat mu plienku na poobednajsi spanok a potom ani na noc.
ahojte, k tomu mlieku: stalo sa pred 30timi rokmi - mamicka mala materske mlieko 3 tyzdne, vtedy dostupne UM dieta odmietalo, takze skonicli na 2x prevarenom kravskom mlieku. to dieta ma dnes 30rokov, nie je alergik, nema ziadne zdravotne problemy 🙂
co sa tyka KM. netreba zabudat ze pred 30 rokmi nebolo tolko alergii. ale aj kravy boli ine :D vzduch bol iny, potrava sa inak pestovala. atd... na margo porovnania...
@kaja73 ja som videla videa a bolo mi tych malych pokrutenych deticiek luto. ledva videli a tam nad umyvadlom sa kmarili... toto fakt nie... ty si mala super stastie ze vlastne koliky ta priviedli na sposob ako maleho vykakat a pekne si na to zvykol. to ano... ale take ze od malicka na dieta kukam ... kedy ide a tak.. neviem... a mi to hlavne pride ze zo zaciatku tie deti proste len jedia, spia kakaju prdkaju a cikaju,.... tak ozaj si predstavujem prve mesiace mojho babatka trosku inak ako sledovanim a stanim nad umyvadlom... aj ked... nikdy nevies... ale toto ja asi urcite ee
presne ako moj muz, jeho mama nemohla dojcit, vsetky UM co vtedy boli vygrcal, tak pil kravske mlieko nizkotucne, jedine, co do neho dostali
ma tiez 30 a nic mu nie je, zdravy ako repa🙂
tak to fakt nechapem, ako mate cas na to sledovat dieta, kedy bude chciet ist kakat, ci cikat, ja som s malickymi detmi bezne chodila na nakupi, vylety, do kniznice ...., ta metoda je pre zeny, ktore cele dni sedia doma a maju cas pozorovat svoje deti. Dozrievanie vylucovacieho a nervoveho systemu sa touto metodou urcite neurychli, dozrievanie je sice vysoko individualne ale su urcite hranice, v priemere su deti pripravene od 1 1/2 roka - 2 1/2 roka z vlastnych skusenosti a pozorovania viem, ze usadzanie na nocnik nevedie k skorsiemu odplienkovaniu, je na matke, aby vystihla, kedy je dieta pripravene a potom odplienkovanie trva 1-2 dni, dieta chape, co sa od neho ziada a samozrejme dokaze ovladat zvierace. V svojom okoli poznam nemalo prikladov, rovesnici mojho syna. 1. dievcatko vysadzane na nocnik od cca 6 mesiacov, kym my sme nevedeli v 1 roku co je nocnik, mamicka dievcatka uspesne odchytavala stolicu a niekedy aj moc, davam doraz na slovo odchytavala, dievcatko nemalo tusenia, ze potrebuje ist, 2. pripad rovnaky vek chlapec, pod tlakom rodiny mamicka zacina chlapca v roku a tristvrte vysadzat na nocnik (vsak hanba, taky velky a este plienky), chlapec spolupracuje, sem-tam sa mu zadari, mamicka stastna, na doma plienky nedava, odchytava s castymi nehodami, vonku a na noc musi mat, vo veku 2 rokov dievcatko na noc stale v plienkach, cez den bez s castymi nehodami, takze zjavne este nezrele, moj syn vo veku 2 roky pozna nocnik, asi aj tusi na co sluzi, ale vylucovanie neovlada, chlapec, ziadna zmena, vek 2 1/2 syn je zrely na odplienkovanie, pochopi na co sluzi nocnik, dokaze udrzat stolicu a moc, ovlada vyprazdnovanie, bez plienky cez den, v noci, mimo domu, 3-4 nehody v prvom tyzdni, potom bez nehod, nie je potrebne pripominat, dievcatko cez den bez plienok, caste pripominanie, na dlhsie vylety plienka, na noc plienka, chlapec doma bez plienky, stale s castymi nehodami, ak matka nepripomenie, ze sa ma ist vycikat pocika sa, noc, vylety s plienkami, vek 3 roky - moje dieta si uz ani nepamata, ze nosilo niekedy plienky, ziadne nehody, dokaze zadrzat moc a vydrzat, kym je WC k dispozicii, dievcatko - odplienkovane den+noc, chlapec - ziadna zmena, to iste co v 2 1/2. Z tychto pripadov je zrejme, ze skore usadzanie dietata na nocnik nevedie absolutne k nicomu, kazde dieta si ide svojim tempom a rodicia s tym nic nenarobia. Osobne som rada, ze som nedala na tlaky okolia a nechala som to na prirodzeny vyvoj mojho dietata, to iste som robila pri 1. dietati, ktore sa tiez same odplienkovalo v priebehu 2-3 dni vo veku 19 mesiacov.
co sa tyka kravskeho mlieka, koli velkosti molekul bielkovin KM sa detom zvycajne do jedneho roka nepodava v neupravenej forme, v UM su molekuly mensie a tym padom lahsie stravitelne, kyslomliecne vyrobky su ok uz pred 1. rokom. Po 1. roku nie je potrebne pokracovat v UM, ak dieta je dost zrele na to aby stravilo aj velke molekuly kravskeho mlieka. takzvane pokracovacie UM su len reklamnym tahom vyrobcov UM a prinasaju im asi nemale zisky, kedze niektori rodicia su schopni davat svojim detom UM aj do 3 rokov 😕 Zvlast na slovensku je to velkou modou, tu v Kanade vam lekari na rovinu povedia, ze od 12 mesiaca dieta moze zacat konzumovat plnotucne mlieko a nie je potrebne davat umele. Moje dieta bolo dojcene do 2 rokov, kyslomliecne vyrobky zavedene okolo 8 mesiaca, plnotucne mlieko od 1 roka, uplne sme sa vyhli tzv. umelemu, ktore je naozaj umele a ma svoje opodstatnie, ked matky nemozu dojcit a babatka su prilis male, nechapem rodicov, ktori ho pchaju starsim detom a uprednostnia ho pred kravskym mliekom napriklad v bio kvalite
@sisaka moj stvorrocny synator pije UM 😀 ale kludne mu to prid vysvetlit ze nech si da kravske. vies kam ta posle? 😅
@kaja73 tak zijem asi v inom svete ale ak som poznala jedno trojrocne dieta s plienkou tak je to vela. nehovorim o nocnych plienkach. ale ale vacsina deti bola v dvoch rokoch cez den bez plienok.

@pici Ako to mysliš-vymysel-že ja kecam? nam to fungovalo,ine neriešim.A ziadne stresy,žiadne place na nočniku,žiadne nutenie na kakanie ci cikanie.Uplna pohoda,nemusela som prat pokakane plienky-použivala som latkovky-ja si to len chvalim 😉